Çığır açan buluşlar

Boyalar - Dünya onların sayesinde rengarenk oluyor...

19.12.2016 12:24:180
Paylaş Tweet Paylaş
Çığır açan buluşlar
BASF, 1865 yılındaki kuruluşunu aslında sentetik boyalara duyulan ihtiyaca borçludur. İnovasyonlar sayesinde rengarenk giysiler, lüks mallar kategorisinden çıktı. Boya kimyasında kök boyaların sentezlenmesi, ilk sentetik kırmızı boya (1869), çivit mavisi (1897) ve petrol mavisi (1901), hepsi de birer kilometre taşıdır. BASF boyaları, çok kısa bir sürede dünya genelinde tüm pazarlarda bulunur hale geldi. Özellikle de Asya’da çivit mavisinin iş giysilerinin mavi rengi olarak upuzun bir geleneği vardır. Halen de günümüzde kot pantolon boyası olarak kullanılıyor. Diğer yandan petrol mavisi boyalar ise renkli kumaşların bakımını kolaylaştırdı. Bu boyaların sırrı, renklerinin solmamasında yatıyor.
Sentetik kumaşlar - Bakımı kolay ve elastikler
1950’lerde sentetik liflerden yapılma tekstil ürünleri ve kadın çorapları çok moda oldu. Bunlardan biri de elyaflı hammaddesi (Poliamid 6) 1939 yılında Ludwigshafen’de icat edilen bir süreçle üretilen Perlon’dur. Günümüzde giysi konforu büyük ölçüde spor giyimde ve işlevsel elbiselerde kullanılan spandex liflerle sağlanıyor. Spandex, ciddi oranda 1983 yılından beri BASF tarafından üretilmekte olan PolyTHF içeriyor.
Manyetik teyp - Mazisi olan bir kaydetme aracı
Ses bantları veya görsel ve video kasetlerde olduğu gibi BASF’nin manyetik teypleri 20’nci yüzyılın ikinci yarısında ev eğlencesiyle aynı anlama gelirdi. İlk manyetik teypler, 1934 yılında Ludwigshafen tesisinden yola çıktı. Şimdi bunlar yerlerini yeni dijital ürünlere bıraktı. Ancak BASF’nin o dönemden kalma bir ürünü, günümüz tüketici elektroniğinde halen kullanılıyor: Cep telefonları ve diğer cihazlardaki hassas elektronik bileşenleri elektrik dalgalanmalarından koruyan karbonil demir tozu.
Plastikler - Modern malzemeler
1950’li yıllardan itibaren plastikler, günlük yaşamın tüm alanlarında giderek daha fazla kullanılır hale geldi. Bilhassa ev alet ve gereçleri, çok kısa bir sürede plastik olmaksızın hayal bile edilemez oldu. İster buzdolabında ister elektrikli süpürgede olsun, BASF’nin Ultramid ve polistren plastikleri, bu patlamada başı çekti. 1962 yılında Luran’ın piyasaya sürülmesinin hemen ardından yemek takımları ve ev mobilyalarına yönelik yeni tasarımlar birer gerçeklik haline geldi. Burada bilhassa dikkat çeken bir örnek de Luran’dan faydalanılarak yaratılan efsanevi popüler sanat ikonu olan Panton iskemlesidir. Onu, 2007 yılında tasarımcısıyla kurulan yakın işbirliği sonucunda geliştirilen BASF’nin Ultradur’undan yapılma inovatif Myto sandalyesi takip etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz