CAPITAL: Simit Sarayı fikrinin doğuşu ve markalaşma
süreci hakkında bilgi verir
misiniz?
- 2001 yılında girişim düşüncemizle
gıda sektörü üzerinde neler yapabileceğ
imizi araştırdık. İki iş dalında
hızlı tüketimin olduğunu gördük.
Bunlar ekmek ve simitti. Ekmekte
çok fazla rekabet olduğu için simit
üretimini tercih ettik. Ayrıca simit, bize
özgü yeme içme kültürünün simgelerinden
biriydi. Bu denli hızlı tüketilen
ve talep alan bir ürünü merdiven
altı üretimden kurtarıp, tercih
edilen bir fast food haline getirmeyi
hedeşedik.
Simit Sarayı olarak ilk şubemizi
İstanbul Mecidiyeköy’de açmamızın üzerinden
8 yıl geçti. Bin-2 bin adetle
başlayan günlük simit üretimimiz, aradan
geçen zaman içinde yüz binlerin
üzerine çıktı. İlk Simit Sarayı’nı açtığımızda
hedefimiz, bu topraklar üzerinde
yüzyıllar ötesine giden bir geçmişe sahip
olan simide itibarını iade etmekti.
Bugün, Türkiye’nin değişik illerine yayılmış,
er gün 200-250 bin kişinin ziyaret
ettiği mağazalarımızla bu hedefimize
büyük ölçüde ulaştığımızı düşünüyoruz.
CAPITAL: Günlük ürün satış adetleriniz oldukça
yüksek. Sistemin sağlıklı işlemesi için
hangi yatırımları tamamladınız?
- Son 3 yıldır merkezi üretim yapıyoruz.
Bu TÜBİTAK ile ortak çalışmamızdan
ortaya çıkan bir projeydi. Son bir yıldır
bütün Simit Sarayı mağazalarına Samandıra’daki fabrikada ürettiğimiz ürünleri
sevk ediyoruz. Bu ürünler hijyen koşulları
na uygun, üretim kaliteleri çok yüksek.
Soğuk zincirle sevkiyat yapıyoruz. Fabrikamı
zın aylık üretim kapasitesi 2-3 milyon
adet.
CAPITAL: 2010 yılı ve sonrası için büyüme planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
- 2010 yılı sonunda 250 şubeye ulaşma
hedefindeyiz. Çok sayıda franchising
teklifi alıyoruz. Bu teklişeri değerlendirirken
oldukça seçici davranıyoruz. Tabelamızı asacak yeni ortaklarımızın ticari
iş bilgileri ve referansları bizim en belirleyici
kriterlerimiz arasında. İyi bir lokasyonun
seçiminden sonra yatırım maliyeti
150 bin ile 300 bin TL arasında değişiyor.
Simit Sarayı olarak hedefimiz, en az
yüz bin çalışana ulaşmak, kısa zamanda
Türkiye’de tüm şehirlerde, ardından
dünyada birçok ülkede bulunmak ve
daha sonra dünyadaki en fazla restoran
zincirine sahip marka olup ilk 500 şirket
arasına girmek.
Şu anda yaklaşık 35 ülkeyle görüşmelerimiz
devam etmekte. 2010 yılında
başta Almanya olmak üzere Hollanda,
Avusturya, Yunanistan, Suudi Arabistan
ve Amerika’da mağaza açma planımız
var.
Almanya’da yüzde 30’u Almanlara
ait olan bir şirket kurduk. Almanya’daki
ortaklarımızla birlikte bu ürünlerin üretimi
için tesis kurup deneme üretimine
başladık. Klasik simit ve diğer ürünlerimizi
şimdiden Almanya’daki merkez
depolarımıza göndermeye başladık.
Mart 2010 itibarıyla Avrupa’daki mağazaları
mızı açmaya başlayacağız.
Amerika’da New York Manhattan’da
yine çok önemli lokasyonlarda
bulduğumuz 5-6 mağazayla kontrat aşamasına geldik. Ayrıca Chicago ve yoğun
nüfusun olduğu birkaç bölgede çalışmalarımız
devam ediyor
Türkiye’den olduğu gibi dünyanın
birçok ülkesinden sürekli franchise talepleri
geliyor. Bütün bu taleplere cevap
verme gayreti içerisindeyiz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi��� ile başlamak ister misiniz?