Antalya’nın sağlık turizminde yıldızı parlıyor

Antalya, her yıl ortalama 100 bin sağlık turistinin ziyaret ettiği ülkemizde İstanbul'dan sonra potansiyeli en yüksek şehir olarak tanımlanıyor.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Antalya’nın sağlık turizminde yıldızı parlıyor
Türkiye'de ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan organ nakilleriyle gündeme gelen Antalya'nın sağlık turizminde öne çıkan şehirlerden olacağı vurgulanıyor. Hem yurtdışından tedavi amaçlı gelen, hem de tatil amaçlı gelip sağlık sorunu yaşayan turistlere verilen sağlık hizmetlerinde kalitenin hızla artırılmasını hedefleyen Antalya, tanıtımın güçlendirilmesi ile geleceğin sağlık turizmi kenti olabilir. ntalya, bir süre önce gerçekleşen ve Türkiye'de ilk olan yüz nakli, çift kol nakli ve dünyada ilk kadavradan rahim nakli gibi gelişmelerle gündeme geldi. "Organ naklinin başkenti" olarak nitelendirilen Antalya, her yıl ortalama 100 bin sağlık turistinin ziyaret ettiği ülkemizde İstanbul'dan sonra potansiyeli en yüksek şehir olarak tanımlanıyor. Deloitte ve Global Care Consumers 2012 araştırmasına göre dünyada 100 milyar dolan bulacak medikal turizm pastasından pay almak isteyen Türkiye için tıp tarihine geçen bu uygulamaların yarattığı yankıların daha çok pay olarak geri dönmesi beklentisi sektör temsilcilerinde hakim. Dünyada 100 milyar dolarlık global sağlık turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, pastadan ortalama 1,5-2 milyar dolar alıyor. Türkiye’nin coğrafi avantajı, insan kaynakları ve tıbbı tecrübelerinin desteğiyle bu rakamın artacağı düşünülüyor. Dünyada ise ABD, Hindistan, Tayland, Malezya ve 2012 yılında 1 milyon hasta ve 1,8 milyar dolar gelir bekleyen Singapur büyük pay alıyor. Sektörün ana temsilcilerinden Türkiye SağlıkTurizmini Geliştirme Konseyi Başkan Emin Çakmak'ın verdiği bilgilere göre ise Türkiye'de 2015'te 1 milyon sağlık turisti ile 10 milyar dolar, 2023'te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor.

RAKAMLAR DEĞİŞKEN
Medikal boyutuyla Sağlık Bakanlığı, termal tesisler, seyahat acenteleri boyutuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, teşvikler konusunda Ekonomi Bakanlığı, vize rejimi açısından Dışişleri Bakanlığı ve yabancı hastaya sunulan tedavinin belgelendirilerek işletmeler için vergi konusu yapılması açısından Maliye Bakanlığı gibi birçok paydaşı olan sektör, halihazırda organizasyon boyutunda dağınık bir görünüme sahip. Sektör temsilcilerinin verdiği rakamlar da değişkenlik gösteriyor.~
Rakamlar yılda 100 binden 500 bine kadar değişen sayıda sağlık turistininin Türkiye'yi ziyaret ettiğini gösteriyor. Ancak bu rakamların kış aylarında gelen ileri yaş turistler, medikal tedavi veya termal amaçlı gelen yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları gibi topluluklar yeterince kayıt altında tutulmadığından gerçeğin çok altında olduğu vurgulanıyor.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Koordinatörü ve Sağlık Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı  Filiz Çevirme
"SAĞLIK TURİZMİ PLATFORMU KURULMALI"

Turizm alanında Türkiye’nin merkezi olan Antalya için söylenebilecek en önemli söz; bir klasik turist ülkemize gelişinde ortalama 600 dolar,sağlık turisti ise minumum 3 bin dolar(ortalama ise kişi başı 10 bin dolar) bırakıyor. Antalya’da 5-6 yıllık süre sonunda turizm gelirlerinini yarısı sağlık turizminden olabilir. Büyük bir sağlık turizmi pazarı var ve Türkiye gerek tıbbi prosedürler,gerekse diğer sağlık turizmi alanlarında sağlık turistlerini kabul etmeye hazır ama Türkiye’nin yüksek hizmet kalitesi,düşük fiyatları,turizm ve konum gibi diğer avantajlarına rağmen, hedef müşteri kitlelerimiz bizim yerimize rakip ülkelere gitmeyi tercih ediyorlar. Bunun da en önemli nedeni pazarlama ve tanıtım yetersizliğidir. Sonu gelmeyen bireysel çabalar yerine bir Sağlık Turizmi Platformu kurulmalı. Standardizasyon, sertifikasyon, uygun fiyatlar, tanıtım atağı, aracı kurumlarla koordinasyon gerçekleştirilmeli ve yurtdışı tanıtım fonu kurulmalı. Ayrıca Antalya için net hedefler konulmalı ve mevsim avantajı iyi kullanılmalı"


İLERİ YAŞ VE ENGELLİ TURİZMİNDE ÖNDE
Yurtışından gelen hastalar, iki grupta değerlendiriliyor: Birinci grup, tedavi ihtiyacı ile sağlık hizmeti almak üzere gelenler, yani "sağlık turizmi"; ikinci grup ise gelen turistlerin sağlığı, yani "turist sağlığı". Sağlık turizmi sağlık amaçlı seyahatler ise üç alt başlıkta toplanıyor: Termal ve spawellness turizmi, ileri yaş ve engelli turizmi ile medikal, yani tıp turizmi. Antalya ise medikal ve ikinci yaş ile engelli turizmi alanlarında öne çıkıyor. Türkiye için üç farklı kategoride müşteri profili bulunuyor: Özellikle Ortadoğu, komşu ülkeler ve Afrika ülkelerinden gelişmiş ülkelere tedavi amaçlı giden hastalar (zengin hastalar, yüksek maliyet); AB ükelerinden gerek randevu alma sorunu, gerekse yüksek maliyet nedeniyle gelişmekte olan ülkelere giden hastalar (orta-düşük ölçekli maliyet) ve son olarak da yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları (orta-düşük maliyet) Zengin Körfez ve Ortadoğu ülkeleri ile, Afrika kökenli yüksek gelirli hastalar, AB ülkelerinden ucuz tedavi amacıyla başka ülkelere giden sigortalı astalar, geriatri hastalan ile estetik cerrahi hastaları ise son dönemde ülkemize çekilmeye çalışılan potansiyel hastalar grubunu oluşturuyor, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Başhekimi Dr. Şerif Köksal ise açıldıkları 2008 yılından bu yana özellikle 2010 ve 2011 yıllarında daha görünür hale gelen sağlık turisti sayısında artışa değiniyor.~
Başta Balkanlar, Ortadoğu, Rusya, Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden fazla sayıda hasta aldıklarını, bu hasta grubunun ise en sık başvuru nedeninin organ ve kemik iliği nakilleri olduğunu ifade eden Köksal, "Organ nakilleri; ağırlıklı olarak böbrek nakli, daha düşük oranda ise karaciğer nakilleri olarak gerçekleşmekte. Kanser, kalp ve beyin cerrahisinde de yoğun talep görmekteyiz. Bunun yanı sıra estetik amaçlı girişimler (saç ekimi, mammoplastiler) öne çıkmakta. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden ise daha çok lazer uygulaması içeren göz tedavileri konusunda başvuru alınmaktadır" diyor.

DEİK Sağlık Turizmi is Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Uğur Genç
“SAĞLIK MERKEZİ OLMA POTANSİYELİ YÜKSEK”

Antalya için öncelikli olan sağlık turizminden çok turist sağlığıdır. Çünkü turistler hastane ve doktor kalitemizi, aldıkları hizmeti daha sonra ülkelerinde anlatarak, çok önemli bir tanıtım yapıyorlar. Bu, ülkemiz adına çok önemli bir tanıtım aracı.Özellikle Antalya bölgesinde turizm sağlığı anlamında hasta potansiyeli çok yüksek. Bu nedenle bölgenin sağlık turizmi alanında gelişmeye ihtiyacı var.Şu an Antalya’da sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğu halde, sağlık hizmeti almak için gelen turist sayısı çok fazla değil. Sağlık turizminde onkoloji, gastroenteroloji, ortopedi, kalp cerrahisi alanlarında hastalar, sağlık hizmeti almak için geliyorlar. Sağlık turizmi alanında Antalya’nın gelişimi için atılacak adımlarda öncelikle her yıl artış gösteren turist sayısı ve bu turistlerin ülkelerinde yaptıkları tanıtımların göz önüne alınması gerekiyor. Hizmet kalitesinin yanında hastaların hastanede yatış süreleri ve yapılan işlemlerin gereklilikleri, düzenlenen faturalar gibi noktalara özellikle dikkat edilmeli.Antalya’nın çok iyi ve potansiyeli çok yüksek bir sağlık merkezi olduğu yönünde tanıtımlar yapılmalı"

SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ OLACAK
Antalya'nın sağlık turizminde öneminin gün geçtikçe artacağı konusunda sektör yetkilileri hemfikir. Bu anlamda şehrin gelişimi için sağlık kentleri planlamasına alınması ile sürecin hızlanması bekleniyor. Sağlık turizminde bilindiği gibi temel ihtiyaç tatil ve tedavi ortamının aynı anda kolay ulaşabilir olması, operasyondan öncesi ve sonrası hasta konforunu sağlamak içn önemli. Bu noktada Antalya, ulaşım ihtiyaçlarının kolay karşılandığı bir şehir olması nedeniyle bu alanda tercih nedeni oluyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, geçen yıl Antalya'ya 10 milyonun üzerinde turistin geldiğini tahmin ettiklerini belirterek, sağlık turizminde ciddi bir potansiyel olmakla birlikte mevzuat konusunda istenilen neticelerin elde edilemediğine değiniyor. Özyürek, geçen yıl haziran ayında çıkarılan sağlık turizmine ilişkin düzenleme ile birlikte kilinik oteller, klinik tatil yerleri gibi terimler ilk kez mevzuata girdiği bilgisini vererek, "Sağlık serbest bölgeleri konusunda hükümetin çalışmaları var. Bu konudaki kanunun mayıs sonu haziran başında çıkması bekleniyor. Bu bölge içinde yabancı doktorlar da çalışabilecek ve bu bölgedeki sağlık kuruluşlarına birçok vergisel avantaj sağlanacak. İmar çalışmaları 2015'e kadar sürebilir" diyor. BAKA olarak düzenledikleri uluslararası toplantılarla zengin Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden turizm konusunda hizmet veren şirket temsilcilerini ağırladıklarını ifade ediyor.~

MARKA ŞEHİR OLMALI

Sektörün ana temsilcilerinden Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak'ın verdiği bilgilere göre 2015’te 1 milyon sağlık turisti ile 10 milyar dolar, 2023'te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor. Çakmak, 2007 yılına kadar Türkiye'de daha çok termal turizmi için fizik tedaviye gelindiğini, ancak bu oranın 2010’da tersine döndüğünü ve tıp turizminin termal turizmi geçtiğinini söylüyor. Türkiye Sağlık Vakfı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balaban da Antalya'yı yılda ortalama 10 milyon turistin ziyaret ettiği bilgisine katılarak, bunların kaçının tatil, kaçının sağlık için gelmiş olduğu bilgisine ulaşmanın zor olduğunu hatırlatıyor. Balaban, özellikle Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden plastik cerrahi ve diş hastalarından talebin yoğun olduğunu belirterek, sağlık turizmi için gelen hastalarda Avrupa'daki muadillerine göre yüzde 60 daha ucuz olan diş ve implant tedavisinin öne çıktığını ifade ediyor.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz