Denizli bölgenin yıldızı olacak

Bugüne kadar hep tekstildeki gücüyle ön planda olan Denizli, sanayide tam bir çeşitlenmeye gitti.

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Denizli bölgenin yıldızı olacak
denizliDenizli, 2023 yılında başta tekstil olmak üzere, doğal taş, enerji, turizm ve sağlık sektörlerinde daha büyük atılımlar gerçekleştirmeyi istiyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeciler, "Geleceğin yükselen sektörleri akıllı tekstil, çeşitlendirilmiş turizm, sağlık ve eğitim gibi inovatif ve bilgiye dayalı iş kolları olacak Kentimiz bu alanlarda önemli adımlar atmaya hazır" diyor. Denizli tam bir sanayi kenti. Türkiye ekonomisinde ihracattaki rolü ile öne çıkıyor. Türkiye’den ihraç edilen her 10 havlu ve bornozdan 7’si Denizli’de üretiliyor. Bu konuda Denizli sadece yurtiçinde deği dünya çapında şöhret sahibi, Dünyanın en büyük otel zincirlerinin önemli bir kısmında Denizli havlu ve bornozları kullanılıyor. Her ne kadar Denizli denince akla ilk olarak tekstil ve konfeksiyon sektörü gelse de, kablo ve mermer-traverteni de diğer ana sektörler arasında önemli bir konumda. Dünyanın birçok ülkesine, Denizli’nin ürettiği ve yüksek kalite düzeyini yakalamış kablolar ihraç ediliyor. Tra-verten de Denizli için oldukça önemli ve özel biri ürün. Dünya traverten rezervlerinin yandan fazlası Türkiye’de bulunurken, Türkiye traverten rezervlerinin üçte ikilik bir bölümü Denizli havzasından çıkarılıyor. Sanayideki gücünün yanında Denizli il olarak da gelişmiş bir yapıya sahip. Şehir eğitim düzeyi ve sosyal imkanların geniş bir yelpazeye yayılmış olması ile gelişmişlik düzeyi sıralamasında Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer alıyor.

İHRACAT 3 MİLYAR DOLARI AŞACAK
İhracatta güçlü bir konumu olan Denizli, son dönemde bu gücünü daha da pekiştiriyor. Denizli’de ihracat artışı devam ediyor. 2011 yılında il ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 25’lik artışla 2,8 milyar dolara çıktı. Ancak Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci bu rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. “Bizim üyelerimiz arasında gerçekleştirdiğimiz sorgulama sonucunda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı bu rakam aslında 3,1 milyar dolara ulaşıyor. Bu görüntü ile Denizli, 2008-2009 global krizi dönemi 1,7 milyar dolara kadar gerileyen ihracatını 2010’da yakaladığı ivmeyi sürdürerek kriz öncesi rakamların üzerine taşımış oldu” diyor.
İhracata dayalı il ekonomisinin uluslararası piyasalardaki gelişmelere çok duyarlı olduğunu belirten Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, “Dolayısıyla da dünyada yaşanan dış pazarlar üzerindeki baskı. Denizli ekonomisini doğrudan etkiliyor. 2011 yılında yüzde 25 oranındaki ihracat artışı, pazarlarımızın çeşitliliğine bağlı olarak yaşandı. Çin’den, ABD’ye kadar tüm fuarlar ve pazarlarda çalışılarak bu artış sağlandı” diye açıklıyor.
Özer 2012 yılında ise ihracat hacminin 3 milyar dolan aşmasını bekliyor.

2023 YOLCULUĞU
Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolarlık ülke ihracat hedefine, Denizli 15 milyar doları aşan bir rakamla katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu hedefe de alternatif sektör ve pazarların yanı sıra hükümet ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile ulaşmayı planlıyor. Sanayisini çeşitlendirmeyi başaran Denizli, 2023 yılında başta tekstil olmak üzere, doğal taş, enerji, turizm ve sağlık sektörlerinde daha büyük atılımlar gerçekleştirmeyi istiyor.~
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeciler, “Geleceğin yükselen sektörleri akıllı tekstil, çeşitlendirilmiş turizm, sağlık ve eğitim gibi inovatif ve bilgiye dayalı iş kolları olacak. Kentimiz bu alanlarda önemli adımlar atmaya hazır” diyor. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de tekstilde yüksek katma değerli üretim ve pazarlamaya geçeceklerini söylüyor. “Yüzyıllardan beri devam eden bu endüstrinin çağdaş üretim tekniklerini kullanarak il ekonomisinde önemli yer tutacağını düşünüyorum” diye konuşuyor. Diğer sektörlerde beklenen gelişmeler de oldukça çok. Denizli doğal taş alanında ham madde satan sektör olmaktan çıkarak, mermer
ve travertenin kullanım alanlarını geliştirme peşinde. Özer, bu sektörde kullanılan makinaların da Denizli’de geliştirilmesini planlıyor. “Ayrıca termal kaynaklara ve diğer doğal kaynaklara dayalı enerji üretiminde Denizli’nin bölgenin merkezi olacağını düşünüyorum” diyor.

TURİZM ATAĞA KALKIYOR
Denizli turizmde de cazibe noktalarından biri. Uzun yıllardır Pamukkale’den dolayı yabancı turistlerin ilgi odağı olan il, bugünlerde ise hızla termal tedavi - dinlenme, inanç ve kültür turizmine geçiş yapıyor. İldeki antik kentler birer birer ortaya çıkarılıyor. Pamukkale-Hierapolis ile Laodikya arasının yeni yaklaşımlarla yerli ve yabancı turistler için önemli çekim alanı olması için çalışmalar yürütülüyor. Denizli’de turizmin hızlı gelişmeye müsait sektörler arasında olduğunu belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Denizli’de hem doğa turizmine hem sağlık turizmine hem de tarih turizmine elverişli imkanlar mevcut. Son teşvik düzenlemeleri kapsamında turizm yatırımlarının bütün illerde aynı oranlarda destekleneceğini göz önünde bulundurursak Denizli’de önümüzdeki yıllarda turizm yatırımlarının önemli boyutlara ulaşacağını öngörmek mümkün” diye konuşuyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, turizm ve enerji yatırımlarının yüksek oranda desteklenebiliyor olmasının Denizli’de ciddi bir potansiyel oluşturduğuna değiniyor. “Denizli’de mevcut yatırımlara ilaveten yeni turizm yatırımlarının yapılabileceğini ve jeo termalle birlikte rüzgar enerjisinde yeni yatırımların olabileceğini ön görüyoruz” diyor.

TARIMDAKİ BÜYÜK POTANSİYEL
Denizli sadece sanayisi ile ön plana çıkan bir kent değil, aynı zamanda tarımsal üretim potansiyeli ile de önemli bir yere sahip. Denizli’den 62 ülkeye 96 çeşit tarım ürünü ihraç ediliyor. Bunlar arasında yaş ürünlerde başta sofralık üzüm olmak üzere, nar, ayva, şeftali, elma ve kiraz; kuru ürünlerde leblebi, kekik, ay çekirdeği, anason, kimyon, haşhaş, kuru üzüm gibi ürünler yer alıyor. Denizli Türkiye’de üretilen kekiğin yüzde 95'ini, çerezlik ayçiçeğin yüzde 15’ini, leblebinin yüzde 80’ini karşılıyor. Yine gıda, içecek ve ilaç sektöründe kullanılan Hicaz narının en çok üretildiği yerlerden biri de Denizli. İlde termal sulara dayalı seracılıkta da önemli bir gelişme söz konusu. Denizli Ticaret Odası’nın da ortak olduğu Seracılık İhtisas Organize Bölgesi kuruldu. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, “Bu bölge sayesinde Denizli sebze, meyve, çiçek ve tohum üretiminde dünyada ilgi çeken bir konuma gelecek. Buldan, Honaz, Sarayköy ve Merkez ilçelerimiz arasındaki büyük ve verimli arazilerin önemli üretim ve istihdam merkezi olacağını düşünüyoruz” diyor. Keçeciler de ilin önümüzdeki dönemde tarımdaki konumunu daha ileri taşırken, verimlilik oranını çok daha yükselteceğinin altını çiziyor. Sadece belirli bölgeyi değil tüm dünyayı bir pazar olarak gören Denizli’de yaşanan tüm bu olumlu gelişmeler istihdama da yansıdı. Öyle ki, hizmet içi çalışanların sayısı 160 binli rakamlara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Özellikle 2005- 2009 periyodunda durma noktasına gelen yatırımlarda 2010 yılında başlayan kıpırdanma 2011’de de devam etti. Bu toparlanma imalat sektörlerine daha çok modernizasyon yatırımları şeklinde yansırken, yeni yatırımlar ağırlıkla enerji ve sağlık sektörlerine yöneldi. 2012 yılının özellikle Denizli sanayisinin belkemiğini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörü için oldukça iyi geçtiğini belirten Keçeciler, bunun en büyük nedeninin anti damping soruşturması nedeniyle ithal edilen ürünlere getirilen vergi olduğunu ifade ediyor. Keçeciler, “Öte yandan 2008-2009 krizinden bu yana, Denizlili üreticilerin tedarikçilerin gözünde önemi daha da arttı. Gerek pazarlara yakınlık gerek küçük partiler halinde üretim yapabilme ve gerekse esnek çalışabilmeleri Türk üreticinin yıldızını parlattı” diyor.~

Denizli Valisi/ Abdülkadir Demir
EKONOMİSİ ÖNE ÇIKIYOR

Her şeyden önce, Denizli’nin ekonomi anlamında Türkiye’nin öne çıkan illeri arasında olduğunu belirtmemiz gerek. Bunun en önemli göstergelerinden birisi yapılan ihracat. ÇALIŞKAN VE ÜRETKENLER Denizli özellikle ev tekstili başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine farklı kalemlerde ihracat yapıyor ve bu açık bir ifadeyle çalışkanlığı ve üretkenlikleri ile tanınan Denizlililer’in bir başarısı. 2011 yılında Denizli,Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2,8 milyar dolar düzeyinde bir ihracat gerçekleştirdi.
TALEP DARALMASI
Bu ihracat ile Türkiye genelinde en fazla ihracat gerçekleştiren 8’inci il konumunda.2012 yılı ise özellikle Avrupa başta olmak üzere dünyada yaşanmakta olan talep daralması nedeni ile kısmen durağan geçmekle birlikte yılın ikinci yarısı için göstergelerin olumlu olduğunu ifade edebiliriz. İnanıyorum ki Denizli bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her geçen yıl daha da gelişerek yoluna devam edecek.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci
“BÖLGENİN YILDIZI OLACAK”

HEYECANLA BEKLİYORUZ
Denizli Cumhuriyetin 100. yılına büyük bir heyecan ile hazırlanıyor. Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında şimdiden 8.olan Denizli’nin,bu sıralamada birkaç basamak yukarıya çıkmasını istiyoruz.
SANAYİ VE HİZMETİN PAYI
Üretilen katma değerde hizmet sektörü ile sanayinin ağırlığının artmasını, buna karşın tarım sektörünün önemli oranda gerilemesini bekliyoruz. Denizli’nin İzmir’den sonra bölgenin yıldızı olma konumunu sürdürmesini, ama ihracat artış hızı, istihdam artış hızı gibi bazı alanlarda İzmir’i bile zorlar bir konumda olmasını planlıyorz.
ŞİRKET SAYISINDAKİ ARTIŞ
Denizli bugün Türkiye ihracatının yüzde 2’sini gerçekleştiriyor.2023’te bu oranın 2’ye katlanacağını tahmin ediyoruz. Bugün ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında Denizli’nin bir düzine şirketi var. Bu sayının yüzde 100 oranında artması en büyük dileğimiz.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili
“ENERJİDEKİ GELİŞMELER DİKKAT ÇEKİCİ”

5 OSB VAR
Denizli Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan bir kent. Sanayide devleşen kentte toplam 5 tane OSB bulunuyor. Çardak OSB yeni teşvik yasası ile atıl olmaktan kurtulacak ve cazip bir yatırım alanı olarak kısa sürede ekonomik açıdan canlılık ve üretim sağlayacak.~
SU ÜRÜNLERİ
Denizi olmayan kent, su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracatında hızla yükseliyor. Kent,su ürünleri yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen yerlerinden biri. Özellikle soğuk ve berrak suları ile dikkat çeken Çameli ilçesi kentteki su ürünleri yetiştiriciliği yatırımları için avantajlı bir konumda.
BÜYÜME ARTACAK
Denizli’de enerji, jeotermal seracılık, inanç ve termal turizm alanında yapılan ve yapılmakta olan yatırımlarla ekonomik büyümenin artması bekleniyor. Kentin jeotermal enerji potansiyeline yönelik planlanan yatırımlar da dikkate alındığında enerji konusundaki gelişmeler daha da dikkat çekici oluyor.

Denizli Ticaret Odası Başkanı /Necdet Özer
"DENİZLİ GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR"

NİTELİKLİ ÜRÜNLERE YÖNELİŞ
Tekstil sektöründe sakin ve yavaş ancak nitelikli ürünlere yönelik gelişmenin devam etmesini bekliyoruz. Turizm ve tarım sektöründe önümüzdeki yıllarda atılım olacak.
TARIMDA İLERİ TEKNOLOJİ
Denizli sanayicileri ve çiftçileri tarımın sermaye yoğun, ileri teknoloji kullanan bir sektör durumuna gelmesini istiyor. Bu durumun yeni yatırım fırsatları yarattığı görüşündeler.
TURİZMDEKİ DURUM
Tarım sektöründe bilhassa seracılıkta şimdiden çok sayıda sanayicimiz yatırım yapıyor.Turizm sektörü için doğal zenginliğimiz Pamukkale ve çevresindeki sağlık turizmi için gerekli olan termal sıcak sular. Bu alanda Denizli yabancı ve yerli girişimcileri bekliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz