Denizli bugün Türkiye ihracatının yüzde 2'sini gerçekleştiriyor. Şehir hem rakamsal hem de oransal olarak ihracatı katlayarak büyütmeyi hedefliyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "2023'te bu oranın 2'ye katlanacağını tahmin ediyoruz. Bugün ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında Denizli'nin bir düzine şirketi var. Bu sayının yüzde 100 oranında artması en büyük dileğimiz" diyor. Türkiye sanayisinin ilk 10’unda yer alan Denizli büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor. Tarıma dayalı ekonomiden tarımsal sanayiye geçişte ciddi bir başarıya imza atan şehir yeni sektörlerle büyüme hedefinde ilerliyor. 2010’da ihracatını bir önceki yıla oranla yüzde 25 artıran Denizli aynı yıl 2,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. 2008 krizinin gölgesinde ciddi bir düşüş olmasına rağmen kısa sürede toparlanan şehir sanayisi bu yıl Avrupa’da yaşanan ekonomik çalkantı nedeniyle durağan hale geçti, İhracatta bir önceki yıla oranla ciddi bir yükseliş olmayacağı tahmin ediliyor. Fakat Denizli daha önceki krizlerde de yaptığı gibi kısa sürede toparlanma reçetesini elinde tutuyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, özellikle Denizli sanayisinin belkemiğini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2012’de iyi bir grafik çizdiğini söylüyor. Müjdat Keçeci, “2012 yılı, tekstil ve konfeksiyon sektörü için iyi bir yıl olacak gibi görünüyor. Bunun en büyük nedeni, anti damping soruşturması nedeniyle ithal edilen ürünlere getirilen vergi. TL’nin değerinin gerçekçi düzeylerde seyretmesinden de olumlu etkileniyoruz. 2023’te bu oranın 2’ye katlanacağını tahmin ediyoruz. Bugün ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında Denizli’nin bir düzine şirketi var. Bu sayının yüzde 100 oranında artması en büyük dileğimiz” diyor. Ancak Keçeci’nin bazı endişeleri de var. Bu endişeyi Keçeci şöyle özetliyor: “Paritenin Euro aleyhine değişmesi, en büyük ihracatını Avrupa’ya yapan Denizli’nin yararına olmayan bir gelişme olarak göze çarpıyor.” Öte yandan 2008-2009 krizinden bu yana, Denizlili üreticilerin tedarikçilerin gözünde öneminin daha da arttığını vurgulayan Keçeci, “Gerek pazarlara yakınlık, gerek küçük partiler halinde üretim yapabilmeleri ve esnek çalışabilmeleri Türk üreticinin yıldızını parlattı” diyor. Yıl sonu ihracatının 2011 seviyesinin biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci sorularımızı yanıtladı:
Denizli 2011 yılında nasıl bir yıl geçirdi? İlin ihracatı hangi seviyede gerçekleşti? Yatırım anlamında nasıl bir canlanma yaşadı? İlde ekonomik anlamda en önemli gelişmeler neler oldu? Denizli 2011’de ihracat bakımından olumlu bir yıl geçirdi. En fazla ihracat yapan iller arasında 8’inci sırada yer alan Denizli, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre 2010 yılı ihracatını yüzde 25 oranında artırarak 2,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. TİM kayıtlarının farklı illerde olması dolayısıyla Denizli’ye ait gözükmeyen ihracat kalemlerini göz önünde bulundurursak, bizim üyelerimiz arasında gerçekleştirdiğimiz sorgulama sonucunda bu rakam 3,1 milyar dolara ulaşıyor. Bu görüntü ile Denizli, 2008-2009 krizi döneminde 1,7 milyar dolara kadar gerileyen ihracatını, 2010’da yakaladığı ivmeyi sürdürerek kriz öncesi rakamların üzerine taşımış oldu. Sadece belirli bölgeyi değil tüm dünyayı bir pazar olarak gören Denizli’de ihracatta yaşanan bu gelişmeler elbette istihdama da yansıdı. Öyle ki, hizmet içi çalışanların sayısı 160 binli rakamlara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Özellikle 2005-2009 periyodunda durma noktasına gelen yatırımlarda ise 2010 yılında başlayan kıpırdanma 2011’de de devam etti. Bu toparlanma imalat sektörlerine ağırlıklı olarak yeni yatırım değil modernizasyon şeklinde yansırken, yeni yatırımlar tümüyle enerji ve sağlık sektörlerine yönelik öngörüldü.~
2012 yılının Denizli ekonomisi ve iş dünyası için nasıl geçmesi bekleniyor?Bu yıl yatırımlar cephesinde ne tür yeni haberler var? Yıl sonu ihracat beklentisi nedir?
2012 yılı, özellikle Denizli sanayisinin belkemiğini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörü için iyi bir yıl olacak gibi görünüyor. Bunun en büyük nedeni, anti damping soruşturması nedeniyle ithal edilen ürünlere getirilen vergi. TL’nin değerinin gerçekçi düzeylerde seyretmesinden de olumlu etkileniyoruz. Ancak paritenin Euro aleyhine değişmesi, en büyük ihracatını Avrupa’ya yapan Denizli’nin yararına olmayan bir gelişme olarak göze çarpıyor. Öte yandan 2008-2009 krizinden bu yana, Denizlili üreticilerin tedarikçilerin gözünde önemi daha da arttı. Pazarlara yakınlık, küçük partiler halinde üretim yapabilmeleri ve esnek çalışabilmeleri Türk üreticinin yıldızını parlattı. Yıl sonu ihracatımızın geçen yılki düzeylerinin biraz üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Denizli ekonomisi 2023 yılına nasıl hazırlanıyor? İlin 2023 hedefleri nedir?Türkiye ve bölge ekonomisindeki rolü ne olur?
Denizli Cumhuriyetin 100’üncü yılma büyük bir heyecan ile hazırlanıyor. Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında şimdiden 8’inci olan Denizli’nin bu sıralamada birkaç basamak yukarıya çıkmasını, üretilen katma değerde hizmet sektörü ile sanayinin ağırlığının artmasını, buna karşın tarım sektörünün önemli oranda gerilemesini bekliyoruz.bDenizli’nin İzmir’den sonra bölgenin yıldızı olma konumunu sürdürmesini, ama ihracat artış hızı, istihdam artış hızı gibi bazı alanlarda ise İzmir’i bile zorlar bir konumda olmasını bekliyoruz. Denizli bugün Türkiye ihracatının yüzde 2’sini gerçekleştiriyor. 2023’te bu oranın 2’ye katlanacağını tahmin ediyoruz. Bugün ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında Denizli’nin bir düzine şirketi var. Bu sayının yüzde 100 oranında artması en büyük dileğimiz.
2023 yılına kadar Denizli’nin çeşitli sektörlerdeki, örneğin tekstil, turizm, tarım ve diğer önemli sektörlerdeki payı ne olur? Bu alanda Türkiye ve bölgedeki gücünü nereye taşımayı planlıyor?
2023’te Denizli ev tekstilinde Türkiye’nin başlıca üretim merkezi olma konumunu sürdürür diye öngörüyoruz. Tarımdaki konumunu daha ileri taşırken, verimlilik oranını çok daha yükseltir. Enerji, doğaltaş, elektrolitik bakır tel ve enerji kablosu gibi alanlarda ise Türkiye’nin ana üretim merkezi haline dönüşür. Turizm ise bambaşka bir nitelik kazanır. İnanç, kültür turizmi için Denizli’nin antik kent ve ören yerleri ön plana çıkarken, gecelik konaklamalar ise büyük ölçüde azalır. Denizli geleceğini sanayideki üstün konumunu sürdürmede, başta eğitim, sağlık ve turizm olmak üzere hizmet sektörlerine ağırlık vermede ve tarım sektörünün ise var olan payının gerilemesinde görüyor. Kentimizin 2023’te bu sektörel görünümü başaracağına olan inancımız tam.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?