Enerji yatırımına ağırlık veriyoruz

Enerji alanında yatırımların hız kazandığı Denizli'de 2 önemli enerji yatırımı hayata geçiyor.

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Enerji yatırımına ağırlık veriyoruz
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı M. Abdülkadir Uslu, "Sarayköy Kızıldere'de 77 dekar alana kurulacak olan tesis 230 milyon dolar yatırımla hayata geçecek. Ayrıca OSB içerisindeki yeni bir enerji yatırımı da bitmek üzere" diyor. Denizli sanayideki enerji açığını kapatacak iki yatırımı tamamlamak üzere. Enerji alanında yatırım yapan şirketlerden biri Zorlu Enerji Grubu. Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olan Sarayköy Kızıldere’de 77 dekar alana kurulacak olan tesis 230 milyon dolar yatırımla hayata geçecek ve yılda 575 milyon kilovat saat üretim kapasitesine sahip olacak. Kızıldere Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracak santralin arazisinin Zorlu Enerji’ye tahsisi yapıldı. Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Doğal’ın, 245 derece sıcaklığı barındıran Kızıldere jeotermal sahasında 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı 15 megavat kurulu güçte bir jeotermal santrali daha bulunuyor. Zorlu Doğal, mevcut ve yeni kuracağı santral ile bölgede yaygın olan seraların buhar ve ısınma ihtiyacını karşılayarak seracılığın güçlenmesine destek olacak. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı M. Abdulkadir Uslu, “Yine enerjide bir başka yatırım Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılıyor. Acarsoy Enerji Elektrik Üretim şirketi tarafından Denizli OSB'de bulunan 40 bin metrekarelik alanda doğalgaz çevrim santrali kurmak için 2010’da EPDK’dan lisans alarak 2011 yılı içerisinde yapımına başladığı 126 megavatlık elektrik üretim tesisini bitirerek 2012 yılı Temmuz ayı içerisinde işletmeye alacak. Denizli OSB’nin elektrik ihtiyacı buradan karşılanabilecek” diyor. Enerji sektörünün de sürekli gelişmekte olduğu Denizli'de, jeotermal kaynakların yanında güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli de çok yüksek. Abdülkadir Uslu, ilk bakışta enerji sektörünün doğrudan döviz kazandıran bir alan gibi görünmediğinin ancak enerjide ithalata bağımlı bir ülke olduğumuzun altını çiziyor. Uslu, “Dolayısıyla enerji yatırımlarının dış ticaret dengemize ve cari açığımıza olumlu katkıları bulunmaktadır. Hem turizm hem de enerji sektörleriyle ilgili olarak Denizli, yeni teşvik sistemiyle birlikte önemli bir fırsatla karşı karşıyadır, Turizm ve enerji yatırımları tüm Türkiye'de eşit şekilde teşvik edileceğinden, yapılacak yatırımlarda önemli düzeyde devlet desteği söz konusu olacak” şeklinde konuşuyor.

“ŞİRKETLER PROFESYONEL YÖNETİME GEÇMELİ”
Globalleşme, bir dizi sebeple değişimi ve dönüşümü zorluyor. Bu da Denizli sanayini kuruluş ve gelişme aşamalarında yaşadığı sorunlardan farklı sorunlarla karşı karşıya getiriyor. Bu sorunların başında. Denizli’de yaklaşık 250 şirketin aileden kalma geleneksel yönetim tarzıyla idare edilmesinin geldiğini ifade eden Uslu, şirketler küçükken çok başarılı görülen aile bireylerinin, şirketler büyüdükçe bu görünümü kaybettiklerini söylüyor. Denizli’nin hızla profesyonel yönetim şekline geçmesi gerektiğini vurguluyor. Uslu, ayrıca çağa uygun ve globalleşmeye hazırlık için gereken hazırlıkları da yapmakta geciken Denizli sanayicisi için bir dizi çözüm önerisi sunuyor. Uslu, “Bu ve benzeri durumları göz önünde bulundurduğumuzda dikkate alınması gerekenlerden önemli gördüklerimizi ana başlıkları ile sıralamak mümkün. Öncelikle aile şirketlerinin uzun süre yaşayabilmeleri için kurumsallaşmaları şart. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde artık moda ve markanın olduğu, sanayiciliğin olmadığı bir yüzyıla giriyoruz. Bu nedenle değişimi bu yöne kaydırarak Denizli de İtalya benzeri bir dönüşümle markalı sanayiye yönelişi başlatmalıdır” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz