İnegöl’ün hedefi 3 milyar dolar

Türkiye'nin ilk ilçe OSB'sinin kurulduğu İnegöl, örnek sanayileşmesiyle dikkat çekiyor.

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İnegöl’ün hedefi 3 milyar dolar
2011 yılında 1 milyar dolar dış ticaret hacmi gerçekleştiren ve 10 yıldır sürekli dış ticaret fazlası veren ilçede 2023 yılında 3 milyar dolarlık ticaret hedefleniyor. 2011 yılında 1 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştiren İnegöl ekonomisi, aynı yıl 250 milyon dolar fazla verdi, Üstelik İnegöl ekonomisi sürekli gelişiyor ve 10 yıldır dış ticaret fazlası veriyor, 1977 yılında Türkiye’nin 4’üncü organize sanayi bölgesi İnegöl’de kurulmuş, İnegöl OSB aynı zamanda Türkiye’nin ilk ilçe OSB’si olma özelliğine de sahip, İnegöl’deki sanayileşme öyküsünü, ilçenin gelecek hedeflerini anlatan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Damaklarda enfes bir lezzet bırakan köftesi, Uludağ eteklerindeki Oylat kaplıcaları, eşsiz güzellikteki mobilyaları, doğayla barışık sanayisi ile ender bir yerleşim yeri olan İnegöl, yıllardır ülke ekonomisine yaptığı olumlu katkıyla göz dolduruyor” diyor.

100 YILDIR MOBİLYA ÜRETİLİYOR
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çevresi ormanlarla çevrili olan Bursa’nın 45 kilometre doğusunda şirin bir ilçe olan İnegöl’de üretim kültürünün 1900’lü yıllara uzandığını söylüyor. Aktaş, İnegöl’de kereste üretimi ile başlayan üretim ve ticaretin zamanla at arabası ve sandalye üretimi ile devam ettiğini vurgulayıp bugün ilçenin Türkiye’nin önemli mobilya merkezlerinden biri haline geldiğini belirtiyor. Başkan Aktaş, 1977 yılında ilçedeki eski havaalanına Türkiye’nin 4, organize sanayi bölgesi olan İnegöl OSB’nin kurulduğunu söylüyor, Ülkenin ilk ilçe OSB’si olan İnegöl OSB’nin düz bir alanda kurulduğu için kısa sürede yatırımcıların ilgisini çektiğini
belirten Aktaş, “İnegöl ülkemizin 3 büyük kentine eşit uzaklıkta yer alıyor, İlçemiz sahip olduğu lojistik avantajını çok iyi kullanarak bugün Türkiye’nin önemli bir üretim merkezi haline geldi” diyor. Tekstil, gıda, oto yan sanayi ve ambalaj sektörlerinin ön plana çıktığı ilçenin lokomotif sektörü ise mobilyacılık. Türkiye’nin mobilya başkenti olma iddiasındaki İnegöl’de, ağaç işçiliği 100 yıllık bir geçmişe sahip. Ahşap işleme sanatı 1900’lü yılların başında fırın küreği, fıçı, fayton, at arabası ve araba tekerleği üretimi ile başlamış. Ürettiklerini yurt geneline göndermeye başlayınca ilçenin adı bütün Türkiye tarafından bilinir hale gelmiş. Bir dönem, hazeran sandalye denilen, ağacın özel bir teknikle ısıtılarak bükülmesi esasına dayanarak yapılan üretim, ilçede yapılan ağaç işçiliğini farklı bir boyuta taşımış. O dönemin en modern ev mobilyası unvanına sahip hazeran sandalye, İnegöl’ün ağaç işçiliğindeki ağırlığını daha da perçinlemiş. 1960’larda, 20-30 kişinin çalıştığı işletmelerde fabrikasyon üretimle tanışılmış, 1980’lerden sonra üretimin miktarı da, çeşitliliği de artmış, Hatta o yıllarda Suudi Arabistan ve Libya’ya klasik barok tarzı mobilyalar ihraç edilmiş.~

İLK MOBİLYA OSB’Sİ
2000’li yılların başında, ilçedeki organize sanayi bölgesinin farklı sektörlerdeki yatırımcılar tarafından tamamen doldurulması. İnegöl’ün lokomotif sektörü olan mobilya sektörü yatırımcıları için ciddi bir sorun olarak ortaya çıktı. İşini büyütmek ya da çok ortaklı büyük bir işletme kurmak isteyen mobilyacılar yer sıkıntısı çekmeye başladı. Tam bu aşamada devreye İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş girdi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, dönemin Kaymakamı Erdoğan Bektaş, İl Genel Meclisi ve şimdinin Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, dönemin Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ile görüşen Alinur Aktaş, ilçeye çok yakın olan Hamzabeyköy sırtlarındaki geniş arazinin OSB olarak tescillenmesi için harekete geçti. Böylece ilçenin 2’nci OSB’si olan Mobilya İhtisas OSB’si kuruldu. Katma değeri oldukça yüksek olan mobilya sektörünün önünü açmak için çabalayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İlçemizdeki yatırımcılar arazi bulamadıkları için kapasitelerini artıramıyordu. İnegöl’ün geleceği açısından çok önemli olan konuyu yakından takip ettik, Böylece Mobilya İhtisas OSB’yi kurduk, 2009 krizine rağmen 10 şirketimiz yatırımını tamamladı, Yatırımlar hız kesmeden sürüyor” diye konuşuyor.

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR İHRACAT
İnegöl’ün Türkiye’ye örnek bir sanayileşme içinde olduğunun altını çizen Alinur Aktaş, 35 milyon dolarlık yatırımla arıtma tesisi yaptıklarını ve tesise çamur kurutma ünitesi kurdukları belirtiyor, Çevre ve sanayinin barışık olduğu İnegöl’ün 10 yılı aşan bir süredir sürekli dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizen İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçe ekonomisinin 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olduğunu belirterek, ilçenin genel ekonomisi ve gelecek hedefleriyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023 yılı için önümüze 3 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın da çabaları ile ilçemizdeki müteşebbislerin İnegöl’ü bu hedefe taşıyacağından, hatta hedefi aşacağımızdan eminim.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz