En mükemmel üretim tesisleri

Günümüzdeki ürünlerin ve üretim süreçlerinin çoğu, dijital dünyada yaratılır, test edilir ve optimumlaştırılır...

16.03.2017 10:39:020
Paylaş Tweet Paylaş
En mükemmel üretim tesisleri
Yaklaşık bir yıl önce, CT araştırmacıları Siemens’in Dijitalleştirme Günü’nde kendi görselleştirme kavramlarının sunumunu gerçekleştirdi. Aynı gün Almanya Amberg’deki Dijital Fabrika Bölümü’nden Philipp Bierschneider ile karşılaştılar. Üretim merkezlerindeki modifikasyonlar için destek veren Bierschneider, aslında dijital modellerden tuğla ve harç modellerine doğru dönüşümleri optimize eden bir ekibin yöneticisi. Siemens CT araştırmacılarıyla bir araya gelmesiyle yeni bir fikir kıvılcımlanmıştı ve fikirler orada kalmakla yetinmedi. Bu iki grup çok kısa bir süre sonra pilot bir projede birlikte çalışmaya başladı ve o günden beri Siemens’in Amberg’deki elektronik bileşenler fabrikasının tamamını temsil eden 3D bir “dijital ikizini” oluşturdular. Araştırmacılar kendi vizyonlarını “Buluttan Mobile Tarama” şeklinde tanımlıyor ve artık giderek gerçekliğe daha çok yaklaşıyor. Proje, binaların planlanmasında ve teçhizatlandırılmasında bir devrim yaratıyor. Nasıl mı? Araştırmacılar, bir lazer tarayıcıyla bir binanın ve ekipmanların sanal bir görüntüsünü yaratıyor, verileri bulut üzerinde düşük bir maliyetle işliyor ve daha sonra akıllı bir telefon ya da tablet PC üzerinde görselleştiriyor. Araştırmacılar, çok yakında sanal ekipmanları olan sanal fabrikaların yerleşik hallerinin, daha gerçek düyada kurulmadan önce, sanal olarak devreye alınabilmelerinin bile mümkün olabileceğine inanıyor. Bu teknoloji sayesinde çok kısa bir sürede bir fabrikanın içindeki ekipmanların her birinin, daha planlama aşamasındayken optimum bir şekilde nasıl yerleştirileceklerine karar vermek için planlanabilecek veya mevcut bir binanın 3D ikizinden faydalanmak mümkün olabilecek. Bu sistemle yalnızca zaman kazanılmakla kalınmayacak, aynı zamanda planma sırasında hatalara engel olunacak. Bierschneider, “Bu gibi hatalar günümüzde inşaat veya dönüşüm kadar geç aşamalarda ortaya çıkıyor” diyor. “Aslında merak uyandıran konu günümüzde ürünlerin ve üretim süreçlerinin sıklıkla dijital birer ikizi olması. Ancak fabrika üretim alanlarındaki boşluklar halen el ile ölçülüyor. Bazen günlerce sürebiliyor ve sıklıkla doğru sonuç vermiyor.”
Baş hizasının üstündeki bileşenlere müdahale etmek
Kolonlar, pencereler, ve tedarik hatları gibi yüksekte bulunan her şey gözardı edilerek iki boyutlu bir ekranda gösterilir. Sonuçta bir makine kendisi için önceden planlanmış alana sığmayabilir, zira üzerinden ya bir tedarik hattı ya da bir boru geçme ihtimali yüksektir. Yüksekte bulunan pencereye ulaşılamaması veya iki çalışma alanı arasındaki yürüme mesafesinin çok uzun olması da sık sık karşılaşılan durumlardır. Planlamacılar, dijital ikizle tüm ekipmanların sanal bir görünümüne sahip olurlar ve üçüncü boyut sayesinde makinelerle mobilyalar için daima kusursuz bir yerleşim planı tasarlayabilirler. Siemens CT’den Rebecca Johnson, “Akıllı telefonların gelecekte bu tür verileri görüntüleyebilecek kadar hesaplama kapasitesine sahip olmasını bekliyoruz. Biz Siemens DF PL yazılımı süreç simülasyonu ile bu verileri CAD sürümünde sıkıştırmayı planlıyoruz” diyor. Bu sayede odalar etrafında sanal tur atmaktan, binalar içinde dolaşmaktan ve bina tahliye planlamasından, CAD modellerle 3D planlama kıyaslamalarına kadar her şeyi yapmak mümkün olacak. Geleceğe yönelik tahminlere göre kullanıcılar nesneleri bir lazer yardımıyla her şey mükemmel bir uyum içinde olana kadar yerlerinden oynatabilecek ve 3D gözlüklerle odalar arasında dolaşabilecek. Ayrıca dijital fabrika alanlarında serbestçe Dijital fabrika dolaşabilecekler. Ekran ise planlamacının baş hareketlerine göre gerçek zamanlı olarak tepki verebilir hale gelecek.
Yaratıcı beyinler için bir oyun bahçesi
Yakında iş adımlarını da hesaplamak mümkün olacak. Günümüzde üretim hatlarının verimsiz olmasının bir sebebi işçilerin sürekli olarak bir engelin etrafından dolaşmasıdır. Üretim planlama alansal olarak öylesine optimumlaştırılabilir ki dijital fabrikanın sanal üretim planlamasıyla birebir örtüştürülebilir. Rebecca Johnson “Olası uygulamalar listesi çok daha uzun” diyor. “Gelecekte yaratıcı beyinler, kendi fikirlerinin dijital ikizini hayal edilebilecek ve herhangi bir odada deneyebilir duruma gelecek.” Hatta henüz mevcut olmayan ama 3D tasarımda kendilerine hayat bulmuş nesneleri kullanmak bile mümkün olabilecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz