'Reformlar ile kur yeniden dengelenecektir'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Reformlar uygulanmaya başladı, reformların devamı ile kur dengeye oturacaktır" diye konuştu.

18.01.2016 15:47:410
Paylaş Tweet Paylaş
'Reformlar ile kur yeniden dengelenecektir'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg HT'nin Londra'da düzenlediği oturumda değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu son bir yılda ekonomik trendlerde olumlu ve olumsuz bazı noktalar olduğuna dikkat çekti.

Canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, "TL'deki zayıflama daha çok küresel türbülansla ilgili. Oynaklık gelişmekte olan bütün para birimlerini etkiliyor, bu bir negatif ayrışma değil, bu değer kaybı ile ilgileneceğiz. Reformlar uygulanmaya başladı, reformların devamı ile kur dengeye oturacaktır. Merkez Bankamızın da diğer merkez bankaları gibi gerekli araçları gerektiği zamanda kullanmak konusunda bağımsız olduğunu söylüyorum. Merkez Bankamız göstergelere bağlı olarak gerekli tedbirleri alacaktır." diye konuştu.

'MALİ DİSİPLİNDEN SAPMA YOK'

Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomi alanında, geçmiş dönemlerde, Avrupa'ya yüzünü dönerken komşuları İran, Irak, Suriye ve Rusya'ya yaptığı ihracata sırtını döndüğünü söyledi. Davutoğlu, bölgede krizden dolayı yüzünü Afrika ve Latin Amerika'ya çevirdiğini belirterek, Afrika ülkeleriyle 3 milyar dolar olan ticaret hacminin, AK Parti hükümetleri döneminde 23 milyar dolara çıktığını anlattı. Türkiye'nin mali yapısının çok güçlü olduğunu ve 2015'te yaşanan iki genel seçime rağmen mali disiplinden sapma olmadığını vurgulayan Davutoğlu, popülist politikalar yürütülmediğini, çok sıkı mali politika takip ettiklerini bildirdi. Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim milli gelir içindeki hükümet borcumuz da azalacak ve daha önce 2002'de, biz iktidara geldiğimizde, bu yüzde 10.7'ydi ve OECD'de oranlar arasında bu ortalama 4.3 iken Türkiye'de bu oran sıfır. 2016'da belki bu rakam biraz daha artabilir ve yüzde 0.7 olabilir. Ancak bu dahi dünyanın geri kalanına kıyasla çok küçük bir rakam olur. 2018'de biz bunun yüzde 0.4 olmasını düşünüyoruz. Kamu sektör borcunun 2015'te, 2002'deki yüzde 74 seviyesinden çok daha aşağılara düştüğünü biliyoruz. Maastricht kriterlerinin de yarısını karşılamış durumdayız, bu bizim ekonomimizin ve bütçe disiplininin sağlığını gösteriyor. Bankacılık sektörü de çok sağlam, global krizin ardından hiçbir Türk bankası bir sorun yaşamadı ve sermaye yeterlilik oranı yüzde 15.5, bu yasal düzenleme beklentilerinin 2 katı. Ödenmeyen borçlar sadece yüzde 2.9 ve varlıkların geri dönüş oranı yüzde 1.9. Bu da güçlü bankacılık sektörümüzün ne durumda olduğunu gösteriyor. Gayri safi milli hasılanın yüzde 19.6'sını konut sektörü oluşturuyor, bunlar bizim reformlarımızdan kaynaklanmakta."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin kurulmasının ardından çok kapsamlı reform gündemi ve bu gündeme ilişkin takvimi açıkladığını anımsatarak, 1 haftalık, 1 aylık, 1 yıllık ve 4 yıllık programları tek tek belirttiklerini, bunu herkesin erişimine açık tuttuklarını ifade etti.

Ekonomik reformların yanı sıra sosyal ve siyasal reformlara da ihtiyaç bulunduğunu ve son 2 haftalık programında birçok sosyal ve siyasal reformu da açıkladığına değinen Davutoğlu, yarın Davos'ta, daha sonra da Almanya'da olacağını ve orada ilk defa Türk-Alman hükümetler arası zirvesini gerçekleştireceklerine dikkati çekti. Davutoğlu, geçen salı günü İstanbul'daki terör saldırısında 10 Alman turistin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ölenlerin yakınlarına tekrar taziyelerini iletti.

Dünya ekonomisindeki oynaklığın Türkiye dahil tüm ekonomileri etkilediğini vurgulayan Davutoğlu ekonomik büyümedeki yavaşlamanın da geleceğe dair öngörülerini etkilediğini belirtti. Türkiye ekonomisine yönelik durum değerlendirmesinde bulunan Başbakan, enflasyonun beklentilerin üzerinde, cari açığın yönetilebilir seviyede olduğunu kaydetti. Emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Başbakan Türkiye'nin bölgesindeki riskler dikkate alındığında, güvenli liman konumunda olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu konuya dair "Türkiye'nin etrafında jeopolitik riskler var, çevremizde bir takım ülkelerin ekonomileri artık işlevsel değil, bu durum Türkiye'yi yatırımlar için güvenli liman haline getiriyor" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin 2010'dan bu yana en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna vurgu yapan Başbakan "Cari açığın GSYİH'ya oranı 2018'de yüzde 3.5'e düşebilir" yorumunu yaptı.

Reformlara da vurgu yapan Davutoğlu "Türkiye kamu maliyesi ve vergi reformu yapacak. İlk 3 ayda şeffaflık paketini Meclis'e yollayacağız. Her mikro reformun tamamlanmasını bizzat takip edeceğim" dedi. Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Davutoğlu, bu sorunun çözülmesiyle AB ile ilişkilerde yeni bir dönem başlayacağını dile getirdi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz