Kazandıran formül

"Yüzlerce defa hakkında duymaktansa bir kere kendisini görmek çok daha iyidir"

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kazandıran formül
Bir Çin atasözüne göre, "yüzlerce defa hakkında duymaktansa bir kere kendisini görmek çok daha iyidir". İki yıl kadar önce Çin'in başkenti Pekin'in uluslararası ekonomik merkezi olan Pekin Chaoyang Bölgesi'nden sorumlu parti sekreteri Chen Gang, modern bina teknolojilerinde enerji tasarrufu potansiyelleri hakkında kendine has bir fikir oluşturmaya karar vermişti. Gerçekten de çok önemli bir sorunla karşı karşıyaydı. Son 30 yıl içinde, idaresi altındaki bölgeye binlerce yüksek bina inşa edildi ancak çok azı en yeni standartlara uygun olarak yapıldı. Özellikle de Çin'in ekonomik mucizesinin ilkyıllarında kimse, ne giderek artan hammadde fiyatlarına ne sera gazı salınımlarının azaltılması gerektiğine kafa yormamıştı. Chen'in kutsal Ritan Parkı yakınındaki faydacı mimarili heybetli belediye meclisi binası da bu dönemde inşa edilmişti. Peki bu bina en yeni standartlarla uyumlu hale getirilmeye değer miydi? Chen kendine buna gerçekten değeceğine inanan bir ortak bulmuş ve bu işin belediye bütçesine hiçbir ilave maliyet yüklemeden yapılabileceğini ispatlamaya hazırlanıyordu. Chen'in ortağı şirket, hükümet binasını en son teknolojilerle donatmaya istekliydi. Herşeyin ötesinde bu binayı mevcut sistemde yapılması imkansız bir şey olan, belirli odalarının ve istenilen bölümlerinin ısı seviyelerini tek tek ayarlayabilecek etkin bir ısıtma ve soğutma sistemiyle teçhiz etmeyi planlıyordu. Siemens uzmanları yılda en az yüzde 12 oranında enerji tasarrufu yapılabileceğini tahmin ediyorlardı ki bu da yılda yaklaşık 1,5 milyon kilowatt saat enerji ve 467 metrik ton karbondioksit tasarrufu anlamına geliyordu. Buna ilaveten bu yeşil yatırımı gerçek anlamda risksiz hale getiren, hiçbir risk içermeyen bir finans modeli de türetmişlerdi. Siemens bu teknolojiyi bir finansal kiralama sözleşmesi şeklinde sunuyordu. Yapılan yatırımlar sadece 5 buçuk yıl içerisinde Siemens teknolojisiyle yaratılan garantili tasarruflar aracılığıyla kendi kendini geri ödüyordu. 2009 Ekim'inde Siemens Bina Teknolojileri ile Chaoyang belediye meclisi arasında bu şartlarda bir stratejik ortaklık kuruldu ve yeni sistem 2010 yılı içinde hizmete girdi. Siemens Finance & Leasing Genel Müdürü Yang Gang, "Chaoyang belediye meclisine kendi operasyonel ve enerji etkinliğini herhangi bir nakit yatırımına girişmeksizin artırmasında yardımcı oluyoruz. Finansal kiralama maliyetlerinin tasarruf edilen enerji maliyetlerinden daha düşük olduğu bir çözüm yaratıyoruz. Yani bu proje sadece kendi kendini amorti etmekle kalmıyor, aynı zamanda ekstra tasarruflar yapılmasına bile olanak sağlıyor. Bu müşteriler, Siemens ve çevre bakımından tam bir kazan-kazan-kazan vakasıdır" diyor. Enerji sözleşmeleri olarak bilinen bir yaklaşım olan ve teknolojiyle finansmanını birleştiren bu gibi paket çözümlere diğer ülkelerde uzun yıllardır sıkça rastlanıyor.~
Ancak Çin'de henüz çok yeniler. Chen, "Siemens ile ortaklığımız sayesinde Chaoyang belediye meclisinin enerji tasarrufu ve salınımları azaltmaya yönelik kendi ihtiyaçlarına uygun bir model geliştirebileceğini düşünüyoruz" diyor. Bu projenin diğerlerini de tetikleyeceğinden çok emin. "Bu pilot proje aslında ülke genelinde ve bu şehirdeki diğer kamu binalarında da kopyalanılabilecek bir model işlevi görebilir. Biz düşük karbonlu ekonomiler kurma yönündeki ortaklık girişimlerimizde de Sie-mens'le ortaklıklar kurmak isteriz" diye konuşuyor.

Devasa potansiyel.
Çin kendine oldukça hırslı hedefler belirliyor. Örneğin 2020 itibarıyla salınım azaltıcı ve yenilenebilir enerji kullanımını artırıcı kombine teknikler aracılığıyla sera gazı salınımını 2005 yılındaki seviyesinin en az yüzde 40 altına çekmek istiyor. Bu ancak en modern teknolojilerin kullanılmasıyla başarılabilir. Bu nedenle enerji sözleşmeleri bu alanda sadece Çin'de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerde de her geçen gün daha fazla başvurulacak bir çözüm olarak ön plana çıkıyor. Ölçeğiyle finansal gücü göz önüne alındığında Siemens'in yüksek başlangıç yatırımı maliyetleriyle yüzleşen müşterilerine yardımcı olmak için ne kadar iyi konumlanmış olduğu ortada. Gelişmekte olan ülkelerde en son tekno-lojier için uzak görüşlü finansman imkanı sunan tek Siemens şirketi Siemens Bina Teknolojileri değil. Örneğin 2008 yılında Batı Çin eyaletlerinden Sichuan'daki Dazhou Western&TCM Hastanesi, Siemens ile bu şekilde çalışarak kendi teşhis birimini yeni CT ve MRI tarayıcılarla güncellemişti. Hastane Direktörü Ren Wanwu, "O zamanlar finansal olarak çok sıkışık durumdaydık ancak tıbbi bakım hizmetlerimizin standardını yükseltmek için Siemens'den ekipmanlar almak istiyorduk. Siemens bize böylesi birteklif sunduğu için çok mutlu olmuştuk" diyor. Benzer şekilde Doğu Çin eyaletlerinden Shandong'daki Jining Medical College hastanesinde de 5 yıllık bir finansal kiralama sözleşmesi aracılığıyla Siemens ürünleri tercih edilmişti. Burada da doğru bir finans modeliyle modern teknolojinin kendi kendini kısa sürede geri ödeyebileceği ispatlanmıştı.

Bernhard Bartsch

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz