ÇEVRECİ OTOBÜS

Temsa Avenue serisinin hibrid versiyonu, Siemens’in ürettiği ELFA Elektrik Tahrik Sistemi’ni kullanıyor.

17.07.2015 20:48:250
Paylaş Tweet Paylaş
ÇEVRECİ OTOBÜS
Temsa, Siemens ile yaptığı işbirliği ile Türkiye’nin ilk hibrid otobüsünü üretti. Temsa Ar-Ge Merkezi’nde Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve toplu taşımada yeni bir dönem açacak olan Temsa Avenue serisinin hibrid versiyonu, Siemens’in ürettiği ELFA Elektrik Tahrik Sistemi’ni kullanıyor. Temsa Hibrid Avenue’de frenleme esnasında açığa çıkan enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek depolanıyor ve aracın tekrar hareketi esnasında kullanılıyor. Bununla birlikte dizel motora gelen ekstra yüklenmeleri, dolayısıyla yakıt tüketimini ve bakım maliyetlerini azaltıyor, motorun ömrünü artırıyor. 2010 yılı son çeyreğinde seri üretime girmesi planlanan Temsa Hibrid Avenue, normal bir araca göre çok daha az yakıt harcayacağı için daha az karbon emisyonuna neden oluyor. Ayrıca daha sessiz ve konforlu bir yolculuk sağlıyor. Prototip otobüsün üretimi 2009 Ekim ayında tamamlandı. Hemen ardından da Belçika’da düzenlenen Busworld fuarında uluslararası lansmanı yapıldı.

Düşük emisyon ve yakıt tasarrufu. Hibrid teknolojisi, özellikle şehir içi otobüslerde daha fazla tercih ediliyor. Günün büyük bir kısmını yoğun şehir trafiğinde geçiren otobüsler, sık dur-kalk periyotları nedeniyle oldukça fazla yakıt tüketiyor. Hibrid otobüs kullanımı özelikle ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde son derece yaygın. Avrupa’da da hızla yaygınlaşıyor. Örneğin İngiltere, 2012 Londra Olimpiyatlarında, Londra şehrinde sadece hibrid otobüs kullanıyor olacak.~ Londra Toplu Ulaşım Kurumu’nun (Tfl) yaptırdığı ve çeşitli otobüs firmalarının ürünlerinin karşılaştırıldığı bir test sürecinin sonucunda, Siemens’in ELFA sistemini kullanan WRright Bus adında bir firmanın otobüslerinde CO2 salınımında ve yakıt tüketiminde yüzde 31, partiküllerde yüzde 33, NOx salınımında yüzde 12, CO salınımında ise yüzde 98 düşüş ölçüldü

Siemens tecrübesi. Siemens, elektrik motoru ve motor hız kontrol sistemlerindeki tecrübesini elektrikli otomobil, lokomotif ve tramvay gibi uygulamalardaki tecrübesiyle birleştirerek ELFA Hibrid sistemlerini 1990’lı yılların başında yarattı. İlk uygulamalara ise MAN firmasıyla başladı. Seri üretim uygulamaları ise 1999’da Mercedes firması ile start aldı. CITO modelinden 600 adedin üzerinde üretildi. Bugüne kadar da dünya çapında birçok farklı otobüs üreticisiyle bin 500’e yakın uygulama gerçekleştirildi. Siemens’in ELFA Hibrid Sistemleri, modüler teknolojisiyle otobüslerde kullanılan bu tür teknolojilerin en iyileri arasında yer alıyor. ELFA ürünlerinin üretildiği Almanya’nın Nürnberg şehrinde bulunan fabrikada, pek çok farklı sektör için yüz binlerce elektrik motoru üretiliyor. Böylece çok sayıda üretim yapabilen Siemens, daha kaliteli, daha güvenilir ürünleri, ulaşılabilir fiyatlarla tedarik edebiliyor.

HİBRİD TEKNOLOJİSİ NEDİR? Hibrid teknolojisi, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan sıfır emisyonlu, çevreci araçlara geçmeden önceki ara dönemi temsil ediyor. Günümüzde dünyadaki akü teknolojisi ve şarj altyapısı maalesef yeteri kadar gelişmiş değil. Bu, tamamen elektrikle çalışan araçların önündeki ana engeli oluşturuyor. Bu nedenle günümüzün en optimum çözümü elektrik motoru ve akülerinin yanında dizel veya benzinli motorun da bulunduğu hibrid teknoloji. Böylece araçların elektrik şebekesine bağlanarak şarj edilmesine gerek kalmıyor. Birkaç farklı hibrid araç konsepti olmasına rağmen, hepsinde ana prensip, frenleme enerjisini geri kazanmak ve benzin veya dizel motoru ihtiyaç olmadığı zamanlarda devre dışı bırakmak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz