Dokunabileceğiniz türden bir dijital dünya

Siemens açık ara farkla rekabetin önünde yer alıyor ve ilgili teknolojileri desteklemeyi planlıyor...

19.12.2016 16:40:280
Paylaş Tweet Paylaş
Dokunabileceğiniz türden bir dijital dünya
Aynı zamanda 3D baskı olarak da bilinen eklemeli imalatta, bileşenler, üç boyutlu bir tasarım verileri temelinde katman katma yani başka bir ifadeyle eklemeli bir süreçle oluşturulur. Bu süreçte plastikler, metaller Eklemeli imalat ve diğer malzemelerle çalışılır. Eklemeli imalatla konvansiyonel endüstriyel üretimle başarılması mümkün olmayan karmaşık nesneler ve geometrilerin üretimi mümkün. Eklemeli imalat özellikle de sarmal bir deniz kabuğu ya da endüstriyel bağlamda soğutma için arasında boşlukların olduğu bir türbin kanadı gibi karmaşık içsel yapılarla karakterize edilen üç boyutlu nesnelerin üretimini olası kılar. Diğer yandan konvansiyonel teknolojiler kullanıldığında iki parçayı önce haddelemek ve sonra birbirine kaynaklamak gerekir. Oysa eklemeli imalatta aksine karmaşık bir şekil tek bir parça halinde tek bir dikiş izi bile olmaksızın ortaya çıkar. Analistler bugünlerde imalatta bir devrimden bahsedip duruyor ve 2022 yılında malzemeleri, makineleri, yazılımları ve hizmetleriyle birlikte eklemeli imalatın global pazarının yaklaşık 8 milyar Euro olacağını tahmin ediyorlar. Bu durum Siemens’in önüne devasa fırsatlar seriyor. Siemens Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Profesör Siegfried Russwurm, bu gelişmeyi “Biz eklemeli imalatla Siemens’in donanımlarıyla güçlü bir biçimde şekillendirmeye devam ettiği gerçek dünyayı, sanal dijitalleşme dünyasıyla birleştirebiliriz” diye açıklıyor.

Daha iyi bileşenler, daha çabuk geliştirme
Siemens bu işi kendi müşteri ve veri uzmanlığını bu inovasyoncu imalat teknolojisiyle harmanlayarak başaracak. Rakipleriyle kıyaslandığında Siemens eklemeli imalat uygulamalarında ve geliştirmesinde açık ara farkla önde görünüyor. Kendi ürünlerini optimize etmek ve daha iyi ürünler sunmak için daha şimdiden çeşitli bölümlerinde bu teknolojiden faydalanıyorlar. Örneğin gaz türbini işletmenleri performansta muazzam artışlar bekleyebilir, çünkü yeni bir bileşen tasarımı çok daha maliyet-etkin enjeksiyon memeleri sayesinde fevkalade verimli bir yanma veya soğutma tekniği sunuyor. Aynı durum elektrikli motorlar için de geçerli. Yeni geometriler ve farklı malzemeler sayesinde enerji yoğunluğunu artık yüzde 50’yi bulan oranlarda artırmak mümkün. Aynı zamanda geliştirme süreci de çok daha hızlı olacak. Gaz türbinlerinin motor kanatlarının ve kılavuz kanatlarının prototiplerinin üretimi için gerekli süre yüzde 75 oranında kısaltılabilirken, gaz türbini brülörlerinin tamir ve onarım süreleri de yüzde 90 oranında azaltılabilir. Bu işten hizmet sektörü de kazançlı çıkar, zira burada yedek parçalar sadece çok daha çabuk üretilmekle kalmaz ama aynı zamanda müşterinin talebine göre terzi usulü de üretilebilir. Hatta burada sonradan ortaya çıkan optimizasyonlar bile mümkündür. Russwurm, “Biz bugün eklemeli imalatta zaten lider konumdayız. Ancak bizim hedefimiz bu sektördeki hızlanmayı devasa boyutlarda artırmak” diyor. Eklemeli imalatın endüstrileştirilmesinde Siemens genelindeki bölümlerdeki girişimlerin sayısının artırılmasında Kurumsal Teknolojiler (CT) çok sayıda uzmanlık merkezinin koordinasyonunu sağlamakla yükümlü.

Teknik bilgi birikimi ve uzmanlık Kurumsal Teknolojiler (CT) kendi uzmanlık alanından başlıca malzeme geliştirme ve üretim süreçlerinin simülasyonunun faydalanmasını hedefliyor. Bu aslında hiç de kolay bir iş değil. Şu anda eklemeli imalat alanında Siemens tarafından kullanılan en önemli yöntem lazerli eritme süreci. Bu süreçte metal bir toz yığını lazerle ardından katman katman oluşturulacak istenilen bileşene dönüştürülmek üzere eritiliyor. Burada birkaç mikrometrelik bir alan içinde 1.000 derecenin milisaniyelerle ölçülebilecek sıcaklık değişiklikleri görülür. CT’nin Siemens İş Birimleri’ne ortak olarak destek olduğu diğer bir alan da Siemens’in geliştirme ve üretme topluluğunun daha da ileri boyutta eğitilmesidir. Eklemeli imalatta tasarımlar ve uygulamalar geliştirmek için çalışanların baştan aşağıya yeni uzmanlık alanlarına ihtiyacı olur. CT zaten işte bu yüzden Siemens Profesyonel Eğitim ve Öğrenme Yerleşkesi ile Almanya’daki önde gelen üniversitelerle birlikte özel eğitim kursları düzenliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz