Büyük Resim

Bu kitap, size filmlerden öğrendiğimiz derslerle işinizi anlamanızda yardım edecektir.

1.07.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyük Resim
GÜÇLÜ YANLARINIZA OYNAYIN
Daha ilk bakışta, nadiren Karayip Korsanları kadar iş dersleri veren bir film olmadığı görülür. Ve bunu büyük bir eğlenceyle izlenecek bir paket halinde yapıyor.
Karayip Korsanları, iki büyük ders verir: Birisi pazarlamacılar, diğeri de bir şirketi yönetmek için. Şirketiniz güvertedeki tırabzanlarda yürümek zorunda kalmadan, her iki derse de kulak vermelisiniz. Bu dersler aynı karakterden, Johnyy Depp tarafından harika canlandırılan Kaptan Jack Sparrow’dan gelmekte.
İyi ya da kötü, adınızı bir şekilde kamunun önüne çıkarmalısınız. Elbette herkes iyi bir isme, iyi bir üne ve tüketiciyle iyi bir bağlantıya sahip olmak ister, ama Sparrow’un sözleri kulağa doğru geliyor: “Ama benden söz edildiğini duymuş olmalısın.” Karayip’te sayısız korsan var, sizin de rekabet etmeniz gereken sayısız ürün ve rakip var. O halde kendinize sorun: Adınızı kimse biliyor mu? Eğer bilmiyorsa bunu nasıl değiştireceksiniz?
Bu da bizi ikinci derse getiriyor. Adil dövüşmemiz gerektiğini kim söylüyor? Tıpkı Kaptan Sparrow gibi kazanma şansımızı artıracak şekilde dövüşmek isteriz. Elbette, Kaptan Sparrow’un aksine kazanmak için hile yapamayız.
Çok sayıda büyük şirket, rakibinin güçlü yanlarına saldırarak yanlış zeminde dövüşme hatasını yaptı. Bu nedenle örneğin birçok şirket, Walmart’ı fiyattan vurmaya çalışmakla sektörün dışında kaldı.
Zamanla ve acılı tecrübelerle bazı akıllı perakendeciler, Walmart’la birlikte yaşamanın, hatta onu yenmenin tek yolunun dev perakendecinin yapamayacağı şeyleri yapmak olduğunu öğrendi. Rakipler, küçük ölçekli mağazalarının ruhunu ya da özel hizmetlerini ya da eşsiz ürünlerini öne çıkardı.
İş dünyasında rekabetçi senaryolar nadiren bir film senaryosu gibi oynanır. Daha ziyade, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlemek için sıkı çalışmayı gerektirir. Kendi güçlü yanlarınızı daha da güçlendirmek ya da zayıf yanlarınızı düzeltmek ya da asgariye indirmek için sürekli çalışmayı gerektirir.
Sparrow, bize tavsiye dolu sözcükler vermektedir. Will Turner’a dediği gibi dünya, neyi yapıp neyi yapamayacağımızı anlama yeteneğimiz etrafında döner. Bir kez güçlü ve zayıf yanlarımızla dürüstçe yüzleştiğimizde, geleceğe yelken açabiliriz.
Heyamola!
ÇEŞİTLİLİĞİ KUTSAYIN
Dünya gezegeninde yaşayan insanları ayırmanın bir sürü yolu var: Birisi, Selena’yı bilen ve bilmeyen insanlar.
Cehaletimiz çok güçlü bir ders barındırır. Toplumumuz aklımıza bile gelmeyecek çeşitlilik yollarına sahiptir; sonuç olarak hiç haberdar olmadığımız bir sürü şey söz konusu.
Kısacası çevremizdeki çeşitlilikle etkileşimi sıklıkla beceremiyoruz ki bu da herhangi bir şirket için tehlikeli bir şeydir. Selena, bizim İspanyol kültür dünyasını görmemizi sağlıyor; dünyanın en hızlı büyüyen ve Amerika’nın en büyük azınlık nüfusu. Ve bu nedenle İspanyol olmayanların gelecekte başarılı bir işadamı ya da çalışan olmak için bu kültürden öğrenmesi gereken çok şey var.
Selena, etrafımızda var olan ama bizim dünyamızda olmadıkları için göremediğimiz dünyalar hakkında bir derstir. Ve tecrübelerimizin evrensel olmadığını hatırlatan değerli bir kayıttır.
Başarı işgücümüzü, müşterilerimizi, komşularımızı ve ulusumuzu oluşturan diğer kültürleri tanımamıza bağlı olabilir.
Buna uyan bir hatırlatma notu Selena’dan gelmektedir, ama Selena’nın gerçek hikayesinden. Ölümünden kısa bir süre sonra ünlü Howard Stern, matemle ilgili inanılmaz gösteriler hakkında bir şaka yaptı. Özür dilemekle sonuçlanmayan hakaretleriyle bilinen Stern, hemen İspanyolca özür diledi. Texas’ın o zamanki valisi George W. Bush, Selena’nın anısına bir gün belirlendiğini açıkladı.~
Çeşitlilik tüm çevremizdedir, yapmamız gereken dikkat etmektir.
EYLEMLERİNİZİN SONUÇLARINI ANLAYIN
Nasıl oluyor da iyi niyetli insanlar, bu kadar çok etik hata yapabiliyor? Yoksa kötü niyetliler mi? Ya da basitçe yanlış yola mı saptılar ve ne yapmakta olduklarını unuttular mı?
Kwai Köprüsü, yanlış sonuçlara yol açan kararları inceler. Hikaye, İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Asya’daki acımasız bir savaş esiri kampında geçer. Tutuklular Japonlar tarafından kötü muamele görmekte, suistimal edilmektedir ve sürekli isyan çıkmaktadır. Esirler, işbirliği olmaksızın Japonların Kwai nehri üzerine bir demiryolu inşa etme çabasını sürekli baltalar.
Alec Guinness’ın oynadığı İngiliz subayı Albay Nicholson, projeyi hevesli bir biçimde üstlenir. Birliklerini mükemmel çalıştırır, ama tamamlanan proje düşmana yapılan bir bağıştır. Temel becerilerini yanlış amaç için kullanmıştır.
Colonel’in davranışıyla 2008 mali krizi arasında paralellikler vardır. Federal hükümet ve finansal kuruluşlar, kompleks finansal araçların geliştirilmesini teşvik etti. Bu araçlar başlangıçta daha fazla insanın ev alabilmesini kolaylaştırmayı hedefliyordu. Finans dünyasında çok sayıda çürük elma olsa da mortgage kredilerinin maliyetini düşürmeye dönük pek çok çaba iyi niyetle başladı. Ama bu çabaların sonucu, hırsın ve riskin tüm girişimi bir felakete dönüştürmesi oldu.
Kwai Köprü’sündeki Albay Nicholson gibi kimse durup “Ben ne inşa ediyorum” diye düşünmedi. Filmin sonunda, müttefiklerinin köprüyü imha çabalarını tam önlemek üzereyken Nicholson, nihayet ne olduğunu anlar. Projeye duyduğu şevk yüzünden, ne için savaştığını unuttuğunu anlar. Ölürken söylediği sözler “Ben ne yaptım” olur.
Bu, ürkütücü bir farkına varma anıdır ve üzücü biçimde, bunu sayısız skandala karışmış şirket liderlerimizde görebilmiş değiliz. Daha ziyade görebildiğimiz tek pişmanlık, yakalanmış olmaları nedeniyle duydukları hayal kırıklığı olmaktadır.
Diğerlerinin bu filmden ders alacağını umut ediyoruz. Belki gelecek kuşak şirket liderleri, bazen kısa vadeli eylemlerinin uzun vadeli faydaları yok edebileceğini sorgulayacak şekilde yetişir.
MÜŞTERİLERİNİZE ÇEKİCİ GÖRÜNÜN
Düğün Şarkıcısı adlı filmde Adam Sandler, mihrabın önünde kendisini terk eden nişanlısının mahvettiği kendi düğün tecrübesini yaşamış olan düğün şarkıcısı Robbie Hart’ı oynar. Ertesi gün Robbie, şok edici biçimde eski aşkı tarafından ziyaret edilir. Kadın, mahvettiği düğünle ilgili olarak onunla evlenmekten vazgeçmesinin kısmen düğün şarkıcısı olması olduğunu söyleyerek Robbie’yi daha da şok eder.
İş hayatımızda kilit bir parçanın eksikliği nedeniyle tüm bir sunumun, projenin, teklifin ya da toplantının çöktüğü durumlar yaşamışızdır. İnsanı daha da çileden çıkaran, çalışma arkadaşlarımızdan birisinin size zamanında iletmediği o kilit parçayı, bu andan sonra hemen ortaya çıkarmasıdır.
Eğer bu sizin başınıza gelirse çabanızı baltalayan kişiye dürüstlüğün her zaman, özellikle de zamanında gösterildiğinde memnuniyetle karşılandığını hatırlatın.
50 İlk Randevu (50 First Dates) müşteriye özen hakkında büyük bir ders içerir. Dr. Laura Berman, bir ilişkiyi canlı tutmak için her gün on saniyelik bir öpüşme önermektedir. Film asla bu şekilde yaşlanılmaması gerektiğini öne sürmektedir.
Müşterilerinize, onları cezbetmek için her gün ilk günkü gibi davrandığınızda bunun işinize etkisini düşünün. Kendilerine değer vermediğinizi, yeni bir şey sunmadığınızı düşüneceklerdir. Ve mevcut bir müşteriye elde tutmanın maliyeti, yeni bir müşteriyi çekmenin maliyetinden çok daha düşük olduğu için kâr tablonuz tökezleyecektir.~
Şirketinizdeki çalışma arkadaşlarınızla ilgili olarak da aynı politikayı düşünün. İnsanları ilk işe alırken şirketimizin harika yanlarından söz ederiz. Birkaç hafta sonra romantizm gitmiştir, ilgi sona ermiştir ve onlardan sadece işlerini yapmalarını bekleriz. Bizim çabalarımız gevşediğinde aynısı iş arkadaşlarımızın performansına da olur. Onları da cezbedelim ve çabalarımızla müşterilerimize fayda sağlayalım.
Unutmayın, Adam Sandler yapabildiyse siz de yapabilirsiniz.
TEK VURUŞ HAYRANI OLMAYIN
Her hangi bir şirkette daha büyük sorun, ikinci büyük fikirle gelmektedir. Birisi diğerine yaslanır ve onun,  potansiyel olmaktan rekor kayıtlar üreten birine dönüşmesine yardım eder. Bu, hem şans hem odaklanma gerektirir. Tom Hanks’in yazdığı ve yönettiği That Thing You Do!, 1960’larda gerçekte olmayan bir rock grubunun öyküsüdür. İzlemek ve grubun neyi yanlış yaptığını anlamak, bir işteki potansiyel ya da mevcut sorunları anlamanın harika bir yolu olabilir.
O anda That Thing You Do!’nun aklına geldiğini sanmıyoruz, ancak Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, şirketini büyüten ve yenilikler yapmasını sağlayan dört şeyin şunlar olduğunu söyledi:
Bir numara: Müşteriler konusunda takıntılı olun. Filmde, The Wonders’ın üyelerinin çoğunluğu izleyiciden daha çok kendisiyle ilgilidir.
İki numara: İcat edin. The Wonders, tamamen kendi hataları olmasa da sürekli icat yapmıyordu. Show, işinin atlıkarıncasına bir kez bindiklerinde, kopyalama ve replikasyon inovasyondan daha önemli hale geldi. Bu önemli bir iş dersidir: Odaklı kalın.
Üç numara: Uzun vadeli düşünün. The Wonders üyeleri, akıllarında sadece kısa vadeli hedeflere sahipti. Bu da onların manipüle edilmesine yol açtı.
Dört numara: Her şirket (ya da rock grubu) özellikle bugünlerde, bir başlangıç mentalitesine sahip olmalıdır. Bu sizi aç tutar. Ve motive eder.
That You Thing Do! hem de bir bonusu olan (şahane bir film müziği) mükemmel bir şirket vaka incelemesidir.
YAŞAMAKLA UĞRAŞIN
Stephen King’in kısa bir romanına dayanan Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption), karısını öldürmekle suçlanarak yanlışlıkla hapse atılan ve acımasız bir cezaevinde bir şekilde yaşamayı başaran bir bankacının inanılmaz hikayesini anlatır. Sonunda, mümkün olan her yolla yeni bir insan olmak için Shawshank’in duvarları arasında edindiği becerileri kullanır.
Ders, film boyunca tekrarlanan bir noktadan gelir. Çeşitli zamanlarda, ister hapishane gerçekliğiyle ister şartlı tahliye potansiyeliyle hatta isterse duvarların dışındaki hayatla yüzleşiliyor olsun, seçim basittir: Yaşamakla ya da ölmekle uğraşın.
İşinizde hangi seçimi yaptığınızı kendinize sorun. Geleceği inşa ediyor, insanlarınıza, şirketinize ve kendinize yatırım yapıyor musunuz? Yoksa birçok üzgün insan gibi sadece ölmeye mi hazırlanıyorsunuz? Anı atlayan ve kendi keyfine bakan birçok insan vardır. İnsanlarına, ürünlerine ve müşterilere yatırımı kesmek için nedenler bulurlar. Yeni trendlerle dalga geçerler ve işleri her zaman olduğu gibi yapmayı tercih ederler.
Ve daima beklenmedik olan gerçekleştiğinde süpürülüp giderler. Kısacası ölmekle uğraşırlar.
Hayatın bazı sorunlarını belirlemek zorlu bir iştir, umudun değerli mi yoksa tehlikeli biçimde çılgınca mı olduğu gibi. Ama bazı konular göründükleri kadar basittir: Yaşamakla ya da ölmekle uğraşın.
FİNAL KARE
Her filmde bir kapanış sahnesi vardır. O anın amacı olup bitenleri toparlamak ve izleyiciyi bir kapanış duygusuyla baş başa bırakmaktır.~
İşte size final kare...
İnsanlar, farklı öykülere tepki verir. Filmlerdeki iş dersleri, filmlerin iş hakkında olduğu anlamına gelmez. Biz sizden filmlerde yer alan, sizde ve iletişim kurmanız gereken insanlarda tını yaratacak metaforları bulmanızı istiyoruz.
Ders çıkarmak için Hollywood’un kendi iş pratiklerine de bakabilirsiniz. Film sektörünün en kötü alışkanlıklarından birisi tekrar tekrar aynı öyküleri işlemektir. Bu da Hollywood’da iyi fikir kıtlığına ve film sektörünün riske açık olduğuna işaret edebilir. Kötü işlenmiş kötü bir fikir bile eğer daha önce para kazanmış bir fikir üstüne kurulmuşsa o kadar kötü görünmeyebilir. Ama nadiren işe yarar.
Yani umarız ki “Bu sanki şeydeki hikayeye benziyor...” diyebileceğiniz durumda, burada işaret edilen bazı dersleri kullanabilirsiniz. Şu andan itibaren hikayeyi yazmak da size kalıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz