Yeşil Pasaport kimlere verilir? Ücreti Ne Kadar? Başvuru ve Evraklar...

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? Gerekli evraklar, ücret ve başvuru şartları nelerdir? 2022 yılı Yeşil Pasaport uygulaması hakkındaki her şey haberimizde...

4.01.2022 15:32:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeşil Pasaport kimlere verilir? Ücreti Ne Kadar? Başvuru ve Evraklar...

Türkiye'de kullanılan 6 farklı pasaport var. Bunlardan biri olan ve taşıyan kişiye avantaj sağlayan yeşil pasaport, hususi pasaport olarak da anılıyor. 2022 yılının gelmesiyle birlikte Yeşil Pasaport ile ilgili merak edilen sorular da arama motorundaki trendler arasında. Peki, Yeşil Pasaport kimlere verilir? Yeşil Pasaport Ücreti 2022 ne kadar? Başvuru için gerekli evraklar neler? Bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım. (Pasaport ücretleri 2022 başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir)

KİMLER HUSUSİ (YEŞİL) PASAPORT ALABİLİR?

Yeşil pasaport alabilecek kişilerin listesi şöyle:

1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,
2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya  bu kadro derecesinden çalışmakta     iken EMEKLİ olan devlet memurları.
3- 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları
5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları
6-Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;
· Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,
· Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olmak,
· Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,
· Kamu görevlisi olmak,
· 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personel.

7-Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;
· Özelleşmeden önce hususi damgalı pasaport alma hakkını elde ekmiş bulunmak,
· Kapsam dışı Personel statüsünde çalışması şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emeklilik/çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılanlar.
8- Yukarıdaki 1,2,3,4,5,6 ve 7. maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
9- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
10- Hususi Pasaportlar 5 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince hususi pasaport tanzim edilir.

* Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? (2022)

YEŞİL PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Yeşil pasaport almak için gerekli evrak listesi şöyle:

T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,

Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,

Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu,

“Emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı (Bu belgeyi kişiler son görev yaptıkları kurumlarından almaları gerekmektedir.)”

Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı,

• Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,

Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; "Öğrenci Belgesi" (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.)

Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için "Sağlık Kurulu Raporu"

Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)

PASAPORT BAŞVURUSU NASIL, NEREYE YAPILIR?

Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar başvuruları il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine yapılır. Pasaport için randevular ise https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) üzerinden alınabilmektedir.  

* Halkbank'tan esnafa faiz indirimli kredi desteği

PASAPORT HARÇLARI VE ÜCRETLERİ ŞÖYLE

2022 yılı içinde uygulanacak pasaport harç ve defter bedelleri aşağıdaki listede yer alıyor.  Yeşil Pasaport ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaf tutuluyor.

Süre            Harç **          Defter             Toplam        

6 Ay           309,40 TL       225,00 TL       534,40 TL

1 Yıl          452,30 TL       225,00 TL       677,30 TL

2 Yıl          738,40 TL       225,00 TL       963,40 TL

3 Yıl         1049,00 TL       225,00 TL      1274,00 TL

4-10 Yıl    1478,30 TL      225,00 TL      1703,30 TL

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz