Almanlar’ın ünlü piliç çevirme markası
Wienerwald, Türkiye’de hızla büyüyecek.
Wienerwald’ı Türkiye’ye uzun yıllardır
tekstil işiyle ve Kapalıçarşı’da altın
ve değerli taş ihracatıyla ilgilenen Kaan
Bilbay getirdi. Wienerwald’ın ilk restoranı
nın haziran ayında açıldığını belirten
Bilbay, “Bizim restoran maliyetlerimiz
150 ile 200 bin Euro arasında. Biz kesinlikle
fast-food satmıyoruz. Sağlıklı beslenmek
isteyen müşterilerimize çabuk hazı
rlanabilen tavuk yemekleri sunuyoruz”
diyor. Kaan Bilbay, sorularımızı şöyle
yanıtladı;
CAPITAL: Wienerwald markası hakkında bilgi
verir misiniz?
- Wienerwald aslında Mc Donald’s,
Burger King ve KFC gibi büyük franchise
markalarından biri. 1950 yılında Almanya’da
kurulmuş ve ABD’de büyümüş.
İşin bütün sırrı tavuğun lezzetinde.
Biz kızartma değil daha sağlıklı bir yemek
menüsü hazırlamak istedik. Ürün
gamını daha kısıtlı tuttuk. Makine ve
ekipmanları yurtdışından getirdik.
CAPITAL: Şu anda kaç restoranınız var?
- 14 tane oldu. Bunların hepsi franchise.
Çabuk büyümek istiyoruz.
Biz strateji olarak
yılda bir tane değil, haftada
bir restoran açmak istiyoruz.
Önce Ataşehir’de
restoran açtık ama
bir yıl önce başlamıştık.
Sonra Levent, Nişantaşı
ve Bursa şubeleri geldi.
Şimdi neredeyse her hafta bir restoran
açıyoruz. CAPITAL: Franchise şartlarınız neler?
- Önce bu işi yapacak olan kişiye bakı
yoruz. Uzun süren görüşmeler yapıyoruz
ve karşımızdaki kişiyi tanımaya çalışırken kendimizi anlatıyoruz. Sonra restoranları
mızda gözlemci olarak bir gün
boyunca işin her aşamasını gösteriyoruz.
Karşılıklı ikna olursak 10 günlük bir
eğitimden sonra restorana alıyoruz.
CAPITAL: Restoran maliyetleri ne kadar?
- İsim hakkı almıyoruz. 2010 yılında biz
neredeyse restoranı finanse ederek girişimciye
veriyoruz. Yatırım maliyetleri
bölgeye göre değişiyor. Çünkü bölge
ve müşteri potansiyeline göre servis de
değişiyor. Müşteri kapasitesiyle mutfak
yatırımı doğru orantılı. Bizim restoran
maliyetlerimiz 150 ile 200 bin Euro arasında
değişiyor. CAPITAL: Sizin ürünlerinizin farklılığı ya da
özellikleri neler?
- Sağlıklı ürün yemek ve karşılığında
mantıklı fiyat ödemek isteyen herkes bizim
hedef kitlemiz. Evde yemek istemeyen
ya da alternatif ürün arayanlara hitap
ediyoruz. Paket servislerimiz
de çok yoğun
bir şekilde çalışıyor. İnsanları
biraz tembelliğe
alıştırmak istiyoruz. Evde
pişireceğinize gelin burada
yiyin diyoruz. Kesinlikle
fast-food değiliz.
Hatta rakiplerimizin tavukçular
değil, muhallebiciler olduğunu
düşünüyoruz.
Bütün tavuklarımız Banvit’ten geliyor.
Tavuk borsasında fiyatlar değiştikçe
biz de fiyatlara yansıtıyoruz. Fiyatlar
düşerse biz de yemeklerin fiyatını düşürüyoruz.
Markanın özelliği pilicin cinsi,
marine edilmesi ve pişirme yöntemlerinden
kaynaklanıyor. Banvit bizim için
özel üretim hattı kurdu. Oradan bizim istediğ
imiz özelliklerde ürün alıyoruz.
CAPITAL: 2010 yılı sonunda kaç mağazaya ulaşacaksınız?
- Lokal pazarlarımız çok kuvvetli. İstanbul
ve Bursa olarak 2 şehirde, 2010 yılı
sonunda 70 restorana ulaşmayı düşünüyoruz.
Tabi ağırlığımız İstanbul’da
olacak. İstanbul’da 90 noktayı geçmeyi
hedefliyoruz. İzmir ve Ankara’da restoran
açmak için burada eğitim alan arkadaşlarımız var. 2011 başında İstanbul dIşında da yaygınlaşmaya başlayacağız.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?