2023 hedefi 110 milyar dolarlık üretim yapmak

Bursa, sağlam altyapısından aldığı destekle tarihi bir atılım yapmaya hazırlanıyor.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023 hedefi 110 milyar dolarlık üretim yapmak
Bugüne kadar tekstil ve otomotivdeki gücüyle Türkiye'nin sanayi başkenti unvanını hakkıyla taşıyan Bursa, sağlam altyapısından aldığı destekle tarihi bir atılım yapmaya hazırlanıyor. İlin gündeminde 2023 var. Bursa, 2023'te 110 milyar dolarlık mal ve hizmet üreten, 50 milyar doları aşkın ihracat yapan, Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasına en az 50 işletmesini sokmuş, küresel markalar çıkarmış bir mega kent olmayı planlıyor. Bursa Türkiye’nin sanayi başkenti. Bugüne kadar tekstil ve otomotivde en büyük söz sahibi olan il, bundan sonra da sanayinin yanında hizmet sektöründe de daha iddialı olmak niyetinde. İlin önde gelen isimleri Bursa’nın mevcut sektörlerde büyümesini sürdüreceğini söylüyor. Ancak turizm, savunma ve enerji sektörlerinin de yeni büyüme alanları olacağının altını çiziyorlar. Kentte son birkaç yılda 20’den fazla otel yatırımı yapıldığını açıklayan BTSO Meclis Başkanı Ilhan Parseker, “Sağlık turizmi merkezi olmak için serbest bölge hazırlığı dahil ciddi çalışmalar yapılıyor. Dönüşüm yaşaması gereken fabrikaların savunma sanayine evrilmesi için egzersizler başladı. 3 yılında 5 milyon turist çekme hedefi gerçekleştirilebilir” diyor, 2023’e hazırlanırken Bursa’nın ihracat hedefleri de oldukçü büyük. 2023 yılında Türkiye’nin milli gelirine yüzde 5’in üzerinde katkı yapan bir şehir haline gelme misyonuyla ilerleyen il, 110 milyar dolarlık mal ve hizmet üreten, 50 milyar doları aşkın ihracat yapan, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasına en az 50 işletmesini sokmuş, küresel markalar çıkarmış bir mega kent olmayı planlıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe
BURSA’YI GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELER
3 SACAYAĞI

Bursa’yı geleceğe taşıyacak projelerde 3 temel sacayağı belirledik. Bunlardan biri ulaşım. Bu doğrultuda raylı sistem yatırımlarına ağırlık verdik ve toplamda 9 kilometreyi bulan Görükle ve Emek hatlarını tamamlayarak ulaşıma açtık.
RAYLI SİSTEM
Yine raylı sistemi kentin doğusu ile buluşturacak olan yaklaşık 120 milyonluk yatırım olan Bursaray Kestel hattında da inşa çalışmaları hızla sürüyor.Yine raylı sistemlerle paralel olarak yürüttüğümüz sadece Bursa değil bir Türkiye projesi olarak ele aldığımız yerli tramvay projemizde de önemli bir mesafe kat ettik. Yakın bir zamanda yerli tramvaylarımızı Bursa,Türkiye ve Avrupa caddelerinde göreceğiz.~
TURİZMDEKİ PROJELER
İkinci sacayağımızı tarihi ve kültürel miras çalışmalarına paralel olarak turizm oluşturuyor. Bu alanda sadece bu dönem ele aldığımız proje sayısı 260’ı aştı.8500 yıllık insanlık tarihine ışık tutan Akçalar Arkeopark,2300 yıllık Bitinya surları ve 600 yıllık Osmanlı mimarisi han,hamam,medrese gibi yapılar bir bir ayağa kaldırılıyor.
MESAFE KAT ETTİK
Bu yatırımlarımızla turizmde de önemli bir mesafe kat ettik. Bursa bir taraftan Arap turizmcilerin ilgi odağı haline gelirken, kentin her köşesinde yükselen otellerin sayısının artması ne kadar doğru adımlar attığımızın bir göstergesi.
SPOR KENTİ OLACAK
Son olarak Bursa bir spor kenti olacak dedik. Şu ana kadar tamamlanan, devam eden ve projelendirilen tesis sayımız 98’i buldu. Bursa’ya spor alanında en büyük atılımı yaşatacak olan tesisimiz ise yeni stadyum.UEFA’nın son kriterlerine uygun olarak, takımın simgesi olan timsah görünümünde inşa edilen 45 bin kişilik stadyumda çalışmalar hızla sürüyor.


SANAYİNİN YÖNÜ
Bursa tam bir sanayi şehri. Bursa’da 7’si ıslah olmak üzere toplam 20 tane organize sanayi bölgesi bulunuyor. Türkiye’de bu sayıya ulaşan başka il yok. İlin sanayide en etkili olduğu alanlar ise tekstil ve otomotiv. Bursa otomotivde Türkiye’nin Detroit’i konumunda. 2011’de Türkiye’deki otomobil üretiminin yüzde 70’i, kamyonet üretiminin yüzde 43’ü, küçük kamyon üretiminin yüzde 12’si, minibüs üretiminin yüzde 6’sı ve otobüs üretiminin yüzde 1’ini tek başına gerçekleştirdi. Halen gündemde olan yerli marka araç konusunda da il bir adım önde. Üretimini Bursa’da yapan Karsan’ın yerli aracı Cenevre’deki fuarda tüm dünyaya tanıtıldı. Bunun yanında Bursa’da üretilen yerli tramvayların dünyaya pazarlanması ile ihracatta da önemli bir hamle yapılması bekleniyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe “Bursa otomotivdeki bu gücünü 2023’e emin adımlarla taşıyacak” diyor. İl tekstildeki gücünü de daha çok katma değer yaratarak pekiştirmek peşinde. Pakseker de tekstil sektöründe inovatif dönüşümün hızlanarak devam ettiğini söylüyor.

btso meclis başkanı İlhan parseker
“YENİ BÜYÜME ALANLARI ARIYORUZ”
20’DEN FAZLA OTEL YATIRIMI

Bursa sanayide artan oranda var olmaya devam edecek. Çünkü genlerimizde girişimcilik var. İnovasyon ve yüksek teknolojiye dayalı alanlarda genişlemeyi hedeflemeliyiz. Geleneksel sanayi dallarında teknoloji artışı sağlayarak gelişirken aynı anda yeni büyüme alanları arıyoruz.Turizm, bunlardan biri.Son birkaç yılda Bursa’da 20’den fazla otel start aldı. Termale yatırım artmalı.
5 MİLYON TURİST HEDEFİ
2023 yılında 5 milyon turist çekme hedefi, gerçekleştirilebilir. Havaalanının büyütülmesi bu açıdan önemli.Savunma sanayi,yeni ilgi alanımız.Türkiye’nin en güçlü makine ve kalıp imalat kabiliyeti kentimizde. Bu avantajı, dev bir savunma sanayi kurmak için dönüştürebiliriz. Enerji sektöründe, özellikle yenilenebilir enerjide ciddi yatırımlarımız var.~
DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK
Bursa’nın 2023 vizyonunda enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefi çok önemli. Organize sanayi bölgelerimizde sıfır atık yönetimine geçmemiz, atıklardan enerji üretmemiz lazım. Elektronik,var olabileceğimiz bir başka sektör.
Sanayi tabii ki önemli, ancak bir kentin toplam yaşam kalitesinin yükselmesi için başka kaldıraçlara da ihtiyaç var. Bursa’nın bu anlamda çok ciddi eğitim ve sağlık yatırımlarına ihtiyacı var. Yatırımcılara, bu iki alanı özellikle tavsiye ediyorum.


AR-GE’YE YÖNELDİ
Sanayideki var olan pozisyonuyla yetinme niyetinde olmayan Bursa, farklı sektörlere yatırıma ve var olan diğer sektörlerdeki gücünü artırmaya da odaklanıyor. Tarım sektöründe özellikle siyah incir, şeftali, deveci armudu, zeytin gibi ihracata yönelik üretim yapıyor. Burada da katma değeri ön plana çıkarıyor. İl ayrıca Türkiye’nin en güçlü makine ve kalıp imalat sanayine sahip olmanın avantajını dev bir savunma sanayi kurmak için dönüştürmeyi planlıyor. Bursa’nın faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde katma değerli ürünlere yöneldiğinin altını çizen Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, “Üreten kent olan Bursa, üretmekle kalmadı rekabetçi özelliği ile imal ettiğini dış pazarlara da satmayı başardı. Bursa artık yükte hafif, pahada ağır. Ar-Ge’ye dayalı teknolojik ürünlerin imaline yöneldi. Bu durum tekstil, otomotiv ile makine metal sanayinde kendisini daha fazla hissettiriyor. Bu Bursa’ya üçüncü sıçramasını yaptıracak” diyor.

TURİZMDEKİ ATILIM
Bursa bugüne kadar hep sanayi ile anıldı. Ancak gelecekteki büyümeye hazırlanırken artık sanayinin yanına hizmet sektörlerini koymaya çalışıyor. Bu yaklaşımda geçmişte ekonomik krizden en fazla etkilenen kentin Bursa oluşu önemli bir neden. Sanayi sektörünün yaşadığı darboğazların nüfusun büyük çoğunluğunu sanayide istihdam eden Bursa’yı sürekli olumsuz etkilediğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Ancak hizmet sektörü ve turizmin yaygınlaşmasıyla kent ekonomik kırılganlıklara karşı daha mukavemetli olacak” diyor.
Bursa turizm açısından Türkiye’nin pek çok ilinden daha avantajlı. Örneğin Uludağ, bir kış turizm merkezi olarak marka. Ayrıca yatak kapasitesi bakımından Türkiye’deki tüm kayak merkezlerinden daha fazla yatağa sahip. İşte bu nedenle Altepe, “Biz Uludağ’ı sadece kışın değil yılın 12 ayı kullanılan bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bu sayede Uludağ’da oluşan ekonomi, kent merkezine de yönelmiş olacak” diye konuşuyor. Bursa’ya turizm konusunda son birkaç yılda ciddi bir yatırım geliyor. Sağlık turizmi merkezi olması için de serbest bölge hazırlığı dahil ciddi çalışmalar yapılıyor. Pakseker, “2023 yılında 5 milyon turist çekme hedefi gerçekleştirilebilir” diyor.~

50 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR
Bursa Türkiye ekonomisinin de en büyük itici güçleri arasında. İlin Gayrisafi Milli Hasıla’ya yüzde 4’ün üzerinde katkısı var. Ülke ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu kent girişimcileri gerçekleştiriyor. İl, İstanbul’un ardından ihracatta ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin 2023 vizyonunda dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi var. Bunun için 500 milyar dolan aşan bir ihracat öngörülüyor. Makinede 100 milyar dolar, otomotivde 75 milyar dolar, demir-çelikte 55 milyar dolar, tekstil-konfeksiyonda 52 milyar dolar, kimyevi maddelerde 50 milyar dolar, uzay ve havacılık, çevre ve malzeme teknolojileri gibi yeni sektörlerde 15 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor. İşte bu noktada da Bursa’ya büyük iş düşüyor. İl tüm sektörlerde gerçekleştireceği atılımla, 2023’te 110 milyar dolarlık mal ve hizmet üretmeye kararlı. BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de 2023 yılında 50 milyar dolan aşkın ihracat yapacaklarını söylüyor.

BURSALI ŞİRKETLER NEREYE GİDİYOR?
BÖLGESEL GÜÇ OLACAK

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Bursa’nın güçlü sanayisi ve istihdam gücü ile Türkiye ekonomisi için tartışılmayacak öneme sahip olduğunu belirtiyor.“Böyle bir kentte doğmuş olmaktan, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 90 megavat kurulu güce sahip doğalgaz santralimizle enerji sektörüne değer katmaktan gurur duyuyoruz. Bugün, Bursa’da doğan bir şirket olarak Türkiye’nin her bölgesine yayılan yatırım ve faaliyetlerimizle sektörün aktif oyuncularından biriyiz. Sektöre yeni anlayış ve uygulamalar getiren projelerimizle hem ulusal hem de bölgesel güç olma hedefimizle ilerliyoruz” diyor.
BÜYÜMEYE KATKI
Eker Süt Ürünleri AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nevra Eker de Bursa’nın coğrafi konumu sebebiyle gıda sektörü için oldukça avantajlı bir il olduğunu söylüyor.Şimdi olduğu gibi önümüzdeki 10 yıl içerisinde de Bursa’nın Türkiye ekonomisinde aktif bir rol oynayacağını belirten Eker,“Eker olarak biz de 35 milyon Euro’ya mal olan yeni fabrikamız, inovatif ve lezzetli ürünlerimiz ile hem faaliyet gösterdiğimiz süt ve süt ürünleri sektörünün hem Bursa’nın büyümesine, ülke ekonomisinin ve istihdamının güçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye konuşuyor.
ÇİLEK’İN YURTDIŞI PLANI
Türkiye’nin uluslararası markası Çilek de, Bursa’da üretim yapmaktan son derece memnun. Çilek Genel Müdürü Muzaffer Çilek,“Biz Çilek olarak sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada planlı ve istikrarlı bir büyüme stratejisi ile 444 olan mağaza sayımızı 2023 yılında bin 380’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün üretimimizin yüzde 50’sini 66 ülkeye ihraç ediyoruz. Bir diğer hedefimiz ise bu oranı yüzde 90 seviyelerine çıkarmak” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz