Son günlerde bankaların sorunlu alacak satışları hızlanıyor. Varlık yönetim şirketleri, bu yılsonuna kadar 8-9 milyar TL borç satın almayı öngörüyor...
Bülent Oğuz ile KOBİ’lere sundukları mobil bankacılık hizmetlerini konuştuk...
Barbaros Özbugutu ile Iyzico’nun kuruluş hikayesini, geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini konuştuk...
Türkiye ekonomisinin can damarı olan KOBİ’ler de globalleşme yönünde önemli adımlar atıyor...
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Ufak meblağlar ile bir girişimin internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyacağız.
Prohotech’in Manisa’da üretimini yaptığı ‘akıllı minibar’ dünya devlerinin ilgisini çekti.
KOBİ’ler işlem hacminden aldıkları yüzde 20 payı, 5 yılda 2’ye katlayacak.
Türkiye'de içlerinde popüler isimlerin de yer aldığı yaklaşık 500 melek yatırımcı olduğu tahmin ediliyor.
Birleşik Krallık, GREAT kampanyası kapsamında Türk şirketleri için GREAT Scale-up yarışması düzenliyor.
Saim Yüksel, iş hayatına 1984’te dekorasyon sektöründe çırak olarak başlıyor. Kalfalık ve ustalık derken 2001 yılında Paşa Alçı’yı kuran Yüksel’in iş hayatındaki en önemli dönüm noktası ise 2008’de gerçekleşiyor. Paşa Söve ile birlikte kendi imalathanelerini kurduklarını ve yola Paşa Yapı olarak devam ettiklerini belirten Yüksel, “Daha önceleri müşteriye karşı siparişleri yetiştirmekte zorluklar yaşarken Paşa Söve ile bu sorun ortadan kalkmış oldu. İsmimizin değeri kat be kat arttı” diyor. Şirketin başarısında ekiplerinin önemli payının altını çizen Yüksel, kimseyi “eleman” olarak görmediklerini belirtiyor. Başarılarının sırrını bu yaklaşım sayesinde tüm çalışanların şirketi kendi işi gibi sahiplenmesi olarak açıklıyor.
Akçay’da 1988 yılında kurulan Can Yapı, günümüzde faaliyetlerine merkezinin yanında Altınoluk, Edremit ve Ayvalık’taki şubeleriyle devam ediyor. Firmanın ortağı Can Ürer, küçük bir dükkanla yola koyulduklarını ve şu anda tüm Türkiye’ye mal satan bir yapıya dönüştüklerini ifade ediyor. Ana faaliyet alanlarının inşaat demiri toptancılığı olduğunu söyleyen Ürer, “İnşaat projesine göre hazır demir üretiyoruz. Bir nevi terzilik bizimkisi, inşaatın ölçülerine göre ona elbise dikiyoruz” diye konuşuyor.
Altuğ Acar, Silikon Vadisi’nde mobil uygulamalar alanında çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönüp Turkcell’de işe başladı. Sonra 2009 yılında eşi Pınar Kart Acar ile Mivento’yu kurdu. Mivento, bugün müşteri ilişkileri alanındaki özgün çözümleriyle fark yaratıyor. Şirketin CEO’su Altuğ Acar, “Yükselen başarı grafiğiyle büyürken müşteri memnuniyeti odaklı, titiz, dürüst çalışma prensiplerimizle mutlu müşteriler yaratmak her zaman birinci önceliğimiz oldu” diyor. Şirket, e-ticaret ve mobil teknolojileri entegre ederek geliştirdiği mobil hediye çeki uygulaması Hediyemo ile Avrupa’da bir ilke imza attı.
KOBİ’lerin büyümesine engel olan faktörlerin başında finansmana ulaşamamak geliyor. Finansman dışındaki engeller de daha çok şirketlerin içsel sorunlarından kaynaklanıyor. Kurumsallaşamamak, nitelikli insan kaynağı eksikliği, teknoloji ve inovasyonda yetersizlik, markalaşamama gibi konular büyümenin önündeki diğer önemli sorunlar. Uzmanlara göre, tüm bu sorunların çözümünde ‘eğitim’ kritik rol oynuyor.
Konya Ereğli’de doğan Demireller Şirketler Grubu’nun tarihi 1959 yılına dayanıyor. Merhum Kazım Demirel’in ilk olarak bir akaryakıt istasyonu kurarak başlattığı serüven, günümüzde 5 farklı alanda toplam 250 çalışanla faaliyet gösteren bir grup doğurmuş. Grubun üçüncü kuşak isimlerinden olan ve finans direktörlüğü görevini yürüten Halime Demirel Akbel, önümüzdeki dönemde de yatırımlara devam edeceklerini söylüyor. Demirel, yeni bir yol dinlenme tesisi inşa ettiklerini, bunun yanında madencilik ve akaryakıt alanında da yeni hamleler geleceğini belirtiyor. Üçüncü kuşak olmanın hiçbir dezavantajını yaşamadığını, aksine çok avantajını gördüğünü anlatan Demirel, grubun yeniliğe çok açık olduğunun altını çiziyor.