Avrupa’nın en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı Cebit, Almanya’nın Hannover kentinde 19. kez meraklılarıyla buluştu. Bu yılki gösteride yine geleceğin teknolojileri sergilendi. En ç...
Avrupa’nın en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı Cebit, Almanya’nın Hannover kentinde 19. kez meraklılarıyla buluştu. Bu yılki gösteride yine geleceğin teknolojileri sergilendi. En çok iletişim teknolojilerindeki yenilikler ilgi çekti. Telekom şirketlerinden yazılım geliştiricilerine, tüm endüstri “convergence” (yakınsama) konusuna odaklanmış durumda. Ses ve verinin yakınsamasıyla başlayan süreç, tüm uygulamaların tek bir cihazda toplanacağı yeni bir döneme işaret ediyor.
Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisi, daha kolay ve daha hızlı iletişimi sağlamak için uzun yıllardır çalışıyor. Ve nihayet bugün gelinen noktada, bu bir hayal olmaktan çıktı. Telefonları, mobil araçları, PC ya da anlık mesaj çözümlerini kullanarak daha kolay ve daha hızlı iletişim artık mümkün. Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisinde faaliyet gösteren dev şirketler, bu konuda her yıl daha fazla ürün ve çözümü pazara sunuyorlar.
Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarı olarak bilinen Cebit, bu yıl, iletişim teknolojilerinde öne çıkan bu tür yeniliklere sahne oldu. IP telefonlardan akıllı ağlara, pek çok yeni teknoloji tanıtıldı.
Cebit kapsamında bu yıl, dünya iletişim devi Avaya’nın, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey, Doğu ve Orta Avrupa ile Akdeniz Bölgesi Başkanı Roland Richter ile bir söyleşi yapma fırsatı bulduk. Richter’ten iletişim teknolojilerinin geldiği noktaya, gelecek döneme damgasını vuracak yeni teknolojilere dair çok önemli bilgiler aldık. Roland Richter, Avaya’nın Türkiye planlarını da Digital okurları ile paylaştı:
İletişimde son trendler
İletişim teknolojilerinin geldiği noktada, bugün en sıcak konulardan bir tanesi IP telefon. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde IP telefon konusu müthiş bir momentum yakaladı. Pek çok şirket bu alana yatırım yaptı. Cebit’teki en sıcak konulardan biri yine bu. Pek çok şirket, IP telefon konusundaki ürün ve hizmetlerini öne çıkardı.
IP telefon, bugün özellikle kurumsal tarafta önemli bir pazar büyüklüğüne ulaştı. Bu pazar her yıl ikiye katlanarak büyümesini sürdürüyor. Avrupa’daki büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerin IP telefon yatırımları giderek hızlanıyor.
İki hafta önce Türkiye’deydim. Kanal ortaklarımızla yaptığımız görüşmelerde, Türkiye’deki ilginin de büyük olduğunu gördüm. IP telefon, pek çok uygulamayı bir yerde toplayan, son derece katma değerli bir çözüm. Bu çözümden yararlanan şirketlerin sayısı hızla artacak diye düşünüyorum.
Bugün Avaya dünyada çok önemli projeler gerçekleştiriyor. Morgan Stanley’den Nokia’ya, Renault’dan Bosch’a çok sayıda başarı örneği var. Bu şirketler IP telefon sayesinde iletişimlerini daha etkin yönetir hale geldiler. Hem maliyetlerini düşürdüler, hem işlerini geliştirdiler.
Her ölçekte şirkete uygun
IP telefon çözümleri her ölçekte şirket için büyük faydalar sağlıyor. Biz Avaya olarak çok geniş bir yelpazede ürün sunuyoruz. Dolayısıyla, her şirket IP telefon yatırımı yapabilir. Sağlanacak faydalardan en önemlisi, ses ve verinin birarada kullanılabilmesi. Mevcut network’ünüzü, veri network’ünüzle entegre edebilirsiniz.
Diğer yandan şirket içinde kullandığınız tüm uygulamaları bu network üzerinde çalıştırabilirsiniz. IP telefon mobilite imkanı da sağlıyor. Örneğin, İstanbul, trafik sorunu olan bir şehir. İşe giderken ya da eve dönerken bir saatinizi trafikte geçiriyorsunuz. IP telefonun sunduğu mobilite sayesinde trafikte de çalışabilirsiniz.
Diğer yandan akşamları ofiste kalmak yerine evinize gidip, evde çalışabilirsiniz. Sonuçta ofisteki her türlü ekipmana evinizden de ulaşma imkanına sahipsiniz. Ben İstanbul’da olduğum sürece Belçika’daki ofisimde çalan telefonumu yanıtladım, mesajlarımı alıp gönderebildim. Sonuçta bu teknoloji güncel bilgiye en kolay ve en hızlı yoldan ulaşma imkanı veriyor.
Türkiye’nin geleceği parlak
Türkiye Avaya’nın önem verdiği pazarlardan bir tanesi. Yüksek potansiyel taşıyan pazarlar arasında konumlanıyor. Hali hazırda Türkiye’de özellikle kamu tarafında çok etkileyici projelere imza atıyor. Özel sektör tarafındaki ilgi de oldukça yüksek. Özellikle IP telefon tarafında sadece büyük şirketlerden değil, KOBİ’lerden de ilgi görüyoruz.
Önümüzdeki dönem daha çok sayıda işletmenin ihtiyaçlarına cevap verebilmek istiyoruz. Bu anlamda gereken her türlü yatırımı yapacağız. Örneğin kısa süre içerisinde Türkiye organizasyonumuzu büyütmeyi planlıyoruz. Daha büyük bir ekiple şirketlerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlıyoruz. Türkiye pazarı çok parlak bir gelecek vaat ediyor.
YENİ NESİL TEKNOLOJİLER
NETWORK VE UYGULAMALAR Avaya’nın laboratuarlarında üzerinde çalışılan konulardan biri, network ve uygulamaların entegrasyonu. IP telefon çözümlerinde katma değer yaratmak için uygulamalar önem kazanıyor. Ne kadar çok uygulamayı IP telefon üzerine taşıyabilirseniz o kadar katma değer yakalıyorsunuz. Diğer yandan bu uygulamalar, kullanıcılara daha iyi ve daha hızlı servis imkanı sağlıyor.
SES VE VERİ YAKINSAMASI Geleceğin en önemli trendlerinden biri de “yakınsama” (convergence) olacak. Bu konuda Avaya laboratuarlarındaki mühendislerimiz, kalite ve performansı artırıcı teknolojiler üzerinde çalışılıyorlar. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bütün uygulamaları tek bir araçla gerçekleştirebiliyor olacağız. Elinizdeki cihazı isterseniz GSM, isterseniz UMTS olarak kullanabileceksiniz.
TEK CİHAZ YETECEK Örneğin, evdeyken işte gibi, işteyken evde gibi çalışabileceksiniz. Son olarak Nokia ile bir işbirliği gerçekleştirdik. Bugün Nokia telefonumla ofis dışındayken de şirket telefon rehberine ulaşabiliyorum, konferans görüşme yapabiliyorum. Cep telefonumu ofisten çıktığımda iş telefonum gibi kullanabiliyorum. Benzer bir işbirliğimiz Motorola ile de var. Önümüzdeki dönem bu işbirlikleri artacak.
HANDE D. SÜZER/HANNOVER
hdemirel@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?