Finans dünyasında 2. yarı senaryoları

Regülasyonlar ve ekonomi yönetiminin sıkılaşma tedbirlerinin gölgesinde geçecek bir altı ay daha var. Kredilerde tarihi düşük ivmeyle yüzde 40’ın altında artış senaryosu hakim.

12.07.2024 15:22:390
Paylaş Tweet Paylaş
Finans dünyasında 2. yarı senaryoları

Elçin Cirik / ecirik@capital.com.tr

Capital Haziran 2024 sayısından

Yüksek faiz oranlarının etkisiyle yılın kalanında talebin sınırlı olacağı leasingde, dolar bazında yüzde 10 civarında artış öngörülüyor. Artan faizlerle talebin düşmesi finansman şirketlerini etkileyecek. Faktoringde az da olsa reel büyüme bekleniyor. Sigortada ise ilk çeyrekteki ivme düşse de yüzde 70’ye yakın prim üretimi öngörülüyor. 

2024'te finansın tüm alanlarında gelişimi, sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele adımları belirliyor. Bu etkiyi, regülasyonların baskısıyla büyüme sancısı çeken bankacılıktan yatırım kararlarının ertelenmesiyle darbe alan leasing sektörüne kadar ilk çeyrek büyüme rakamlarından farklı ölçeklerde görmek mümkün. 

Bankacılık, leasing, faktoring ve finansman alanları yüksek faiz oranlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında daha olumsuz senaryolar kuruyor. Sigortacılık ve emeklilik sistemiyse daha şanslı. Fiyat artışlarıyla yükselişe geçen sigortacılık ve teşviklerle büyüme ivmesi süren emeklilik sektörlerinde 2024’ün devamında daha pembe bir tablo hakim. 

Bankacılıkta bu yıl büyümelere, parasal sıkılaşma politikaları yön veriyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sistemde sıkıntının 6 ay daha devam edeceğine vurgu yapıyor. Aran, “Mayıs enflasyonunu gördükten sonra denge oluşmaya başlayacak. Türkiye milli gelirinin yüzde 3 büyüdüğü yılda kredi büyümesi de tarihi düşük seviyede çıkar” diyor. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, parasal sıkılaşma politikaları gereği kredilerde yüzde 2 büyüme sınırı olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl kredi talebi artsa bile yükselmiş faizle bu baskılanacaktır. Bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 54-55 olacağını düşünürsek onun çok altında kredi büyümesiyle yılı tamamlarız” yorumunu yapıyor. Merkez Bankası’nın mayıs sonunda getirdiği yeni düzenlemelerle daha hızlı büyüyen alan döviz kredilerinde de aylık yüzde 2 sınırı geldi. Tüm bu ortamda bankaların yılı kredide yüzde 40’lara varmayan büyümelerle tamamlayacakları öngörülüyor. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yılın ikinci yarısında politikaların neticesi iç talepte soğuma beklendiğinden kredilerde yıllık TÜFE artışı üzerinde büyüme beklemediklerini aktarıyor. 

Albaraka Türk Genel Müdürü Malek Khodr Temsah, “Yıl sonu enflasyonun yüzde 40 civarında olacağını ve kredilerdeki büyümenin bunun daha altında kalabileceğini düşünüyoruz” diyor. Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca, 2024 sonunda özsermaye kârlılığının yüzde 30’larda kalmasını bekliyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “İkinci yarıda fonlama maliyetlerindeki iyileşmeyle kredilerin yeniden fiyatlanması sonucu çekirdek net faiz marjının olumlu gelişmesini bekliyoruz, yüzde 30-35 özsermaye kârlılığı gerçekleşmesini öngörüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz