CEO'nun eğitim tercihi

Kariyer yolculuğunda zorlu basamakları hızla çıkıp başarıya yürüyen CEO’lar, çocuklarının eğitim rotasına nasıl karar verdiklerini CEOLife’a anlattı...

7.01.2019 12:33:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'nun eğitim tercihi

İş hayatında önemli başarılara imza atan CEO’ların kariyer yolundaki bu başarıda şüphesiz aldıkları eğitimin önemli rolü var. Nitelikli eğitimin ardından iş dünyasının zorlu basamaklarını hızla çıkan CEO’lar, çocuklarının eğitim yolunu belirlerken kendi deneyimlerinden hareketle karar veriyor. Genelde çocukları için ilk ve orta öğrenimde yurt içini tercih eden iş insanları, üniversite eğitimi içinse yurt dışına yönlendirme yapıyor. Çocuklarının eğitim çalışmalarına önemli mesai harcayan CEO’lar, eğitimde iyi okul ve yurt dışı deneyimin yanı sıra sosyal imkanlara da dikkat ediyor. İş dünyasının önde gelen isimleri eğitim konusundaki yaklaşımlarını CEOLife’a anlattı.

“TUTKUYLA YAPACAKLARI İŞİ KEŞFETMELİLER”

GAMZE CİZRELİ / Big Chefs kurucusu

ÜÇ ÖNEMLİ ADIM Çocukların eğitimlerinde bana göre çok önemli üç nokta var. İlki kesinlikle sevdikleri işi keşfetmelerine yardımcı olmak. Hayat boyu başarılı olmanın tek yolunun bir işi aşkla yapmak olduğuna inanıyorum. Onlara aşık olmaları ve tutkuyla yapacakları işi bulmaları için yardımcı olmalıyız. Örneğin büyük oğlum Oğul, Lise 1’de Amerika’da gittiği bir yaz okulunun biyoloji dersinde, bir domuzun kalbini keserek yaptıkları deney sırasında büyülenmiş ve o yaşta kendini biyolojiye, canlıları ve hastalıkları incelemeye adaması gerektiğine karar vermişti. Şimdi Amerika’da tıp eğitimi görüyor. Küçük oğlum Ali ise NY Columbia Üniversitesi’nde girişimcilik yaz okuluna gitti. Çocukların dünyaya açılmalarını sağlamak gerekiyor. Ne iş yaparlarsa yapsınlar dünyayı takip edebilmek, her ülkeden dost sahibi olabilmek onların vizyonunu her şeyden daha çok genişletecek. Bunun için yabancı dili çok iyi öğrenmeliler. Sadece okullarda öğrendikleri dil bilgisiyle kalmayıp imkanları zorlamalı, mümkünse yurt dışındaki yaz programlarına ya da çalışma gruplarına katılmalılar. Au-pair programları, yani farklı bir ülkede dil öğrenme amaçlı misafir bir ailede kalmak veya bir yaşıtını kendi evinde ağırlamak üzere kurulmuş programlar da büyük fayda sağlıyor.

GÖNÜLLÜLÜK BİLİNCİ GELİŞMELİ Değineceğim bir diğer önemli nokta ise gönüllülük bilinçlerinin gelişmesi. Bir çocuğa aşılanabilecek en değerli duygunun bu olduğuna inanıyorum. Sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş bireylere hem ülkemizin hem de dünyamızın çok ihtiyacı var. Bunun için de çocuklar dünyanın neresinde olursa olsun gönüllülük esaslı işlere katılmalı, sosyal sorumluluk projelerinde mutlaka yer almalı. Oğul, iki yıl önce Birleşmiş Milletler’e başvurarak Suriye sınırında bir çadır kampında sağlık uzmanlığı yapmıştı. Küçük oğlum Ali sömestir tatilinde Katmandu’ya giderek oradaki bir köy okulunda öğretmenlik yaptı. Down Sendromu Derneği’nde gençlere meslek edindirme amacıyla yapılan çalışmalara da yardımcı oluyor.

“HEDEF DÜNYA İNSANI OLMALARI”
NİV GARİH / Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı

AİLEDEN UZAK OLMAMALI Henüz 3 yaşında bir kızım var. Geçen yıl yuvaya başlayan Alaia’nın eğitim rotasını planlarken özellikle lise döneminin sonuna kadar aileden uzak olmamasını arzuluyoruz. Türkiye’de ülke ve aile kültürünü özümseyerek altyapılarını geliştirmeye özen gösteriyoruz. Yaş ilerledikçe ve her çocuğun karakterini göz önüne alarak farklı opsiyonlar sunmakta da fayda görüyorum. Üniversite çağında ise yurt dışı veya yurt içinde, aileden bir nevi koparak bağımsızlığa yönlendirmek gerekir. 

MERAK UYANDIRMAK GEREKİYOR Bazı seçimleri çocuklarımıza bırakmak özgürlük, özgüven, mesuliyet ve cesaret duygularını güçlendirecektir. Eğitim s��recinde dünyaya açılmalarına, yeni dil öğrenmelerine ve farklı tecrübe edinmelerine ve dünya insanı olmalarına fırsat sağlamalıyız. Eğer yurt dışında okurlar veya çalışırlarsa ülkemize geri döndüklerinde Türkiye’ye katma değer sağlayacak kapasiteye ulaşmalarına yardımcı oluruz. Eğitim sadece okul sürecinde bitmiyor, ebeveynlere düşen en büyük görev çocuklarımızın her gün yeni şeyler öğrenmelerine vesile olmak ve meraklarını uyandırmak. Eğitim hayatını sosyal imkanlar ve kişisel gelişime yönelik faaliyetlerle desteklemek gerekir. Bunun için müzik, spor veya sanat alanlarında hobi edinmeyi önemli buluyorum.

“YURT DIŞINDA TECRÜBE EDİNMELERİNİ İSTERİM” 

HEDİYE GÜRAL GÜR NG Hotels İcra Kurulu Başkanı

İYİ OKUL OLMASI ÖNEMLİ Çocuklarımız henüz küçük olduğu için şu ana dek büyük kararlar almak zorunda kalmadık. İlkokul seçimi bizim için önemliydi. Bu noktada kriterlerimiz köklü bir okul olması, iyi eğitim vermesi, İngilizce eğitimi, sosyal gelişim gibi konulardı. Bu noktada da bütün bu konuları kapsayan iyi okul olması çok önemli. Sonraki süreçte ise yurt dışı deneyimini önemli buluyorum. Ben üniversite ve yüksek lisans eğitimimi Türkiye’de tamamladım. Çocuklarımın benden farklı olarak lisans veya yüksek lisans için yurt dışına gidip orada tecrübe edinmelerini çok isterim. 

SOSYAL GELİŞİM ÖNEMLİ Ben çocuklarımın aldığı eğitim kadar sosyal olarak gelişmelerini de çok önemsiyorum. Bu nedenle spor ve sanata değer verilmesi, öğrencilerin bu alanlara teşvik edilmesi benim için önemli. Örneğin oğlum okulunda iki yıldır İngilizce drama kulübünde ve arkadaşlarıyla birlikte şahane oyun ve müzikaller sergiliyorlar. Hem sanatla yoğruluyorlar hem takım çalışmasını deneyimliyorlar hem de birlikte başarmayı ve alkışlanmayı tecrübe ediyorlar. Bu tecrübelerin ileriki dönemlerde çok faydasını göreceklerine inanıyorum.

“EĞİTİM YOLCULUĞUNDA ESNEKLİK ÖNE ÇIKIYOR”

ÖZGÜR SOY / Kumport CEO’su

DÜNYA KÜLTÜRLERİNE AÇIK OKULAR SEÇİLMELİ Bu yıl benim ikizlerim lise hazırlık sürecinde ve eğitim fazlasıyla gündemimizde. Son bir aydır nasıl ders çalışmaları ve nasıl hazırlanmaları gerektiğini birlikte planlıyoruz. Teknolojik ilerlemeler ve buna bağlı olarak sosyal hayatın ve iş dünyasının dönüşümü baş döndürücü hızda ilerliyor. Artık çocuklarımızı dünya vatandaşı olarak yetiştirmek zorundayız. Dünyanın her yerinde kendini evinde hisseden insanların dönemi artık. Çocuklarımın eğitim yolculuğunda da esneklik kavramını önemli buluyorum. 

BÜYÜK DEĞİŞİMLER YAŞANACAK Bizim çocuklarımızın kariyer çağında dünya ve toplum bugünkünden çok farklı olacak. Muhtemelen onların kariyer hayatı boyunca da büyük değişimler yaşanacak. Değişimi bir norm olarak kabul ederek ve bir sörfçü gibi bu dalgalarla birlikte süzülerek, hayatlarını yaşayabilmeliler. Bunun için de bilimsel yönü ağırlıklı, farkındalığı ve genel kültür seviyesi çok yüksek, yargılayıcı olmadan sorgulayıcı olan bireyler olarak yetişmeleri çok önemli. Bu doğrultuda okul seçiminde de akademik eğitimle birlikte değerler konusunda eğitim veren, dünya kültürlerine açık olmayı öğreten okullar seçmeye çalıştık. 

GİRİŞİMCİ RUHA SAHİP OLSUNLAR Ben eğitim konusunda çok şanslıydım. Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde hem iki yabancı dili çok iyi öğrenme, hem de bilimsel tarafı çok ağırlıklı, ezberden uzak, farklı kültürleri merak eden ve sorgulamaya dayalı bir eğitim dönemi geçirme şansı buldum. Bunlar çocuklarımın eğitiminde de olmasını isteyeceğim unsurlar. Farklı olmasını isteyeceğim yönler ise daha fazla gezip farklı kültürleri deneyimlemeleri, daha fazla girişimci ruh edinmeleri.

“TERCİHLERE SAYGI DUYUYORUZ” 

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı 

ÇOK DİLLİ EĞİTİM ÖNEMLİ Oğlum Emir okulunu bitirdi ve çalışmaya başladı. Orkan Orakçıoğlu ise Özyeğin Üniversitesi’nde İşletme okuyor. Kızım Zeynep Sare henüz 7 yaşında ve TED’de okuyor. Biz en iyi okul yakın okuldur diye düşünüp seçimimizi böyle yaptık. Bildiğiniz gibi ben Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Tasarım Bölümü’nde akademisyenim. Bir baba ve akademisyen olarak çocukların okul hayatında özellikle çok dilli eğitime önem veriyorum. Eğitimi sevdirmek istiyoruz ve bunun için de çocuklarımızın tercihlerine saygı duyuyoruz. 

PROJE ÇOCUK YETİŞTİRMEK İSTEMİYORUZ Eşimle birlikte etrafımızda çokça olan proje çocuk yetiştirmek istemiyoruz. Çocuklara özel derslerle, seçecekleri meslek konusunda yönlendirmek doğru bir yaklaşım değil. Çocukları hayatın içine ne kadar yakın tutarsak o kadar iyi. Tek başına kararlar alabilmeliler. Bireysel başarı bir barometre olmamalı. Hayat bu değil. Çocuklarımızın bakış açısını yok saymamak gerekiyor.

“İLGİ ALANINA GÖRE KENDİ SEÇİMİNİ YAPACAK” 

MEHMET T. NANE Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü 

EN İYİ İMKANI SUNMAKLA MÜKELLEFİZ Bir kızım, bir oğlum var. Kızım 20 yaşında üniversiteye, oğlum ise 13 yaşında ortaokula gidiyor. Kızım eğitim rotasını belirledi ve genetik mühendisliği okuyor. Oğlumun ise daha yolu var. Biz ebeveyn olarak ona sosyal ve akademik anlamda en iyi imkanları sağlamakla mükellefiz. Bunun ötesinde seçimlerini kendi ilgi alanı ve yetkinliklerine göre kendisi yapacak. 

ÖNCELİK RUHLARINI DOYURMAK Çocuklarımın kişisel gelişiminde öncelik her zaman ruhlarını doyurmak üzerine oldu. Mutlu, sevgiyle büyüyen, fırsat tanınan, kendine güvenli, dikkatli ve özenli gençler olmalarını isterim. Bu anlamda da manevi yönden onları elimden geldiğince iyi yönlendirmeye çalışırım. Ama elbette eğitimsel anlamda donanımları da bir o kadar önemli. Bu bağlamda da bol bol kitap okumalarına fırsat vermek, spora yönlendirerek beden, ruh sağlığı dengelerini korumalarına yardımcı olmak, seyahat olanakları yaratmak, onlarda gündemle ilgili sohbet etmek ve farkındalıklarını yükseltmek bize düşen en büyük görevlerden biri.

“NE OLMAK İSTİYORSA ÖZGÜR” 

BORAN UZUN / MNG Genel Müdürü

 İSTEDİĞİ ALANA ODAKLANMALI Kızım Mavi, İstanbul Erkek Lisesi Vakfı’nda okuyor. Alman tedrisatlı bir okul. Disiplinli bir çocuk olduğu için okulundan memnun. Yedi yaşında bir çocuğa üniversite planı yapmak için henüz erken. Ben ne isterse o alana odaklanmasını istiyorum. Elektronik Haberleşme Bölümü mezunuyum ama istediğim şeyi olmadım. Kızım Mavi’ye ne istiyorsa onu olabilme özgürlüğünü vermek istiyorum. 

HER KESİMDEN ARKADAŞ EDİNEBİLMELİ Lise sona kadar burada okuyacak. Mezun olduğunda isterse yurt dışında okuma şansı var. Biz çerçeveleri belirli, iyi bir okulda okuyup onun içinde doğru kararları vermesini istiyoruz. Mesela devletin BİLSEM isimli özel çocuklar için okulu var. Orada da okumasını istiyorum, böylece her türlü ekonomik düzeyden insanla arkadaş olma fırsatı bulabilir.” 

“ODAKLILIK BAŞARI GETİRİYOR” 

OYA ŞENER FİBA Perakende Grup Başkanı 

İLGİ ALANI ÖNEMLİ Kızım Petek artık 22 yaşında ve eğitiminde önemli bir yol kat etti. Eğitim yolculuğunda özellikle ilgi alanı ve yurt dışı deneyime önem verdik. biyomedikal konusuna çok fazla ilgiliydi. Kendi tercihleri doğrultusunda Amerika’da Duke Üniversitesi’nde Biyomedikal okudu. Bu yıl bitirdi ve başarısı sayesinde üniversitede kaldı. 

KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM Kızım tercihlerinde hep netti. Ortaokulda kendisi biyolojiye ilgi duyduğu için ona odaklandı ve eğitim hayatı hep odaklı gitti. Ben yönlendirmek zorunda kalmadım. Bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz