Dilovası OSB'de yatırımlar artıyor

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren şirket sayısında 2005 ile 2012 yılları arasında yüzde 35 artış gerçekleşti.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Dilovası OSB'de yatırımlar artıyor
Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, "Yatırım miktarının 5 milyar dolar olduğu bölgemizde sağlanan katma değer ise 10 milyar dolar. Ayrıca bölgeden 1,5 milyar dolarlık ihracat yapılıyor" diyor. Bünyesinde birçok büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşunu barındıran Dilovası bölgesi, bölgedeki çarpık yapılaşmanın önlenmesi, sanayi kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanması, 4562 sayılı organize sanayi kanununun sanayiciye sunduğu imkanlardan faydalanılması ve çevresel olumsuzlukların asgariye indirilmesi amacıyla 1990’lı yılların başında Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştürüldü. Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, kuruluş sürecinin 2002 yılında tamamlandığını ve faaliyete geçtiklerini söylüyor,

Büyük sorunlar çözüldü
Brüt 900 hektarlık bir alanda kurulan Dilovası OSB’de 600 hektarlık sanayi alanında 592 adet sanayi parselinin bulunduğunu ifade eden Türker, “Bölgede 199 şirket bulunuyor ve yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediliyor. Bölgemiz şu an yüzde 27 doluluk oranına sahip. En büyük sıkıntımız olan arıtma tesisi ise 2 yıl önce devreye alındı ve atık su kolektör ağının yüzde 80’i bitirildi” diyor. Hizmete giren atıksu arıtma tesisinde evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular arıtma işlemine tabi tutuluyor. Arıtma işlemi sonrasında oluşan biyolojik son çökeltim havuzundan alınan çamurlar, çamur yoğunlaştırma ünitesine gönderiliyor. Oradan dekanterler vasıtasıyla yüzde 20-25 oranında susuzlaş-tırılan çamur, konveyörler vasıtasıyla çamur kurutma tesisi besleme haznesine alınıyor.
Mustafa Türker, tesisin tüm atıkları temizlediğini ifade ediyor. Türker şöyle devam ediyor: “Çamur, pompalarla kurutma tesisine iletiliyor. Doğalgazla çalışan kurutma kazanlarında, arıtma çamurunun yüzde 90 oranında kurutulması sağlanıyor. Kurutma tesisi çıkışından alınan kalori değeri yüksek çamurlar ise konveyörlerle araçlara iletilerek lisanslı yakma tesislerine gönderiliyor. 2011 yılında bin 800 ton yüzde 90 kurulukta arıtma çamuru lisanslı yakma tesisine gönderilerek bertaraf edildi.” Bölgenin bir kısmının daha önce yapılanmış olması nedeniyle altyapı çalışmalarının yavaş ilerlediğini aktaran Türker, “Mevcut yapılanmanın olduğu yerlerdeki altyapı yetersiz de olsa kullanılıyor. Yapılan çalışmalar ile mevcut altyapı yenilenmekte ve eksiklikler ivedilikle tamamlanmaya çalışılmakta. Bölge genelindeki altyapı çalışmalarının yaklaşık 5 yıl içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. OSB’de şirket sayısında 2005 ile 2012 yılları arasında yüzde 35 artış gerçekleşti. Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından ise bölgede faaliyet gösteren firma sayımızın artış oranının daha da yükseleceğini öngörüyoruz” diyor.

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi YKB Mustafa Türker
“BÖLGEMİZDE SAĞLANAN KATMA DEĞER 10 MİLYAR DOLAR”
SANAYİCİMİZ ÇEVREYE DUYARLI

Müdürlüğümüz sanayicileri tarafından hibe edilen, Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait hava kirliliği ölçüm istasyonu tarafından bölgemizde emisyon değerleri 24 saat ölçülüyor.Ölçülen bu değerler Çevre ve Orman Bakanlığı’nca online olarak sürekli izlenebiliyor.
1,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILIYOR
Dilovası OSB’de faaliyet gösteren şirketlerden 2010 yılında sanayi odası tarafından açıklanan ilk 500’de 16, ikinci 500’de ise 9 şirket bulunuyor.Yatırım miktarının 5 milyar dolar olduğu bölgemizde sağlanan katma değer ise 10 milyar dolar.Ayrıca bölgeden 1,5 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bu rakamlara bakıldığı zaman bölgenin Türkiye için çok önemli bir değer yarattığı gözler önüne seriliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz