CEO'lardan lezzetli tarifler

Kimi için yemek yapmak bir aşk kimi için de terapi… İçlerinde birkaç aydır mutfakta olanların yanı sıra yıllarını mutfağa vermiş olanlar da var...

26.09.2018 15:56:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'lardan lezzetli tarifler

Hande Yavuz

[email protected]

Kimi için yemek yapmak bir aşk kimi için de terapi… İçlerinde birkaç aydır mutfakta olanların yanı sıra yıllarını mutfağa vermiş olanlar da var. Sözünü ettiğimiz kişiler iş dünyasının hünerli CEO’ları. İşin stresini atarken yaşamın keyfini çıkarmak için yeni lezzetler peşinde koşan bu CEO’ları CEOLife bir araya getirdi. Yemek yapmanın onlar için anlamını ve inceliklerini kendilerinden dinlerken en iddialı oldukları tarifleri de sayfalarımıza taşıdık.

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, gençliğinden beri mutfakta zaman geçirmeyi seviyor. Şimdi de vakit bulduğunda çocuklarıyla birlikte yeni tatlar keşfetmek ve bunları mutfakta uygulamak hobileri arasında yer alıyor. “Patlıcan musakkayı güzel yaparım” diyen Nane, tarifi şöyle paylaşıyor: “Dilimlendikten sonra tuzlu suda bekletilen ve sonrasında az yağda kızartılan patlıcanlar; çeşni ve baharatlarla hazırlanan kıymalı harçla buluştuktan sonra önce tencerede ve sonra fırında pişmeye devam eder. Yanına tereyağlı pilav ve cacık çok yakışır.” Nane için yemek yapmak rahatlama, mutluluk ve yeni şeyler keşfetmek demek. “Yemek yapmak benim için bir tür meditasyon yöntemi” sözleriyle de duygularını dile getiren Nane, ardından şöyle devam ediyor: “Çünkü yemek yaparken yaptığınız işe konsantre oluyorsunuz. Bu da sizi dış dünyadan uzaklaştırıp dinlenmenizi sağlıyor. Konsantre olmazsanız ya yemek iyi pişmez ya da tadı oturmaz. Ben Türk, Akdeniz, Japon ve Hint mutfağını çok severim ama yeni tatlar denemeye de açığım.” 

“DENEYSEL MUTFAK ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, üniversitedeyken yemek yapmaya merak saldı. Farklı ülke mutfaklarını ve yeni tatları sevdiğini fark eden Yıldız’ın, sonrasında mutfakta küçük deneyler yaptıkça, bu işe ilgisi arttı. “Genel olarak farklı dünya mutfaklarından değişik yemekler yapmayı seviyorum. Deniz mahsulleri ve sushi özellikle uzmanlık alanım. Deneysel dünya mutfağı üzerine çalışıyorum demek doğru olur” diyen Yıldız, hem sağlıklı hem lezzetli yemekler pişirmekten hoşlanıyor. 9 ve 17 yaşında iki kızına hafta sonları kahvaltı hazırlamak da en büyük keyfi. “Ailecek Türk tipi büyük kahvaltıları çok seviyoruz, ama şeker ve un tüketmemeye çalışıyoruz. Bu nedenle Türk ve dünya lezzetlerini şekersiz, unsuz olarak aynı güzel tatlarıyla yapacak tarifler üzerine çalışıyorum” diye konuşuyor. Yıldız’ın ekstra sağlıklı bir pankek tarifi de var. Bu tarifin nasıl ortaya çıktığını da şöyle paylaşıyor: “Adım adım un koymasam, şeker koymasam diyerek, her seferinde pankekin içindekilerinden birini değiştirerek, kendi sağlıklı tarifimi oluşturdum. Artık un ve şeker içermeyen, yulaf, yumurta akı, süt, tarçın ve birkaç gizli içerikle sağlıklı pancake’ler yapıyorum. Ayrıca kayısı ve hurmalı özel soslarını da yapıyorum.” 

“İLK TERCİHİM MANGAL”

Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal lise yıllarından beri yani 20 yıldır yemekle arasının iyi olduğunu söylüyor. “Evde et yemekleriyle ben, çorba ve sebzelerle eşim ilgileniyor. Et yemeyi sevdiğimden pişirmekten de keyif alıyorum” diyor. Karayal, her tür eti bir gün önceden ya da günün sabahında terbiye ediyor. Pişirme yöntemi olarak ilk tercihi mangal, sonra da ızgara. “Bunlarda pişen etin lezzeti bir başka oluyor” diye konuşuyor. Karayal, yemek yaparken başka bir şeyle ilgilenmiyor, bunun da kafayı boşaltmak anlamında oldukça faydalı olduğunu söylüyor. “Tabii yemeği yaptığım ortam da benim için çok önemli. Huzurlu bir yerde, güzel bir havada, yemyeşil bir bahçede, mangal başında geçen bir akşamın tadına doyum olmaz” diye ekliyor. Karayal’ın tercihi Türk mutfağı. Kebap, et çeşitleri, sulu yemekler ve zeytinyağlılar favorileri… “Bizimkilere benzediğinden Yunan mezeleri ve deniz mahsulleri de hoşuma gider. Ayrıca eskiden yurt dışında gidip beğendiğimiz steak restoranları konusunda son yıllarda ciddi ilerleme kaydettik ve dünya çapında steak restoranlarına sahip olduk. Bu nedenle artık yurt dışına gittiğimde steak restoranlar yerine bölgeye özel lezzetlere ağırlık veriyorum” diye konuşuyor. 

HARDALLI, ENGİNARLI TAVUK

Asus Türkiye Ülke Müdürü Özge Kılıç, üniversite yıllarından bu yana severek yemek yapıyor. Üniversitedeyken de çok nadir fast food yediğini belirten Kılıç, “Ailemden ayrı yaşadığım için yemeğimi kendim yapmak zorunda kalırdım. Hem bulduğum kaynaklardan yaptığım denemelerle hem annemden aldığım telefonda tarif desteğiyle yemek yapmayı öğrendim” diyor. Kılıç’ın favori tarifi deneyerek keşfettiği bir lezzet olan hardallı, enginarlı tavuk sote. Ölçülerini herkesin kendi damak tadına göre ayarlamasını önerdiği tarifi şöyle paylaşıyor: “Malzemeler: Jülyen doğranmış 500 gr tavuk göğsü, 3 adet orta boy ayıklanmış enginar, 1 adet küçük boy soğan, 1 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 adet limon, 1 tutam fesleğen. Enginarı önceden limonlu suda hafif pişiriyoruz. Sonra sarımsak ve soğanı pembeleşene kadar zeytinyağında kavuruyoruz ve üzerine tavuklarımızı ekledikten kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Tavuklar pişmeye yaklaştığında uzun parçalar halinde doğradığımız enginarı ve hardalı ekliyoruz. Limonun suyunu sıktıktan sonra fesleğeni ekliyor ve biraz da tuzluyoruz. Bu şekilde yaklaşık 7-8 dakika daha kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirdikten sonra yemeğimiz hazır oluyor. Çalışan kadınlar için pratik bir tarif, yaklaşık 25-30 dakika içinde hazır hale geliyor.” 

KURSA GİTMEYİ PLANLIYOR 

Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, iki yıldır yemek yapıyor ama özellikle son 2 aydır yemek yapmaya daha çok vakit ayırdığını söylüyor. Uytun’un en sevdiği yemekler domatesli biberli bulgur pilav ve incikten yapılan yalancı paça çorbası. Çıtır pane tavuk yaptığı yemekler arasında. “Makarna yapımında harikalar yaratmak istiyorum” diyen Uytun, bu nedenle kursa gitmeyi planlıyor. İşte Uytun’dan çiğ enginar salatası tarifi: “Bu tarifte işin sırrı limonda. Limon suyunun içine bir tutam deniz tuzu eklenip eritilir. Sakız enginarların yapraklarının kart kısımları alınıp körpe kısma ulaşılır. Yaprakların uç kısımları eşit boyda olacak şekilde kesilip enginar ikiye bölünerek enginarın orta kısmındaki tüylü kısım kaşıkla çıkarılır. İkiye bölünen enginarlar incecik doğranarak limonlu suyun içene alınıp iyice harmanlanır. Bir diş ezilmiş sarımsak ve değirmen karabiber ekleyip karıştırılır. En az yarım saat buzdolabında bekledikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve parmesan peyniri ilave edilir. Son olarak da üzerine sızma zeytinyağı gezdirilip servis edilir.” 

KUZU İNCİKTE İDDİALI 

Sofra Compass Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, otelcilik kökenli olduğu için meslek hayatının başından itibaren yemekle iç içe bir iş insanı. Kariyeri boyunca yemek yapmanın kendisi için keyifli bir hobi olduğunu belirten Kartal, en çok ağır ateşte fırınlanmış kuzu incik pişirmek konusunda iddialı. Kartal, incikleri en az 24 saat önceden sarımsak, tuz, tane karabiber, portakal suyu, bal ve sütten oluşan marinasyonun içine yatırıp dinlendirdiğini söylüyor. Sonra ısısı 130 derece fırında çok iri doğranmış soğan, havuç ve patates parçalarıyla birlikte pişirdiğini söylüyor. Devamında tarifi şöyle paylaşıyor: “Etler kemikten ayrılır hale geldiğinde piştiğini anlıyorum. Marinasyonun içinde yeteri kadar bekletmek lezzeti yakalamanın en önemli püf noktası.” Kartal için yemek yapmak hem aileyle birlikte zaman geçirmek hem yoğun tempodan ve stresten uzaklaşmak için önemli bir fırsat. “Bu nedenle benim için son derece keyif ve mutluluk verici bir etkinlik halini alıyor. Favori yemeklerim genellikle geleneksel Türk ve İtalyan mutfaklarından” diyor.

~


DURMUŞ DÖVEN REYSAŞ YATIRIM HOLDİNG YKB.
İKİ TARİFTE BAŞARILIYIM

ÖZEL HAMBURGER
Yemek yemeyi çok sevmediğim halde iki tarif konusunda başarılı olduğumu söyleyebilirim. Birincisi özel bir hamburger. Az çekilmiş yağlı kıymanın içinde çekilmiş soğan suyu ekliyoruz. Onları salça, karabiber, az isot, az kuru ekmek içi, baharlarla destekliyor ve yoğuruyoruz.
SERVİS ŞEKLİ Kıyma topları az ezilerek tek yön pişirilerek özel sıcak ekmek içine konuluyor, marul, ketçap ve mayonez eşliğinde afiyetle yiyoruz. İkincisi ise bir tatlı. Kedi dilini sütlü kakaolu sıvıya batırarak diziyoruz ve her katına krem şanti koyuyoruz. Aralarına portakal muz gibi çeşitli meyve parçacıkları ekleyerek kat kat yapıp servis yapılıyor. Hem hafif hem lezzetli hem de besleyici bir tatlı.



SAĞLIKLI YEMEKLER PİŞİRMEYE MERAK SARDIM
MELTEM KURTSAN HERBAFARM AKADEMİ KURUCUSU

ŞEKERSİZ KEK
Özellikle son 10 yıldır, yani HerbaFarm Çiftliği’nde doğal yaşamı deneyimlemeye başladığımdan beri sağlıklı yemekler pişirmeye merak saldım. Çiftlikte yetişen keçiboynuzu ağacından elde ettiğim organik HerbaFarm markalı öğütülmüş keçiboynuzundan hazırladığım keçiboynuzlu şekersiz kek en iddialı olduğum tarif.
MALZEMELER Malzeme olarak gerekenler; 1,5 su bardağı HerbaFarm Öğütülmüş Keçiboynuzu,1,5 su bardağı tam buğday unu veya siyez unu, 2 yemek kaşığı bal veya pekmez, 2 adet yumurta, 1/2 su bardağı dövülmüş badem veya ceviz, 1/2 su bardağı doğal sızma zeytinyağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı karbonat veya kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı çeşitli kuru meyve veya havuç, elma rendesi. TARİF Tarif de şöyle: Sırasıyla yumurta, bal, zeytinyağı, kırılmış badem ve süt bir kaba dökülerek karıştırılır. Keçiboynuzu unu ve tam buğday unu eklenir. Sonra karbonat ve tarçın eklenerek iyice karıştırılır. Karışım yağlanan kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede 20-25 dakika pişirilir.



YAPIMI 2 SAAT SÜREN BALIK ÇORBASI
TUĞRUL ARIKAN ANADOLU ISUZU GENEL MÜDÜRÜ

HER MEVSİM FARKLI TARİF
Yemek yapmayı seven birisi olarak farklı ve güzel yemekleri tatmayı da seviyorum. Eşimin de aynı hisleri paylaşması beni çok motive ediyor. Her öğün ve her mevsim için yaptığım birçok farklı çorba, meze ve ana yemek çeşitlerim var. Son zamanlarda çok beğenilen ve kış aylarında sık sık yaptığım balık çorbamdan biraz bahsedebilirim, yapımı yaklaşık 2 saat sürüyor. 6-8 kişiye yetecek şekilde 2-2,5 kg gelen bir kırlangıç balığıyla çorbamızı yapacağız.
“TERCİHİM KIRLANGIÇ” Lipsos’la da güzel oluyor ama kırlangıç tercih ediyorum . Temizlettirdiğimiz kırlangıcı ikiye böldürelim ve balığı kapatacak kadar suda haşlamaya bırakalım. Bu sırada sebzelerimizi hazırlamaya başlamalıyız. Benim kullandığım sebzeler; sırasıyla 1 adet büyük boy kereviz, yarım paket brokoli, 2 adet orta boy patates, 2 adet orta boy soğan, 5-6 tane yeşil biber, 2 adet havuç, birkaç diş sarımsak. Balık haşlanıp beyaz eti hazır hale gelince suyunu süzüp balıkları başka bir yere alıyoruz. Süzülen suya tüm sebzeleri atıyoruz, tabii tuz ve karabiber de ekleyip ve sebzeleri kaynamaya bırakıyoruz.
DİKKAT İSTEYEN AŞAMA Sonra en uzun, zahmetli ve dikkat isteyen aşama başlıyor: Balığın etlerini ayıklamak. Süzgeçle sebzeleri alalım rondo işleminden geçirelim ve sebze püresini oluşturalım. Rondo aşamasında biraz daha tuz, karabiber ve sarımsak ekleyelim. Ezilmiş sebze püresini ve ayıklanmış balıkları, balık ve sebzeleri haşladığımız suya ekleyip hafif ateşte iyice karıştıralım. Tereyağını ve kırmızı biberi bu aşamada ekleyelim, ben ayrıca bu aşamada biraz safran da koyuyorum. Bir yumurta sarısı ve limonla terbiye yapıp onu da yavaş yavaş ekleyip karıştıralım. Maksimum yarım küçük paket krema da ekliyorum hatta bazen daha da az, herkese göre bu oran değişir. Tuz karabiber ayarına bakın, belki biraz limon.



MUTFAKTA İŞ DÜŞÜNMÜYORUM
BABÜR ÇELEBİ ESAS HOLDİNG GIDA GRUP BAŞKANI

ÖZEL SALATALAR
Ben 20 yıldır yemek yapıyorum. Özel salatalar yapmayı çok seviyorum. Tarifini paylaşmak istediğim ilk salata roka salatası. Roka ve kuzu kulağını irice doğruyoruz, soğan yarım halka, domates küp olarak kesiyoruz. Ardından 2 avokado, kişniş, balzamik, limon, zeytinyağını ekliyoruz. Azıcık da tatlı badem ve ceviz ekliyoruz.
TERCİHİ İTALYAN Göbek salatayı da küp kesilmiş elma, kuru üzüm, maydonoz, tere, nane, ceviz, salatalık, havuç, limon ve zeytinyağı ile yapıyorum. Yemek yaparken iş düşünmüyorum. Genel olarak sevdiğim mutfağın da İtalyan mutfağı olduğunu söyleyebilirim.



ALİ SABANCI’DAN YEMEK TÜYOLARI 


Pilav yaparken püf noktası kızartırken zıplamasıdır. Pilavı kahverengi oluncaya kadar zıplatarak kavurmak gerekiyor. Pilava limon suyu koyarsanız daha iyi zıplar.
İrmik helvasının altın gibi olması lazım… Bunu yaparken sabırlı olmak zorundasın. Yağda 1 bardak irmiği kavuruyorsunuz sonra 1 bardak şeker ve 1,5 bardak sıcak süt koyuyorsunuz. İrmiği çok iyi karıştırmak gerekiyor.
 Hindiyi sabah 8’de yapmaya başlayacaksın. Öğlen 4 gibi hazır olacak. Bütün hindiyi içini temizleyerek fırına koyuyorsun.
 Hindiyi fırında 150 derecede pişirmeye başlıyorsun. Hindiden akan suyu her saat başı kaşıkla yukarı koyuyorsun. Bir de üstü kağıt gibi olsun diye fırçayla üzerine bira sürüyorsun.
 Yemek işi gerçekten bir terapi. Kendin için yemek yapıyorsun. En üzücü tarafı da 2 saat uğraşıyorsun 10 dakikada bitiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz