Tarımda üretkenliği artırmanın yolları

Hindistan’daki çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun çok az getirisi olan küçük çiftlikleri var...

17.01.2017 13:03:140
Paylaş Tweet Paylaş
Tarımda üretkenliği artırmanın yolları
Bugün Hindistan nüfusunun yarısı tarımda çalışıyor ve bu ülke dünyadaki en büyük buğday, pirinç ve pamuk yetiştirme tarlalarına sahip. Ancak ülkenin pek çok alanda tarımsal getirileri global ortalamaların altında kalıyor. BASF tarafından yürütülen inovasyoncu bir projeyle küçük çiftçilere uzman bilgiler sunularak onların kendi üretkenliklerini sürdürülebilir bir yoldan artırmaları sağlanıyor.

Hindistan’daki çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun çok az getirisi olan küçük çiftlikleri var. İhracat pazarlarına yönelik yüksek değerli ihracat ürünleri yetiştiren çiftçilerin aksine küçük çiftçiler ne son çıkan teknolojilere ne de uzman bilgisine erişime sahip. İşte bu yüzden BASF’nin bitki koruma ekibi 2006 yılında tarımı daha sürdürülebilir kılmak için çiftçilere ve onların topluluklarına yardımcı olma fikriyle ortaya çıktı. Onlar bu programa Sanskrit dilinde “refah” anlamına gelen Samruddhi diyor. BASF geleneksel olarak Hindistan’daki çiftçilere tarım ilaçlarını dağıtımcılar veya perakendeciler aracılığıyla satıyor. Samruddhi’nin arkasında yatan fikir ise çiftçilerin doğrudan kendileriyle sürdürülebilir iş ortaklıkları kurmak. BASF’nin agronomları, ekimden hasada ve pazarlamaya kadar tüm sezon boyunca onlarla birlikte çalışıyor. Onları kendi çiftliklerinde ziyaret ediyorlar. Bizzat sahada pratik sunumlar yapıyor, kasaba meclislerinde geniş gruplara eğitimler veriyor, çiftçilere kendi maliyetlerini ölçmeleri için araçlar sunuyor ve getirilerini artırarak kazançlarını iyileştirmelerini sağlıyorlar. Bu program oldukça başarılı oldu ve başlatıldığından bu yana büyük bir hızla yaygınlaştı. 2012 yılında Samruddhi’ye katılan soya fasulyesi yetiştirici sayısı 180 binin üzerindeydi ve bu program diğer mahsulleri de kapsayacak şekilde genişletildi. BASF 2008 yılında tavsiyelerin Samruddhi çiftçilerine telefon üzerinden de ulaştırılabilmesinin sağlanması için bir çağrı merkezi kurdu. Bu programın başarısı kısmen onun bütüncül yaklaşımından kaynaklanıyor. 700 kişilik BASF agronomlarının verdikleri tavsiyeler tohum ıslahından, ekim yöntemlerine, güvenli ve sorumlu zirai ilaç kullanımına ve hasada kadar çiftlik işlerinin bütün yönlerini kapsıyor.

EKSİKSİZ ÇÖZÜM SUNUYOR
Radhashyam Patidar, Madhya Pradesh eyaletindeki Bhesoda’da yaşayan bir soya fasulyesi çiftçisi. 45 yaşındaki bu adam, 18 yıldır toprakla uğraşıyor. Samruddhi’ye ilk defa 2009 yılında katıldı. “Beni bu programa özendiren aslında tohumdan hasada kadar eksiksiz çözümler sunmasıydı” diyor. Ona göre aldığı sonuçlar olağanüstü etkileyici zira artık kendi arazisinde hektar başına 500 kg daha fazla mahsul alabiliyor. Bu konuda yalnız değil. 2012 yılında Samruddhi soya fasulyesi çiftçileri Samruddhi’ye katılmayan çiftçilere kıyasla ortalamada mahsulde yüzde 25 ve net kârda da yüzde 39 artış kaydetmeyi başardılar.
Bu programın sırrı kat edilen ilerlemelerden mümkün olduğunca fazla çiftçinin faydalanmasını sağlamasında yatıyor. Bu yüzden Samruddhi’nin temel prensibi bir köydeki çiftçiye verilen bilginin komşu çiftçilere de aktarılmasıdır. Bir köyde “Margdarshaks” denilen lider çiftçiler sadece kazandıkları deneyimleri ve bilgileri paylaşmakla kalmıyor aynı zamanda BASF’nin ziyaretlerini de organize ediyor, kendi komşularını toplantılara davet ediyor ve sorularla kaygılı oldukları konuları topluyorlar.
Patidar 2012 yılında kendi topluluğu adına üzerine düşen rolünü seçti. “Bir Margdarshak olarak ben diğer çiftçiler için bir bilgi kaynağıyım ve bu benim için aynı zamanda çok büyük bir gurur kaynağı.”
Bu program ayrıca ekoverimliliğin artırılmasını da amaçlıyor. Katılımcı çiftçiler Samruddhi’nin tavsiyelerine uyarak soya fasulyesini daha az toprak kullanarak, daha az enerji ve daha az kaynak tüketerek çok daha çevre dostu bir yoldan üretebiliyorlar.
BASF Bitki Koruma Güney Asya İşleri Başkanı Sandeep Gadre,“Samruddhi aslında BASF ortaklarının müşterileri ile birlikte tüm ekosistemi dikkate alarak ve çiftçiler için hasat geliri oranlarını artırarak nasıl sürdürülebilir iş faaliyetleri yürüttüklerinin klasik bir örneğidir” diyor ve ekliyor: “Bu süreç boyunca BASF tarımsal toplulukların yaşamlarında önemli bir fark yaratıyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz