Çığır açan buluşlar

BASF’nin mahsul koruma araçları; tahılları, mantar hastalıkları, böcekler ve zararlı otlara karşı korur...

27.10.2016 18:15:490
Paylaş Tweet Paylaş
Çığır açan buluşlar
Gübreler ve mahsul koruma araçlarıyla daha iyi ekinler 1900’lerde, dünya nüfusu daha hızlı arttığından yeterince tahıl, meyve ve sebze yetiştirmek için daha fazla gübreye ihtiyaç duyulmuştu. Organik gübreler her geçen gün daha zor bulunur hale geliyordu. BASF, müthiş bir girişimcilik riskini göze alarak ve büyük bir sabırla bu soruna bir çözüm bulmak için 1913 yılında dünyanın ilk amonyak tesisini faaliyete geçirdi. O tarihten itibaren gübre, artık endüstriyel tesislerde üretilir oldu, yani madeni gübreleme çağında çok önemli bir adım atıldı. Bugüne kadar BASF’nin Haber-Bosch süreci sayesinde milyarlarca insanın yiyeceği güvence altına alındı. BASF’nin mahsul koruma araçları; tahılları, mantar hastalıkları, böcekler ve zararlı otlara karşı korur. BASF ilk zararlı ot öldürücüsünü piyasaya 1949 yılında sürdü. Bu ürünü çok sayıda inovasyon izledi. Bunun en son örneklerinden biri de yeni bir strobilurinler sınıfından elde edilen mantar öldürücülerdir. İlki 1996 yılında piyasaya sürüldü; onu 2002 yılında F500 takip etti. O günden bu yana Brezilya’da soya fasulyesi hasadını korumakta kullanılıyor. Daha sağlıklı vitaminler A vitamini eksikliği, halen 70’ten fazla ülke için acil bir sorun. Besin takviyesi denilen, günlük yiyeceklerin ekstra besleyicilerle zenginleştirilmesi süreci geleceğe yönelik bir yöntem sunuyor. Danimarka Ballerup’taki BASF yerleşkesinde, A vitamini ışık veya oksijen yüzünden çözünmekten korunmak için özel bir süreçte nişasta veya jelatinle kaplanıyor. Bu şekilde korunduğunda artık dünyanın dört bir yanına gönderilebilir ve temel yiyecek arzına eklenebilir oluyor. Daha uzun raf ömrü Süpermarketlerin 1950’lerde başlayan yükselişi, yiyeceklerin ambalajlanmasına yönelik yeni bir talebin ortaya çıkmasına neden oldu. BASF plastikleri Lupolen ve Ultramid ile ambalajlanan yiyecekler, daha uzun süre taze kalabiliyor. BASF, yiyecekleri korumak için ayrıca geniş bir yelpazede yer alan ürünler, dolgu malzemeleri ve ışık geçirmezler de geliştiriyor. Bu ürünler, daha uzun raf ömrünün dışında yiyeceklerin tazeliğini de mühürlüyor. Bu yüzden yiyecekler, ambalajı açıldıktan sonra bile uzun bir süre mükemmel durumda kalıyor.
A VITAMINI
BASF’nin vitaminleri, sağlıklı beslenmeye katkıda bulunuyor. BASF bu iş kolunda, 1970 yılında piyasaya sürdüğü A vitamini endüstriyel birleşimiyle başarılı oldu.
GERÇEK BIR AMBALAJ SANATÇISI
Plastik ambalajlama perakendede bir devrim yarattı. BASF’nin plastikleri arasında 1961 yılından kalma bu reklamın da gösterdiği üzere Lupolen poletileninin bilhassa perakendede kullanımı tavsiye ediliyordu.
MAHSULLERIN KORUNMASI IÇIN
BASF’nin mahsul koruma araçları ürünlerin korunmasını sağlar ve dolayısıyla ürün hasadını garantiye alır. Buradaki resim BASF’nin 1950’lerdeki ilk böcek ilaçlarından birinin reklamıdır.
İNOVATİF AKTIF IÇERIK BASF,
2001 yılından bu yana Almanya Schwarzheide’da F500 mantar ilacını üretiyor. İlacın, sadece mantarları öldürmenin de ötesinde tarladaki mahsullerin getirisini artırıcı bir etkisi de var (üstte solda).
DAHA FAZLA MAHSUL IÇIN
BASF gübreler ve mahsul koruma araçları üzerine yaptığı araştırmalarla gıda güvenliğine katkıda bulunuyor.1963 yılından kalma “Yiyecekleri araştırmalar yaratır” sloganıyla yürütülen bu reklam, hedefi tam 12’den vuruyor (üstte sağda).
TARIMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZI
Limburgerhof’ta 1914 yılında kurulmuş Tarımsal Araştırmalar Merkezi, takriben 1925’ten kalma bu fotoğrafta da görülebileceği üzere BASF’nin gübrelerinin ve mahsul koruma araçlarının etkinliğini inceliyor (altta).

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz