Tekstil ve konfeksiyon sektörünün önemli merkezilerinden Denizli, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 8'inci ili konumunda bulunuyor. Denizli'nin 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedeflediğini ifade eden Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, "Denizli 2011 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre yüzde 25 oranında bir artışla 2,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. 2023 yılındaysa şehrimizin hedefi 10 milyar dolar ihracat" diyor. Türkiye’de en fazla ihracat yapan 8’inci il olan Denizli, tekstilde dünya markalarına ürün satıyor. İhracatını istikrarlı şekilde artırmayı başaran şehir, geçtiğimiz yıl yüzde 12,4 oranında bir artış yakaladı ve 1,3 milyar dolar ihracat yaptı. Şehrin ekonomisinde tekstil sektörünün payı oldukça yüksek. 2004 yılı ihracat rakamlarına bakıldığında Denizli ihracatının yüzde 74’ünü tekstil ve konfeksiyon sektörü oluşturuyordu, 2011 yılında ise bu oran yüzde 46’ya geriledi. Bunun nedeni, tekstil ve konfeksiyon ihracatının zaman içinde artış göstermesine rağmen katma değeri yüksek diğer ürünlerin paylarını yükseltmeleri. Tekstil sektörünün ihracattan aldığı pay azalsa da üretim her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye’den ihraç edilen 10 havludan 7’si Denizli’de üretiliyor. Bugünkü konumunu koruması durumunda 2023 yılı için şehrin ihracat hedefinin 10 milyar dolar seviyelerine çıkması bekleniyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, “2023 yılı için ülkemiz 500 milyar dolar ihracat hedefi koydu. Denizli halihazırda Türkiye ihracatının kabaca yüzde 2’lik kısmını gerçekleştiriyor. Şehrimiz, Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren 8’inci il konumunda. Bu durumu aynı paralellikte 2023 yılına taşımak istersek 10 milyar dolarlık ihracatı yakalamamız gerekiyor” diyor. Süleyman Kocasert, şehrin kısa vadeli hedefleri arasında katma değeri yüksek ürünler üretmek olduğunu ifade ediyor. Sadece tekstille anılan bir şehir olmaktan uzaklaşılarak çeşitlenmenin başladığını ifade eden Kocasert, 2012 Şubat verilerine göre ise toplam istihdam sayısı 154 bin iken, tekstil ve konfeksiyonda istihdam edilen kişi sayısının 40 bin olduğunu aktarıyor. Son 10 yıllık süreçte, genel anlamda Denizli’de istihdam düzeyi artarken, tekstil ve konfeksiyon sektörünün istihdamında oransal olarak bir gerileme yaşandığını aktaran Kocasert, bu verilerin Denizli’deki sektörel çeşitlenmenin bir başka göstergesi olduğunu belirtiyor. Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert sorularımızı yanıtladı:
Denizli, ekonomisinin Türkiye açısından önemi nedir? Türkiye sıralamasında il hangi verileriyle ön planda yer alıyor? İlin gelişmişlik oranı nedir, gelişme ve büyüme anlamında il nasıl bir performans ortaya koyuyor?
Denizli’nin Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi temel olarak bir ihracat kenti olmasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte şehir, üniversitesi, bir milyona yaklaşan nüfusu, eğitim düzeyi ve sosyal imkanlarıyla gelişmişlik düzeyi sıralamasında Türkiye’nin ilk on ili arasında yer alıyor. Net bir ifadeyle Denizli’nin Türkiye’nin vitrin şehirlerinden biri olduğunu ifade edebiliriz.~
Şu anda Denizli ekonomisi ne durumda? Son bir yılda il ekonomisinde yaşanan en önemli değişimler neler oldu?
Denizli 2011 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre yüzde 25 oranında bir artışla 2,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bunun oldukça başarılı bir performans olduğunu söyleyebiliriz, zira aynı dönemde Türkiye ihracatının yüzde 18 oranında
bir artış yakaladığını göz önüne alırsak, ülkemiz ortalamasından daha fazla ihracat artışı sağlandığı ortaya çıkıyor.
Denizli ekonomisinin rotası nedir? 5-10 yıl içinde il hangi konumda olur?
Denizli ekonomisinde elbette ihracat önemini ve önceliğini korumaya devam edecek. Son yıllarda, tekstil ve konfeksiyon sektörünün yanında diğer sektörlerden yapılan ihracat da ağırlık kazanmaya başladı. Bu sektörler traverten, mermer, kablo, mobilya, gıda, kuruyemiş gibi sektörler. Denizli ihracatını irdelediğimizde, 2004 yılı ihracatına bakarsak toplam Denizli ihracatının yüzde 74’ünün tekstil ve konfeksiyon sektöründen yapıldığını görüyoruz. 2011 yılında ise bu oran yüzde 46’ya geriledi. Bu zaman diliminde tekstil ve konfeksiyon ihracatı artış gösterdi fakat diğer sektörlerdeki ihracat daha hızlı artış gösterdiği için oransal anlamda tekstil ve konfeksiyon sektörünün gerilemesi söz konusu. Aslında sektörel çeşitlenme olarak yorumlayabileceğimiz bu durum Denizli açısından sevindirici bir gelişme.
Denizli’nin lokomotif sektörleri ve bu sektörlerde gösterdiği 2011 performansından bahseder misiniz?
2011 yılında, Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracatı yüzde 12,4 oranında artarak yaklaşık 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Genel olarak tekstil ve konfeksiyon sektörünün yüzde 5’lik bir bölümü Denizli’den ihraç ediliyor. Diğer taraftan, Denizli ev tekstilinde, özellikle de havlu, bornoz ve çarşaf ürün gruplarında öne çıkan bir kent. Diyebiliriz ki, Türkiye’den ihraç edilen her 10 havlu ve bornozdan 7’si Denizli’de üretiliyor. Bu konuda Denizli dünya çapında şöhret sahibi. Öyle ki, dünyaca ünlü otel zincirlerinin önemli bir kısmında Denizli havlu ve bornozlarının kullanıldığını söyleyebiliriz.
Son yıllarda il ekonomisinde yeni açılımlar oldu mu? Örneğin lokomotif sektörlere yenileri ekleniyor mu? Gelecekte il ekonomisine hangi sektörler yön verecek? Bunun için ne tür çalışmalar yapılıyor?
Her ne kadar Denizli denince akla ilk olarak tekstil ve konfeksiyon sektörü gelse de, kablo ve mermer traverteni de diğer ana sektörler arasında belirtmek gerekir. Dünya’nın birçok ülkesine, Denizli’nin ürettiği ve yüksek kalite düzeyini yakalamış kablolar ihraç ediliyor. Traverten ise Denizli için oldukça önemli ve özel biri ürün. Dünya traverten rezervlerinin yarıdan fazlası Türkiye’de bulunurken, Türkiye traverten rezervlerinin ise üçte ikilik bir bölümü Denizli havzasından çıkarılıyor. Bu yönüyle değerlendirdiğimizde traverten hem Türkiye için, hem de Denizli için stratejik bir ürün. Denizli, ihracatçı kimliği ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bir kent. Cari açığın ülkemiz ekonomisindeki en hassas konulardan biri olduğunu düşünürsek, ihracatla ülkeye döviz kazandırıyor olmak Denizlilileri doğal olarak gururlandırıyor. Diğer taraftan Denizli’de cari dengeye pozitif katkı sağlayacak başka yatırımlar da yapılmaya devam ediyor. Bunlardan birisi turizm. Denizli doğa turizmi ile birlikte, tarih ve sağlık turizminin de gelişebileceği olanaklara sahip bir kent.~
Denizli’nin sanayi ve ekonomisine yön verecek en önemli projeleri bizimle paylaşır mısınız? Bu projeler tamamlandığında ilde nasıl bir değişim yaşanacak?
Bu soruları yeni teşvik düzenlemesi penceresinden cevaplamak gerekirse, turizm ve enerji yatırımlarının yüksek oranda desteklenebiliyor olması Denizli’de ciddi potansiyel oluşturuyor. Denizli’de mevcut yatırımlara ilaveten yeni turizm yatırımlarının yapılabileceği ve jeotermalle birlikte rüzgar enerjisi alanında da yeni yatırımların olabileceği öngörülüyor.
2011 yılı ihracat rakamı ve 2012 yılı ihracat beklentisini açıklar mısınız? İlin ihracatta önüne koyduğu 5 yıllık hedef nedir?
Denizli’de, 2002 yılının Aralık ayında toplam 108 bin kişi istihdam edilirken, bunun 55 bini tekstil ve konfeksiyon sektöründeydi. Başka bir ifadeyle her iki çalışandan biri tekstil ve konfeksiyon sektöründeydi. 2012 yılının Şubat verilerine göre ise toplam istihdam sayısı 154 bin iken, tekstil ve konfeksiyonda istihdam edilen kişi sayısı 40 bin. Son verilere göre kabaca her dört kişiden biri tekstil ve konfeksiyon sektöründe istihdam ediliyor. Son 10 yıllık süreçte, genel anlamda Denizli’de istihdam düzeyi artarken, tekstil ve konfeksiyon sektörünün istihdamında oransal olarak bir gerileme yaşandı. Bu Denizli’deki sektörel çeşitlenmenin bir başka göstergesidir.
Türkiye, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Denizli’nin konumu nedir? Denizli’nin 2023 yılı planı var mı? Bu plan dahilinde yapılacak çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
2023 yılı için ülkemiz 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Denizli halihazırda Türkiye ihracatının kabaca yüzde 2’lik kısmını gerçekleştiriyor. fieh-rimiz, Türkiye’de en fazla ihracat gerçekleştiren 8’inci il konumunda. Bu durumu aynı paralellikte 2023 yılına taşımak istersek 10 milyar dolarlık ihracatı yakalamamız gerekiyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Denizli olarak daha iyi bir performans sergilemeyi hedefliyoruz ve bu rakamın üzerinde bir ihracat gerçekleştirerek Türkiye ihracatındaki payımızı da artırmak istiyoruz. Öte yandan, hedefimiz sadece ihracat ciromuzu artırmak değil. İhracatımızı nicelik olarak artırmanın yanında nitelik olarak da artırmayı hedefliyoruz. Katma değeri ve karlılığı yüksek ürünlerle farklılaşmak önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.
DENİZLİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ BAŞKANI SÜLEYMAN KOCASERT “TASARIM VE MARKA BİLİNİRLİĞİ YARATIYORUZ”
TASARIMIN ÖNEMİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Denizli İhracatçılar Birliği olarak bazı projeler yürütüyoruz. Bunlardan
bir tanesi 2012 yılında düzenlemekte olduğumuz Ev ve Plaj Giyimi
Tasarım Yarışması. Bu yarışmayla hem yetenekli tasarımcılarımızı
keşfetmeyi hedefliyoruz hem de bir tekstil kenti olan Denizli’de
tasarımın önemine dikkat çekmek istiyoruz.Tekstil sektöründe farklı ve
rekabet edebilen ürünler üretmek istiyorsanız moda ve tasarımı öncelik
haline getirmek zorundasınız. MARKA ŞEHİR OLACAĞIZ
Made by
Denizli isimli başka bir projemiz var. Bu markayla halihazırda dünya
çapında bilinirliği olan Denizli ürünlerini markalaştırmayı amaçlıyoruz.
Her şirketin tek tek markalaşabilmesinin mümkün olmadığını
biliyoruz.Vizyonumuz bir şehir markası oluşturarak Denizli’de üretilen
ürünlerin aranırlığını artırmak.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?