Türkiye ekonomisinin en dinamik ayağını oluşturan KOBİ’ler artık satın alma ve birleşme (Mergers&Acquisitions-M&A) piyasasının merkezinde yer alıyor. Birleşme ve satın almalar konusunda harekete geçen çok sayıda fon, KOBİ’lerin peşinde. Peki KOBİ’ler bu fırsatları nasıl değerlendirebilir? Satış ve ortaklığa hazır olmak için öncelikle neler yapmaları gerekiyor? Bu konunun uzmanı danışmanlarla görüşerek birleşme ve satın alma tekliflerine açık KOBİ’ler için bir yol haritası hazırladık…
Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 98,8’i aile şirketlerinden oluşuyor. Ekonominin gelişmesi için aile şirketlerinin sürdürülebilir büyümeyi başarmaları kritik… Bu hedeften yola çıkan Akbank, aile şirketlerinin uzun süre var olabilmeleri için Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni hayata geçirdi. Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Aile şirketlerinin gelişmesi, KOBİ’lerin ve Türkiye’nin gelişmesi demek. Aile şirketlerine desteğe devam edeceğiz” diyor.
KOBİ’lere verilen hibe ve destek rakamları her geçen yıl artıyor. Başta KOSGEB olmak üzere TÜBİTAK, TTGV, İTO ve pek çok özel bankanın KOBİ’ler için hibe ve destekleri bulunuyor. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, pek çok müşterilerinin bu olanakları iyi tanımadığını söylüyor. KOBİ’lere destek ve hibe programlarını yakından takip etmelerini tavsiye ediyor ve “Bu konuda Akbank olarak onları bilgilendirmeye hazırız” diye konuşuyor.
Simit Sarayları, 2010 yılını da hızlı bir büyümeyle tamamlamayı planlıyor.
UFRAD Başkanı Aydın, franchising sektörünün hacminin 35 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Pizza House Genel Müdürü Kaytancı, 2010 sonunda 30 restorana ulaşmak istediklerini söylüyor.
TakasMerkezi.com, 20’ye yakın bölgede franchising yapılanmasını tamamladı.
Mantı Keyfi, şu anda 14 olan franchise sayısını 3 ay içinde 24’e çıkaracak.
Wienerwald,İstanbul başta olmak üzere bütün Türkiye’de franchise sistemiyle yaygınlaşacak.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, ihtiyaç kredilerinde vadenin 36 ayın üstüne çıkarılmasına izin verilmesini ve kredi kartındaki taksit sayısının yeniden gözden geçirilmesi isteğinde bulundu
Akbank’ın KOBİ kredileri ilk çeyrekte yüzde 6 büyüyerek 18.5 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın yıl sonu hedefi ise yüzde 35 büyüme.
KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Türkiye’nin en büyük avantajının girişimci ruh olduğunu da belirterek, “KOBİ’ler ekonominin girişimci ruhu. Ülkenin yükünü taşıyan vagon gibiler” dedi
Sayıları 3 milyonu bulan KOBİ’lerin sadece yüzde 30’unun sigortalı olması, tüm sigorta şirketlerini hareket geçirdi. Önümüzdeki 3 yıl içinde sigortalı KOBİ sayısının 900 binden 1 milyon 350 bine çıkması hedefleniyor.
Yeni ürünlerin ilgiyle karşılanması, bu alanda yıllardır düşük seyreden kâr marjını yukarı çıkarmada kaldıraç olarak görülüyor. Faktoring tarafında da KOBİ’lere yönelen şirketler, kârlılıkta bir adım öne çıkıyor.