Mehmet Gerz / Yapı Kredi Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Gerz, Yapı Kredi Yatırım’ın araştırma müdürü... Borsadan çok umutlu... AKP’nin ekonomik politikalarının borsaya yarayacağını düşünüyor. Bü...
Mehmet Gerz / Yapı Kredi Yatırım Araştırma Müdürü
Mehmet Gerz, Yapı Kredi Yatırım’ın araştırma müdürü... Borsadan çok umutlu... AKP’nin ekonomik politikalarının borsaya yarayacağını düşünüyor. Büyümedeki artışın ise bu konuda ipuçu verdiğine dikkat çekiyor. Hisse önerisi yaparken birkaç hisseyi öne çıkarıyor. Bunlar arasında Adana Çimento, Tat Konserve ve 6 grup hisselerini önemsiyor.
Yapı Kredi Yatırım Araştırma Müdürü Mehmet Gerz, 2003 yılında borsanın seyri, hisse seçim kriterleri ve önerileri konusunda Capital´in sorularını şöyle yanıtladı:
Hisse seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Hisse bazında başlıyoruz. Kar büyümesi görmek istiyoruz. Şirketin ihracat potansiyeli ve/veya yurtiçinde ciddi pazar payı olmasını istiyoruz. Mali yapısının çok sağlam olmasını istiyoruz. Türkiye´de önerdiğimiz 6-7 grup var. Bunlar dışındakileri çok zor öneriyoruz. Çok temkinliyiz. Çünkü, tahtası kapanan onlarca hisse senedi var.
Bu grupların sağlam olması yönetimin iyi olmasını ve hisse senedinin değer kazanacağını garanti ediyor mu?
En azından bir iflas akibetine uğramaz. Ana ortak gerektiği zaman nakit koyar. Bu demek değildir ki hiçbir zaman başka kağıtlar önermiyoruz. Bu gruplardan olmayan grup hissesini önermemiz için çok ciddi bir nedenimiz olması ve ana ortağa ciddi şekilde güveniyor olmamız lazım.
Hangi gruplar bu güvendikleriniz?
Koç, Sabancı, İş Bankası, Oyak, Akkök ve Eczacıbaşı. Bu 6 gruptan herhangi birini önerirken bir tereddüte kapılmayız. Bunlara Vestel´i de katmaya başladık.
Önümüzdeki dönem borsaya yatırım için uygun mu?
AKP ekonomik politikalarının borsaya ciddi biçimde yarayacağını düşünüyorum. Zaten büyüme artmaya başladı. IMF´yi ekonomi politikalarının biraz daha büyümeye odaklı olacak şekilde ikna edeceklerine inanıyorum. Bu da borsaya yarayacak. Eurobond faizleri 2000 yılındaki en düşük oranlara geldiler. Ama borsa hala dolar bazında 2000´deki en yüksek noktasının dörtte birinden daha az.
Hangi şirketi öneriyorsunuz?
Adana Çimento´yu. Adana´da A, B, C olmak üzere üç tür hisse var. Böyle bir ayrım yatırımcıların kafasını çok karıştırıyor. Adana, Akçansa´dan sonra Türkiye´nin en büyük ikinci çimento şirketi. Çimento şirketlerini değerlediğimiz şirket değeri/kapasite oranına göre Adana, sektör ortalamasının üçte birinde işlem görüyor.
Sadece A, B, C ile kafa karıştırdığından dolayı. Bunu bu kadar süre böyle bırakmaları büyük hata! Şimdi birleştirerek bu karışıklığı ortadan kaldıracaklarını düşünüyoruz.
Niye şimdi? Bu zamana kadar birleştirmemişler...
Adana Çimento Oyak Grubu´na ait. Oyak Grubu´nda yönetim değişti. Coşkun Ulusoy yönetimi geldi.
Sadece yeni yönetim geldiği için mi bu değişikliğe gideceklerini düşünüyorsunuz? Başka bir işaret var mı?
İşaret grubun hazır beton firmalarının birleştirilmesi. Grupta başka çimento şirketleri de var. Bolu, Mardin, Oysa Niğde, Ünye ile borsaya açık olmayan Oysa İskenderun ve Altınova. Şimdi bu şirketlerin hepsinin hazır beton şirketleri var. Yeni yönetim hazır beton şirketlerini birleştireceğini açıkladı. Biz düşünüyoruz ki en azından A, B, C´leri de birleştirecek. Daha da büyük bir proje bütün çimentoların birleşmesi.
Başka işaret?
Bir de Oyak Grubu Oysa İskenderun´u, halka açık olan Oysa Niğde´ye devretmeye karar verdi. Bu amaçla da Sabancı´nın çimento şirketi Çimsa, Oysa Niğde´deki payının bir kısmını Oyak´a sattı. Yönetim açık olarak bu konuyla ilgili hiç bir renk vermiyor. Ama Adana´da bu A, B, C´nin bir karışıklık yarattığının iyice anlaşılması lazım. Bizce yönetim bunu anlıyor ve birleşmeyi yapacak.
Peki birleşmelerin ne gibi bir faydası var?
Bunun hissedara faydası var. Borsada böyle birleşen şirketler oldu. Koç Grubu gıda şirketlerini Tat Konserve altında birleştirdi. Maret´i, Pasta Villa´yı ve halka açık olmayan SEK´i topladı. Fiyatları koptu. Maret yıllardır düşük değerdeydi. Bir haftada yüzde 80 prim yaptı birleşme nedeniyle.
Birleşme öyle bir şey ki, grup içinde de olsa, Maret hissedarlarına Tat verecekler. Bütün hisseleri Tat hissesine bağlıyorlar. Tat´ı bir çıpa, bir kur yapıyorlar. Böylece diğer yıllardır değer kazanmayan hisseler de değerleniyor.
Efes Grubu’nun bira şirketlerini birleştirmesinden sonra böyle bir değer artışı olmuş muydu?
Oldu tabii, 1 milyar dolarlık bir şirket haline geldi. Parçalarının toplamından çok daha değerli olmuştu. Böyle bir birleşme sonucu gıda sektöründe yatırım yapılacak da bir şirket oluşmuş oldu. Bu zamana kadar büyük yabancıların gıda deyince yatırım yapmayı düşünecekleri tek bir şirket yoktu. Şimdi Tat o konuma geldi. Böylece ekstra bir talep yaratılmış oldu.
Çimentoda da Akçansa dışında büyük yatırımcının, yabancı yatırımcıların yatırım yapabileceği şirket yok.
Peki yatırımcı bugün için hangi Adana hissesini almalı?
Biz Adana A’yı öneriyoruz.
Hisseler birleştirilirse Adana A ne kadar prim yapar?
Adana´nın toplam piyasa değeri 113 milyon dolar. A, B, C birleşirse A´nın değeri ikiye katlar. Yani, bugün 7 bin TL olan fiyatı, 14 bin TL´ye çıkar. Tabii şunu söylemek istiyorum; A, B, C birleşince elinizde A hissesi kalmayacak, tek bir Adana Çimento hissesi olacak. Ama sizin yatırımınız ikiye katlayacak. Oyak Grubu bütün çimento şirketlerini birleşirse, yatırımınız üçe katlar. Bence çok yazık, bu şirketlerin birleştirilmesi lazım.
Sadece Adana A´yı değil, diğer bütün Oyak çimento şirketlerini bir araya koysalar, bunun değeri ne olur?
Tahminen bütün Oyak Grubu çimento şirketlerinin değeri Akçansa´nın 1.7 katı, yaklaşık 550 milyon dolar olur.
Adana birleşse değerinin artacağı ne malum?
Çimento şirketlerini büyük, orta, küçük ölçekliler olarak ayırıp baktığınızda, firma değeri/kapasite oranı büyükten küçüğe doğru azalıyor. Yani şirket ne kadar büyükse oran o kadar artıyor. Dolayısıyla, Adana bölünmüş haldeyken küçüklerin oranında işlem görüyor. Birleşirse büyüklerin oranında işlem görür. Bu da değerini iki-üçe katlatır.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?