Enerji verimliliği ve yönetimi alanında çalışmalar yapan Schneider Electric, önümüzdeki dönemde bu çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyor. Müşterilerine tam entegre sistemler sunduklarını belirten Schneider Electric Orta Doğu Bölgesi Başkanı ve Türkiye Genel Müdürü Turhan Turhangil, bu şekilde yüzde 30’a varan tasarruflar sağlanabildiğine dikkat çekiyor. Turhangil, akıllı şehir çözümlerini ve kazanımlarını tüm dünyaya göstermek için de Abu Dabi’de Masdar City adında 6 kilometrekarelik bir şehir kurduklarını belirterek, “Güneş ve rüzgar enerjisiyle beslenecek, atık suyu dönüştürecek, biyolojik atıkları toprak ve gübreye çevirecek olan Masdar City’nin 2020’de tamamlanmasını ve 21’inci yüzyılın en temiz şehri olmasını planlıyoruz” diyor.
Ne zamandan beri Türkiye’de faaliyet gösteriyorsunuz?
Schneider Electric’in Türkiye’deki geçmişi uzun yıllar öncesine dayanıyor. 160 yıl önce Osmanlı Donanması’na ağır sanayi ürünleri sağlamak için Türkiye’ye gelen Schneider Electric, bugün Türkiye’de dört üretim merkezi, 2 bin çalışanı ve 200’e yakın yerel iş ortağıyla çalışmalarına devam ediyor. Manisa ve Çiğli’deki fabrikalarımızda elektrik dağıtım ve otomasyon sektöründe pazara yenilikçi ürünler sunarken, birçok Avrupa ülkesine, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’ya ihracat yapıyoruz.
Önümüzdeki döneme ilişkin hedefler nelerdir? Hangi alanlara daha fazla ağırlık vereceksiniz?
Schneider Electric olarak 2012 yılında özellikle enerji verimliliği, yönetimi ve çözümleri üzerine odaklandık. Enerji verimliliği ve yönetimi konusunda 2012 yılında en fazla ağırlık verdiğimiz konu ise EcoStruxure oldu. EcoStruxure, Schneider Electric’in güç, veri merkezleri, proses ve makineler, bina kontrolü ve güvenliği alanlarındaki uzmanlığının bir birleşimi. EcoStruxure ile enerji verimliğini optimize etmek isteyen müşterilerimize destek veriyoruz. Bu konudaki faaliyetlerimiz 2013 yılında da devam edecek. Enerji kullanımı kontrolüne odaklanarak geliştirdiğimiz EcoStruxure’m yanı sıra önümüzdeki dönemlerde enerji verimliliği ve temiz enerji yatırımlarımızı ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz.
Daha önce elektrikli araç şarj çözümlerine odaklanacağınızı söylemiştiniz. Burada nasıl bir potansiyel görüyorsunuz?
“Çevreci” diye nitelendirebileceğimiz elektrikli taşıtların düzenli bir şekilde kullanılması için güvenli ve kullanımı kolay şarj donanımları gerekli. Hatta Schneider Electric olarak, şarj altyapılarımız ile kullanıcıların sadece şarj için durmalarını önleyecek çözümler sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü elektrikli taşıt şarj mantığı bizce “şarj etmek için durmak” değil, “durduğu zaman şarj etmek” olmalı. Biz kullanıcıların taşıtlarını evlerinde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde ve otoparklarda kısacası “durduklarında” şarj etmelerini sağlayacak çözümler üretmek için çalışıyoruz.
Önümüzdeki dönemde satın alma veya yeni ortaklıklar olacak mı?
Telvent firmasını satın alarak “akıllı şebeke” alanındaki konumumuzu güçlendirdik. Akıllı şebekeyi kısaca, kendisine bağlı tüm kullanıcıların (jeneratör, tüketiciler gibi) işlemlerini akıllıca entegre eden bir elektrik şebekesi olarak tanımlayabiliriz. Tüketicilere daha çok bilgi ve enformasyon sağlıyor. Böylece elektrik enerjisinin daha üst seviyede güvenli ve güvenilir olarak tüketilmesi mümkün oluyor. Akıllı şebeke çalışmalarına ağırlık vermemizin sebebi, dünyamızın içerisinde bulunduğu enerji krizi riski. Elektrik, elektronik ve haberleşme endüstrisinin sağladığı “akıllı şebeke” çözümlerinin bu zorlukları aşabilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu sistem ile tüketilmeyen her megavatsaat güç için karbon emisyonu azalıyor ve üretilmeyen her megavatsaat için atmosfere 1 ton daha az karbon salınıyor.
Enerji yönetimi konusunda neler yapıyorsunuz?
Schneider Electric olarak biz, kurumların ne kadar ve nerelerde enerji tükettiklerini anlamalarını, pasif gelişim alanlarını tanımlamalarını ve ardından otomasyon, düzenleme ve izleme yoluyla tesisatlarını geliştirerek optimum düzeye getirmelerini sağlayan aktif enerji verimliliği üzerinde odaklanıyoruz. Bina otomasyonu, kritik güç ve soğutmadan yenilenebilir enerji yönetimine kadar, enerji yönetiminin son yıllarda sunduğu en kapsamlı portföyü bir araya getirdik. Böylece müşterilerimize güç üzerinde tam entegre sistemler, işlem ve makine yönetimi, bilgi teknolojileri, yapı yönetimi ve güvenliği sağlamak ve onların giderek artan taleplerini karşılamak için bu çözümlere entegre edebileceğimiz bir fırsat oluşturduk. Tam entegre sistemlere sahip mimarileri kullanan müşterilerimiz; yatırım giderleri, işletme giderleri ve enerji tüketiminde yüzde 30'a varan tasarruflar sağlayabiliyorlar.
Şirketinizin uzun vadeli planları arasında neler var?
Schneider Electric olarak akıllı şehir çözümlerimizi ve kazanımlarımızı dünyaya net bir şekilde göstermek istiyoruz. Bu nedenle Masdar City adında 6 kilometrekarelik bir şehir kuruyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de çalışmaları devam eden gerçek bir temiz teknoloji bölgesi olan Masdar City'de Ar-Ge, yeşil binalar, akıllı şebekeler, bölgesel soğutma, arıtma tesisleri, veri merkezleri kuruyoruz. Ayrıca akıllı binalar konusunda uzun vadeli sürdürülebilir teknoloji araştırmalarına yoğunlaşıyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisiyle beslenecek, atık suyu dönüştürecek, biyolojik atıkları toprak ve gübreye çevirecek olan Masdar City’nin 2020’de tamamlanmasını ve 21’inci yüzyılın en temiz şehri olmasını planlıyoruz.
“ONLINE ENERJİ ÜNİVERSİTESİ KURDUK”
Enerji Üniversitesi, enerji yönetimi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla başlatılan ücretsiz bir online eğitim uygulaması. İsteyen herkesin katılabileceği kurslar enerji yönetimi ve verimliliği konusunda en yenilikçi bilgilere sahip. Katılımcılar belirli bir uzmanlık düzeyine ulaşıyor ve sertifika almaya hak kazanıyorlar. Her kursun ortalama bir saat sürdüğü, internete bağlı her bilgisayardan kolayca erişilebilen ve katılımcıların sonunda sertifika almaya hak kazandıkları Schneider Electric Enerji Üniversitesi’ne ulaşmak isteyenler www.myenergyuniversity.com adresini ziyaret edebilirler.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?