Büyükşehir belediyesi statüsüne girmeyi bekleyen Tekirdağ'ın hedefi 2023'te Türkiye'nin en büyük 10 şehrinden biri olmak. Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, "Tekirdağ'da ulaştırma, nakliye ve lojistik öne çıkıyor. Kentte tarım ve sanayi zaten önemli konumda. Birçok şirket yatırım için uygun yer ve zaman arayışı içerisinde. Büyükşehir olduktan sonra yatırımlar giderek artacak" diyor. Türkiye’de ticaret ve sanayinin merkezi olan Marmara bölgesinde sanayi alanlarının dolması nedeniyle oluşan yeni yer ihtiyacı Trakya’nın cazibesini artırıyor. Organize sanayi bölgelerinde artan arsa satışları da bunun en önemli göstergesi. Trakya’nın üretimde öne çıkan şehri Tekirdağ yeni liman inşaatları, tren yolu ve karayollarıyla geleceğin sanayi merkezi olma yolunda ilerliyor. Tekirdağ’ı son günlerde heyecanlandıran gelişme ise şehrin büyükşehir statüsüne alınma beklentisi, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, bölgenin son yıllarda ciddi bir ivme yakaladığını ifade ediyor. Karayolu bağlantılarının iyileştirilmesiyle birlikte bölgede liman yatırımları da hızlandı. Adem Dalgıç, “Demiryolunun da yapılması ve kısa zaman dilimi içerisinde aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Tekirdağ artı bir değer daha kazanacak. Özellikle demiryolunun kullanımı konusuna biz de belediye olarak her zaman destek veriyoruz. Limanlarımızın gelişmesi de deniz taşımacılığını önemli hale getiriyor. Özellikle Barbaros’a kurulmakta olan Asyaport limanının faaliyete geçmesiyle birlikte Tekirdağ en önemli liman kentlerinden biri haline gelecek” diyor. Dalgıç. 2023’te Tekirdağ’ın en önemli 10 şehirden biri olacağını aktarıyor. Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç sorularımızı yanıtladı:
Tekirdağ ekonomisinin Türkiye açısından önemi nedir? Türkiye sıralamasında il hangi verileriyle ön planda yer alıyor? İlin gelişmişlik oranı nedir, il gelişme ve büyüme anlamında nasıl bir performans ortaya koyuyor?
- Tekirdağ bölge sanayisine sağladığı hammadde katkısı, sahip olduğu 4 adet OSB ve ASB'si, ulaşım ve kaliteli işgücü imkanları, hızla gelişen sınai yatırımlarıyla bütün sektörlerde ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Sanayi alanında olduğu kadar tarım alanında da önemli bir potansiyele sahip. Özellikle ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri. İlimiz Türkiye’nin gelişmişlik anlamında önde gelen kentlerindendir. Tekirdağ, sahip olduğu tüm değerlerle gün geçtikçe büyüyen, ülkemizin en fazla göç alan illerinin başında gelen, büyüme ve gelişme düzeyleri birbirine paralel olarak sürekli yükselen ve büyükşehir olmaya hazırlanan, hazırlanmasının yanında tüm değerleriyle büyükşehir olmaya hazır bir şehirdir.~
Belediye olarak bölgeye ne gibi artılar kattınız? Halen devam eden projeleriniz var mı?
- Biz göreve geldiğimizden bu yana öncelikle kurumsallaşma ve mali disiplini sağlama adına büyük bir gayret gösterdik ve bunu da başardık. Akıllı kent otomasyon sistemi ile artık Tekirdağ ile ilgili her türlü bilgiye sahip durumdayız. Tekirdağ’ın hafızasını oluşturduk. İtfaiyesinden fen işlerine, çevre müdürlüğünden proje müdürlüğüne kadar 20 müdürlük ve tüm birimlerimizle, çevremize de hizmet eden ve örnek oluşturan bir belediye konumuna geldik. Çevreyi koruma amacıyla gerçekleştirdiğimiz birçok projemizi de son 3 yıl içerisinde tamamladık. Ambalaj atıkları, atık yağlar, kullanılmış lastikler, piller hepsi ayrı toplanıyor. Tıbbi atık sterilizasyon tesisini tamamladık ve hizmete açtık. Şehrimizin en az 50 yıl ihtiyacını karşılayacak olan biyolojik arıtma sistemimizin projesini de tamamladık. En kısa zamanda yapımını gerçekleştirip hizmete açacağız.
Yeni teşvik kanunu Tekirdağ’a neler getirecek? Tekirdağ ile ilgili hükümetin kısa ve uzun vadeli hedefleri neler?
- Yatırımların artacağını umuyorum. Hedef sektör olarak özellikle ulaştırma, nakliye ve lojistik öne çıkıyor. Tarım ve sanayi Tekirdağ’da zaten önemli durumda. Birçok şirket yatırım için uygun yer ve zaman arayışı içerisinde. Büyükşehir olduktan sonra bunlar giderek artacak.
Sanayi yatırımları açısından Tekirdağ’ı 80 ille karşılaştırdığınızda il kaçıncı sırada yer alıyor?
- Tekirdağ 2011 yılı yatırım tahsisleri açısından 50’nci, kişi başına düşen kamu yatırımı tahsisinde ise 75’inci sırada. Ancak özellikle Çorlu ve Çerkezköy bölgesinde özel teşebbüsün sanayi yatırımları anlamında önemli sayılabilecek girişimleri var. Bu anlamda Türkiye’de üst sıralarda yer alabileceğimizi düşünüyorum.
İstanbul’daki sanayilerin bir kısmının bu bölgeye kaydırılması gibi bir gündeminiz var mı? Varsa özel bir sektör seçildi mi?
- Tekirdağ’ın en önemli özelliklerinden biri de finans merkezi olan İstanbul’a yakınlığıdır. İstanbul’un artık dolmuşluk ve doymuşluk anlamındaki özelliğini düşünürsek İstanbul’dan Tekirdağ’a gerek sanayi gerek ticaret genel anlamda ekonomik bir kaymanın olması kaçınılmaz bir gerçek gibi gözüküyor. Tekirdağ’ın 1’e 100 binlik planları meclisimizde kabul edildi ve ilimizin tüm haritası hazırlandı. Sanayi, tarım, konut, lojistik alanlarının nerelerde olacağı belirlendi. Gelecekte bu durum, üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olarak gözüküyor. Tekirdağ karayolunu etkin kullanıyor. Ancak demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı konusunda eksikleri var. Özellikle demiryolu ve deniz taşımacılığında kapasiteyi artırmak için açılmalar olacak mı?
Tekirdağ, coğrafi konum olarak başta İstanbul olmak üzere ülkemizin gelişmiş kentlerine yakın bir mesafede, özellikle de Avrupa’yı Anadolu’ya, dolayısıyla Ortadoğu’ya bağlayan kara ve demiryolu üzerinde kurulmuş stratejik bir ildir. Dolayısıyla ulaşım ağının da gelişmiş olması gerekiyor. Türkiye’nin en yoğun ithalat ve ihracatının yapıldığı İstanbul ile Avrupa arasında bağlantı sağlayan D-100 ve D-110 karayolu ile TEM otoyolu Tekirdağ sınırları içerisinden geçiyor.~
D-100 İpsala sınır kapısı ile Yunanistan’a, D-110 ve TEM otoyolu ile de Kapıkule sınır kapısından Bulgaristan’a ulaşılıyor. Karayolu anlamında bir yoğunluk var. Demiryolunun da yapılması ve kısa zaman dilimi içerisinde aktif olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Tekirdağ artı bir değer daha kazanacaktır. Özellikle demiryolunun kullanımı konusunda belediye olarak her zaman destek veriyoruz. Limanlarımızın gelişmesi de deniz taşımacılığını önemli hale getiriyor. Özellikle Barbaros’a kurulmakta olan Asyaport limanının faaliyete geçmesi ile birlikte Tekirdağ en önemli liman kentlerinden biri haline gelecek. Yolcu taşıma anlamında da belediye olarak bazı projelerimiz var ancak rantabl ve kullanılabilir olması konusunda araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Zaten büyük ve gelişmiş bir il olmak istiyorsanız kara, hava ve deniz ulaşımı konusunda da hamle yapmanız gerekiyor.
Şu anda Tekirdağ ekonomisi ne durumda? Son bir yılda il ekonomisinde yaşanan en önemli değişimler neler oldu?
- Tekirdağ ülkemizin kendi kendine yetebilen illerinin arasında ön sıralarda geliyor. Ekonomik anlamda özellikle son yıllarda önemli atılımlara imza atıldı. Tekirdağ ili, Çerkezköy OSB, Çorlu Deri OSB, Avrupa Serbest Sanayi Bölgesi ile Çorlu-Çerkezköy bölgesinde yerleşen bin 500’den fazla sanayi kuruluşuyla, teknik altyapı, hammadde, yan sanayi gibi imkanlarıyla bir sanayi merkezinin tüm özelliklerine haizdir. Ayrıca Hayrabolu ilçesinde altyapısı tamamlanmış, Malkara ilçesinde ise faaliyete geçmek üzere olan organize sanayi bölgeleri yatırımcıların taleplerine hazırdır. Bu özellikleri ile Tekirdağ, sosyoekonomik gelişmişlik açısından ülkemizde 7’nci sırayı yakalamış bulunuyor.
Tekirdağ ekonomisinin rotası nedir? 5-10 yıl içinde il hangi konumda olur?
- Tekirdağ Türkiye’nin parlayan yıldızı olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle büyükşe-hir olduktan sonra Tekirdağ ekonomisinin çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Yatırımcı açısından tüm olanaklara sahip, sanayisi, turizmi, tarımı, alt ve üstyapı kaynakları ile Tekirdağ önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ticaret merkezlerinden biri olacak.
Tekirdağ’ın yatırımcıya sunduğu olanaklar neler? İl hangi açılardan yatırımcı için cazip?
- Tekirdağ, doğal kaynaklar açısından sahip olduğu yüksek kömür, gaz ve yeraltı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından bir dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım açısından hava ve deniz limanlarını sanayi bölgelerine ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu, otoban ve duble yolları ile yatırım için fazlasıyla cazip bir bölge. Biz de her zaman her fırsatta söylediğimiz gibi Tekirdağ Belediyesi olarak Tekirdağ’a yatırım yapacak müteşebbislere her türlü kolaylığı ve desteği sağlamaya hazırız.~
Türkiye Cumhuriyetin 100’ncü yılına odaklandı. Bu hedef içerisinde Tekirdağ’ın konumu nedir? Tekirdağ’ın 2023 yılı planı var mı? Bu plan dahilinde yapılacak çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
- 2023’te Tekirdağ, ülkemizin en önemli 10 şehrinden biri olacak. Biz belediye olarak gerek altyapı gerekse üstyapı çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda hızlandırarak devam ettiriyoruz. Havanın, doğanın ve denizin temiz olması Tekirdağ’a olan ilgiyi ve yatırımı artırdı ve daha da arttıracaktır. Ulaşımın kolay oluşu, insan kalitesinin yüksekliği, tarım ve hayvancılığın verimliliği ve gelişmiş sanayisi ile Tekirdağ bir cazibe merkezidir.
TEKİRDAĞ BELEDİYE BAŞKANI OP. DR. ADEM DALGI
“ULAŞIM AĞININ ORTASINDA YER ALIYORUZ”
LİMANLAR SANAYİCİYİ CEZBEDİYOR
Tekirdağ limanının Haydarpaşa limanına uzaklığı 70 mil, Bandırma limanına 53 mil, Ambarlı limanına 55 mil, Gemport limanına 80 mil,Varna limanına 212 mil, Köstence limanına 262 mil. İstanbul ile Edirne-Kapıkule’yi birbirine bağlayan demiryolu, ilde sanayileşmenin yoğun olduğu Muratlı, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinden geçiyor. Muratlı-Tekirdağ arasındaki 25 kilometrelik demiryolu yapım çalışmaları tamamlandı ve 2’nci hattın çalışmaları devam ediyor. ŞEHRİN HAVAALANINA UZAKLIĞI 20 DAKİKA
Çorlu uluslararası havaalanı Çorlu’ya 15 kilometre uzaklıkta,36 hektar arazi üzerinde 10 bin 434 metrekare kapalı alana, 11 adet uçak park sahasına, 2 adet 3 kilometre uzunluğunda piste sahip. ILS sistemine sahip havaalanının yıllık yolcu kapasitesi 600 bin, yıllık uçak kapasitesiyse 10 bin. Kapasitenin büyütülmesine yönelik faaliyetler devam ediyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?