Türkiye, ihracat faktoringinde 2016 yılında dünya lideri oldu. Bu liderlik, şirketleri kamçılıyor. 2017’de ihracattaki ivmenin de etkisiyle yüzde 20’ye varan büyüme planlanıyor...
Elçin Cirik
ecirik@capital.com.tr
Yıllardır Çin’den sonra ikinci sırada gelen Türk faktoring şirketleri, geçen yıl gerçekleştirdikleri 3,6 milyar Euro’luk işlem hacmiyle ilk defa ihracat faktoringinde dünya lideri oldu. “2016’da Çin’de ihracatın gerilemesine paralel olarak muhabirli ihracat faktoring işlemleri de düşünce biz 1’inci sıraya yükseldik. Elbette bu geçici bir başarı değil” diyen Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, son 20 yılda Türkiye’de ihracat faktoringinin, döviz bazında yıllık yüzde 13 ortalama büyümesi olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Türk faktoring şirketleri Factors Chain International (FCI) bünyesinde son 7 yıldır kesintisiz hizmet kalitesi oylamasında ilk sıralarda yer alıyor. İşte bu başarılı tablo, faktoring sektörünün bu yıl ihracat alanına daha çok odaklanması sonucunu doğuruyor. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin ihracatının da iyi büyüme yakalaması dolayısıyla sektör, 2017’de ihracat faktoringinde iddialı büyüme planları kuruyor. Aynı şekilde yurt içi faktoringde de yenilikler kapıda. Tedarikçi finansmanı alanında dijitalleşme projeleriyle yenilikçi adımlar mevcut. Tüm bu gelişmelerle ilk çeyreği büyüme gerçekleştiremeden kapatan faktoring sektörü, yıl sonu için daha pembe bir tablo çiziyor.
2017’DEN UMUTLULAR
Faktoring sektörü, 2016 yılını 31 milyar TL faktoring alacağı ve 123 milyar TL ciro ile kapattı. Bu yıl için de sektör yöneticileri, toplamda yüzde 10-15 arasında büyüme bekliyor. Çağatay Baydar, bu büyümenin ihracat faktoringi tarafında yüzde 20’ye ulaşacağına vurgu yapıyor. Sektör, ilk çeyrekte de TL bazında yüzde 20 büyüme yakalamış görünüyor. Baydar, “Alacaklarımızda son dönemlerde ciromuzdan daha hızlı bir artış var. Yani faktoring sektörünün, genel olarak uzun vadeli işlere girdiğini görüyoruz. Tedarik zinciri finansmanı gibi özel ürünlerin vadeleri uzattığını düşünüyoruz. Bu göstergeler eşliğinde 2017 yılını 150 milyar TL işlem hacmiyle kapatmamız sürpriz olmayacak” yorumunda bulunuyor. 2017’nin ilk çeyreğinde Türkiye’nin ihracatının yüzde 19,7 artmasının da etkisiyle dünya liderliğinin sürdürülmesi hedefleniyor. Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz, “FCI üyesi Türk faktoring şirketleri olarak çok önemsediğimiz ihracat faktoringini iyi tanıtmaya çalışıyoruz. Bu başarının, 2017 yılı ihracat faktoringi rakamlarına olumlu yansımasını bekliyoruz ve 2017 yılında da dünya liderliğini korumayı ümit ediyoruz” yorumunda bulunuyor. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, mal mukabili ihracatların toplam ihracatlar içinde bugün yüzde 66’ya varan payının artma trendinde olduğuna dikkat çekerek “Bu da bizlere ihracat faktoringi ürünümüze olan ihtiyacın da yükselmeye devam edeceğini gösteriyor” diyor.
GÜÇLÜ BÜYÜMELER
İhracattaki bu olumlu hava, faktoring şirketlerinin büyüme planlarına da yansıyor. Öyle ki QNB Finans Faktoring, bu yıl ihracat faktoring hacminde yüzde 60 artış hedefliyor. “Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 büyüdük” diyen şirketin genel müdürü Nergis Ayvaz Bumedian, “Türkiye’nin ağırlıklı ihracat yaptığı alanlar olan otomotiv yan sanayi, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, demir-çelik sektörleri başta olmak üzere her alanda KOBİ’lerimizle büyümek istiyoruz. İhracatın toplam hacmimiz içindeki payını sektör ortalaması olarak öngördüğümüz yüzde 20’ye ulaştırmak temel hedefimiz” şeklinde konuşuyor. Aynı şekilde İş Faktoring’in de hızla büyütmeyi tercih ettiği en önemli ürünü ihracat faktoringi. İş Faktoring Genel Müdürü Erdal Aral, “İhracat faktoringi işlemlerinin toplam ciromuzdaki payı yüzde 24. 2017 yılının ilk çeyreğinde ihracat faktoringi hacmimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 400’ün üzerinde artarak, 673 milyon TL’ye ulaştı. Oransal olarak son derece tatmin edici olan bu gelişmenin yılın kalanında da devam etmesini planlıyoruz” diyor. Yapı Kredi Faktoring’de de toplam cironun yüzde 16’sını uluslararası faktoring işlemleri oluşturuyor. 2017 yılı birinci çeyreğinde ihracat faktoring cirosunu yüzde 44 artıran şirket yıl sonunda sektör büyümesine paralel bir büyüme öngörüyor. İhracat işlemlerinin cironun yüzde 71’i gibi çok yüksek bir paya çıktığı TEB Faktoring’de de bu alanda 2017 ’yi yüzde 10 büyümeyle 1,5 milyar doların üstünde kapatmak hedefleniyor.
TEDARİK YÖNETİMİNDE YENİLİK
Yurt içi faktoringde bu yıl yeni de bir açılım geliyor. 2017 Mart sonunda yurt içi işlemlerde yüzde 12,9 büyüme gerçekleşti. Yıl sonunda da yaklaşık yüzde 10-15 arası büyüme öngörülüyor. Burada önemli bir hamleyle Finansal Kurumlar Birliği bünyesinde Tedarik Zinciri Finansmanı IT Platformu için çalışmalar yapılıyor ve bu yıl bu platformun tamamlanması hedefleniyor. Çağatay Baydar, dijitalleşme yolunda attıkları adımla ilgili “Tedarikçi Finansmanı, faktoring işinin temeli. Potansiyelini henüz biz de ölçemiyoruz. 10 milyar TL’lik hacim de olabilir, çok kısa bir sürede 50 milyar TL’yi de aşabilir. Bu sistemi sadece var olan işlemlerimizi IT platformuna aktarmak olarak görmüyoruz. Bu sistem kendi pazarını da yaratacak. Hedeflerimize ulaşabilirsek sadece bu sistem sayesinde KOBİ’lerin yüzde 24 olan toplam kredilerdeki payının yüzde 35’e çıkacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuşuyor. Sektörün 2017 yıl sonunda, 2016’daki 100 binden en az 110 bin müşteriye ulaşacağını öngören QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian, “KOBİ segmenti ağırlıklı hedef kitle olmaya devam edecek. Tedarik zinciri finansmanı ön plana çıkacak. Şirket olarak bizim hedefimiz, tedarik finansmanının ilk etapta toplam hacmimizin yüzde 20’sine ulaşmasını sağlamak ve payını giderek artırmak” şeklinde konuşuyor. TEB Faktoring de bu yılın parlayan alanlarından birinin tedarik finansmanı olacağından hareketle bu alanda yüzde 9 civarında bir büyüme bekliyor.
~
GENEL MÜDÜRLERDEN İDDİALI HEDEFLER YAPI KREDI FAKTORING / BOZKURT ÇÖTELI: “2016 yılında toplam 22 milyar 74 milyon TL ciro elde ettik. Toplam işlem hacmimizin yüzde 84’ünü yurt içi, yüzde 16’sını ise uluslararası faktoring işlemleri oluşturdu. 2017’de sektör paralelinde büyümeye ulaşacağız.” İŞ FAKTORING / ERDAL ARAL: “2017 yılının ilk çeyreğini 3 milyar TL faktoring alacakları ve 3,1 milyar TL aktif büyüklüğüyle tamamladık. 2017’de yüzde 15 büyüme hedefi koyduk. Bu yıl 2 yeni şube daha açacağız ve bin yeni müşteriyi portföyümüze ekleyeceğiz.” QNB FINANS FAKTORING/ NERGIS AYVAZ BUMEDIAN: “Sektörün oldukça üzerinde bir büyüme hedefledik. Yüzde 40’a yakın bir büyüme oranıyla 5 bin müşteri ile 3 milyar TL ciroya ulaşmayı ve faktoring alacaklarımızı 1 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı planlıyoruz.” TEB FAKTORING / ÇAĞATAY BAYDAR: “Bu yıl yüzde 17 büyüme hedefimiz mevcut. Kârlılık ve faktoring alacaklarında ise geçen yıl aynı rakamlarda kapatacağımızı düşünüyoruz. 2018 için hedefimiz, bir faktoring işleminin tüm safhalarının internet üzerinden yapılmasını sağlamak.” |
"BU YIL YÜZDE 15 BÜYÜYECEĞİZ İHRACATIN PAYINI ARTIRACAĞIZ" ÖZGE YILMAZ FİBA FAKTORİNG GENEL MÜDÜRÜ Şirket olarak Nisan sonunda 21 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat faktoringi hacmimiz toplam ciro içinde yaklaşık yüzde 10 paya sahip. Öne çıkan sektörler arasında tekstil, kimya ve otomotiv yan sanayini sayabiliriz. 2017 yılında ihracat faktoringinde daha fazla KOBİ’ye ulaşmayı ve işlem hacmimizi artırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl ihracat faktoringinin toplam ciromuz içindeki payını artırmayı da hedefliyoruz. Eximbank kaynaklı reeskont kredilerinin de işlem hacmimize olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. ODAK ALANLAR Bu yıl için yurt içi faktoringde en önemli gelişmenin tedarikçi finansmanı alanında olmasını bekliyoruz. 2017 Nisan sonunda tedarikçi finansmanı işlemlerinin toplam ciromuz içindeki payı yüzde 10 oldu. Sektördeki teknolojik yatırımların tamamlanmasıyla birlikte yıl sonunda bu oranın artmasını hedefliyoruz. Üzerinde durduğumuz bir diğer ürün de Yurt İçi Gayrı Kabulü Rücu işlemler. Nisan sonunda faktoring alacağımız ve ciromuz 1 milyar TL’nin üzerine çıktı. Toplamda 1.400 adet aktif müşterimiz var. Piyasalardaki gelişmelere paralel olarak 2017 sonu faktoring alacaklarımızda yüzde 10-15 büyüme hedefliyoruz. Ciro ve kâr rakamlarımızın da bu doğrultuda artış göstermesini bekliyoruz. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?