Pazar mobil hizmetlerle büyüyor

Telekom sektörü; sabit hat, mobil ve internet pazarındaki yeni ürün ve uygulamalarla dinamik yapısını sürdürüyor.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Pazar mobil hizmetlerle büyüyor
Telekom'daki bu gelişmeler, bilişim sektörünün büyümesine de katkı yapıyor. 2011 yılında 27 milyar ciroya ulaşan telekom sektöründe 2012'de ise krizin etkisinin hissedilmesi beklenilse de büyümeden de umut kesilmiş değil. Genç nüfus ve adaptasyon hızı yüksek olan bir pazar olması sebebiyle önümüzdeki 5 yıllık dönemde telekom sektörünün yıllık büyüme rakamının yüzde 10 ila 20 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor. Ancak kriz nedeni ile 2012'de yüzde 10'un altında da gerçekleşebilir. Telkoder'e göre 2010 yılında telekom sektörünün toplam gelirleri 25,6 milyar TL'ydi, 2011 yılının son üç çeyrek rakamlarına göre elde edilen toplam gelir ise 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. 2011 yılını 27,5 milyar TL ile kapatan sektörün 2012'yi ise 28 milyar TL ile tamamlayabileceği söyleniyor. Sabit hat tarafında büyüme azalırken GSM tarafında mobil data kullanımın artmasıyla pazarın gelişimini devam ettirmesi bekleniyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın 2011 Bilgi Toplumu İstatistiklerine göre Türkiye'de sabit telefon abone sayısı giderek azalıyor. Bu azalmada, son yıllarda mobil telefon kullanımının hızla artarak sabit telefonları ikame eder hale gelmesinin ve mobil şebeke işletmecilerinin tüketicilere sunduğu her yöne arama tarife paketlerinin etkisi oldu.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
MOBİL TARAF BÜYÜYOR
TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, "Telekom sektöründe sabit hatlı telefon kullanımının azalacağını, mobil iletişim trafiğinin artmaya devam edeceğini, bu paralelde internet ve mobil katılımcı penetrasyon oranlarının yükseleceğini öngörüyoruz" diyor. Bu beklentilerle birlikte sabit hattaki hakim operatörün olduğu pazarın yanında GSM ve internet pazarındaki büyük rekabet önümüzdeki yıl da devam edecek. Bu alanlarda yeni uygulamalar ve servisler ön plana çıkacak. DPT'nin açıkladığı istatistiki bilgilere göre mobil telefon abone sayısı ise 2008 yılına kadar düzenli olarak arttı. Ancak 2009 ve 2010 yıllarında mobil telefon abone sayısı bir miktar azaldı. Numara taşınabilirliği uygulamasının devreye alınması ve her yöne tarifelerin başlamasıyla bazı kullanıcıların ikinci hatlarını iptal etmesi bu düşüşte etkili oldu. Sabit telefon abone yoğunluğu 2002 yılında yüzde 27 iken 2010 yılı sonunda yüzde 22 seviyesine düştü. Mobil telefon abone yoğunluğu ise kaydedilen hızlı gelişmeyle 2008 yılı sonunda yüzde 92,1'e ulaştı ancak 2010 yılı sonu itibarıyla yüzde 83,9'a geriledi. Gelişen elektronik hizmetler nedeniyle kullanıcılar genişbant erişim hizmetlerini artan şekilde talep ediyor. Bununla birlikte hem sabit hem de mobil şebekeler üzerinden sunulan data hizmetlerinden elde edilengelirler hızla artıyor. Sabit data hizmetlerinden elde edilen gelir 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarken, aynı oran mobil data hizmetleri için yüzde 33,3 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde de çeşitlenen mobil iletişim hizmetleri, özellikle artan veri kullanımı, tablet ile akıllı cihazlardaki çeşitlilik ve onlara yönelik yükselen talep mobil uygulamaları ön planda tutacak. GSM şirketleri 3G ile birlikte bu alandaki hizmetlerini çoğaltmaya geçen yıl başlamıştı ve bununla birlikte 3G abone sayısı 27 milyona yükseldi. GFK Türkiye'nin 2011 Ocak-Kasım Telekom Sektörü Raporu'na göre cep telefonu cihazı pazarının cirosu, geçen yılın 11 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 2 milyar Euro'yu aştı. GFK Türkiye'nin 2011 Ocak-Kasım Telekom Sektörü Raporu'na göre cep telefonu cihaz pazarı adetsel olarak yüzde 20 büyüyerek 10 milyon 289 bin adetten 12 milyon 320 bin adede ulaştı. Pazarın cirosu da yüzde 24 artışla, 1 milyar 792 milyon Euro'dan 2 milyar 47 milyon Euro'ya ulaştı.~

"Mobil internetin payı artacak"
TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ Süreyya Ciliv
Mobil internet kullanımı artıyor

"Mobil internetin gelişimi konusunda çizdiğimiz yolda emin adımlarla yürüyoruz. 2011'de mobil internette kullanım bazında birim fiyatlar bir yılda yüzde 32 oranında düştü, abone başı mobil internet kullanımı yüzde 67 oranında artış gösterdi. Yani daha çok Turkcell'li daha avantajlı fiyatlara mobil internetin tadını çıkarıyor.
Mobil uygulamalar ve akıllı cihazlar dönemi
Turkcell olarak 2012 yı lında da mobil geniş bant teknolojimiz ile mobil internet alanındaki güçlü büyümemizin devam etmesini bekliyorum. Hayatımızı değiştiren mobil internetin, yaşamı kolaylaştıran mobil uygulama ve çözümlerin, akıllı cihazların yükselişi devam edecek ve bu trendin uzun soluklu olacağını öngörüyoruz."

SABİT İNTERNET HİZMETLERİ FARKLILAŞIYOR
Mobil pazarın büyümesini tetikleyen data tarafının yanı sıra sabit hatta da fiber yatırımlarının artması bekleniyor. Her eve fiber kablo tesisi ile genişbant internet pazarına ve telekomünikasyon alanına ivme kazandırılmasının önemli olduğunu ifade eden TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, "BTK tarafından eylül ayında çok önemli bir karar alınarak fiber yatırımcılarına 5 yıl süreyle düzenleme muafiyeti getirdi. 2012 yılının en önemli konusunun 'Her Eve Fiber, Herkese Çok Hızlı İnternet' olacağını söyleyebiliriz" diyor. 2012 yılı içerisinde özellikle sabit internet hizmetlerinin gelişmesiyle sunulacak medya ve eğlence servislerinin çoğalacağı öngörülüyor. Bu da ADSL abone sayısının artmasını sağlayacak. "İnternet temelli sunduğumuz hizmetlerimizi ve katma değerli servislerimizi geliştirmeye ve bu servislerimize yenilerini eklemeye devam edeceğiz" diyen TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 2012 boyunca Tivibu platformları aracılığıyla sundukları içeriklerin ve anlaşmalı olduğu kanalların sayısını artıracaklarını ifade ediyor. Tahsin Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre TTNET, 2012 yılında akıllı telefonları ve tabletleri de Tivibu platformu için bir uzaktan kumandaya dönüştürecek.

"Yatırımlar ve işbirlikleri sürecek"
TÜRK TELEKOM CEO'SU Gökhan Bozkurt
Yatırımlarımız 2011'de arttı

"Türkiye'yi iletişim alanındaki en yeni teknolojilerle tanıştırma misyonuyla yatırımlar gerçekleştirdik ve bu yönde fark yaratan adımlar attık. Son 6 yılda 10 milyar TL konsolide yatırım yaptık. Yine konsolide olarak 2011 yı lının dokuz ayında konsolide yatırım miktarımız yüzde 80 artarak 1,5 milyar TL'ye ulaştı.
Vizyonumuz doğrultusunda ilerleyeceğiz Bu rakamın yıl sonuna kadar 2,2 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. Yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimiz için değer yaratıyoruz. Türk Telekom, 2012 yılında da bu vizyonunu geliştirecek yatı rımlar ve işbirlikleri yapmaya devam edecek." ~

ALTERNATİF OPERATÖRLERİN ORANI AZ
Sabit tarafta alternatif operatörlerin oluşturduğu pazar için ise farklı beklentiler mevcut. BTK tarafından yayınlanan pazar verilerine göre 2010 yılı sonunda alternatif sabit genişbant işletmecilerinin pazar payı yüzde 6,3 iken 2011 yılı üçüncü çeyrek itibariyle bu pay yüzde 8,7 olarak gerçekleşti. Artış yaşansa da hala beklenen büyüme gerçekleşmiyor. Türk Telekom'un pazar payında hakimiyeti devam ediyor. Alternatif operatör oyuncularından Millenicom, sunmuş olduğu hizmetler bakımından ve bulunduğu segmentler içindeki alternatif operatörler arasında yüzde 15 ile yüzde 30 değişen pazar paylarına sahip bulunuyor. Sabit hat ve internet servislerini tek elden tek fatura ile hem bireysel hem kurumsal müşterilere ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Millenicom Yönetim Kurulu Üyesi Şevki Kuyulu, "Öncelikle SOHO ve KOBİ müşteri segmentinde olmak üzere ses ve veri servislerinin yanında diğer katma değerli servislerimizi sunacağız. Kurumsal müşterilerimize tek elden internet, telefon, santral, e-mail, güvenlik, virüs koruma ve barındırma servislerini sunacağız. Yatırımlarımızı, müşteriye sunulan katma değeri yükseltmek yönünde yapacağız" diyor. Alternatif işletmeciler arasında pazarda önemli bir diğer oyuncu olan TurkNet, 2011 yılında yüzde 60 oranında bir büyüme gerçekleştirdi. Abonelerine birden fazla hizmet için tek fatura ile ulaşmak ve iletişim dünyasında katma değerli hizmetlerle onlar için tek temas noktası olmak istediklerini söyleyen TurkNet Ürün Yönetimi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rana Karaküçük Özenç, "Bu amaçla ikili oyun (double play) tarafında agresif kampanyalar düzenleyeceğiz. Mevcut ve potansiyel müşterilerimizin hem ADSL hem de sabit telefon hizmetini bizden almaları adına çok cazip kampanyalar sunacağız. Böylelikle müşterilerimiz bir yandan maliyet avantajından yararlanırken, bir yandan da iletişim hizmetleri için tek bir operatör ile irtibat halinde olmanın ve tek fatura ödemenin kolaylığını yaşıyor olacaklar" diyor. 2011 yılı ADSL operatör değişikliğinin zahmetsiz şekilde yapılabiliyor olması nedeniyle alternatif operatörler için bir hayli hareketli geçti ve bu hareketliliğin 2012'de de devam etmesi bekleniyor. 2012 yılında sabit telefon pazarının daha da serbestleşmesi, sektörün büyümesine büyük katkı sağlayacağı da öngörülüyor. Sektördeki bu gelişmelerle birlikte rekabet ortamı oluşacak ve tüketicilerin daha düşük maliyetle kaliteli hizmet avantajlarından yararlanmaları sağlanacak.   

"2012'de yatırımlarımızı sürdüreceğiz"
VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKANI
Serpil Timuray

"2011 yılına da 3G ve veri hizmetlerinin mobil iletişim sektörünün lokomotifi olacağı vizyonuyla girdik ve bu yılı veri yılı olarak ilan ettik. Vodafone'un bugüne kadar Türkiye'ye yaptığı yatırım 10,9 milyar TL'yi aştı. Ar-Ge yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde Oksijen Ar-Ge'nin Vodafone Almanya'da bünyesindeki 36 milyon abonesine sunduğu lokasyon bazlı ürünleri Hollanda, Avusturya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, İngiltere ve Türkiye olmak üzere 8 yeni ülkede sunacak. Büyüyen bir ekonomi içinde, bu büyümenin lokomotifi olan telekom sektörüne yaptığımız katkılarla ülkemizi daha iyi bir geleceğe taşı ma misyonuyla yeni yılda da faaliyetlerimize devam edeceğiz."


"Yatırım atağına geçtik"
AVEA CEO'SU Erkan Akdemir

"Avea'nın 2011 ajandasında yatırım atağı vardı. Avea olarak her anlamda atağa geçtik. Son 3 yılda 1 milyar 608 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Bu da rakamlarımıza olumlu yansıdı. Avea, yeni yılda hızla büyümesini sürdürecek. 2011'de olduğu gibi 2012'de de abone sayısından kârlılığa kadar rekorlar kırmaya devam edeceğiz. Yıllık ortalama 700 milyon lirayı bulan yatırımlarımıza devam edeceğiz ve çağrı merkezleri, Ar-Ge üniteleri, inovatif ürünleri sunmayı sürdüreceğiz. Yatırımlarımız hem abone artışlarını artıracak hem de çalışan sayımızı da yükseltecektir. Bu yıl özellikle Anadolu kentlerinde çağrı merkezlerimizin sayısı artacak."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz