“Küçükler Durdu, Büyükler Hareketli”

Leasing sektörü devreye giren yeni KDV oranıyla, 2008’e daralma ile başladı. AkLease Genel Müdürü Gülsün Lenger, “Bizde işlem hacmi yüzde 30 arttı, işlem sayısı azaldı” söyleriyle, ilk sonuçlara di...

1.04.2008 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Leasing sektörü devreye giren yeni KDV oranıyla, 2008’e daralma ile başladı. AkLease Genel Müdürü Gülsün Lenger, “Bizde işlem hacmi yüzde 30 arttı, işlem sayısı azaldı” söyleriyle, ilk sonuçlara dikkat çekiyor. Ancak, alınan kararın yıl sonunda sektörü yüzde 30 oranında daraltacağını söylüyor. Bu süreçte banka kökenli şirketlerin öne çıkacağını belirtiyor. Lenger, “Küçük yatırımcı sayısı azalıyor, orta ve küçük ölçekliler devam ediyor” diyor.

Leasing sektörünün 2006 yılında 5,2 milyar dolar olan işlem hacmi, 2007 yılında yüzde 58’lik bir artışla 8,2 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak sektör 2008’e daralma ile başladı. 31 Aralık 2007’de devreye giren yeni KDV oranı, Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sektörde sözleşme sayılarının yüzde 63, işlem tutarının ise yüzde 51 oranında daralmasına sebep oldu. Şubat ayında belirgin bir toparlanma yaşansa da, beklentiler sektörün bu yıl yüzde 30 gibi bir oranda daralacağına işaret ediyor.

AkLease Genel Müdürü Gülsün Lenger, 2008 yılında leasing müşterilerinin ağırlıklı bölümünü orta ve büyük ölçekli işletmelerin oluşturacağı görüşünde. Küçük ölçekli yatırımcının KDV artışından çok etkilendiğine dikkat çeken Lenger, “Bu işlem adetlerinin azalmasına sebep oluyor” diye konuşuyor.

Diğer yandan işlem adetleri azalsa da leasing şirketleri işlem hacimlerini artırmaya devam ediyor. Gülsün Lenger AkLease’in hedefinde yüzde 15 büyüme olduğuna işaret ediyor ve ekliyor:

 “2008 yılında sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmeyi, pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. 2008 için pazar payımızı yüzde 8,5 olarak hedefledik. Bugün bu oran yüzde 5,6 düzeyinde. Amacımız sağlıklı büyüyerek, pazar payında sektördeki lider şirketler arasında girmek” diye konuşuyor.

AkLease Genel Müdürü Gülsün Lenger ile leasing sektöründe son tabloyu, AkLease’in yeni döneme yönelik plan ve hedeflerini konuştuk:

*Ak Lease 2007 yılını nasıl kapattı, işlem hacmi, pazar payı, kârlılığı ne düzeyde gerçekleşti?
Türkiye’de kurulan ilk finansal kiralama şirketlerinden biriyiz. Aktif büyüklüğümüz 2007 sonu itibariyle 728 milyon YTL’ye ulaştı. Özkaynak büyüklüğümüz de 164 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Önceleri ağırlıklı olarak büyük ölçekli firmalara hizmet veriyorduk. 2005 yılında Akbank’ın yüzde 100 iştiraki olduktan sonra bir büyüme sürecine girdik. Bu süreçte Türkiye’nin dokuz bölgesinde temsilcilikler oluşturduk ve Akbank’ın yaygın şube ağı vasıtasıyla küçük ve orta ölçekli firmalara da yöneldik. Bugün Türkiye’nin her yerindeki yatırımcılara finansal kiralama hizmeti veriyoruz.

2005 yılında başlayan büyüme sürecimizde önemli gelişme kaydettik. 2004 yılında 170 milyon YTL olan net kira alacaklarımız 2007 yılında 693 milyon YTL’ye ulaştı.

2004 yılı itibariyle sektörde işlem hacminde 12. sırada yer alırken, yüzde 100 Akbank iştiraki olduğumuz son 3 yılda 6. sıraya yükseldik. İşlem hacmimiz 2004 yılında 90 milyon dolarken geçtiğimiz yıl sonunda 452 milyon dolara yükseldi. 2007 yılı pazar payımız yüzde 5,6 olarak gerçekleşti. 2004 yılında Akbank şubeleri tarafından yönlendirilen işlemlerin oranı toplam işlemlerimiz içinde yüzde 25 pay alırken 2007 yılında bu oran yüzde 50’ye ulaştı. 2008 yılında yüzde 60’ı hedefliyoruz.

2008’e yönelik plan ve hedefleriniz ne yönde, işlem hacminizi, pazar payınızı bu yıl ne kadar artırmak hedefindesiniz?
2008 yılında sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmeyi, pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. 2008 için pazar payımızı yüzde 8,5 olarak hedefledik. Bugün bu oran yüzde 5,6 düzeyinde. Amac��mız sağlıklı büyüyerek, pazar payında sektördeki lider şirketler arasında girmek. Şu anda küçük bir firma değiliz ancak daha da ön sıralarda yer almayı hedefliyoruz.

Biliyorsunuz leasing finansal bir ürün ve leasing hizmetini sadece kredi vermek olarak ifade etmemek gerekir. Yatırım malının satın alma aşamaları da kritik önem taşıyor. Müşterilerimiz genellikle ithalat işlemleri ile uğraşmak istemiyorlar. Yatırım malını zamanında sorunsuz teslim almak istiyorlar. Biz de operasyonel hizmet kalitesi geliştirerek müşterilerimize finansal danışmanlık yapıyoruz ve yatırımları için hızlı ve etkin çözümler sunuyoruz.

hed

2008 yılında Aklease olarak, sektörde yüzde 30 gibi bir daralma olacağını ve pazar payımızın da yüzde 8,5’a ulaşacağını öngörerek yüzde 15 gibi bir büyüme hedefliyoruz.

Geçtiğimiz dönemde yaşanan KDV artışı sektörü önemli ölçüde etkiledi. Siz AkLease olarak bu süreçten nasıl etkilendiniz?
30 Aralık itibariyle yayınlanan bir kararla leasingde KDV yüzde 18’e çıkartıldı. Ocak ayında sektörde geçtiğimiz yıla oranla sözleşme sayısında yüzde 63, işlem tutarında da yüzde 51’lik daralma oldu. Bu daralmada büyük ölçüde müşterilerin, söz konusu KDV artışının geleceğe dönük düzeltilmesini beklemeleri etkili oldu.

Şubat ayı için ise henüz bir sektör datası yayımlanmadı ama AkLease açısından tablonun değiştiğini söyleyebilirim. Şubat 2008’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla işlem tutarlarında yüzde 30’luk bir artış gerçekleştirdik. Ancak sözleşme sayısında azalma yaşanıyor. Çünkü, küçük ölçekli yatırımcı, KDV artışından çok etkilendi. Küçük yatırımcılar yatırımlarını erteledi. Orta ve büyük ölçekli işletmeler ise leasinge devam ediyor.

Yeni dönemde öngördüğünüz büyüme nereden gelecek?
Leasing ürünü artık müşteriler tarafından bilinen bir ürün haline geldi. Geçtiğimiz dönemde mevzuatta, daha doğrusu katma değer vergisindeki değişiklikle birlikte müşteri profilinde değişiklikler olmaya başladı. Geçmişte daha çok küçük ve orta ölçekli müşterilere hizmet verirken, son 2 aydır daha fazla orta ve büyük boy işletmelerden talep alıyoruz ve işlemlerde montanların biraz daha büyüdüğünü görüyoruz. Biz de plan ve stratejilerimizi buna göre kuruyoruz. AkLease olarak biz her zaman yatırım yapan her ölçekteki her tip firma ile çalışmayı hedefledik. Özellikle bir sektöre odaklanmış değiliz. Ancak, iş ve inşaat makineleri gibi leasingin çok kabul gördüğü bazı sektörler var. Pazar payı buralarda çok yüksek ve bu tarafı ihmal ederseniz büyümeyi çok düşünmemeniz gerekir.

Diğer yandan bu yıl leasing kanunu değişiyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve kısa zamanda sonuçlanacak. Dolayısıyla bu yeni kanun bize yeni operasyonel kiralama, sell and lease back, yazılım leasingi gibi yeni ürün imkanları sağlayacak. Bu yeni ürünler de büyümeyi destekleyecek.

Uzun vadede AkLease’in hedefi nasıl, gelecekte kendinizi nerede konumluyorsunuz?
Akbank, Türkiye’nin en değerli bankası. Akbank’ın iştiraki olan bir leasing firmasının da pazar payının çok artması ve liderlik için koşması gerekir. Bizim de AkLease olarak uzun vadeli hedefimizde bu var. Leasingin finansal bir ürün olduğunu ve satış kanalları ile etkin olacağını düşünüyoruz. Biz şube kanalını çok etkin bir şekilde kullanabilirsek işlem hacmimizi çok artırabiliriz.

Türkiye’nin her yerinde yatırımcılar var. Büyümenin de Türkiye’nin her yerindeki bu yatırımcılara ulaşabilmekten geçtiğini düşünüyoruz. Müşteriye yakın olmak büyük önem taşıyor. Akbank’ın bugün 700’e yakın şubesi var ve biz de bu şubeleri etkin kullanarak büyüme potansiyelimizi artırabileceğimizi düşünüyoruz.

“2008’de Yüzde 30 Daralma Bekliyoruz”

Kobi’ler Tereddüt Ediyor
2006 yılında 5,2 milyar dolar olan leasing sektörü brüt işlem hacmi, 2007 yılında yüzde 58’lik bir artış ile 8,2 milyar dolara ulaştı. 2008 yılında KDV artışı sebebiyle sektörde yüzde 30 civarında bir daralma bekliyoruz. Ocak ayında KDV oranında indirim beklentisi ile işlem hacmi azaldı. Şubat ayından itibaren hacimler artmaya başladı, ancak işlem adetleri hala düşük. KOBİ’ler yatırım yapmakta tereddüt ediyor.

Gayrimenkul Ve Sağlıkta Büyüme
Ekipman bazında dağılımlara baktığınızda 2007 yılında gayrimenkul yatırımlarında bir artış dikkat çekiyor. Sektör genelinde payı yüzde 11’e ulaşmış durumda. Enerji gibi yeni sektörler öne çıkıyor. Aynı şekilde sağlık sektöründeki yatırımlarda artış var. 2007’de sağlığın payı yüzde 7 düzeyinde oldu.

Banka İştirakleri Öne Çıkacak
2008 yılı yaygın şube ağına sahip bankaların iştiraki olan leasing firmalarının ön plana çıkacağı bir yıl olacak. Sektörde bugün pazarın yüzde 80’ini elinde tutan ilk 10 sırada yer alan leasing firmaların tamamı banka iştiraki. Biz de kendimizi bu açıdan oldukça şanslı görüyoruz. Zira 700’den fazla şubesi ile Akbank’ın Türkiye’nin her bölgesindeki müşterisine ulaşabiliyoruz.

Vadeler Uzadı Teminat Rekabeti Başladı

Rekabet Arttı
2007 yılı rekabetin yoğun olduğu, yatırımcıya yakın olmanın, yaygın bir banka şube ağına sahip olmanın öneminin ortaya çıktığı bir yıl oldu. 2008’de azalan işlem hacmi ve adedi ile rekabet daha da yoğunlaştı. Artan rekabette şirketler için kredi sürecinin hızlı olması, operasyonun kaliteli olması önem kazandı.

Fiyat Ve Teminat Rekabeti
Sektörde bugün daha çok fiyatlamadaki rekabet öne çıkıyor. Bunun dışında son dönemde özellikle teminat tarafında bir rekabet yaşanıyor. Fiyatlar aynı şartlarda oluştuğu zaman daha az teminat alarak işlem yapılıyor. Diğer yandan uluslararası piyasalardaki gelişmeler yabancı para borçlanma maliyetini doğrudan etkiliyor.

Yeni Trend
Enflasyonun düşmesiyle yatırımların geri dönüş süreleri uzadı. Ekonomik istikrar da uzun vadeli finansman imkanlarını artırdı. Bu nedenlerle 2007’nin en belirgin özelliklerinden biri de uzayan vadeler oldu. Artık 6, 7 yıl vadelerde leasing yapabiliyoruz. Bu trend 2008’de de devam edecek.

Yeni Oyuncular Gelecek

Ortaklık Yapıları Değişti
Pazara son dönemde yeni oyuncu girdi diyemeyiz. Var olan oyuncuların ortaklık yapısında değişiklikler oldu demek daha doğru olur. Bankaların satışları, iştirakleri olan leasing firmalarının da ortaklık yapılarına yansıdı. Açıkçası bugünden sonra lisansı olup işlem yapmamış, müşterisi olmayan, dağıtım kanalı olarak banka şube ağını etkin kullanamayan leasing firmalarının sektörde büyümeleri kolay görünmüyor.

Operasyonel Leasıng Yapacaklar
Banka iştiraki olan leasing firmalarının ikinci el piyasası gelişmemiş ürünlerde operasyonel leasing uygulamasında çok iştahlı olacaklarını düşünmüyorum. Yeni oyuncular daha çok leasing kanununun değişmesiyle birlikte operasyonel leasing yapma amaçlı sektöre girebilirler. Burada da genelde üreticilerin kendi ürünlerinin satışını artırmak amacıyla gelecek olan firmalar olabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz