Yakında birçoğumuz işsiz kalabilir. Bazı meslekler kaçınılmaz şekilde kaybolacak. Önceden öngörülebilir her türlü iş, önümüzdeki 5-10 yıl içinde matematik işlemlerle yapılabilir hale gelecek.
Yazarımız Mehmet Öğütçü, Capital Dergisi'nin Haziran 2024 sayına yazdığı makalede; gelecekte şekil değiştirecek meslekleri anlattı:
Gelin dönüşmek zorunda kalacak mesleklerden bazılarına göz atalım:
Doktorlar: Daha az sayıda pratisyen hekime ihtiyaç olacağı bir gerçek. Özellikle hastalıklara otomatik tanı koymayı mümkün kılan teknolojik gelişmeler, tıbbın bazı alanlarındaki insan bağımlılığını azaltabilecek. Buna karşılık acil servislerde ve ihtisas alanlarında doktorlara ve cerrahlara duyulan ihtiyaç devam edecek. Teknolojik tıpta geleceğin parlak olacağını söylemek kahinlik sayılmaz.
Avukatlar: Yakın bir gelecekte evrak tasnifiyle uğraşan avukat ve hukukçuların sayısı azalacak. Aynı şekilde tecrübeye ve uzmanlığa daha az ihtiyaç duyulan bazı rutin hukuki işlemler bilgisayar yazılımlarıyla yapılabileceğinden hukuk bürolarında avukatlar azınlıkta kalabilir. Hukukçular, stratejiden, finanstan, çevreden, teknolojiden ve siyasetten anlamak zorunda olacak; yani çok disiplinli bir yaklaşımla çalışmak zorunda kalacaklar…
Mimarlar: Basit bina tasarımı artık bilgisayarla yapılabiliyor. Gelecekte sadece çok özel donanıma sahip ve yaratıcı işler yapan mimarlara iş alanı olacak. Estetiğe verilen önem daha da artacağından mimarlar sanatçılarla ortak çalışmak, enerji ve çevre korunmasına daha duyarlı olmak zorunda kalacak.
Muhasebeci ve vergi uzmanları: Karmaşık vergi meselelerine çözüm bulan uzman muhasebeciler işlerini koruyacak ama rutin vergi işleri tamamen bilgisayarlara devredilecek. Yeni dönemde sadece yerel ve ulusal değil küresel vergi yükümlülükleriyle de uğraşmak zorundalar. Dijital ortam sayesinde vergi kaçırmak eskisi kadar kolay olmayacak.
Savaş uçağı pilotları: Drone ya da insansız hava aracı olarak bilinen araçlar daha şimdiden riskli durumlarda pilotların yerini alıyor. Savaşları insansızlaştırma eğiliminin devam edeceği tahmin ediliyor.
Polis ve müfettişler: Gündelik izleme ve gözleme işlerinin yanı sıra birçok iş artık otomatik olarak yapılabiliyor. Robocop rüyası için daha beklemek gerekecek olsa da ses ve görüntü tanıma sistemleri suçluları kolayca tespit edebilecek.
Emlakçılar: İnternet sitelerinin alıcı ve satıcıları buluşturma imkanları yüzünden emlak büroları ciddi iş ve kâr kaybına uğruyor. Kendilerine teknoloji donanımlı başka niş alanlar yaratmalılar.
Seyahat danışmanları: Artık kullanımı kolay, karşılaştırmalı web sitelerinin bolluğuyla herkes kendi tatilini ayarlayabiliyor, en hesaplı olanını seçebiliyor.
Kasiyerler: Temassız ödemeler, Apple Pay ve hatta Bitcoin gibi kripto para birimlerinin öne çıkmasıyla birlikte nakitsiz bir toplum yaratıldı. Self-servis kasalar ve istasyonlar dünya genelinde yaygın hale geliyor.
Postacılar: Paketleri teslim etmek için hala kuryelere ihtiyaç duyulacak olsa da mektupları teslim eden geleneksel posta taşıyıcılarına pek gerek olamayacak gibi. Önümüzdeki 10 yıl içinde faturaların ve beyanların çevrimiçi olarak görüntülenmesi ve ödenmesi, önemsiz postaların posta kutunuzdan e-posta kutunuza taşınması bekleniyor.
Bankacılar: Bankalar tamamen ortadan kalkmayacak olsa da birçok şube kapanıyor. Evinizin rahatlığında işlem yapabiliyor, hesabınızı kolaylıkla yönetebiliyorsunuz. Bankalar açık kalacak, ama iş imkanları ciddi şekilde azalacak.
Medya: Çeşitli yayınların çevrimiçi sürümlerine daha fazla zaman ve içerik ayırmasıyla matbaa operatörlerinin işlerinde düşüş olacak. Basılı gazete sona eriyor. Dakika dakika kapsama alanı sunan mutlak bir çevrimiçi kaynak zenginliği varken haberleri okumak için neden yarını bekleyelim ki?
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?