“Hedefimiz Lider Olmak”

Nokia Siemens Networks, Telekom sektörünün devlerinden. İletişim alt yapısı alanında faaliyet gösteriyor. Gelirleri 17.1 milyar Euro olan şirketin Kuzeydoğu Bölgesi Direktörü Volker Ziegler, 2015 y...

1.07.2007 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Nokia Siemens Networks, Telekom sektörünün devlerinden. İletişim alt yapısı alanında faaliyet gösteriyor. Gelirleri 17.1 milyar Euro olan şirketin Kuzeydoğu Bölgesi Direktörü Volker Ziegler, 2015 yılına kadar 5 milyar insanı birbirine bağlamayı planladıklarını söylüyor. Türkiye için de iddialı hedeflere sahip olduklarına dikkat çekiyor. Ziegler, “Türkiye büyük fırsatlar sunuyor. Global deneyimlerimizi kullanarak Türkiye’de lider olacağımızı düşünüyoruz” diyor.

Nokia Siemens Networks, telekomünikasyon sektöründeki lider oyunculardan biri.
2006 yılı fiktif geliri 17,1 milyar Euro. Bu gelirle en büyük iletişim altyapısı şirketlerinden biri konumunda bulunan Nokia Siemens Networks’ün 150 ülkede 600’ün üzerinde müşterisi var. Ürettiği santrallerle tüm dünyada 1 milyarı aşkın aboneye iletişim hizmeti sunuyor.

Mobil şebekelerde ve operatör servislerinde ikinci, sabit şebekelerde üçüncü sırada yer alan Nokia Siemens Networks Türkiye’nin de içinde yer aldığı Kuzey Doğu bölgesinde ve Latin Amerika’da ise pazar lideri konumunda bulunuyor.

2015 yılına kadar dünyada 5 milyar insanı birbirine bağlamayı hedeflediklerini belirten Nokia Siemens Networks Kuzey Doğu Bölgesi Direktörü Volker Ziegler, “Biz dünyayı birbirine bağlamak istiyoruz. Vizyonumuz da 2015 yılına kadar 5 milyar insana ulaşmakla başlıyor. İletişim ve veri aktarımı 100 kat daha yoğun olacak. 2015 yılında, evde, ofiste, dışarıda her yerde genişbant hizmeti sunmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Nokia ve Siemens’in toplam 195 yıldır Türkiye’de var olduklarını söyleyen Ziegler, bu açıdan Türkiye’yi çok iyi tanıdıklarını ve Nokia Siemens Networks için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Global deneyimlerini kullanarak Türkiye’de lider olmak istediklerini söyleyen Ziegler, “3G, sabit network konusunda burada çok büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. IP tabanlı hizmetler, IPTV gibi servisler geliyor. Türkiye’de sahip olduğumuz global deneyimlerimizden yararlanarak lider olacağımızı düşünüyoruz” şeklinde açıklama yapıyor.

Nokia Siemens Networks Kuzey Doğu Bölgesi Direktörü Volker Ziegler ile şirketin Türkiye’deki faaliyetleri ve global hedefleri üzerine konuştuk:

* 3G teknolojisinin gelişmekte olan ülkelerde, yeterli talebi bulamayacağı düşünülüyor. Bu nedenle de şirketlerin böylesine büyük bir yatırımı yapmaktan kaçındıkları belirtiliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Genel olarak ekonomiler, genişbant teknolojilerinin girişinden çok büyük fayda sağlıyorlar. Gelişmekte olan ekonomilerde çoğunlukla genişbantın mobilite ile yakından bağlantısı bulunuyor. Bu, gelişmekte olan ekonomiler için gerçekten çok etkileyici bir durum.

Türkiye olgun pazara geçme aşamasında bulunuyor. Bu nedenle de Türk ekonomisinin bu konudan oldukça fayda sağlayacağından çok emin şekilde konuşuyorum. Türk müşterilerimize hizmet vermek için ve bu faydayı ortaya çıkarmak için Nokia Siemens Networks’ün gerekli her şeye sahip olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle Türk müşterilerimize tatmin edici bir hizmet vereceğimizden eminim.

* Dünyada faaliyet gösterdiğiniz alanda ne tür gelişmeler yaşanıyor? Önümüzdeki dönemde kişisel ve kurumsal son kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak ne gibi yenilikler geliyor?

Aslında bu pazarda olanları, eskiden bağımsız olan ev, ofis ve hareketli alanlarda birleşmelerin çok daha yoğunlaşması olarak açıklayabiliriz. Gelmekte olan geniş bant erişim ile IP yakınsaması, mobil teknolojiler gibi teknolojiler sorunsuz şekilde çok daha ulaşılabilir olacak. Bu nedenle eninde sonunda kullanıcılar bu teknolojilerden, özellikle de sorunsuz erişim nedeniyle gerçekten çok büyük fayda sağlayacaklar. Sonuçta İstanbul gibi yerlerde zaten bu hizmetler hali hazırda mevcut. Sabah bu sistemin içine giriyorsunuz, işinize maillerinize bakarak ya da benzer diğer uygulamalarla başlıyorsunuz. Bizse bu erişimin kalitesini Nokia Siemens Networks’ün deneyimi ve avantajları ile daha da yükseltmek, 3G gibi teknolojilerle daha da hızlı ve erişilebilir kılmak istiyoruz.

Teknoloji artık multi-medya, multi-player, multi-session gibi birçok hizmet sunuyor. Örneğin, böyle bir röportajı yapmak için mutlaka yüz yüze olmamız gerekmiyor. Bunu internet üzerinden, bir yandan birbirimizle slayt paylaşarak diğer taraftan bir çok kanaldan bilgi sağlayarak yapmamız mümkün. Artık teknoloji bunları çok kolay şekilde sağlıyor. Sonuçta herkes bu teknolojilere ulaşmak istiyor. Bu yüzden genel olarak tüm bölgelerde talep olduğunu söyleyebilirim.

* Türkiye pazarındaki yeriniz ve pazar payınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Türkiye’nin Nokia Siemens Networks için önemi nedir?
Türkiye, Nokia Siemens Networks için gerçekten çok önemli bir pazar. Geçmişte hizmet verdiğimiz ve bugün halen ilişkimizin sürdüğü müşterilerimizi ve gelecekteki potansiyel müşterilerimizi gerçekten fazlasıyla önemsiyoruz. Yeni şirketimiz olan Nokia Siemens Networks ile birlikte tüm bu müşterilere çok daha iyi ve etkin bir hizmet sunmak istiyoruz.

* Nokia Siemens Networks, Türkiye’de nasıl bir yapılanma içinde olacak? Türkiye pazarı için önümüzdeki dönemde hedefleriniz neler?
Açıkçası ölçek olarak büyüklük, maliyet avantajı ile birlikte inovasyon liderliğini de sağlıyor. Bu açıdan bakarsanız, rakiplerimize kıyasla gerçekten eşsiz bir ürün ve hizmet portföyü sunduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü, Nokia ve Siemens’ten kaynaklanan gerçekten birçok avantajımız bulunuyor. Bu nedenle inanıyorum ki sahip olduğumuz varlıkları bir bütün olarak kullanarak Türkiye’deki müşterilerimize eşsiz değerler sunacağız.

Global gücümüzü Türkiye pazarında da kullanmak istiyoruz. Bu fırsatımız olduğu için de gerçekten çok heyecanlıyız. 3G, sabit network konusunda burada çok büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. IP tabanlı hizmetler, IPTV gibi servisler geliyor. Bu konularda Nokia Siemens Networks çok iyi bir konumda bulunuyor ve çok büyük deneyime sahip. Bizim Türkiye’ye sunduğumuz muhteşem fırsatlarımız, muhteşem bir ürün ve hizmet portföyümüz ve harika insanlarımız var. Bu deneyimlerimizden yararlanarak Türkiye’de lider olacağımızı düşünüyoruz.

* Bu yeni teknolojiler için Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye bu teknolojilere dünya ile eş zamanlı olarak erişebilecek mi?
Bence Türkiye gerçekten de eşsiz fırsatları olan bir ülke. Müşterilerimiz hazır olduktan sonra biz onlara gerçekten çok hızlı şekilde hizmet sunabiliriz. Nokia Siemens Networks ayrıca hızlı uygulamaları konusunda uzun yılların deneyimine sahip bir şirket. Bu da bizim güçlü olduğumuz başka bir konu.

Global bir şirket olmamız ancak lokal hizmet vermemiz de bizi farklı kılıyor. Aynı şekilde Türkiye bizim 19’uncu yüzyılın ortalarında beri içinde olduğumuz bir ülke. Bu nedenle bir taraftan artık lokal bir şirket olduğumuzu bile söyleyebiliriz. Bu açıdan bu pazarı iyi tanıyoruz ve gerçekten en iyi hizmeti sunabileceğimize inanıyoruz.

* Nokia Siemens Networks’ün CEO’su Simon Beresford-Wylie 2015’e kadar dünyada 5 milyar insanı birbirine bağlayacağınızı açıkladı. Türkiye için hedef nedir?
Bu vizyon içinde tüm dünyayı birbirine bağlamak yer alıyor. Tabii Türkiye’de bunun bir parçası. Türkiye’de çok yüksek bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Zaten bu nedenle de Nokia Siemens Networks için de Türkiye’nin çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz.
 
Kuzey Doğu Bölgesi’nde Lideriz

* Faaliyet gösterdiğiniz 7 bölgede en güçlü olduğunuz yerler hangileri?

Kuzey Doğu’da Güçlüyüz
 2006 yılı verilerine göre değerlendirme yaparsak 7 milyar Euro büyüklüğü olan Kuzey Doğu bölgesinde pazar lideriyiz. Türkiye de Kuzey Doğu bölgesine bağlı bulunuyor. Bu bizim oldukça güçlü olduğumuz bir pazar.

Latin Amerika’da Lideriz
 Yine 7 milyar Euro büyüklüğü olan Latin Amerika bölgesinde de pazarda ilk sıradayız. 22 milyar Euro’luk Batı ve Güney Avrupa pazarında, 19 milyar Euro’luk APAC (Asya-Pasifik) ve 8 milyar Euro’luk Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde ikinci sıradayız.

Çin’de Üçüncü Sıradayız
Bunun yanı sıra 9 milyar Euro’luk Çin pazarında 3’üncü, 25 milyar Euro’luk Kuzey Amerika pazarında ise 6’ncı sırada yer alıyoruz. Büyüklük bize maliyet avantajı, servis ve hizmetlerde global erişim, yeni teknolojiler portföyünde Ar-Ge gücü, global ortaklarla çalışma imkanı sunuyor. Bu da bizi güçlü kılıyor.

“2015’te 5 Milyar İnsana Ulaşacağız”

* Nokia Siemens Networks’ün global hedefleri neler?

Dünyayı Birbirine Bağlayacağız
 Amaçlarımızı vizyonumuz doğrultusunda ortaya koyuyoruz. Biz dünyayı birbirine bağlamak istiyoruz. Vizyonumuz da 2015 yılına kadar 5 milyar insana ulaşmakla başlıyor. 2015 yılında, evde, ofiste, dışarıda, her yerde genişbant hizmeti sunmayı hedefliyoruz.

100 Kat Hızlı İletişim Sunacağız
İletişim ve veri aktarımı 100 kat daha yoğun olacak. Bu da internet uygulamalarının, geniş bant erişiminin, müşteri sayımızın, uygulamalarımızın, rekabetçi gücümüzün artması anlamına geliyor. Elbette ki, çok güçlü iki ebeveynimiz olan Siemens ve Nokia’nın muhteşem portföyünden yararlanmak istiyoruz.

2006 Yılı Geliri 17,1 Milyar Euro

* Dünya pazarındaki yeriniz ve pazar payınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
60 Bin Çalışanı Var

Global olarak yaklaşık 60 bin çalışanımız var. Yaklaşık 20 bin çalışanımız servisler konusunda hizmet veriyor. 2006 yılı fiktif gelirimiz 17,1 milyar Euro. Bu gelirle en büyük iletişim altyapısı şirketlerinden biri konumundayız.

150 Ülkede Faaliyette
 150 ülkede 600’ün üzerinde müşterimiz bulunuyor. En büyük 100 operatörün 75’i Nokia Siemens Networks müşterisi. Nokia Siemens Networks’ün ürettiği santrallerle 1 milyarı aşkın abone iletişim hizmetleri alıyor.

Sektörün Liderlerinden
Nokia Siemens Networks bu sektördeki lider oyunculardan biri. Nitekim mobil şebekelerde ve operatör servislerinde ikinci, sabit şebekelerde üçüncü sıradayız. Kuzey Doğu bölgesinde pazar lideriyiz.

Özgür Gözler
ogozler@capital.com.tr

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz