Yeni standartlar

Siemens enerji verimliliğine odaklı çevreci ürün ve çözüm portföyüyle Türk şirketlerine yol gösterecek.

1.05.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni standartlar

Üretilen enerjinin yüzde 70'inin kullanıldığı sanayi, her geçen gün enerji verimliliğine yönelik daha fazla adım atıyor. Tüketiciler tarafında tasarruflu ampuller ve beyaz eşyalarla başlayan süreç, şimdi de sanayide yüksek verimli motorların kullanımıyla devam ediyor. 2011 Haziran ayı ise yüksek verimli motorlarda devrim niteliğinde yeniliklerin sahne alacağı tarih olarak gösteriliyor. AB'nin 22 Haziran 2009 tarihinde yayımladığı 640/2009 numaralı regülasyonda belirtildiği üzere, yüksek verimli motorların kullanımı 16 Haziran 2011 tarihi itibarıyla AB ülkelerinde zorunlu olacak. Makine ihracatının önemli bir miktarını AB'ye üye ülkelere gerçekleştiren Türk endüstrisini zorlu bir uyum süreci bekliyor. AB tarafından alınan kararla Haziran 2011'den itibaren bugüne kadar EFF başlığıyla sınıflandırılan yüksek verimli motorlar artık yerini IE standartlarına bırakacak. Bugüne kadar EFF2 olarak sınıflandırılan motorlar artık IE1 olarak sınıflandırılıyor. Konuyu daha önemli hale getiren ise AB üyesi ülkelerin Haziran 2011 itibarıyla verimlilik açısından IE1 sınıfına dâhil motorları üretmeyi durdurarak ticaretinin yapılmasına ve fabrikalarında kullanılmasına izin vermeyecek olması. Şu an kullanımda olan motorlar çalışmaya devam ederken yeni alınacak elektrik motorlarının standartlara uygunluğu denetlenecek. AB, yeni kararıyla en alt kullanılabilir yüksek verimli motor sınıfını IE2 olarak belirlemiş durumda. Türkiye'yi yüksek verimli elektrik motorlarıyla tanıştıran Siemens, yüksek verimli motorlar başlığında değişen teknolojiyi ve AB regülasyonlarını da Türk şirketlerine sunan ilk firma olmaya hazırlanıyor. Siemens'in enerji verimliliği odaklı çevreci portföyünde, yeni dönemde Türk şirketlerine yol gösterecek ürün ve çözümler şöyle:

Enerjide sağlık taraması.
Siemens, Enerji Sağlık Taraması hizmetiyle tesislerin enerji verimliliğini üst seviyeye çıkarmasına yardımcı olacak öneri ve çözümler sunuyor. Siemens'in dünya genelinde 3 bine yakın tesiste gerçekleştirdiği bu tarama, Türkiye'deki tesislerin global rakiplerine karşı olan konumunun belirlenmesini de sağlıyor. Yoğun rekabette önemli bir avantaj sağlayan Enerji Sağlık Taraması, gerçekleştirildiği tesisin yöneticilerine mevcut durumu aktarırken yöneticiler tesislerinin tasarruf yapılabilecek bir potansiyele sahip olup olmadığını da kolayca ve net bir şekilde görebiliyor. Siemens, Enerji Sağlık Taraması sonrasında firmaları dört ayrı sınıfta sertifikalandırıyor. Elde edilen değerlendirme puanına göre taramadan geçen firmalara bronz, gümüş, altın ve platin olmak üzere dört tip sertifikadan biri veriliyor. Bu sertifikalar, şirket yönetimlerine gelecek yıllar için çalışanlarına hedef koyabilmesine ve bu sayede sürdürülebilirliğin sağlanmasına yardımcı oluyor.~

Yeşil monitör. Siemens, Yeşil Bina Monitörü ile binaların enerji kullanımını 7/24 izleyerek, işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerini görünür kılarak çevreci uygulamalara katkıda bulunuyor. Binalarda enerji tasarrufu gerçekleştirme amacıyla kurulan bu sistem, güncel ve güvenilir istatistikler sunarak binanın enerji profilini şeffaflaştırıyor. Monitör, enerji kullanımına yönelik verilerin yanında hava durumu bilgileri, enerji tasarruf ipuçları, şirketin çevre sorumluluğu beyanları, iklimle ilgili gerçekler gibi bilgileri de kullanıcılarla paylaşıyor.
Binanın enerji kullanımına ve tasarrufuna ilişkin veri akışı sunan yeşil bina monitörü görsel, film ve video gibi çoklu ortam öğeleriyle de destekleniyor. Sunulan enerji bilgilerine fotoğraflar ve kısa videolar da entegre edilirken, monitörle gelen ölçümlenebilir sistem, müşterilere enerjiyi nasıl ve ne kadar kullanması gerektiği konusunda yol gösteriyor. Binanın enerji tüketimini gösteren bu veriler günlük, haftalık ya da aylık raporlar şeklinde belirli periyotlarda kullanıcıya sunuluyor. Bina kullanıcıları ise elde ettiği bu verilerle eskiye dönük tüketim oranlarını mevcut oranlarla kıyaslayabiliyor. Monitor sisteminin arka planında yer alan ve herkesin anlayabilmesini sağlayan filtre ve içerik yönetim sistemi periyodik değerlere yönelik güncel mesajlar verirken, bu verilerin güncellenmesini ve sisteme herhangi bir talep esnasında uzaktan erişim yapılmasını da sağlıyor.
İhtiyaçlara göre düzenlenen Yeşil Bina Monitörü, standart binalarda da kullanılıyor. Binaya kolaylıkla adapte olan sistem, işletmelerin ihtiyaçlarına göre düzenleniyor ve bu ihtiyaca göre mesaj verecek bir arayüz olarak oluşturuluyor. Şirketlerin sürdürülebilirlik ve iklim koruma çabalarını ziyaretçileri ve çalışanları için görülebilir kılan sistem, binayla ilgili her türlü bilgiyi son kullanıcıya sunuyor. Siemens'in Gebze'de bulunan Türkiye'nin ilk ve tek LEED Gold sertifikalı fabrikasında da yeşil bina monitörü uygulaması kullanılıyor.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz