Erciyes’e 300 milyon Euro’luk dev proje

Tamamlandığında her yıl 300 milyon Euro gelir getirmesi beklenen Erciyes Kış Turizm Merkezi'nin aldığı yol...

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Erciyes’e 300 milyon Euro’luk dev proje
Erciyes Dağı bir rivayete göre 30 milyon yıldır Kayseri'nin ve yakın bölgesinin sembolü. Yaklaşık 60 yıldır devam eden kayak ve kış sporları faaliyeti ile de bölgeye ayrı bir aktivite ortamı sunuyor. Ancak bu zamana kadar yeterince faydalanılamayan dağ, Erciyes Kış Turizm Merkezi projesi ile büyük bir fırsata dönüşüyor. Yaklaşık 300 milyon Euro'ya mal olacak yatırım Kayseri'de bu zamana kadar yapılan en yüksek bütçeli proje olarak da tarihe geçecek. İşte tamamlandığında her yıl 300 milyon Euro gelir getirmesi beklenen Erciyes Kış Turizm Merkezi'nin aldığı yol...

Erciyes Dağı bir rivayete göre 30 milyon yıldır Kayseri’nin ve yakın bölgesinin sembolü, Yaklaşık 60 yıldır devam eden kayak ve kış sporları faaliyeti ile de bölgeye ayrı bir aktivite ortamı sunuyor, Erciyes Dağı bu yönüyle önemli bir turizm potansiyeline sahipken maalesef gelişigüzel tesisleşmenin ve kendiliğinden ve plansız gelişimin etkisiyle beklenen turistik etkiyi şimdiye kadar yaratamadı, Oysa Erciyes’in toz karının kayak sporuna ne kadar uygun olduğu hep söylenirdi, Profesyonel yatırım yapılamadığı için bu zamana kadar Kayseri turizmine hatta Türkiye kış turizmine önemli bir katkı sağlayamadı,

Bugün ise Erciyes Dağı Türkiye’nin turizmi çeşitlendirme stratejisine de uygun olarak kışın kayak, snowboard, snowkite, kayaklı yürüyüş gibi sporlar için, yazın da tırmanma, dağ bisikleti, trekking, kamping, doğa ve kültür turizmi aktiviteleri için önemli bir merkez olma potansiyeli ile dikkat çekiyor, Kısacası Erciyes’in tüm bu potansiyeli sonunda karşılığını buluyor, Erciyes Kış Turizm Merkezi yaklaşık 300 milyon Euro’ya mal olacak dev bir proje olarak hayata geçiyor, Merkez, Kayseri’de bu zamana kadar hayata geçirilen en yüksek bütçeli proje olarak da tarihe geçecek. İşte Kayseri’nin ve Türkiye’nin en büyük bütçeli projelerinden biri olarak hayata geçirilen Erciyes Kış Turizm Merkezi’nin aldığı yol...

İLK ETAP TAMAMLANDI
Erciyes Kış Turizm Merkezi’nin projelendirilmesi ve etüd çalışmaları, dünyada 50’den fazla ülkede kış turizm merkezi projesi gerçekleştirmiş olan Austrian Tourism Consultouns (ATC) tarafından yapıldı, Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay almasının ardından yaklaşık 26 milyon metrekare genişliğindeki arazi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.~

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yapım çalışmaları süren projede gelinen aşamayı şu sözlerle anlatıyor. “Bugün geldiğimiz noktada 50 kilometre kayak pisti. 19 bin metre teleferik ve telesiyej hattı, 10 adet sosyal tesis, 75 bin metrekarelik alanı kapsayacak şekilde karlama ünitesi, karlama ünitesine su temin etmek amacıyla gölet, çiğ koruma sistemleri ve bazı bölgelerde günübirlik piknik alanları ile otopark yapımını tamamlayarak hizmete sunduk. Şu ana kadar öz sermayemizden 120 milyon Euro’luk yatırım yaptık.  Şimdilerde hafta sonları 50-60 bin kişi Erciyes’i ziyaret ederek bu hizmetlerin tamamından yararlanma fırsatı buluyor. Hacılar Kapı’da oluşturduğumuz 2,5 kilometrelik gondol hattı hem kayak severlerden hem günübirlik piknikçilerden büyük ilgi gördü. 2012-2013 kayak sezonunda 1 milyon kişi Erciyes’e çıkarak tesislerden yararlandı, Hem Kayseri’ye hem Türkiye’ye çok şey kazandıracak bu proje tamamlandığında Erciyes Dağı’nda toplam 200 kilometre uzunluğunda kayak pisti oluşacak.”

AVRUPA PİSTLERİ GİBİ
Kış sporları ve kayak turizmi özellikle Avusturya, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde çok ciddi bir turizm geliri oluşturuyor. Milyonlarca insan kayak yapmak için bu ülkelere gidiyor. Proje sonunda ortaya çıkacak olan tesisin Avrupa’nın milyonlarca turist çeken tesislerini aratmayacağını söyleyen Erciyes A.Ş Genel Müdürü Dr, Murat Cahid Cıngı, “Dolayısıyla Erciyes Dağı tüm dünyadaki ziyaretçiler için hem ulaşım ve güvenlik hem turistik hem de sosyal tesisleşme alanında ciddi bir fırsat sunuyor, Master Plan aşama aşama yürütüldükçe Erciyes Dağı’nın bütün potansiyelleri ortaya çıkarılıyor” diyor.

Cıngı, projeyle daha önce dağ üzerinde tek bir alana sıkışmış bulunan mekanik tesisler ve pistlerin Erciyes’in eteklerinde dört farklı giriş noktası oluşturularak yaklaşık 25 kilometrelik bir alana yayıldığına dikkat çekiyor. Birbiriyle entegre olmuş pistlerde kayakçıların dağın her tarafında özgürce kayak yapmasına imkan tanıyacak bir plan yapıldığını söyleyen Cıngı, “Bütün giriş noktalarında ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak danışma ofisleri, restoran ve kafeler, kiralama dükkanları, anne bakım odaları, çocuk oyun parkları gibi sosyal imkanlar oluşturuldu. Ayrıca dağdan dört mevsim istifade etmeyi amaçlayan yaz sporları ve doğa aktiviteleri de planlandı. 2011-12 sezonunda Master Plan’ın birinci etabının devreye girmesiyle Master Plan kayak severler arasında çok ciddi bir pozitif yankı buldu” diye konuşuyor.~

BÖLGEYİ DÖNÜŞTÜRECEK
Planlanan yeni liftler ve pistler, kongre merkezi, cumhurbaşkanlığı konukevi, takımların yaz kampları için futbol sahaları, yüzme havuzları, SPA merkezi, yaz kızağı, otopark, restoran ve kafeterya gibi yeni yatırımlarla birlikte 2013 yazında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yatırımlar tamamlanmış olacak. Otel yatırımcılarının yapacağı otellerin de tahmini 100 milyon Euro’yu bulması durumunda Erciyes’e yapılan yatırım beklenenin de üzerinde 300 Milyon Euro’yu geçecek. Erciyes Afi. Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı, ayrıca Erciyes’te oluşan bu enerjinin taşma etkisi yaratacağını söylüyor ve devam ediyor: “Proje, şehir merkezi ve dağa komşu bölgelere ciddi bir katkıda bulunacak. Sadece Kayseri değil bölge de Erciyes’in etkisiyle önemli ekonomik hareketliliğe sahip olacak. Bu projeye ucu açık bir süreç olarak bakmak gerekeceğinden Erciyes’e gelecek yerli ve yabancı turisti memnun edecek çok farklı yatırım, özel teşebbüs tarafından bölgeye yapılmaya devam edecek. Bundan 25 yıl kadar önce Antalya’da başlayan turizm faaliyetleri şehri ve bölgeyi nasıl dönüştürmüşse Erciyes Master Planı da benzer bir dönüştürücü dinamizmi içinde barındıran bir süreç olarak görülmeli.”

Sabah otelinden çıkacak bir kişinin, gün boyu bütün hatları kayarak gezebileceğine dikkat çeken Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Bu durum, projeden haberdar olan yerli yabancı tüm kayak severlerin en çok dikkatini çeken konu oldu. Bütün dağı kayarak gezme fikri, bu işe gönül verenleri gerçekten heyecanlandırıyor Geride bıraktığımız kış, birçok kayakçı Erciyes’te bu duyguyu yaşama imkânı buldu. Bunun yanı sıra şehrin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler ile dünyanın en gözde turizm merkezlerinden olan Kapadokya’nın hemen yanı başımızda olmasını Kayseri’nin bir başka avantajı olarak görüyorum” diye konuşuyor.

CAZİP YATIRIM FIRSATI
Böyle dev bir proje kendi içinde yatırımcılar için pek çok fırsat barındırıyor. Sosyal tesislerin, konaklama tesislerinin yapımı, işletimi gibi konularda yatırımcılar Erciyes’teki projeyle oldukça ilgilendi. Erciyes’in Türkiye’nin gelecek yıllarda olimpiyat düzenlemeye talip olabilecek kapasitedeki tek kış spor merkezi olacağını söyleyen Erciyes A.Ş. Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı, “Erciyes’te yatırımcılar için de önemli kapılar açılıyor.~

Bunu birkaç yıl sonra hep birlikte göreceğiz. Ülkemizde Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak tek elden yatırımı yapılan ve Belediye’nin Erciyes Dağı yönetimi için kurmuş olduğu Kayseri Erciyes A.Ş. tarafından tek elden yönetilen bir kayak merkezi olması Erciyes’in tanıtımında ve PR çalışmalarında çok etkili oldu. Turizm yatırımcılarına güven ve istikrar ortamını sağladık. Dolayısıyla turizm profesyonelleri Master Plan başladığı ilk günden itibaren ülkemizde yeni bir destinasyon oluşması sürecini merak ve heyecanla takip etti. Restoran ve kafe işletmecileri, kiralama hizmeti veren kuruluşlar, tur operatörleri ve acenteler Erciyes’in altyapı çalışmalarının bitmesi ve yatırımların Erciyes A.Ş tarafından işletmeye açılmasıyla birlikte Dağ’da yatırım yaptı. Bölgedeki turizm aktiviteleriyle de ilgilendiler” sözleriyle projeye olan yoğun ilgiyi anlatıyor.

“6 BİN YATAKLA 5 BİN KİŞİYE İŞ”
TATİL KÖYÜ
Proje kapsamında mevcut göletin etrafında sosyal tesisleri, otelleri ve diğer donatıları ile bir tatil köyü oluşturuyoruz. Bu amaçla toplam 21 otel için ihale ile arsa satışı yaptık İhaleye yurt içinde ve yurtdışında önemli turizm yatırımı yapmış ve birçok konaklama tesisine sahip yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki
ARSALAR İHALEYLE SATILDI
Arsaların tamamı kısa sürede satıldı ve bu baharla birlikte inşaatlara başlayacaklar. Otel ve turizm yatırımcılarının arsalara gösterdikleri büyük ilgi, projeye olan güvenlerinin sonucu olarak kabul edilebilir. Çünkü birçok turizm bölgesinde devlet arsayı 49 yıllığına tahsis eder, üstüne de yatırımcıya teşvik verir ve o şekilde oteller yapılır. Burada ise, otel yatırımcıları arsaları alabilmek için ihaleye girdi ve kıyasıya yarıştı. Bu da projeye duydukları inancın bir sonucu.
YILLIK 300 MİLYON EURO
Önümüzdeki bir iki yıl içinde oteller tamamlandığında şu anda 700 civarında olan yatak kapasitesi 6 bine çıkacak ve burada yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı doğacak. Sezonda günlük 35 bin kişinin yararlanacağı bu dev proje ile yıllık 300 milyon Euro gelir elde edilmesi planlanıyor.~

Erciyes A.Ş. Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı
“İLK DEFA DAĞ OTELCİLİGİ BU KADAR İLGİ GÖRDÜ”

ARSA KAPIŞILDI
Proje kapsamında yapılacak 21 otelin arsası yatırımcılar tarafından büyük rağbet gördü.Türkiye’de ilk defa dağ otelciliği otel yatırımcılarının bu kadar ilgisini çekti. Bu noktada yatırımcının güvenini sağlayan en önemli unsurlar Erciyes Dağı’nın bir sahibinin olması, dağ ile profesyonel anlamda ilgilenen bir kurumun varlığı ve Erciyes’in tüm dünyada reklam,tanıtım ve PR faaliyetlerinin istikrarlı biçimde sürdürülmesi oldu.
ALTERNATİF YATIRIM
Bakanlığımızın stratejik olarak yürüttüğü ülkemizde turizmin çeşitlendirilmesi politikasına da paralel olarak ortaya çıkan yeni bir destinasyon, yatırımcıların mevcuttaki yoğun rekabet şartlarında yürüttükleri faaliyetleri için de bir alternatif oluşturuyor.
YABANCI İLGİSİ
Türkiye’de oluşmakta olan yeni bir kayak merkezi yabancı yatırımcı ve turizmcilerin de yoğun ilgisini çekmekte.Türkiye’nin turistik, ekonomik, politik imajının en yüksek noktasına ulaştığı şu dönemde özellikle Avrupalı ve Arap turizm yatırımcıları Erciyes’e yatırım yapmak amacıyla geziler düzenliyor. Otelciler, gıda işletmecileri, sportif faaliyet organizatörleri, danışman şirketler, eğlence alanları üreticileri Erciyes’te gerek yer almak gerek yap-işlet-devret sistemiyle ticari faaliyet yapmak için talepte bulunuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz