Tam zamanında gelişme

Yeni bir işletmecilik yaklaşımı sayesinde Siemens'in gaz türbini uzmanları artık teslimat sürelerini ve üretim maliyetlerini düşürebiliyor.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tam zamanında gelişme
Gaz türbinli enerji tesislerini tam da gereksinim duyulduğu anda pazara sürebilmek gerçekten büyük maharet ister. Oysa yeni bir işletmecilik yaklaşımı sayesinde Siemens'in gaz türbini uzmanları artık teslimat sürelerini ve üretim maliyetlerini düşürebiliyor. Eski bir Avusturya atasözüne göre, insanları bir araya getiren şey konuşmaktır. Bu aslında ortak hedeflerin sadece fikirlerin sürekli alışverişiyle tutturulabileceğinin Avusturya tarzı söylenme biçimidir. Hedefler ne kadar karmaşıksa uzmanların düzenli olarak birbirleriyle bilgi paylaşması o kadar önem kazanır.

Bu kural, çok sayıda bileşenden oluşan hayli karmaşık tesisler olan gaz türbinli enerji tesisleri için de geçerlidir. Gaz ile buhar türbinlerinin, jeneratörlerinin ve destek sistemlerinin birbirlerine paralel geliştirilmesi gerekir. Bu bileşenlerin hepsi tek bir paket halinde teslim edilir ve en mükemmel performansı sergilemelerini sağlamak için optimum seviyede senkronize edilmiş olmaları şarttır. Ancak bu hedefi tutturmak hiç de kolay değildir. Çünkü teknik şartlar söz konusu bölgeye ve müşteri taleplerine göre değişiklik gösterir.

Siemens'in enerji uzmanları, teslimat süreleri ile üretim maliyetlerini verimli şekilde yönetebilmek için, birkaç yıl önce "Paket Yaklaşımı" denilen bir işletmecilik sistemi geliştirdi. Bu yaklaşım ile belli başlı katılımcılar
arasında kesintisiz bilgi alışverişi yapılması sağlanıyor. Ancak bu iş göründüğü kadar kolay değil. Siemens Enerji'de gaz türbinlerinin rekabet gücünün artırılmasından sorumlu Dr. Jan-Marc Lischka, "Gaz türbinlerinin yeni bileşenlerinin geliştirilmesi işinde genellikle aynı anda yüzlerce mühendis çalışır" diyor. Bu sürece piyasa analistleri, müşteri hizmetleri temsilcileri, satın alma uzmanları ve diğer konularda pek çok uzman da katılıyor.

Bütün taraflar arasında düzenli bir iletişimin kurulmasını sağlamak için neden onca sayıda yapılanmaya gidildiği sorusunun cevabı işte bu artan karmaşıklık seviyesi. Paketin her bir bölümü bir yönetici tarafından denetleniyor ve paketin tamamı ise bir "Paket Çerçeve Sahibi" tarafından yönetiliyor. Lischka, "Proje katılımcıları her üç ayda bir ilgili iş biriminin yönetici ekibiyle projenin son durumunu tartışmak ve ortak bir ürün stratejisi geliştirmek için toplantı yapar" diyor. Bu gibi konferanslarla aynı zamanda süregelen ve gelecek projeler söz konusu olduğunda pazardaki mevcut rekabetçi konumu da gözetlenebiliyor. Örneğin, satın alma yöneticileri işin başından itibaren yeni bir geliştirmeyle ilgili olarak hangi yaklaşımın benimsendiğini biliyor ve bu sayede kendi satın alma stratejilerini en başından aynı hizaya getirebiliyor veya değişiklikler oldukça uyarlama yapabiliyor.

Lischka, "Bir enerji tedarikçisinin veya diğer başka bir şirketin özel şartlarını karşılamak için hiçbir gaz türbini bağımsız olarak geliştirilemez. Çünkü bunun ekonomik anlamda uygulanabilirliği yoktur ve çok uzun sürer" diyor. Bununla birlikte, paketin tamamı farklı pazarların ve farklı müşterilerin taleplerine uygun şekilde üretiliyor.~
Örneğin, elektrik üretimi sadece temel tedarik ihtiyaçlarını karşılamaya yeten baz yük enerji tesislerine Almanya'da talep çok azdır. Enerji şirketleri, onun yerine yenilenebilir kaynaklarla çalışan tesislerce şebekeye verilen enerji miktarındaki düşüşleri telafi etmek için çabucak tam kapasitede çalıştırılabilen enerji tesisleriyle ilgileniyor. Lischka, "Bu yüzden bizim planlama aşamasındayken hızlı kalkış özelliğini hesaba katmamız gerekiyor. Bu gibi hızlı kalkışlar belirli bileşenler üzerindeki yükü arttırdığından onların çok daha sağlam olması gerekir" diyor. Paket Yaklaşımı sadece başlangıçtan beri maliyetleri değil ama aynı zamanda malzemelerin teslimat sürelerini de dikkate alır. Sonuçta da maliyetler ve teslimat süreleri azalıyor.

Gaz fiyatlarının düşüklüğü yüzünden bir 'Rönesans' yaşayan ABD'de ise doğalgaz santrallerinde ise durum çok daha farklı. Bu kapsamda, Florida Enerji & Aydınlatma (FPL), geçtiğimiz günlerde yeşil elektrik ��retimiyle ilgilenir oldu. FPL bu yüzden tesislerinden birinin modernizasyon projesi için üç adet yeni SGT6-8000H gaz türbini siparişi verdi. Eskiden kullanılan ünitelere kıyasla bu türbinler, bir kilovat-saat'lik elektrik üretimi için üçte bir oranında daha az yakıt tüketiyorlar.

Kuzey Carolina Charlotte'taki bir Siemens tesisinde üretilmekte olan 60 Hertz'lik gaz türbinlerinin ise 2016 yılında hizmete alınması planlanmış durumda. Paket Yaklaşımı sayesinde, SGT6 türbinlerinin pilot bir tesiste tam vaktinde kurulumu için daha da geliştirilmeleri mümkün oldu. Lischka, "Biz FPL'nin ödemeyi düşündüğü fiyattan, tam istedikleri zamanda ve tam olarak istedikleri türden ürünü sunmayı başarabildik." diyor. Bu yeni işletmecilik yaklaşımı aynı zamanda onu geliştiren ekibin, Siemens'in "2012 top+ ödülleri" finalistleri arasına girmesini de sağlamıştı. Bu ekip, Maliyet Optimizasyonu & Finansal Mükemmelliyet kategorisinde yarışacak.  

Katrin Nikolaus

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz