2023 için yolumuzdaki çakıl taşları kaldırılmalı

Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ile konuştuk.

28.03.2014 13:08:210
Paylaş Tweet Paylaş
2023 için yolumuzdaki çakıl taşları kaldırılmalı
6 milyar dolara yaklaşan ihracat rakamlarına ulaşan Gaziantep ekonomisi 2013'ün ilk 10 ayında yüzde 7 büyüdü. Yaşanan bazı sorunlar çözüldüğü takdirde bu büyümenin katlanarak artacağına inandıklarını söyleyen Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, "Bir an önce gümrüğümüzün büyütülmesi, lojistik köyünün kurulması, denize ulaştırılmamız ve demiryolu hattının yapılması şart" diyor.

993 yılında 44 iş adamının bir araya gelmesiyle kurulan Gaziantep Genç İş adamları Derneği bugün 234 üye ile Gaziantep’in gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyor, Gaziantep’in sektörel çeşitliliğinin yansıdığı dernekte, yaklaşık 28 farklı sektörde faaliyet gösteren üyeler yer alıyor.

Gaziantep’in ekonomik gücüne önemli katkı sağladıklarını belirten Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, ilk 1000 ihracatçı arasında 60’tan fazla üyesi bulunduğunu hatırlatıyor.

Güne göre değil, evrensel değerlere göre hareket bilincini benimsediklerini söyleyen Özdurak, şöyle devam ediyor: “İki kişi bir araya geldiği zaman doğru ve üretken fikirler ortaya koyabiliyor ve bunu yanlarındaki diğer insanlarla paylaşıyor, paylaştıkça zenginleştiğini fark ediyorsa biz bunun ana taşıyıcısıyız, başka hiçbir görevimiz yok. Dernek olarak kendi çıkarımızı hiçbir zaman Gaziantep’in çıkarının üzerinde düşünmeyiz.

Evrensel ilkelerle hareket ederiz. Kadına önem veririz. GİAD’lar içinde kadınlar kurulunu ilk kuran dernek GAGİAD. Kadınlar kurulumuz yönetim kuruluyla eş zamanlı görev yapar. Kadınların sosyal haklarını, şehirde yaşanan birtakım eksiklikleri kadın gözüyle değerlendirip gündeme getirmeye çalışırlar.” Gaziantep’te artık birçok şirkette ikinci ve üçüncü kuşağın işleri devraldığını belirten Özdurak, bu eğitimli yeni neslin kente çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyor.

Özdurak, “İkinci ve üçüncü kuşak olarak bizler çok iyi eğitim alıp memleketimize geri geldik. Gaziantepli genç iş adamlarında memleketine bağlılık, büyüğüne saygı, dürüstlük, çalışkanlık, girişimcilik var. Buna bir de eğitim eklenince çok daha iyi işler ortaya koymamız kaçınılmaz” diyor. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ile konuştuk:

GAGİAD olarak faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Zaman yönetiminden ithalat-ihracat eğitimine üyelerimize yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. İnsan belki dışarıda kursa giderek yapamaz ama kendi ailesinin içinde olunca eksiklerini daha rahat giderebiliyor. Ekonomik anlamda en son nisan ayında kendi çabamızla bir fuar yaptık, devamını da yapacağız.

Sosyal konuları da es geçmiyoruz. Ramazan ayında ihtiyacı olanlarla bazı paylaşımlarımız oldu. Eğitim anlamında gerek fiili şartların iyileştirilmesi gerekse eğitmenlerinin eğitilmesi konusunda çalışmalarımız var.

Biz GAGİAD olarak toplum odaklı çalışmayı seviyoruz. Öncelikle Gaziantep’in ihtiyacını düşünerek insanlara katkı sağlayabiliriz. Bir kişiye yaptığınız katkı da ileride toplumu kurtarabilir. Bunun üzerinde hassasiyetle durmaya çalışıyoruz. Gücümüz belli, hiçbir zaman ütopik projelere girmeyi düşünmüyoruz. Yapılan iyi işleri her zaman daha da ileriye taşımaya çalışıyoruz.

Basamakları hızlı çıkmak gibi bir derdimiz yok. Basamakları hazmederek çıkmak sağlıklı. Doğru hedefler koyup o hedeflere doğru zamanlarda ulaşmak edindiğimiz düsturlardan. Biz ne görev karmaşasına giriyoruz ne bizden büyük kurumların yapacağı işleri üstlenmeye kalkıyoruz.

Diğer iş adamları dernekleriyle iletişiminiz nasıl?
Antep’te olup çalışmayan iş adamı derneği yoktur. Hepimiz bu memleketin geleceği için iyi işler yapıyoruz. GAPGİAD, TÜMSİAD gibi Gaziantepli iş adamı derneklerinin bir araya geldiği bir platformumuz var. Üç ayda bir toplanıp bu sürede neler yaşanmış, önümüzdeki üç ay neler getirebilir bunlara bakıyoruz. Zaten sivil toplum örgütlerindeki temel amaç birlikteliği, o sinerjiyi oluşturmaktır.

Gaziantep’te deniz yok, çiftçilik yok, devlet yatırımı yok ama 6 milyar dolar ihracat var. Demek ki birlikteliği sağlayabilirsen bereket geliyor. İstikrar huzur, birliktelik de bereket getiriyor.

Bizce bütün sivil toplum kuruluşları bunu üyelerine çok iyi anlatmalı. İnsanları kutuplaşmadan, herkesin hayat görüşünün kendini ilgilendirdiği ama ortak paydasının Gaziantep olduğu bir noktada birleştirmemiz gerekiyor.

Kent ekonomisini değerlendirir misiniz?
Geçen yıl 11’inci ayda ihracatta Ankara’nın önüne geçtik. 6 milyar dolara yaklaşan bir ihracatımız, 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Ankara ile aramızda çok büyük, aşılması gereken dağlar yok.

Ancak hedeflerimize ulaşabilmemiz için yolumuzdaki küçük çakıl taşlarının kaldırılması gerekiyor. Lojistik anlamda desteğe ihtiyacımız var. Denize ulaşmamız gerekiyor. Bu iş adamının kendi başına başarabileceği bir şey değil.

Bu anlamda gerek hükümetten gerek yerel yöneticilerden ciddi destekler bekliyoruz. Gümrüğümüzün büyütülmesi, lojistik köyünün kurulması ve bizim denize ulaştırılmamız gerekiyor. En önemlisi demiryolu hattının yapılması lazım. Bu kadar cari açıkla, akaryakıtla bu işleri taşımak zor.

Demiryolu şu anda maliyetler anlamında en ucuz taşıma şekli. Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülke var, bu şehir 180 ülkeye ihracat yapabiliyor. Üstelik denizimiz yok, ihracattaki en önemli öğe deniz yolu. Bir de düşünün denizimiz olursa..,

2014 yılı için ne kadarlık bir büyüme beklentiniz var? Öngörünüz nedir?
2013’te ilk 10 aya baktığımız zaman büyüme hızımız ülke büyüme hızının iki katı. Bugün Türkiye’nin hedefi yüzde 3,5 büyümek, Gaziantep ise yüzde 7 ortalamayla gidiyor. Hal böyle olunca zaten 2023 hedefini rahatça yakalıyor ve aşma noktasına geliyoruz. Bu büyüme ivmesi böyle devam eder mi?

Etmesi için çalışıyoruz. ABD’deki, Avrupa’daki merkez bankaları açıklamalar yapıyor, bunlardan etkilenmemek mümkün değil. Çünkü, dolar ve Euro ile alıp satıyoruz. Ancak her şeyin aynı kaldığını varsayarsak Antep ekonomisinin yine Türkiye’nin büyümesinin önünde gideceği aşikar.

“BİR ÜLKEDE BÜTÜN ŞEHİRLER SANAYİ KENTİ OLMAZ”
Yabancı yatırımcıyı Gaziantep’e çekmek için öncelikle uygun bir sanayi alanı tahsis edilmeli. Bizim yapmadığımız işleri yapan, dünyada marka olmuş, bize iş öğretecek yabancı yatırımcının gerekirse arsa verilerek buraya getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de yıllar içinde azalsa da yabancı yatırımcıların önündeki bürokratik engeller hala çok fazla.

Bu konuların tekrar ele alınması gerekiyor. Bir ülkede bütün şehirler sanayi kenti olmaz. Biz İzmir, Antalya ya da Nevşehir olabilir miyiz? Ne yapalım, Peri Bacaları’nı, Sümela Manastırı’nı söküp Antep’e mi getirelim? Biz sanayici isek onlar da turizmci olsun. Bize verilecek turizm desteğini onlara verip bize de sanayi desteği sağlansın.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz