Özellikle son beş yıldır bilgisayarlar yüz algılama konusunda inanılmaz işler başarıyor. Çin ise bu teknolojide önde gelen ülkelerden biri...
Yaklaşık 1 milyar dolar değerinde Çinli bir şirket olan Face++’ın kapısından içeri girdikten kısa bir süre sonra tıraş olmamış ve uzun uçak yolculuklarından sonra yaşanan sersemlik ifadesiyle dolu yüzümün giriş kapısının hemen yanındaki büyük ekranda belirdiğini gördüm. Yüzüm artık bir veritabanına eklendiği için binaya otomatik erişimim de sağlanmış oldu. Bu teknolojiden her bir oda içindeki hareketlerimin izlenmesi için de faydalanılıyor. Pekin’in varoş bir semtinde bulunan Face++’ın ofislerini turlarken, bu şirketin yazılımıyla sayısız açıdan otomatikman yakalanmış görüntülerimi birkaç ekranda daha gördüm. Bir ekranda ise bir video benim yüzümün bu takip yazılımı aracılığıyla 83 farklı noktadan görünümünü gösterdi. Bu durum bir parça tüyler ürpertici olsa da inkar edilemeyecek şekilde de hayranlık uyandırıcı diyebilirim. Son beş yıl içinde bilgisayarlar yüz algılamada inanılmaz işler başarıyor ve Çin’de hem gözetleme hem de huzur açısından bu teknoloji fevkalade hızlı bir şekilde yayılıyor. Yüz algılama aslında güvenliğin yanı sıra insanların bankalar, mağazalar ve ulaştırma hizmetleriyle olan her türlü günlük etkileşim tarzını dönüştürebilir. Face++’ın sunduğu teknoloji şimdiden çok sayıda popüler uygulamada kullanılıyor. Bu teknolojiyle kimlik belgesi olarak sadece yüzünüzü kullanabiliyorsunuz. Bu sayede Çin’de 120 milyondan fazla insan tarafından kullanılan, mobil ödeme aracı programı olan Alipay aracılığıyla para havalesi yapmanız da mümkün. Bu arada Çin’de en yaygın taksi çağırma şirketi olan Didi, yolcularının Face++ yazılımından direksiyon başındaki şahsın yasal bir sürücü olup olmadığını öğrenmeleri amacıyla da faydalanıyor.
İLK ÇİN’DE POPÜLER OLDU
Bu teknoloji öncelikle Çin’de çok popüler oldu çünkü bu ülkede gözetlemeye ve mahremiyete büyük önem veriliyor. Mesela ABD’nin aksine Çin’de çok daha büyük bir merkezi kimlik kartı fotoğraf veritabanı var. Face++’da geçirdiğim süre boyunca yerel yönetimlerin ülke içinde her yerde olan gözetleme kameralarından suç şüphelilerini nasıl tanımladıklarını gördüm. Kaydedilmiş sabıka fotoğrafları veya diğer görüntüler birkaç yıllık olduğu için kamera görüntüleri analizi gerçek olmaktan bir hayli uzak olduğundan bu sonuç gerçekten çok etkileyici. Aslında yüz tanımlama 10 yıllardır var, ancak sadece bugün güvenli finansal işlemlerde kullanılabilecek kadar doğru çalışıyor. Bu teknolojinin yeni sürümleri, bilhassa görüntü algılamada son derece etkili bir yapay-zeka tekniği olan derin öğrenmeden faydalanıyor çünkü bu teknik bir bilgisayarın bir insanı tanımlamadaki en güvenilir olan yüzsel özelliklerine odaklanmasını sağlıyor. Pekin Üniversitesi’nde öğrenen makineler ve görüntü işlemede uzmanlaşmış bir doçent olan Shiliang Zhang, “Yüz algılama pazarı çok büyük” diyor. Zhang, Face++ binasından çok da uzakta olmayan bir laboratuvarı yönetiyor. Oraya vardığımda onun öğrencileri küçücük odacıklarda az sayıda gruplar halinde deli gibi çalışıyordu. Zhang, “Çin’de güvenlik çok önemli ve bizim de çok sayıda çalışanımız var. Bu iş üzerinde bir sürü şirket çalışıyor” diyor.
YÜZDE 99 DOĞRULUK ORANI
Bu gibi şirketlerden biri de verdiği diğer hizmetlerin yanı sıra aynı zamanda Çin’in en popüler arama motoru hizmetini de sunan Baidu. Baidu araştırmacıları kendi yazılımlarının bir insan yüzünü tanımasıyla ilgili raporlar yayınlıyor. Bu şirketin yetkilileri ocak ayında katıldıkları bir TV programında yetişkinleri bebeklik fotoğraflarından tanımakta ne kadar iyi olduklarını ispatlamıştı. Baidu şimdilerde insanların kendi yüzlerini göstererek tren bileti alabilecekleri bir sistem geliştirmekle meşgul. Bu şirket zaten tarihi ve turistik bir yer olan Wuzhen’in yönetimiyle birlikte çalışıyor ve onlara insanların biletsiz olarak bu merkezin cazip yerlerine erişmelerine olanak sağlıyor. Burada eşleştirilmek için bir veritabanında taranıp saklanan 10 binlerce yüz var ve Baidu kendi sisteminin bu işi yüzde 99 doğruluk oranıyla yaptığını söylüyor. Face++ kurucularına öğrencilikleri sırasında danışmanlık yapmış bir Tsinghua Üniversitesi doçenti olan Jie Tang, Çin’de insanları en fazla cezbedenin bu teknolojinin sağladığı kolaylık olduğunu söylüyor. Bazı apartmanlarda içeri giriş için yüz algılamadan faydalanılıyor ve ayrıca mağazalarla restoranlar da müşteri deneyimlerini iyileştirmek için bu teknolojiyi kullanma arayışında. Tang, bu şekilde sadece ödeme yapmakla kalmadığını aynı zamanda bazı kafeteryalarda içeri girer girmez yüz tanıma sistemiyle ikaz edilen çalışanların hemen yanına gelip, “Merhaba, Bay Tang” dediklerini söylüyor.
YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?
YENİ BİR BULUŞ Nihayet finansal işlemler ve diğer günlük uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılmaya yetecek kadar güvenli ve finansal anlamda sorunsuz bir yüz algılama teknolojisi.
NEDEN ÖNEMLİ Bu sistem güvenilir ve oldukça kolay bir ödeme yöntemi sunuyor ancak mahremiyet endişelerinin artmasına da neden olabiliyor.
KİLİT OYUNCULAR Yüz tanıma teknolojisinde önde gelen oyuncular arasında Face++, Baidu, Alibaba başı çekiyor. Bu teknolojiye hemen erişmek mümkün.
TÜRKİYE VE AVRUPA'YI GÖZ ID İLE TANIŞTIRAN BANKA: YAPI KREDİ
Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi, geçtiğimiz yıl Göz-ID uygulamasını yenilediği Yapı Kredi Mobil ile hayata geçirdi. Türkiye’de ilk kez gelişmiş göz tanıma sistemi teknolojisini kullanarak her müşterisi için göz damar bilgisinden yola çıkan ve çok güvenli bu şifre sistemi Yapı Kredi Mobil’e girişte kullanılıyor. Göz-ID ile Yapı Kredi müşterileri cep telefonları üzerinden, göz tanıma sistemini kullanarak, ilave başka bir güvenlik aşamasına gerek kalmadan mobil şubeye çok daha kolay, hızlı ve güvenli şekilde giriş yapabiliyor. Diğer yandan, kopyalanma, çalınma ya da hacklenme imkanı olmayan göz taraması uygulaması sayesinde Yapı Kredi müşterileri mobil bankacılık hizmetlerini en üst güvenlik seviyesinde kullanıyor. Şifrenin, kartın ve anne kızlık soyadının olmadığı bankacılık dünyasının kapılarını açan Yapı Kredi Mobil uygulamasında, ATM’ye dokunmadan para çekme, çağrı merkezine tekrar kimlik doğrulamaya gerek kalmadan bağlanma, gelişmiş arama altyapısı ile kolay işlem yapma gibi özellikler de bulunuyor ve böylece müşteri deneyimini kusursuzlaştırıyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?