Dünyaca ünlü şirketler Bilişim Vadisi'nde yatırım yapacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, özel ekimizin sorularını yanıtladı.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Dünyaca ünlü şirketler Bilişim Vadisi'nde yatırım yapacak
Kocaeli'nin 2012 yılı ihracat rakamının 2011 yılına göre bir miktar artış göstererek 15 milyar dolar rakamını zorlayacağını belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, önümüzdeki dönemde şehrin teknoloji yatırımlarına yöneleceğinin sinyalini verdi. Nihat Ergün, "Yabancı yatırımcılarla sık sık görüşüyoruz, onlara Türkiye'nin imkanlarını ve teşvik sistemini anlatıyoruz. Bilişim Vadisi'ne dünyaca ünlü bilişim devleri yatırım yapacak" diyor. Kocaeli, Türkiye’nin en küçük illerinden biri olmasına rağmen en çok ihracat yapan 2’nci şehri konumunda yer alıyor. İmalat sanayine yaptığı yüzde 13'lük katkı ile İstanbul'dan sonra gelen Kocaeli, rotasını teknolojik yatırımlara çevirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli ekonomisinin rotasının ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler olduğunu aktarıyor. Gerek yeni teşvik kanunu gerekse bakanlığın bu amaca yönelik stratejiler oluşturduğunu ifade ediyor, Nihat Ergün, “Tübitak ve KOSGEB’in Ar-Ge teşvikleri ileri teknoloji barındıran ürünlerin üretilmesi için oluşturuldu, 5-10 yıl içerisinde Kocaeli’nin daha nitelikli yatırımlara ev sahipliği yaparak daha yüksek üretim ve ihracat rakamlarına ulaşacağına inanıyorum. Bu şehir, bulunduğumuz geniş coğrafyanın sadece üretim üssü değil teknoloji üssü olmaya da aday ve bunu başaracak” diyor. Kocaeli’nin 2011 yılındaki 12,3 milyar dolarlık ihracat değeri ile Türkiye ekonomisi içerisindeki konumunun her geçen gün biraz daha arttığını vurgulayan Ergün, şehrin 2010 yılına göre ihracattaki artış oranının yüzde 30 olduğunu belirtiyor. 2012 yılı ihracat rakamının 2011 yılına göre bir miktar artış göstererek 15 milyar dolar rakamını zorlayacağını düşündüğünü ifade eden Ergün, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Kocaeli ihracatının 30 milyar doları geçeceğine inanıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, özel ekimizin sorularını şöyle yanıtladı:

Kocaeli’nin Türkiye ekonomisi açısından önemi ve ekonomimiz içindeki ağırlığı nedir? İl gelişme ve büyüme anlamında nasıl bir performans ortaya koyuyor?

- Bir ülkede yaşanan gelişmeleri ve değişimi en iyi izleyeceğimiz alan şehirlerimizin performanslarıdır. Buradan hareketle Kocaeli şehrimiz de tıpkı ülkemiz gibi son 9,5 yılda çok önemli bir gelişme süreci yaşadı. Şehrimiz eğitimden sağlığa, ulaşımdan sanayileşmeye kadar çok önemli yatırımlara ev sahipliği yaptı ve bugün geldiğimiz noktada bir marka şehir olmayı başardı. Avrupa'yı Anadolu üzerinden Ortadoğu'ya bağlayan geçiş koridorunu oluşturan Kocaeli, yüzölçümü bakımından ülkemizin en küçük illerinden biri olmakla birlikte, imalat sanayimize yapmış olduğu yaklaşık yüzde 13'lük katkı ile İstanbul'dan sonra gelen en büyük şehir konumunda. Özellikle otomotiv, makine, ana metal ve kimya gibi kritik sektörlerde yapılan üretimler dikkat çekici. Ülkemizin önemli üretim ve ihracat üslerinden biri olan Kocaeli, 2011 yılında bir önceki yıla göre ihracatını yaklaşık yüzde 30 oranında artırarak 12,3 milyar dolar ihracat rakamına ulaştı ve böylece ülkemizin en fazla ihracat yapan 2’nci şehri oldu. Kocaeli sanayisi burada da durmayacak ve çok daha yüksek katma değerli ve ileri teknolojili bir üretim yapısına geçecek. Kalkınma Bakanlığı’nca yapılan son sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre şehrimiz 4’üncü sırada yer alıyor. Üretim, ihracat ve istihdam gibi tüm rakamlar, ilin gelişme ve büyümesinin oldukça iyi durumda olduğunu ve her geçen yıl daha da iyiye doğru gittiğini işaret ediyor.~

Önümüzdeki birkaç yılda atağa geçecek sektörler hangileri, bu sektörlerde şu anda nasıl bir hareketlilik yaşanıyor?
- Kocaeli ekonomisi sanayideki üretim hacmiyle ve ihracatıyla her açıdan kendini kanıtladı. Çok üretiyoruz, çok ihracat yapıyoruz ancak katma değer konusuna gelince aynı başarıyı yakaladığımızı söyleyemeyiz. Peki, bu aşamada neler yapılmalı? Ürettiğimiz ürünlerin teknolojik seviyesinin ve katma değerinin yüksek olması için gerekli politika araçlarının devreye sokulması gerekiyor. İşte yeni teşvik kanunundaki büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik ve öncelikli yatırımların desteklenmesi, bahsettiğimiz alanda iyi bir gelişme sağlayacak. Özet olarak Kocaeli ekonomisinin rotası ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin üretimi olmalı ve olacak da. Gerek yeni teşvik kanunu gerekse bakanlığımız ile ilgili kuruluşlarımızdan Tübitak ve KOSGEB’in Ar-Ge teşvikleri hep bu amaca yönelik olarak oluşturuldu. 5-10 yıl içerisinde Kocaeli’nin daha nitelikli yatırımlara ev sahipliği yaparak daha yüksek üretim ve ihracat rakamlarına ulaşacağına inanıyorum. Bu şehir, bulunduğumuz geniş coğrafyanın sadece üretim üssü değil, aynı zamanda teknoloji üssü olmaya da aday ve bunu başaracak.

Türkiye, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Kocaeli’nin konumu nedir?
- Evet, Türkiye ekonomisi büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Türkiye ekonomisindeki bu büyüme başarısı da kamunun ve özel sektörün birlikte hareket etmesiyle elde edildi. Türkiye 2023 yılı için büyük ve iddialı hedefler ortaya koydu. 2023 hedeflerimize ulaşmamızın da yine aynı sinerjiyle mümkün olacağına inanıyorum. 2023 yılı hedeflerimize ulaşmada doğal olarak başta illerimizin performansları belirleyici olacak. Bu çerçevede, 500 milyar dolarlık Türkiye’nin ihracat hedefinde her bir ilimizden beklediğimiz rakamlar var. Mesela bugün itibariyle Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 9’un-dan fazlasını oluşturan Kocaeli’nin, yine bu oranlar üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak, 2023 yılında yaklaşık 50 milyar dolar ihracat rakamına ulaşması gerektiğini görüyoruz.

“YABANCI YATIRIMCI BÖLGEYE İLGİ DUYUYOR”
Yeni teşvik kanunu Kocaeli’ne neler getirecek?

- Yeni teşvik sistemi genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımların teşviki gibi uygulamalardan oluşturuyor. Kocaeli ilindeki yeni yatırımlar KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden faydalanabilecek. İlimiz bölgesel teşvik kapsamında 1’inci bölge desteklerinden yararlanacak. OSB’lerde yapılacak yatırımlar veya sektörel işbirliğine dayalı entegrasyon yatırımları ise desteklerden 2’nci bölgeymiş gibi yararlanacak.

Teknoloji yatırımlarına nasıl bir özel teşvik sağlanacak?

- Yine sistemde belirlenen madencilik, yük taşımacılığı, test merkezleri, fuar alanları, bazı ilaç ve savunma yatırımları ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri gibi öncelikli alanlara yapılacak yatırımlar da 5’inci bölge yatırımları gibi desteklenecekler.

Yakın zamanda uluslararası bir şirket bölgede yatırım yapmak için sizinle irtibata geçti mi?

- Yabancı yatırımcılarla sık sık görüşüyoruz, onlara Türkiye’nin imkanlarını ve teşvik sistemini anlatıyoruz. Şu an birçok önemli şirket Türkiye’deki yatırım ortamını ve fırsatları değerlendiriyor. Elbette yabancı yatırımlar arttıkça Kocaeli bu yatırımlardan payını alacak.~

“KOCAELİ BİLİŞİM MERKEZİ OLACAK”
KANDIRA VE KARAMÜRSEL ÖNEMLİ GIDA MERKEZLERİ OLACAK

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde,gıda sanayi için önemli bir kümelenme alanı olacak. 50 civarında fabrikanın üretim yapacağı bu bölgede yaklaşık 10 bin kişilik bir istihdam oluşacak. Bu organize sanayi bölgesi, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizle entegre bir şekilde çalışacak. Böylece hem tarım üretimi hem de üretimden oluşan katma değer artacak. Böylece Osmanlı döneminde payitahtın gıda tedarikçisi olan Kandıra ve Karamürsel artık Türkiye’nin önemli gıda merkezlerinden olacak.
DÜNYACA ÜNLÜ BİRÇOK ŞİRKET BİLİŞİM VADİSİ’NDE YATIRIM YAPACAK
Kuracağımız Bilişim Vadisi’nin fizibilite çalışmalarını ve teknoparkın kuruluşunu tamamladık.Yönetici şirketi kurduk. Bu proje sadece Kocaeli için değil, ülkemiz için de büyük önem taşıyor. Dünyaca ünlü birçok şirket, Bilişim Vadisi’nde yatırım yapacak. Bilişim Vadisi’ni Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü ve Tübitak araştırma merkezi ile entegre hale getirerek bölgenin cazibesini de artıracağız. Bu proje, hem bilişim sektörünü hem de bu sektöre bağlı diğer sanayi ve hizmet sektörlerini canlandıracaktır.Ancak daha da önemlisi, Bilişim Vadisi’nde kendi küresel markalarımızı oluşturmayı hedefliyoruz.Şu an üzerinde durduğumuz bir çalışma ile Bilişim Vadisi’nde faaliyet gösterecek şirketlerin, ülkemizdeki bütün Ar-Ge desteklerinden yararlanmalarını sağlayacak bir formül oluşturuyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz