"500 bin müşteriye ulaşırız"

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar ile Tedarik Finansmanı Platformu’nu ve yaratacağı değişimi konuştuk.

21.12.2017 14:59:000
Paylaş Tweet Paylaş
"500 bin müşteriye ulaşırız"

Elçin Cirik

ecirik@capital.com.tr

2018 faktoring sektörü için bir milat olacak. Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) hazırladığı Tedarik Finansmanı Platformu ile sektör yeni bir döneme hazırlanıyor. Ocak ayında işlemeye başlayacak platformla ilgili beklentiler güçlü. TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ilk etapta belediyeler, hastaneler ve Karayolları gibi kamu kurumlarının platforma katılacağını öngörüyor. Ayrıca sektörün hedefinde, bankalarla bugüne kadar anlaşma yapmamış, çok sayıda tedarikçisi olan büyük şirketler var. Baydar’a göre bu katılımların sağlanmasıyla sektör 2018’te müşteri sayısını 500 bine ve işlem hacmini hızla 200 milyar TL büyüklüğe taşıyabilir.

Tüm bu olumlu beklentilere karşın sektör hala geçmişten gelen algı sorunuyla boğuşuyor. Baydar, “Maalesef Torba Yasa’da leasing ve finansman şirketlerine verilen haklardan mahrum tutuluyoruz” diyor. Baydar, bu olumsuz havanın sektörün yapmayı istediği isim değişikliği ve tedarik finansmanının getireceği büyümeyle dağılacağını umuyor. Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar ile Tedarik Finansmanı Platformu’nu ve yaratacağı değişimi konuştuk: x

  • Tedarik Finansmanı Platformu, sektör için ne anlama geliyor?

 Finansal Kurumlar Birliği’nde platform hazırlanıyor. Ocak 2018’de işler hale gelecek. Bu platform, büyük alıcılarla onların tedarikçilerinin ve faktoring şirketlerinin bir araya geldiği bir ortam olacak. Büyük şirketin tedarikçileri alacaklarını iskonto etmek için farklı faktoring şirketlerinden fiyat alabilecek. Burada faktoring şirketleri rekabet edeceği için KOBİ’ler daha ucuza fonlama yapabilecek. Platformla faktoring şirketleri daha çok sayıda KOBİ’ye ulaşacak ve daha yüksek işlem hacimleri yapabilecek. Ülkemizde katma değerin yüzde 55’ini yaratan 2,7 milyon KOBİ’nin bugün finansmana erişim oranı sadece yüzde 24. Tedarik Zinciri Finansmanı Platformu ile bu oranı 3 yılda yüzde 35’e çıkarmak istiyoruz. Platforma kamunun girmesini bekliyoruz. Ocakta açılacak platforma belediyeler, hastaneler, Karayolları gibi kamu şirketleri girebilir. Böylece biz de kamunun tüm tedarikçilerini finanse ederiz. Bir de bankalarla anlaşmamış, çok sayıda tedarikçisi olan büyük şirketleri platforma çekmeyi hedefliyoruz. Bunlar gerçekleşirse 100 bin olan müşteri sayısı, gelecek yıl en az 500 bine kadar çıkacak. Yılda ortalama 120-130 milyar TL işlem hacmi yapıyoruz. Platforma kamu ve büyük şirketlerin katılımıyla bu rakam hemen 200 milyar TL’ye ulaşır. 

  •  İhracat faktoringin payı nasıl etkilenecek? 

 Bugün ihracat faktoringinin sektörde toplam hacimden aldığı pay yüzde 20. Tedarik finansmanı platformunun gelişmesiyle bu oran, yüzde 10’a inecek. 

  •  Tedarik finansmanının şirketlerin kârlılığında etkisi ne olacak peki? 

 Platformda yoğun bir fiyat rekabeti olacak. Ancak hacimle büyüme yakalanacak. Sektörde kârlık 2018’de yüzde 10 kadar düşürebilir. 

  •  Yeni torba yasa ile çıkan kararları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

 Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında üç sektör leasing, faktoring ve finansman şirketleri bulunuyor. Birliğin 101 üyenin 61’ini faktoring şirketi oluşturuyor. Yıllık işlem hacminin de yüzde 76’sını faktoring sektörü yapıyor. Böyle bir ağırlığımız varken maalesef torba yasada leasing ve finansman şirketlerine verilen haklardan mahrum tutuluyoruz. Bu yıl Kredi Garanti Fonu’ndan da yararlanamadık. Hazine Müsteşarlığı’ndan talep ettik ancak almamız mümkün olmadı. Torba yasada şüpheli alacak karşılıklarının vergiden düşürülmesine dair hakkı, leasing ve finansman şirketlerine verdiler. Ancak faktoring sektörü bu haktan yararlanamıyor. Şüpheli alacakların vergiden düşürülmesi, sektörün kârlılığına artı etki yapacaktı. Ayrıca leasing ve finansman şirketleri teminatların satışı anında tapu harçlarından muaf tutuluyor. Faktoring sektörü ise bunu ödemeye devam ediyor. En önemli konulardan biri de adres ve kimlik paylaşımı sistemlerine ulaşmak istiyoruz. Bu bilgelere erişim iznini de henüz alamadık. Faktoring sektörünün geçmişten gelen algı sorunu maalesef devam ediyor. Bizi hala olumsuz olarak değerlendiriyorlar. Halbuki biz tecareti finanse ediyoruz. Dünyada ihracat faktoringinde birinci sıradayız. Uluslararası alanda iyi bir prestije sahipken ülkemizde haksızlığa uğramak canımızı acıtıyor. 

  •  Algı sorunu nedeniyle isim değişikliği isteniyordu. Bu ne zaman gerçekleşecek? 

 Ticaret Finansmanı olarak sektörün adını değiştirme önerisinde bulunduk. BDDK’ya başvurduk, onayını bekliyoruz. Henüz izin alamadık. İsim değişikliği gerçekleşirse kurduğumuz platformun da adını Ticaret Finansmanı Platformu yapacağız. 

  •  Sektör bu yılı nasıl kapatacak? 

 Bu yılın ilk 9 ayında iyi bir işlem artışı görüyoruz. Yılbaşında yüzde 15 gibi bir öngörümüz vardı. Ancak bu yılı yüzde 25 işlem hacmiyle kapatırız. İlk yarıda işlem hacmi de yüzde 18,9 büyüdü. Bu yılın ilk yarısında sorunlu alacak oranı da ciddi şekilde düştü. 2016 Haziran’ında sorunlu alacak oranı yüzde 5,6’ydı, bu yılın ilk yarısında yüzde 4,2’ye indi. Bu çok sevindirici… 

  • Bu yılın sonunda kâr nasıl olur?

 Geçen yılın haziran ayına göre bu yılın aynı döneminde kârlılıkta yüzde 30 artış var. Bunun ana nedeni, sorunlu alacaklardaki gerileme. Bu yılın sonunda da yüzde 25-30 arası bir kârlılık olacağını öngörüyorum. 2018’de ekonomik büyüme ve tedarik finansmanı platformunun rekabetçi işlemesiyle kârlılığın yüzde 15- 20 oranında olacağını düşünüyorum. Sektörün işlem hacmi ise tedarik finansmanına katılıma göre değişir. Eğer platforma ilk yıldan kamu ve büyük şirketler girmese de sektör 2018’de yüzde 15-20 büyüme gösterecektir. Platformun işleyişine bağlı olarak bu oran daha yüksek de olabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz