2023 ihracat hedefimiz 4 milyar dolar

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü sorularımızı yanıtlad.ı.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023 ihracat hedefimiz 4 milyar dolar
Yıllık 750 milyon dolar ihracat yapan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) 2023 hedefi 4 milyar dolar. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, "Bugün Adana'nın toplam ihracatının yarısı AOSB'den gerçekleştiriliyor. 2023 yılında şehrin ihracatının 8,5 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. AOSB'de de 4 milyar dolar ihracat hedefleniyor" diyor.dana-Ceyhan karayolu üzerinde, Misis ilçesinin kuzeyinde tarıma elverişli olmayan bin 590 hektar alan üzerine 1984 yılında temeli atılarak kurulan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri. Türkiye’nin pamuk üretim merkezi olan Adana’da Hacı Sabancı’nın gayretleri ile kurulan OSB, lojistik imkanları ile Anadolu’da birçok ilke imza attı. Bölgeye ulaşım karayolu, demiryolu ve havayolu ile sağlanıyor. AOSB, Adana havalimanına 28, Mersin Limanı’na 98, İskenderun Limanı’na 80, Yumurtalık limanına 40 kilometre uzaklıkta. fiu an geriye 400 bin metrekarelik satılık alanın kaldığını ifade eden Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, metrekaresi 55 TL olan bölümün fiyatlarının yılsonundan sonra yükseleceğinin sinyalini veriyor. Bekir Sütcü, “Noter, gümrük, yaşam alanları, içme suyu, elektrik hatlarının yer altına alınması çalışmaları sonuca ulaşmak üzere. fiu an meslek yüksekokulumuz var. Meslek lisesi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor” diyor. Sütcü, OSB’ye yabancı yatırımcının ilgisininbir hayli yoğun olduğunu söylüyor. Hindistanlı bir şirketin arazi aldığını ifade eden Sütcü, şirketin yatırım için gün saydığını. İspanya’dan başka bir yatırımcının da geri dönüşüm üzerine yatırıma başladığını ifade ediyor. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü sorularımızı yanıtladı:

Ekonomideki yavaşlama sizi nasıl etkiledi? Bir eylem planı oluşturdunuz mu?
-
Ekonomide şu an bir soğuma yaşanıyor. Fakat böyle bir konuyu gündeme getirmedik. Yüzde 8’lere kadar çıkan büyüme rakamlarımızda şu an yüzde 3’lere kadar geldik. Biz Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bir duraklama görmüyoruz. Biz kapasite kullanımlarını elektrik tüketimine göre değerlendiririz. Son yıllarda elektrik tüketimimizin sürekli arttığını görüyoruz. İhracatımız düşmedi, sipariş alamayan, vardiya düşüren şirket yok.

Son dönemde yoğun ticari ilişkilerinizin olduğu Ortadoğu’da yaşanan sorunlar şirketleri nasıl etkiledi?
-
Bizim en büyük zararımız Suriye’de yaşananlar nedeniyle oldu. Ülkenin acil ihtiyaçlarını gönderdiğimiz kapılar kapandı. Buradan mal yüklediğimiz zaman Suriye üzerinden Ürdün’e 3 günde ulaşıyordu. Suriye üzerinden mal gönderemediğimiz için lojistik avantajımızı kaybettik. En büyük avantajımız karma bir OSB
olmamız. Şirketlerimiz karma ancak kendi arasında kümelenmiş bir yapıya sahipler. Kağıt ve tekstil alanında faaliyet gösteren büyük şirketler OSB’mizde yer alıyor. OSB’mizde dünyada yaşanan ekonomik duraklama hissedilmedi.~

OSB’nin eksikliklerini giderme yönünde çalışmalarınız neler?
-
İhracat yapacak olan şirketlerimizi Gümrük Müdürlüğü’ne araçları gönderiyordu. Bu süreç 2 saat sürüyordu. Sanayici hem süre hem para kaybediyordu ve şehrin trafiği üzerinde yük oluşuyordu. Ayrıca kamyonların şehir merkezine girmesi hava kirliliğine neden oluyordu. OSB olarak bunun önüne geçmek için Gümrük Bakanlığı ile görüşmelerimizi tamamladık. Arazisini verdik. Burada bir gümrük bölgesi oluşturacağız. Sanayicinin bir diğer sorunu da noter işlemleriydi. Adana merkeze gitmenin dezavantajlarını kaldırmak için OSB’nin içerisine noterimizi de getirdik. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu’nu da buraya getiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı yeni yönetmelikle OSB’nin içinde bir eğitim kurumu kurmayı destekliyor. Biz araziyi vereceğiz, binayı yapacağız, insan kaynağını sağlayacağız. Devlet bize öğrenci başına maliyetini ödeyecek. Biz eğitim konusundan uzman bir arkadaşa konuyla ilgilenmesi için rica ettik. fiu an bir meslek yüksekokulu var. Meslek lisesi kurmak istiyoruz.

Türkiye Cumhuriyetin 100’üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Adana’nın konumu nedir? AOSB’nin 2023 yılı planı var mı?
-
OSB olarak Adana’nın toplam ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisinin merkezi bu bölge olacak. Enerji yatırımları da bölgemize geliyor. Tekstil ihracatının yüzde 25’i bölgemizden gerçekleştiriliyor. 1,5 milyar dolarlık şehir ihracatının en az yüzde 50’sini AOSB yapıyor. 2023 yılında şehrin toplam ihracatı 8,5 milyar dolar olacak. AOSB’de üretim yapan şirketler bunun yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirecek. 2023 yılı AOSB ihracat hedefimiz 4 milyar dola


“YABANCI YATIRIMCININ GÖZDESİ OLDUK”
OSB’DE SON FIRSAT

Yılbaşından itibaren arsa fiyatlarımızı yeniden gözden geçireceğiz.20l3’e kadar metrekaresi 55 TL olarak belirlenen rakamların artacağı tahmin ediliyor. Mevcut OSB’de 400 bin metrekare alanımız kaldı.
HİNTLİ ŞİRKET 36’NCI FABRİKASINI KURACAK
35 milyar dolar cirosu ve 133 bin çalışanı bulunan Hindistanlı Aditya Birla Group,Türkiye’yi yatırım yaptığı 36’ncı ülke olarak seçti. Adana’da kurulacak viskon elyaf tesisinde 550 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.2014 sonunda üretime başlayacak tesis, cari açığı uzun vadede l milyar dolar azaltacak.

“İÇME SUYU SORUNUMUZU ÇÖZDÜK”

Şapkanızı önümüze koyup özeleştiri yaptığınızda birçok eksiğiniz olduğunu görüyorsunuz. Şu an Adana’daki tüm STK’lar son derece uyum içerisinde çalışıyor. Bu uyum ortak çalışma sağlıyor. Ortak akıl şehrimizde oturdu. Benim OSB yönetiminde 2’nci dönemim. Ben bir taraftan OSB’nin yönetim kurulu başkanıyım diğer yandan burada sanayiciyim. Sanayici olarak OSB’den neler beklerim diye sordum kendime. OSB’mizin içme suyu sorunu vardı.Suyun buraya getirilmesi için çalışmalarımızı tamamladık. Büyükşehir belediyemizin de katkılarıyla yol alan içme suyu projemiz yıl sonunda tamamlanacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz