Liman ve lojistik kenti olacağız

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay sorularımızı yanıtladı.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Liman ve lojistik kenti olacağız
İhracatını artırarak Türkiye'nin en büyük 6 ili içine girmeyi hedefleyen Tekirdağ lojistik merkezi olmak için yatırım yapıyor. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, "Barbaros'ta inşasına başlanan Asyaport limanı 29 Ekim 2013'te faaliyete geçecek. Tekirdağlılar denizden kazanımın yeni farkına vardılar. Tekirdağ liman ve lojistik kenti olacak" diyor. Marmara Bölgesi’nin yeni incisi olmak için çalışan Tekirdağ hedefini belirledi. Karayolu, demiryolu ve havayolu yatırımlarıyla şehir hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın sanayi merkezlerine bağlandı. Yıllarca şehirde yaşayan insanların denizden bir fayda sağlayamadıklarını ifade eden Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, basit kazanımların dışında bir istifadeleri olmadığını söylüyor. Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce kurulmasını istediklerini belirten Günay, “Tekirdağ’da limanlarımız var, ancak bu limanların altyapısını ve arkasını dolduramazsak verimli hale getiremeyiz. Tekirdağ’da yakında 1-2 milyon TEU konteynır hareketi olacak. Dolayısıyla bu yük hareketini taşıyabilecek bölgeler oluşturmalıyız. Lojistik İhtisas OSB’nin bu yatırımları desteklemek için kurulması çok önemli” şeklinde konuşuyor. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay sorularımızı yanıtladı:

Yeni teşvik yasası Tekirdağ’a neler kazandıracak?
-
Yeni teşvik yasasından çok memnun olduğumuzu söyleyemeyiz. Ancak Tekirdağ bugüne kadar hiçbir teşvikten yararlandırılmadı. Şimdi en azından bir paket içerisinde yer alıyoruz. Özellikle Ergene Havzası çalışma planında OSB’lere yatırım yapanlar bir üst teşvik kapsamında yararlandırılıyor. 2’nci derecede değerlendirilen Tekirdağ’a gelen yatırımcı OSB’de yatırım yaparsa 3’üncü derecede teşviklerden yararlanıyor.

Tekirdağ Marmara bölgesinin yeni sanayi merkezi olmak için neler yapıyor?
-
Bursa, Kocaeli, İstanbul arasında sanayi yatırımı yapılabilecek yer kalmadı. Kalan yerlerin ise arsa bedelleri çok yüksek. Öte yandan çevre duyarlılığı artıyor. Bu bölgeler yaşanmaz kentler haline gelmeye başladı. Ülkemiz büyümeye ve 2023 vizyonunu ortaya koymaya devam edecek. Büyümenin devam etmesi için yatırımın az olduğu bölgelerde yatırımlar artacak. Artık Bursa, İzmit, Kocaeli üçgeninde yapılan hataları biliyorlar. Hükümetin koyduğu politikayla burada, hatalardan ders alınmış şekilde ilerleniyor. Şu an 8 tane ıslah OSB’nin oluşmasının nedeni de bu. Bölgenize yatırım yapmak isteyen sektörler arasında özellikle yatırım yapılmasını istediğiniz bir alan var mı?~
İstanbul’un dünya kültür başkenti olma vesilesiyle birlikte mevcut bazı üretimler İstanbul’un dışına çıkarılmak isteniyor. Bu yatırımların bölgemize gelmesini bekliyoruz. Fakat burada iyi ve kötü yatırımı ayırıyoruz. Bölgemizdeki kaynaklara zarar vermeyecek yatırımları kabul ediyoruz. Bununla ilgili çalışmalar da yapıldı.

Turizm yatırımlarından bahsedebilir misiniz?
-
Mevcut yeraltı kaynakları ve doğal rezervleri tüketmemek için birçok çalışma yapılıyor. Tekirdağ merkez ilçede herhangi bir sanayi yatırımı yok. Belediyenin yaptığı çalışmalarla Tekirdağ dumansız şehir oldu. Bizdeki üretim merkezi merkez ilçenin dışında tutuluyor. Şehrimizde turizm geliri var ancak istediğimiz seviyede değil. Burası sanayi şehri olduğu gibi aynı zamanda turizm merkezi de olacak. Şarköy’de mavi bayraklı sahillerimiz var. Uçmakdere bölgesinde yamaç paraşütü yapılabiliyor. Dünyadaki ender uçuş bölgelerinden bir tanesi. Önemli bir doğal bölge var. Biz her ticari ve sosyal enstrümandan torbamıza koyarak büyümek istiyoruz.

Tekirdağ’da yeni sanayi alanları oluşturuyorsunuz? Bu bölgeler ne zaman faaliyete geçecek?
-
Ergene Havzası çalışma planları çerçevesinde 8 adet yeni ıslah sanayi bölgesi oluşuyor. Mevcutta 4 OSB, 1 serbest bölge var. Yeni oluşacaklarla beraber ilin ülke genelindeki 12’nci sıradaki yeri bir anda ilk 5’e gelecek. Buradan da şehrimizin önemli bir üretim merkezi olduğunu anlayabiliriz. Tekirdağ, Malkara ve Keşan’da gıda sanayinin geliştiğini, Çorlu ve Çerkezköy’de deri, ilaç, cam, metal ve elektroniğin ortaya çıktığını görüyoruz.

Şehrinizin ithalatı ihracatından yüksek. Bunun nedenlerini anlatabilir misiniz?
-
Çerkezköy Tekirdağ’ın ilçesi ve yıllık 20 milyar dolar üretimi var. Ürdün bir ülke olmasına rağmen üretimi 15 milyar dolar seviyelerinde. Fakat bizim ihracatımız 500 milyon dolar civarında, ithalatımız 3,2 milyar dolar. İhracatın 500 milyon dolar olmasının nedeni burada üretim yapan şirketlerin merkezi İstanbul. O şirketlerin ihracat kaydı İstanbul’a yapılıyor. İhracatlar şehrimize kaydettirilirse ilk 6 il içerisine gireriz.

TEKİRDAĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
CENGİZ GÜNAY
“AVRUPA’NIN EN BÜYÜK LİMAN KENTİNİ YARATIYORUZ”
TEKİRDAĞ İLK 5 YILDIZLI OTELİNE KAVUŞUYOR

Tekirdağ’a yerli turistin ilgisi oldukça yoğun. Günübirlik ziyaretler oluyor. Fakat otel kalitesi konusunda sorunlarımız vardı.Son yıllarda bölgenin cazibesinin artması yeni turizm yatırımlarını da beraberinde getirdi. Bu yılın sonunda Tekirdağ ilk 5 yıldızlı oteline kavuşmuş olacak. Bu tür yatırımların kısa sürede artacağını tahmin ediyoruz.~
LOJİSTİK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULUYOR
Müteşebbis heyetini vali, belediye başkanı ve ticaret borsasının oluşturduğu lojistik OSB yatırımımız var. 25 binlik ve 100 binlik planlarda lojistik OSB’yle ilgili planlar yapıldı. Bununla ilgili kaynak arayışı içindeyiz. En kısa sürede bu OSB’yi oluşturmak istiyoruz. Öte yandan Çorlu’da lojistik köy kurma çalışmalarımız var.
YATIRIM SAHALARI AÇILACAK
Çalışmalar kapsamında Islah OSB’lerin alanlarında büyümeler olacak. Üretim yapan 14001500 işletmemiz var. Islah OSB’nin konuşlandığı alanlar, yeni fabrikaların yapılmasına da elverişli hale geliyor.Yeni yapılacak düzenleme ile birlikte mevcut işletme sayısı kadar daha işletme buraya kurulabilecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz