'Savunma sanayi ihracatı 2016'da yüzde 20 artacak'

SSI Başkanı Latif Aral Aliş, 2016 yılında sektörde yüzde 20’lik büyümeyi yakalamayı hedeflediklerini söyledi.

15.07.2016 13:28:580
Paylaş Tweet Paylaş
'Savunma sanayi ihracatı 2016'da yüzde 20 artacak'
Türk savunma sanayiini dünyanın önde gelen tedarikçilerinden biri yapma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi’nin de katıldığı toplantıda sektörün 2016 ilk yarıyıl değerlendirmesini yaparak, ikinci yarıyıla ilişkin beklentilerini paylaştı.

“Savunma ve havacılık sektörü olarak, önemli projeleri tek tek tamamlıyor, yeni milli projelere başlıyoruz. Milletimizi gururlandırmaya, ülkemize katkı sağlamaya, ihracatta Türkiye’nin yüz akı olmaya devam ediyoruz. Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla büyüyen savunma sektörümüz, üretiminin üçte birinden fazlasını ihraç eder duruma geldi” diye konuşan Aliş, bu yılın Haziran ayı verilerine göre sektör ihracatının yüzde 11.6 arttığını ve 2016 yılında sektörde yüzde 20’lik büyümeyi yakalamayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’de ihraç ürünlerinin kilogramı 1.34 iken, savunma sanayinde 25 dolar
Türk savunma firmalarının dünyanın en büyük savunma firmaları listesinde yer aldığına dikkat çeken Latif Aral Aliş, sektörün 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflediğini hatırlatarak, “İhracat hedefimize ulaşmak için hem nicelik hem de nitelik olarak ihracatımızı arttırmak zorundayız. Türkiye ihraç ürünlerinin kg başına ortalama fiyatı 1.34 dolar iken savunma sanayi ihracatında bu rakam ortalama 25 dolardır. Bunun için sadece büyük şehirlerde değil, diğer illerimizde de üniversitelerimizin KOBİ’lerimizle birlikte çalışarak yeni ürünler geliştirerek ihracatçılar kervanına katılmalarını destekliyoruz” diye konuştu.

SSI’ın üye sayısı 450’ye ulaştı

SSI Başkanı Aliş, birliğin kurulduğu 2011 yılında 60 olan savunma sanayi üye firma sayısını, 450’e ulaştırmasının önemli olduğunu ifade etti.

Aliş, “ Bugün kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, muharebe gemisini, zırhlı aracını, füze ve roket sistemlerini üreten, simülasyon, yazılım geliştiren, F35, A400M gibi dünya çapında projelerde ortak olan, uydu üretim ve test merkezini inşa eden, uydu fırlatma üssü inşa çalışmalarına başlayan ve özgün helikopter projelerini başlatan bir ülke olarak, nitelikli insan kaynağımız, araştırma enstitülerimiz, Ar-Ge laboratuvarlarımız, KOBİ'lerimiz ve büyük firmalarımızla bu hedeflerimizi başaracağız” dedi.

5 milyar dolar ihracat

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Türkiye’nin ayakta kalması ve geleceğine güvenle bakması için güçlü demokrasi, güçlü ekonomi ve güçlü ordusunun olması gerektiğinin önemine değinerek, şöyle konuştu: “TSK’mız dünyanın en nitelikli insan kaynağına sahip. Bu nitelikli insan kaynağımızı güçlü savunma sanayi ile desteklemeliyiz.”

Savunma sanayindeki yüzde 11.6 oranındaki ihracat artışının sevindirici olduğunu belirten Bakan Işık, “olmazsa olmaz sektörümüz savunma sanayimizde Ar-Ge ve inovasyona büyük yatırım yaparak, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesine zemin hazırladık. Özel sektör ve KOBİ’lerimiz savunma sanayinde daha fazla yer almalı. Savunma sanayinde büyümenin özel sektör eliyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Böylelikle 1 milyar 700 milyon dolar civarı olan savunma sanayi ihracatımızı kısa sürede 5 milyar dolara çıkaracağımızı düşünüyoruz” dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz