Bu rakam toplam CO2 salınımlarının yüzde 21'ine işaret ediyor. Bu göstergelerin beklenen bir sonucu olarak AB, 2004'teki "Yeşil Binalar" programının ardından 2007'de Yeşil Binalar Artı'yı başlatmıştı. O günden bu yana Avrupa dışındaki pek çok ülkede de benzer programlar devreye alındı.
1-Aydınlatma
İşyerlerinde ve ticari mülklerde, floresan tüpleri halen standart birer donanım olarak kalmaya devam ediyor. Ancak onların devri çok yakında kapanacak. Işık yayan diyotlar (LEDler) hem oldukça çekici mimari görüntüler yaratır hem bakım maliyetleri son derece düşüktür. Ayrıca öncüllerinden üç kat daha fazla enerji tasarrufu sağlarlar ve ayrıca geleneksel telli ampullerle kıyaslandıklarında yüzde 90 daha çok enerji etkinidirler. Yakın bir gelecekte, kağıt kalınlığında organik katmanlardan oluşan (OLED) ve çok daha enerji etkini diyotlar ile son derece şık ve keyifli bir aydınlatma yaratmak mümkün olacak.
2- Sensörler
Yaratıcı kontrol mühendisliğinde kullanılan oda iklimlendirme, hava kalitesi ve hareket sensörleri sayesinde ısıtmada, havalandırmada, iklimlendirmede ve aydınlatmada yüzde 30'a varan enerji tasarrufları yapmak mümkün olabilir. Siemens hali hazırda koku sensörleri üzerinde çalışıyor. Oda içindeki hava kalitesi bozulmaya başladığında kontrol sistemi haberdar edilerek odaya ozon gönderecek bir komut verdiriliyor.
3- Oda kontrolü
Oda kontrolü sayesinde yüzde 14'e varan enerji tasarrufları yapmak mümkün olabilir. Üstün kontrol hassasiyetine sahip sistemlerle odanın iklimi optimumlaştırılarak sık sık sıcaklık ayarlamaları yapmak gereksiz bir hale getirilebilir.
4- Dış cepheler
Bina cephelerinin ısı yalıtımında bugünlerde stirfom veya fiberglas gibi klasik malzemeler yerine nano malzemelerden yapılmış akıllı ayrıştırıcılar kullanmak çok moda. Bu akıllı elbiseler elektronik olarak çalıştırılır. Araştırmacılar şu anda ısının sabit bir seviyede tutulabilmesini sağlamak için ışığın pencereden girişini kontrol edebilen sistemler üzerinde çalışıyor.
5- Güç-ısı eşleştirme
Küçük şirketler ve evler için artık güç-ısı eşleşmesi yapan mini tesislerden faydalanılarak enerji üretmek mümkün. Örneğin blok ısı ve güç tesisleri gibi bu tesisler, aynı anda hem elektrik hem ısı üretebilmekte. Avantajı ise eşleşme sayesinde kullanılan enerjinin geleneksel enerji üretimine kıyasla çok daha etkin kullanılması. Ayrıca CO2 salınımı da dikkate değer oranda azalmakta.~
6- İklimlendirme
Odanın her yerinde aynı seviyede olan konforlu bir iklimlendirmeyi hedefleyen geleceğe dönük süreçlerin arasında beton çekirdek aktivasyonu da yer alıyor. Burada içinde soğuk veya sıcak suyun olduğu entegre tüpler aracılığıyla beton kısımların depolama kapasiteleri artırılmakta. Avantajı ise düşük yatırım ve faaliyet maliyetlerinin yanı sıra düşük elektrik tüketimi.
7- Aydınlık kontrolü
Sensörler, dış sıcaklık ve aydınlıkla ilgili verileri toplar ve sonra panjurlara ve aydınlatma sistemine mevcut duruma uygun gelecek komutları gönderir.
8- Akıllı elektrik saatleri
Bugüne kadar özel tüketicilerin, küçük ve orta boy işletmelerin, enerjiye harcadıkları paranın ne kadarını pencereden dışarı attıklarını bilmelerine olanak yoktu. Sıradan yıllık tüketim faturalarında hiçbir ayrıntıya yer verilmezdi. Oysa bugün akıllı saatler olarak bilinen zeki elektrik ölçerler, mevcut elektrik tüketimini her 15 dakikada bir ölçebilmekte. Bu sayede sadece elektrik tüketimi hakkında daha fazla bilgi edinilmiş olmakla kalınmıyor, ayrıca enerji tedarikçilerinin zamana bağlı tarifelerinden de faydalanmak mümkün olabiliyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?