"Yurtdışındaki etkinliğimizi artıracağız"

Treyler dingili üretirken kendi treylerini yapmaya başlayan Serin, bugün sektörünün en önemli şirketlerinden biri konumunda.

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Yurtdışındaki etkinliğimizi artıracağız"
Damperli yarı römorklar, tenteli yarı römorklar, tankerli yarı römorklar ve kapalı kutu yarı römorklar üreten Serin Treyler, 1972 yılında Konya’da küçük bir torna atölyesi olarak kuruldu. Nakliye sektörüne treyler dingili üretimi yaparken, 1983 yılında ilk treylerini üretti. Böylece kendi dingilini üreten ilk treylerci unvanını da almış oldu. İki fabrikasında 200 personeliyle yılda bin 300 araç üretimi yapan Serin Treyler, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere 15 ülkeye ihracat yapıyor. 200 kadar treylercinin olduğu tahmin edilen Türkiye’de ilk sıralara yerleşen Serin Treyler, aynı zamanda Konya’daki en büyük treyler üreticilerinden. Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin, “Konya’da 50 kadar treylerci olduğunu tahmin ediyoruz. Biz, kendi dingilini kendi üreten ilk firma olma unvanına sahibiz. Türkiye sıralamasında da üst sıralarda yer alıyoruz” diyor. Recep Serin, dergimizin sorularını yanıtladı:

Se­rin Trey­ler’in ku­ru­luş hi­ka­ye­si­ni kısa­ca an­la­tır mısınız? şu an fir­ma ola­rak sek­tör­de gel­di­ği­niz nok­ta ne­dir?

1972’de Konya’da küçük bir torna atölyesi olarak kurulan Serin Treyler, nakliye sektörüne treyler dingilleri üreterek hizmet vermeye başladı. O yıllarda küçük bir firma olmasına rağmen Orta Doğu ülkelerine treyler dingili ihraç etmeye başlayan Serin Treyler, 1983 yılında ise ilk treylerini üretti. Bu sayede dünyada kendi dingilini üreten ilk treylerci unvanını da almış oldu. Serin Treyler izlediği bu politikanın karşılığını sektörden fazlasıyla aldı ve kısa bir zaman içinde tutulan bir marka haline geldi. Üretimini yapmış olduğumuz ürünler arasında gruplarsak, damperli yarı römorklar, tenteli yarı römorklar, tankerli yarı römorklar ve kapalı kutu yarı römorklar bulunuyor. Üretmiş olduğumuz bu ürünler Avrupa standartlarına, müşterilerin istek ve çıkarlarına uygun olarak tasarlandığı için beklenenin üzerinde rağbet gören ürünler oldu. Bu yoğun istek sayesinde treyler sektöründe hızlı bir şekilde yol katederek adından söz ettiren bir marka olduk. Böylece yaklaşık 200 tane treylercinin olduğu ülkemizde, ilk sıralara yerleşmeyi başardık.

Fir­ma­nın bü­yü­me­si­ni, li­der­li­ğe yük­sel­me­si­ni sağla­yan olay­lar han­gi­le­riy­di? Siz han­gi du­rum­la­rı bir fır­sa­ta çe­vi­re­rek ra­kip­le­ri­ni­zin önü­ne geç­ti­niz?

Biz ayda 2 treyler üretirken de 100 treyler üretirken de müşterilerimizle olan samimi ilişkilerimizi, dostluklarımızı hiçbir zaman bırakmadık. Çok paylaşımcı ve şeffaf olmamız bize bu başarıyı getirdi. Mesela müşterilerimizle beraber AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Müşteri şikayetlerini herkes dinler ama biz onları direkt AR-GE çalışmalarına dahil ediyoruz. Bu olay müşteri isteklerini en hızlı şekilde ilk bizim duymamızı sağlıyor. Bütün çalışmalarımızı, yatırımlarımızı ona göre yönlendiriyoruz. Bu da bizi rakiplerimize göre hep bir adım öde götürüyor. Mesela bu yıl çıkardığımız hafif araçlar sayesinde müşterilerimizin kafasında yeniden yatırım yapmaları gerektiği konusunda fikirler oluşmasına sebep olduk. Hiç treyler ihtiyacı olmayan bir firma bile, elindeki treyleri hafif treyler ile değiştirerek daha fazla yük taşımanın ve bu yatırımın o avantaj sayesinde ödenebileceğinin hesaplarını yaparak yatırım kararı aldı. Bu da bizim, krizde yüzde 50’den fazla daralma yaşayan ticari araç sektöründe adetlerimizin artmasını sağladı.

Se­rin Trey­ler’in sa­yısal bü­yük­lük­le­ri hak­kın­da ne­ler söy­le­ye­bi­lir­si­niz?

Firmamız Konya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare, Konya 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde de 50 bin metrekare alan üzerinde kurulu toplam 25 bin metrekare kapalı alan olmak üzere iki fabrika alanına sahip. Bu iki fabrikamızda toplam 200 personelle yılda ortalama bin 300 adet araç üretimi yapabiliyoruz.~

Kon­ya’da si­zin­le ay­nı sek­tör­de kaç fir­ma da­ha var ve siz bu fir­ma­lar ara­sın­da han­gi ko­num­da­sınız?

Konya’da aynı sektörde yaklaşık 50 tane treylerci olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların yüzde 70’ini merdiven altı üreticiler oluşturuyor. Firmamız Konya’daki en eski firmadır. Kendi dingilini kendi bünyesinde üreterek müşterisine sunması, üretimde tamamen otomasyon sistemiyle seri imalat yapması sayesinde üretim kapasitesini maksimuma çıkararak ildeki treyler sektörünün öncüsü konumuna ulaşan bir firmayız.

Ürün­le­ri­ni­zi ağır­lıklı olarak han­gi ül­ke­le­re ih­raç edi­yor­su­nuz?

Yaklaşık olarak 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin basında Irak geliyor. Irak Petrol Bakanlığı’nın onaylı tedarikçisiyiz. Geçen sene yaptığımız 500 adet tankerli treyler anlaşmasının teslimatları halen devam ediyor.

Kon­ya eko­no­mi­si­ne Se­rin Trey­ler’in kat­kıla­rı ne­ler?

Geçmiş dönemlerde Serin Treyler, treylerdeki tüm ekipmanları üreten dünyadaki eşine az rastlanır bir firmaydı. Ancak piyasadan istenilen talebin karşılanması, daha efektif çalışmak ve kapasiteyi arttırmak için Serin Treyler, treylerdeki belli başlı parçaları tedarik yoluna gitti. Serin Treyler’in büyümesiyle tedarikçi firmaların da büyümesi sağlanmış, bu sayede tedarikçi firmaların gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında ağırlığı art­m›? ol­du. Ay­r›­ca bü­tün ça­l›?­ma­la­r›­m›z­da ken­di ili­mi­zi ön pla­na ko­ya­rak ha­re­ket ede­riz. Ya­pa­ca­ğımız bir ça­lışma­yı Kon­ya’da yap­tıra­bi­li­yor­sak başka yer­de ça­re ara­ma­yız. Kon­ya’da ya­pıma­sı için teşvik ede­riz. Ala­ca­ğımız bir par­ça­yı Kon­ya’da yap­tır­ma­ya ça­lışırız. Kon­ya­lı in­san­la­rı ça­lıştırırız. Sos­yal so­rum­lu­luk kap­sa­mın­da da Kon­ya’ya bir­çok kat­kımız ol­muştur. Bu­nun son ör­ne­ği de Bos­na Her­sek ma­hal­le­sin­de­ki 24 ders­lik­li Mus­ta­fa Fev­zi Se­rin İl­köğre­tim Oku­lu’dur.

Ye­ni ya­tı­rım plan­la­rınız var mı?

Kri­zin et­ki­si­ni kay­bet­me­siy­le dü­şüşte olan sek­tö­rün son za­man­lar­da hız­lı bir şe­kil­de yük­se­lişe geç­me­si sa­ye­sin­de pi­ya­sa­da olu­şan ta­lep­ler git­tik­çe ar­tış gös­te­ri­yor. Bu olu­şan ta­le­bi kar­şıla­mak için şu an­ki ka­pa­si­te­mi­zi ar­tır­mak adına 3’ün­cü OSB’de­ki fab­ri­ka­mızı yüz­de 20 ka­dar bü­yü­tü­yo­ruz. Ar­dın­dan da bir de­po ve ma­ki­ne teç­hi­zat ya­tırım­la­rı ya­pa­ca­ğız.

Önü­müz­de­ki yıl­lar­da fir­ma­nızı na­sıl bir ge­le­cek bek­li­yor?

Sek­tör ge­çen yıl içe­ri­sin­de kri­zin et­ki­siy­le da­ral­ma gös­ter­me­si­ne rağmen, son dö­nem­de trey­le­re olan ta­le­bin art­ma­sı fir­ma­la­rın ge­le­ce­ğe yö­ne­lik ya­tırım yap­ma­la­rına se­bep ol­du. Öze­lik­le Teh­li­ke­li Mad­de­le­rin Ka­ra­yo­lun­da Ulus­la­ra­ra­sı Ta­şın­ma­sı Ant­laşma­sı (ADR), Bo­zu­la­bi­lir Gıda Mad­de­le­ri­nin Ulus­la­ra­ra­sı Ta­şıma­cılığı ve Ta­şın­ma­la­rın­da Özel Araç­la­rın Kul­la­nımı Ant­laşma­sı (ATP), yol ve yük gü­ven­li­ği için trey­ler­de­ki stan­dart­la­rın be­lir­len­me­siy­le Tür­ki­ye’de çok bü­yük bir de­ği­şim söz ko­nu­su ola­cak. Bu de­ği­şim sa­ye­sin­de Tür­ki­ye trey­ler sek­tö­rü Av­ru­pa’da­ki pa­zar­lar­da da et­kin rol oy­na­ya­cak. Se­rin Trey­ler ola­rak bu sü­re­cin içe­ri­sin­de en ile­ri­de yer alıp, fir­ma­mızın yurt­dışın­da­ki et­kin­li­ği­ni art­tır­ma­yı he­def­liyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz