Denizli organik seracılıkla atakta

Denizli, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek organik seracılık alanında bir "organize sanayi bölgesi" kurmaya hazırlanıyor.

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Denizli organik seracılıkla atakta
Türk tarımında önemli bir noktada olan Denizli, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek organik seracılık alanında bir "organize sanayi bölgesi" kurmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 600 dekara sahip olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi'nin 2013-2014 sezonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Tarımdaki verimliliğini bu girişimle artıracak olan Denizli, yurtdışı pazarlarda da söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Denizli’nin tarımdaki ağırlığı herkesçe bilinen bir gerçek. Son günlerde ise Denizli, alternatif sektörlere yönelerek farklı alanlarda yatırım için arayış içinde. Sadece tekstil, konfeksiyon ve geleneksel tarımla sınırlı kalmak istemeyen Denizlili iş adamları, ekonomik kriz dönemlerinin yaşattığı olumsuzluklar nedeniyle alternatif alanlara yönelmiş durumda. Organik seracılık da bu alanlardan biri... Organik seracılık alanında “organize sanayi bölgesi” kurarak Türkiye’de bir ilke imza atacak olan Denizli, mevcut jeotermal sıcak sulardan faydalanırken ekonomik anlamda sera yetiştiriciliğini teşvik ederek yeni yatırım alanlarını oluşturacak. Buradaki amaç ise istihdamı artırarak iç ve dış pazarlarda söz sahibi olmak. Aynı zamanda Denizli’nin tarımsal üretiminin GSYİH’deki payını da yükseltmek hedefleniyor.

KONUM AVANTAJI YAR

Denizli’nin iklim, toprak yapısı, ulaşımda elinde bulundurdu- alanında da Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. 377 ğu stratejik konumu nedeniyle sanayi alanında olduğu gibi tarım bin hektar tarım arazisi olan Denizli’de, tarla ürünlerinin 2011 yılı büyüklüğü 1 milyar 12 milyon TL, sebze ürünlerinin 230 milyon TL, meyve ürünlerinin 758 milyon TL ve örtü altı üretimin de 17,5 milyon TL olduğu biliniyor. “Toplam 2 milyar TL’den fazla olan bitkisel üretim hacmimizin, toplam bitkisel üretim içindeki payı yüzde 47,2 ve toplamda 10 ilçemizde örtü altı üretim yapılıyor” diyen Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, toplamda 91 örtü altı üreticinin olduğunu söylüyor. Denizli’de 125 örtü altı işletmede 545 dekar alanda üretim çalışmaları sürdürülürken üretim alanlarının yüzde 75’i jeotermal ısıtmalı. Örtü altı alanların yaklaşık yüzde 95’lik bölümünde ise domates üretiliyor.

VERİMLİLİK ARTACAK
Organize sera bölgelerinin kurulmasındaki en büyük amacın örtü altı üretiminde verimliliği artırmak olduğunu söyleyen Denizli Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi Müdürü Himmet Yılanlı, örtü altı ürünlerin üretim ve pazarlama açısından avantaj sağlaması nedeniyle organize sera bölgesi kurma fikri
oluşturulduğunu belirtiyor. “İlimizin modem sera işletmecilerinin ve kurucularının, aynı zamanda sanayici olmasının da bu düşüncenin oluşmasında payı büyük” diyen Yılanlı, Denizli’de bulunan jeotermal sahalardan en önemlisi olan Kızıldere ve Tekkehamam jeotermal sahasının Sarayköy ilçesinde yer aldığını söylüyor ve ekliyor: “Dolayısıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi (TDİ OSB) 2008 yılında 548 bin metrekare alanda Sarayköy’de kuruldu”~

TOPLAM ALAN 545 DÖNÜM

Toplam 545 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak organize sera bölgesi, 10 yatırımcıya hizmet edecek şekilde planlanmış durumda. “Arazilerin organize sera bölgesi üzerine devri ve planlar hazır bulunuyor. Altyapı projeleri de tamamlanmak üzere. 2012 yılının sonuna doğru tüm iş ve işlemleri tamamlanmış ve yatırımcıya tahsis noktasına gelinmiş olacak” diyen Necdet Özer, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çiziyor. Sarayköy TDİ OSB’nin, yüzde 60’ının Denizli İl Özel İdaresi, yüzde 20’sinin Denizli Ticaret Borsası ve yüzde 20’sinin de Denizli Ticaret Odası kurucu ortak yapısına sahip olduğunu söyleyen Himmet Yılanlı ise TDİ OSB arazi dağıtım çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor. TDİ OSB için yetkililer, henüz resmi bir başvuru süreci başlamadığını kaydediyor. Ancak pek çok şirketin konuyla çok yakından ilgili olduğu da gelen bilgiler arasında.

SERACILIK İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN
Alternatif sektör arayışı içinde olan Denizli’de seracılık son beş yıl içinde ön plana çıktı ve hızla ilerledi. Bu noktada OSB’nin ihracat odaklı üretim ile sektörün önünün açılmasında kilit proje olması bekleniyor. Denizli Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bölgede jeotermal ısıtmalı, topraksız kültür, karbondioksit uygulamaları, sulama suyu geri dönüşümlü, sisleme, gölgeleme, havalandırma, gübreleme ve sulama otomasyon sistemlerine sahip modern seralar yer alacağını söylüyor. Yetkililer ayrıca OSB’de biyolojik ve biyotekno-lojik mücadele yöntemleri kullanılacağını, bütün seralarda Bom-bus arısı kullanılacağı, global gap ve iyi tarım uygulamalarının olacağı ve modern sera işletmesinin paketleme tesisinin bulunacağını belirtiyorlar.

YILLIK KATKI 45 MİLYON TL
“Türkiye örtü altı alanları toplamda 563 bin dekara sahip ve bu alanlardan 5,8 milyon ton ürün alınıyor. Bu da GSYİH’ye yıllık 10 milyar TL’lik bir katkı sağlıyor. Denizli’deki örtü altı alanların toplamı ise 600 dekara yakın ve bu alanlardan 18 bin ton ürün alınabiliyor” diyen Himmet Yılanlı, il olarak GSYİH’ye yıllık 45 milyon TL’lik katkı sağladıklarının altını çiziyor. Bunun yanında seracılıkta ısıtma masrafları, üretim giderlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. “Söz konusu jeotermal enerji ise ucuz, temiz, yenilebilir olması, homojen bir sıcaklık ortamı sağlayarak verim ve kaliteyi artırması nedeniyle seracılık için fevkalade önem arz ediyor” diyen Necdet Özer, Denizli’nin jeotermal kaynaklar bakımından son derece zengin olduğunu ve Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını kaydediyor.

PARSELLERİN BÜYÜKLÜĞÜ 30-40 DEKAR
TDİ OSB alanındaki parsellerin büyüklüğü 30-40 dekar arasında olurken, planlanan 10 parselin olduğunu söyleyen Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, iş ve işlemlerin tamamlanmasının ardından 2013-2014 sezonunda seraların faaliyete geçebileceğini düşündüklerini belirtiyor. Sera yatırımları konusunda yatırımcıya topraklı ya da topraksız tarım hususunda karışılmayacağı da açıklanan konular arasında.Yine de yatırımcıların topraksız tarıma daha fazla yönelmesini beklediklerini anlatan Özer, sera bölgesinin hayata geçmesi ile birlikte, Denizli’nin tarımda dış pazarlarda söz sahibi olmasına katkı sağlayacağını belirtiyor.

Mustafa Gündoğdu /[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz