Hayati Avantaj

Yetenekler üzerine kurulu bir strateji ile nasıl kazanılır?

1.02.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hayati Avantaj



ANA FİKİR
İş dünyasındaki herkes, rakiplerinin uyum sağlayamayacağı hayati bir üstünlüğü kazanmaya ve sürdürmeye uğraşıyor. Bu alanda başarılı olan şirketler, uzun vadede daima "uyumlu" kalmaktadır.
- İşlerine yarayacak ürün ve hizmetlere odaklanmakta ve yeteneklerine dayalı ürün ve hizmetlere sahip olmaktadırlar.
- Sürekli ve bilerek ilgili yetenekleri derinleştirmeye yatırım yapmaktadırlar. Böylece rakipleri onlara yetişememektedir.
- Alanını seçtikleri oyun ve bunun sonuçta sağlayacağı pazar konumlanması konusunda son derece açık fikirli ve cesurdurlar.
Buna göre ilerlemek ve önde kalmak için yüzde 100 uyumlu olma konusunda istikrarlı ve kesintisiz biçimde çalışın:
- Pazara dair bir yaklaşım benimseyin; bu, size özgü ve rakiplerinizin edinemeyeceği yeteneklere uygun olsun.
- Şirketinizi yönlendirecek ve spesifik alanlarda dünya klasında kılacak 3-6 yeteneği açıklayın.
- Bu yeteneklere dayanan bir ürün ve hizmet portföyü yaratın, böylece üstün geri dönüşler elde edersiniz.

1-Yeteneklerce yönlendirilen bir stratejinin mantığı

Zaman geçtikçe şirketlerin pazar yapısına uygunluğu giderek azalmaktadır:
- Yeni ortaya çıkan bir pazar fark edilir ve şirketin bu pazara uygunlukla ilgili yetenekleri geliştireceği varsayılır. "Sen yap, onlar arkadan gelecektir" yaklaşımı.
- Bir başka yönetici GZFT (güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar, tehditler) analizini benimseyebilir ve yeni bir yön belirleyebilir.
- Statik olan ve kaybolmaya başlamış bir pazara dönük mevcut bir ürün hattına sarılırsınız.
Öte yandan pazarı analiz ettiğinizde, uyumlulukla mali performans arasında açık bir istatiksel ilişki bulunduğunu görürsünüz. Veriler gösteriyor ki bir dizi sektörde ve çeşitli pazarlarda ortaya çıkan istikrarlı bir "uygunluk primi" vardır. Uygunluk dört spesifik ve gözlenebilir yoldan değer yaratır:
1-Yeteneklere dayalı bir strateji izlerseniz daha verimli olursunuz. Çünkü en uygun yeteneklerinizi geliştirme konusunda süreğen ve istikrarlı bir vurgu vardır.
2-Uygunluk, yatırımlarınıza odaklanmanın harika bir yoludur. Verimli bir gelişme döngüsü başlatmak için gerekli olan parayı ve zamanı harcamışsınızdır.
3-Yeteneklerinizi daha fazla ürün ve hizmete uygulamak için çaba gösterdiğinizde, daha fazla değer elde edersiniz. Daha az tekrar ve daha fazla fayda söz konusudur.
4-Açıkça belirlenmiş tek bir stratejiye adandığınızda, herkesi bir noktada buluşturursunuz. Günü birlik alınacak kararlar konusunda çok daha fazla uyum olacaktır.
Pekala yeteneklere dayalı bir strateji izlemek tam olarak ne anlama gelir? Pratik tabirlerle uygunluk, birbiriyle ilişkili üç stratejik unsur üzerinde düşünülerek çıkar:~

O Oyun tarzı - şu sorunun cevabıdır: "Pazardan nasıl değer elde edeceğiz?" Şirketinizin, ticarileşmek için kullanacağı oyun tarzıdır. Bu, yenilikçi olmayı, düşük maliyetli tedarikçi olmayı, kendinizi en üst düzey oyuncu olarak belirlemeyi, müşterilere ve sizin yeteneklerinize tam olarak uyan diğer yaklaşımları içerebilir. Yöneticilerinizin, müdürlerinizin ve çalışanlarınızın hepsinin de şirketin müşteriler için nasıl değer yaratacağını anlaması gerekir.

Y Yetenekler sistemi - şu sorunun cevabıdır: "Değer iletmek için neyi farklı yapacağız?" Yetenekler sisteminiz sizi tercih ettiğiniz yolda başarıya götürecek 3-6 faaliyete dayanacaktır. Müşterilere hizmet vermek için tekrar tekrar yaptığınız şeydir. Eğer seçtiğiniz oyun tarzı şirketinizi sokmak istediğiniz doğrultuyu tam olarak kapsayan şeyse yetenekler sisteminiz de sizi oraya taşıyacak motordur.

Ü Ürün ve hizmet uygunluğu - şu sorunun cevabıdır: "Ne satacağız ve kime satacağız?" Uygunluğa sahip şirketler, teklif portföylerini tüm ürünlerini ve hizmetlerinin yetenekler sistemi tarafından desteklendiği, şirketin seçtiği oyun tarzına uygun bir şekilde oluşturur. Uygunluğu artırmak için sizin yeteneklerinize uygun olmayan ürün ya da hizmetleri kaldırabilirsiniz.
Yeteneklere dayalı stratejinin temel görevi bu üç unsuru bir araya getirmektir. Yeteneklere dayalı bir stratejiyi kullanırken:
- Oyun tarzınız, potansiyel bir pazarı anlamaya çalışmaktan değil, mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarına, büyüme fırsatlarına, mevcut yeteneklerinize ve tüm bu faktörlerin nasıl bir araya getirileceğine dair derinlikli bir bakıştan çıkar.
- Yetenekleriniz, tesadüfi olaylar üzerine değil, oynamayı seçtiğiniz oyun tarzına göre yaratılır ve bunun üzerine temellenir.
- Ürün ve hizmet gamınız seçtiğiniz oyun tarzınıza göre düzenli olarak ayarlanır.
- Stratejiniz her şeyi bir araya toplamakla ilgili kendi en iyi yargınızdan ibarettir. Buna göre stratejiniz zamanla tecrübe kazandıkça daha da gelişir.
Mevcut uygunluk seviyenizi anlamak için şu soruları cevaplamak faydalı olabilir:
- Nasıl değer yaratacağımız hakkındaki seçimimiz konusunda açık mıyız?
- Bunu yapabilmek için yeteneklerimizi güçlendirmeye yatırım yapıyor muyuz?
- Halen sahip olduğumuz 3-6 yeteneği sayabilir miyiz ve bunların verimli bir sistemde nasıl çalışabileceğini anlatabilir miyiz?
- Şirket operasyonlarımızın tümü bu üstün yetenekler sistemine dayanıyor mu?
- Örgütsel yapımız, işletme modelimiz ve performans yönetimi sistemlerimiz yeteneklerimizi güçlendiriyor mu?
- Ürün ve hizmetlerle ilgili olarak "hedef nokta"yı belirledik mi?
- Sattığımız ürün ve hizmetlerimizin çoğu bu hedefe uygun mu?
- Yeni ürünleri ve şirket satın almaları oyun tarzımıza ve yetenekler sistemimize uygunluğu bakımından istikrarlı olarak değerlendiriyor muyuz?
- Kuruluştaki herkes bizi farklı kılan yeteneklerimizi kendi sözcükleriyle anlatabiliyor mu?
- Şirketimizin liderliği bu yetenekleri istikrarlı olarak güçlendiriyor mu?
- Seçtiğimiz pazarlara girme hakkı kazandık mı?
- Aldığımız tüm kararlar uygunluk seviyemize katkıda bulunuyor mu, yoksa bunların bazıları bizi uygunluktan uzaklaştırıyor mu?~

2-Stratejik tercihlerde üç bileşeni değişken olarak kullanmak
Eğer dikkatli değilseniz, sonuçta tercih ettiğiniz oyun tarzı peşinde olduğunuz pazarın öngörülmüş bir büyüklüğüne, zaten sahip olduklarınız üzerine kurulu bir yetenekler sistemine ve kâr için ne olursa olsun yapmaya dayalı kriterlerce şekillenmiş ürün ve hizmetlere dayalı olacaktır. Bu, işleri geriye götürmektir. Yeteneklere dayalı bir strateji bu şekilde işlemez. Şirketiniz, en iyi yaptığınız işe yoğun olarak odaklanacak kadar disiplinli olmalıdır.
Şirketlerin değer yaratmasının on beş jenerik yolu vardır:

Kaynak eBay

Bir dizi tedarikçi veya kaynak için bir adım mesafedeki mağaza özelliğiyle fayda sağlar

Kategori lideri Coca-Cola, Intel

Pazarın büyük kısmını elinde tutar ve bu konumu pazarları şekillendirmek için kullanır

Konsolidatör Cisco, Microsoft

Satın almalar ve kesintisiz AR-GE yoluyla bir sektöre egemen olurlar

İhtiyaca özel Dell, Burger King

İhtiyaca özel ürün ve hizmet sunmak için pazar sezgisini ve zekasını kullanırlar

Aracıyı gereksiz kılan NAPA, Priceline

Değer zincirinin erişilmesi güç kısımlarına erişim sağlarlar

Tecrübe sağlayıcı Starbucks, Apple

Müşterilere zengin tecrübeler sunarak katılım ve keyif yaratır

Hızlı takipçi Hyundai, VVrigley

Başkalarının buluşlarını yeni yollarla başarılı şekilde pazarlamalarını sağlar

 

Inovatör Apple, 3M

Pazara yaratıcı ürünler ve hizmetler sunar

Platform sağlayıcılar NSE, FedEx

Diğerlerinin faydalanabileceği altyapı ya da ortak kaynakları işletirler

Yüksek kaliteli oyuncu BMW, Nordstrom

Yalnızca son teknoloji ürünler ya da hizmetler sunarlar

Düzenleme takipçileri HMO'lar

Yüksek düzeyde kurala tabi sektörlere yönetim hizmetleri ve erişim sunarlar

Şöhret oyuncuları Tats, Volvo

Adanmış, bağlı bir müşteri grubuna yüksek kalite bir ürün sunarlar

Risk emici Insurance

Çok sayıda müşteri için riskleri bir havuzda toplayarak riski azaltır

Çözüm tedarikçisi IBM, JCI

Tam olarak müşteri ihtiyacına uygun ürün ve hizmet paketleri tedarik ederler

Değer oyuncusu VValmart, IKEA

Benzer ürün ve hizmetler için çok düşük fiyatlar ya da yüksek değer sunarlar


Başarılı şirketler, bu jenerik yaklaşımların ikisini ya da daha fazlasını kendilerine özgü tarzda birleştirir. Örneğin Apple inovatörlüğü, tecrübe tedarikçiliğini ve yüksek kalite oyunculuğu birleştirmektedir. Bir bilgisayarın karmaşıklığını bir ev cihazının basitliğiyle birleştiren cihazlar yapar ve pazarlar. Sadece Apple'ın bu yolda başarılı olmasının da gösterdiği gibi bu, oyunu oynamanın zor ve ayırt edici bir yoludur.
Şirketinizi ileri ve yukarı taşıyacak kendi oyun tarzınızı geliştirmek için yapmanız gereken iki şey vardır:
Kendi en iyi yolunuz hakkında görüşmelere, çalışma gruplarına ve yönetici sezgilerine dayalı bir hipotez oluşturun
Pazarı doğru tanımladığı, sizi farklılaştırdığı, uygun ve tercih edilebilir kıldığı konusunda hipotezinize bir sürüş testi uygulayın
- Değer yaratmak için yukarıdaki 15 jenerik yolla ilgili olarak yönetici ekibinizle konuşun ve ilgili yaklaşımları birleştirmek konusunda bir ilk hipotez ortaya çıkarın.
- Bir kez fikir aklınıza geldiğinde, sürüş testi yapın. Aşağıdaki kontrol listesine göre önerilen stratejinizi değerlendirin:

Bizim oyun tarzımıza değer verecek bir pazar var mı?
Tercih ettiğiniz oyun tarzını izlemeye değer kılacak yeterli sayıda müşteri olup olmadığına bakın. Bunu yaparken ikame seçenekler için ufku tarayın, benzer işlevleri farklı yollardan yerine getirebilecek beklenmedik ürünler arayın. Yüksek miktarda ikame sayısı henüz yeterince güçlü bir oyun tarzı bulamadığınıza işaret edebilir.~

Bu fikir bizi rakiplerimizin oyun tarzından yeterince farklılaştırıyor mu?
Herhangi bir rakibinizden daha iyi teçhize olduğunuz ve rakiplerinizin istese de taklit edemeyeceği bir oyun tarzına sahip olmak istersiniz.

Seçtiğimiz oyun tarzı süre giden değişimlere ya da sektörümüzde meydana gelebilecek değişikliklere uygun mu?
Oyun tarzınız, sektörünüzde geldiğini gördüğünüz dışsal değişimlere karşı değerlendirilmelidir. Bütün ihtimalleri, hatta olabilecek bütün potansiyel değişiklikleri hesaba katın ve seçtiğiniz oyun tarzıyla bunlara uyum sağlayıp sağlayamayacağınıza bakın.

Oyun tarzımız yeteneklerimiz tarafından destekleniyor mu? Bu nedenle mantıklı mı?
Her şeyden önemlisi, bildirme yeteneğimizdir. Bu da yeteneklerinizin oyun tarzınızı ne kadar desteklediğiyle ilgili bir sorundur. Seçtiğiniz oyun tarzınızı hayata gerçekten geçirebilmek için derin kurumsal kaynaklarca desteklenen ayırt edici yeteneklere sahip olmalısınız.

Yetenekler sistemi
Amazon.com, 1995'te "dünyanın en büyük kitap mağazası" olarak lanse edildi, ancak kitap sadece bir giriş noktasıydı. Önce müzik CD'leri ardında giysi, bisiklet, elektronik cihazlar, gıda vs. eklendi. Amazon bunu yapabildi, çünkü bir tecrübe tedarikçisi ve süper toplayıcı olarak oyun tarzı kurdu.
Daha ayrıntılı açıklarsak Amazon'un oyun tarzı şunları içeriyordu:
- Müşterilere bir adım mesafede katılım sağlayan online alışveriş tecrübesi ver.
- Dünya genelindeki milyonlarca müşteriden gelen geridönüşlerle ilave ürün bilgisi ver.
- Sorunsuz ve tamamıyla güvenilir ürün tedarik et.

Bu oyun tarzını desteklemek için Amazon sıkıca bağlı beş entegre yeteneğe sahipti:
1-Amazon, web sitesinde müşteri tavsiyelerini derinlikli ürün bilgisi olarak kullanma konusunda öncülük etti. Son teknoloji online müşteri arayüzünü ve zekice pazarlama yollarını tasarlama konusunda daima mükemmelleşti.

2-Amazon, lojistik devi Walmart'a rakip olabilecek düzeyde bir arka uç tedarik zincirine sahiptir. Amazon'un kurum içi lojistiği o kadar iyidir ki üçüncü taraflara bu hizmeti vererek şirkete ayrı bir gelir kanalı yaratmıştır.

3-Amazon mağazacılık alanında istisnai derecede iyidir. Fiyatları diğer satıcıların altında tutarken nitelikli ve özel ürünleri saldırgan biçimde satmayı yönetebilmektedir. Amazon'un mağazacılık hüneri, Amazon izleyicilerinin önemsiz göstermeye çalıştığı gizli bir değer kaynağıdır.

4-Amazon'un müşteri yönetimi sistemleri dünya klasındadır. Ürünlerle ilgili müşteri geri dönüşü global olarak satılan hemen hemen tüm ürünler için mevcuttur. Sık kullanıcılara hızlı nakliyede büyük indirimler sağlayan Amazon Prime gibi yeni inovasyonlar online mağazacılık kavramlarında son teknolojiyi temsil etmektedir.~

5-Amazon, faaliyetlerini optimize etmek için perde arkasında bir dizi inovasyon gerçekleştirmektedir. Kindle, tek tuşta anında sipariş ve bulut iletişim (cloud computing) gibi hizmetler önce Amazon'da dahili kullanım için geliştirildi, daha sonra müşterilere sunuldu. Amazon teknik yeteneklerini organik olarak ve satın almalar yoluyla geliştiriyor. Örneğin 2010'da, yerel nakliye filoları kullandığı on büyük ABD şehrinde aynı gün teslimat sistemini başlattı. Bu, Amazon Prime üyelerinin cumartesi teslimat gibi ekstra özelliklerden faydalanmasını sağlıyor. Amazon halen aynı gün teslimatın başka nerelerde anlamlı olabileceğiyle ve şirkete rekabet üstünlüğü sağlayabileceğiyle ilgili olarak analitik yeteneklerini kullanıyor. Amazon, son derece yetenekli bir inovatör olduğunu kanıtlamıştır.
Hayati bir üstünlük kazanma perspektifinden, yetenekler sisteminiz sürekli yatırım yapacağınız ve şirketinizi ayırt eden üç ila altı yetenekten oluşmalıdır. Amazon örneğinin gösterdiği gibi bu yetenekler, seçtiğiniz oyun tarzını izlerken birbirini güçlendirmelidir. Bütün büyük şirketler, iyi kurulmuş ve sıkı odaklı yetenekler sistemleri tarafından desteklenir.
Bir yapabilirliğin basitçe bir şirket işlevi ya da uygulaması olmadığına dikkat edin. Belirlenmiş bir sonucu güvenilir ve istikrarlı biçimde ortaya çıkarma yeteneğidir. Yetenekler mali güce de dayalı değildir. Eğer mali güç pazardaki başarıyı belirleyen tek faktör olsaydı, herhangi bir sektöre girmeyi planlayan herhangi bir büyük şirket, yeterli yatırımı yaptığında başarılı olurdu. En önemli yetenekler daima ayrıt edicidir. Çünkü diğerlerin sahip olmadığı, göze çarpan bir üstünlüğü temsil ederler.Kendi yetenekler sisteminizi ele alırken kilit bir soru şudur: "İhtiyaç duyduğumuz yeteneklerle mevcut yeteneklerimiz arasındaki uçurum nedir?" Kuşkusuz kendi oyun tarzını geliştirmek daha en başta iyi olduğunuz şeyleri hesaba katacaktır, ama kaçınılmaz olarak doldurulması gereken boşluklar olacaktır. Bu boşlukların kazanma şansınızı engelleyecek kadar büyük olup olmadığını değerlendirmelisiniz. Eğer boşluklara köprü kuru-lamıyorsa oyun için yeni bir yol bulmalısınız.
Söz konusu açığı kapatmak için:
- Pazarda halen en fazla kazanma şansı olan diğer şirketlere bakın. Onların ne tür yetenekleri olduğunu belirleyin ve bu yeteneklerin kazanma şanslarına neler kattığına bakın.
- Kendi yeteneklerinizi çıplak gün ışığında değerlendirin. Mevcut durumda neyi başkalarından daha iyi yapabileceğinizi görün.
- Belirlenmiş oyun tarzınızla gelecekte kazanmak için ihtiyaç duyduğunuz ilave yetenekleri edinmenizi sağlayacak, gerçekçi bir gelişme planı ortaya koyun. Yeni teknolojiye ihtiyacınız olacak mı? İnsanları eğitmeniz ve geliştirmeniz gerekecek mi? Gerekli uzmanlığı nasıl geliştireceksiniz? Tüm bunlar mantıklı ve gerçekçi mi?
- Tam olarak kullanmadığınız mevcut yetenekleri ele alın. Bu yetenekleri şirketin başka kısımlarında iyi sonuçlar elde etmek için kullanabilir misiniz? Mali değerlerinizi güçlendirecek şekilde, aynı insanlar ve aynı iş süreçleri daha fazla ürün hattında amortize edilebilecek mi?

Yeteneklere dayalı bir strateji alternatif bir doğrultuyu temsil eder: Şirketinizde değer yaratımının temel mekanizmalarını (en iyi yaptığınız şey) ve pazarın ihtiyaçlarını etkin biçimde karşılama fırsatlarını tanımlayın ve uygun bir stratejik konum için her ikisine de en uygun tercihi yapın."
Paul Leinwand ve Cesare Mainardi


Ürünleriniz ve hizmetleriniz kim olduğunuza dair en görünen şeylerdir. Bu nedenle birçok şirketin kendisini böyle tanımlaması şaşırtıcı değildir: "Biz bir telefon şirketiyiz" ya da "Şirket danışmanlık hizmetleri satıyoruz". Ürünleri ve hizmetleri şirketinizin omurgası olarak kullanmak çekicidir, ancak bu bazı potansiyel sorunlar üretir:
Eğer kendinizi ürünlerinizle tanımlarsanız, sektörünüzdeki diğer şirketlerle aynı yapıya bürünürsünüz. Muhtemelen diğer oyuncuların da mücadele ettiği aynı maliyet verimsizlikleriyle karşılaşırsınız. Stratejinizi mevcut ürün portföyünüze uydurma konusunda bir baskı olacaktır. ~
Eğer amiral gemisi niteliğindeki ürününüzle ilgili pazar değişirse gidecek hiçbir yeriniz kalmaz. Şirketinizi ve yapısını ürünlere yaslamak yerine, ürünlerinizi yeteneklerinize yaslamayı amaçlamalısınız. Eğer şirketinizi tasarlanmış oyun tarzınıza ve yetenekler sisteminize uygun hale getirirseniz, kendinizi farklılaştırmanız, bir uygunluk primi kazanmanız ve kurumunuz olumsuz etkilenmeden pazar değişikliklerine adapte olmanız daha kolay hale gelir. Ürün ve hizmetlerle ilgili bakış açınızı değiştirmelisiniz. Onların ticari potansiyellerini stratejinize uygunluğa bağımlı hale getirin. Ürün ve hizmet hattınızı tercih ettiğiniz oyun tarzı ve yeteneklerin sistemine stratejik uygunluklarına göre yargılayın. Geleneksel yaklaşım, ürünlerinizi "yıldız", "sağmal inek" ve "şanslı köpek" olarak tasarlamaktır. Ancak bu kategoriler, genellikle uygunluktan çok pazar payı ve pazar büyümesine dayandırılır. Ürün ve hizmet portföyünüzü değerlendirmenin daha iyi, ileriye bakan bir yaklaşımı aşağıdakine benzer bir uygunluk matrisi kullanmaktır:
Bu tür bir matriste, Y ekseni (mali değer) gelecek nakit akışı ya da öngörülen kârlarla ilgili olarak ileri doğru bir değerlendirmedir. X ekseni ise (stratejik değer ya da uygunluk) yetenekler sisteminizin ürün ya da hizmetin farklılaştırılmasında hangi ölçeğe kadar kullanılabileceğini gösterir.

Böyle bir matrisi kullanırken pazar teklifleriniz genellikle aşağıdaki beş gruptan birine girer:
1-Yalnız yıldızlar - düşük uygunlukta ama yüksek mali değere sahip ürünler. Bunlar büyük paraları temsil edebilir ama muhafaza edilmeleri konusunda içkin bir uygunluk cezası söz konusudur. Çünkü portföyünüzün geri kalanıyla ilişkisiz bir yatırım gerektirirler. Uygun bir zamanda bunları elden çıkarmaya bakın ya da alternatif olarak bunlara ayrı işler olarak yaklaşın. Yalnız yıldızları satmak önünüzden bir engeli kaldırır, ilgili birimin değer yaratma yeteneğini artırır ve ayrı tutulmuş işe daha iyi bir ortam sağlar.

2-Göreli uygunluk - iyi performans gösteren ancak oyun tarzınıza ve yetenekler sisteminize sadece kısmen uygun ürün ve hizmetler. Eğer iyi performans sahibi rakipleri uzak tutmayı ya da fiyatlarını cazip olmaktan çıkarmayı umuyorsanız bu ürünlere tutunun ve onlara yatırım yapın. Aksi halde, bu ürünleri tamamen farklılaştırmak anlamlı olacaktır. Ve bu ürünleri dikkatli izlemeyi unutmayın. Çünkü göreli üstünlükleri, dünya değişirken hızla yok olabilir.

3-Amiral gemisi ürünleriniz ya da şirket birimleriniz - ki bunlar en fazla vaat eden girişimlerinizdir. Çünkü yüksek mali değere ve yüksek uygunluk seviyelerine sahiptirler. Bu ürünler ya da hizmetler sizin mevcut yıldızlarınızdır ve bu nedenle büyümeleri ve konumlarını güçlendirmeleri için taze ve heyecan verici fırsatların peşinde olmalısınız.

4-Kötüleyiciler - bunlar düşük mali değere ve düşük uygunluğa sahip ürün ve hizmetlerdir. Şirketinizi aşağıya çekerler ve uygunsuzluğu belli başlı ve açık kaynaklarından birisidirler. Anlık meydan okuma bu ürünlerin yol açtığı nakit kaybını durdurmaktır. Bunların neden bu kadar kötü performans gösterdiğini, ne yapılabileceğini belirleyin. Bunları, daha iyi performans göstermelerini sağlayacak yetenek sistemlerine sahip olanlara satabilirsiniz. Ya da alternatif olarak hepsini sunmayı keser ve tamamını kapatabilirsiniz.

5-Zayıf kaldıraç ürünler ya da hizmetler - herhangi bir geleneksel analizin mecazi "köpekleri". Bu ürünlere ilave yatırım yapmanın size başarı şansı getirip getirmeyeceğini görmek için ikinci kez ele alın. Eğer zorlayıcı bir durum varsa ve gerekli yatırımı yapmaya hazırsanız, bu ürünleri amiral gemisi statüsüne taşıyabilirsiniz. Bunu yapmaya hazır değilseniz, elden çıkarana kadar edinebileceğiniz faydayı edinin ve sonra satın ya da kapatın.
Burada kullanılacak genel yaklaşım rasyonel ve mantıksaldır. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi, şirket birimlerinizi, bütün portföyünüzü yetenekler sisteminiz ve oyun tarzınızla uygun hale getirin. Mümkün olan her an ve durumda daha fazla uygunluk sağlayacak ayarlamaları yapın. ~
Halen kârlı bir ürünü ya da şirketi satmaya niyet etmek zor olabilir, ama tam potansiyelini ortaya çıkarmak için o işi nasıl büyüteceğinizi bilmiyorsanız en iyi hareket tarzı budur.

"Bir şirketin ne kadar büyük ya da güçlü olduğuyla ilgilenmiyoruz; her şeyi yapamaz. Tercihler, takaslar olacaktır. Her şirket pazar payını genişletmek ister, her birim kendisine ait, dünya klasında yetenekler sistemi oluşturmak ister ve her ürün ya da hizmet önemli kabul edilmek ister. Ama yeterli uygunluk olmaksızın, hangi ürünlerin destekleneceğiyle ilgili kararlar, ortak bir stratejiye bağlı olmak yerine rastgele alınmaktadır. Gerçek bir yeteneğe dayalı strateji size ve şirketinizdeki diğer çalışanlara bu zor kararları çok daha kolay bir yoldan almanızda yardım eder."
Paul Leinwand ve Cesare Mainardi


Uygunlukla büyümenin kesin bir yolu satış gelirlerinizi artırmaktır. Bunu başarmanızı sağlayacak, genel olarak dört seçenek vardır:
1-Şirketinizin ana işini büyütebilirsiniz - yani mevcut yetenekler sisteminizi kullanarak mevcut müşterilere daha fazla satış yapmak için daha fazla ürün ve hizmet sunun. Bu, uygun bir tarzda mevcut ürün
ve hizmetlerinizin her aşamasına dokunmakla ilgili bir sorundur.
2-Yetenek yakınlıklarına göz atabilirsiniz - yeni pazarlarda yetenek sistemlerinizi ve seçtiğiniz oyun tarzını kullanacak ürün ve hizmetler. İdeal olan bunu, mevcut tekliflerinizi bulandırmak yerine tamamlayıp güçlendiren yollarla yapmaktır.
3-Coğrafi etki alanınızı genişletebilirsiniz - yetenekler sisteminizin açık bir değer ekleyebileceği potansiyele sahip yeni pazarlara girin.
4-Yeni yapabilirlikler oluşturabilirsiniz - bunlar mevcut oyun tarzınızı genişletecek ve size yeni bir büyüme platformu sağlayacaktır.
Bu dört yaklaşımın tümü de işe yarayabilir. En fazla değeri yaratmak için şirketinizin ana işini büyütmek, bir yandan alanınıza yakın alanlara bakarken ve yeni coğrafi etki alanları ve yeni yapabilirlikler oluştururken giderek daha pahalı böylece de daha riskli hale gelmektedir. En büyük  değer, bu büyüme seçeneklerinin herhangi birisini (ya da hepsini) bir uygunluk kaygısıyla izlediğinizde ortaya çıkar. Eğer nasıl oynamak istediğinizle yetenekler sisteminizi planlarınıza entegre edebilirseniz, kârlı büyüme mümkün hale gelecektir. Büyüme planlarınızı neye sahip olduğunuza göre değil, neyi iyi yaptığınıza göre belirleyin. Yapabilirlikler daima varlıklardan daha esnektir. Büyüme fırsatları ortaya çıktığında, varlıklardan ziyade yapabilirliklerinizi önemsiyorsanız, kuruluşunuzu yeniden keşfetmeksizin o fırsatların peşinden gidebilirsiniz.

"Yeteneklere dayalı bir strateji statik değildir. Tam aksine, değeri nasıl yarattığınız konusunda açık birfikre sahipseniz, yeni fırsatlara uyum konusunda daha fazla şansınız olur. Eski ürün hatlarını bırakabilir ve başarılı olacağına güvenle yeni ürün hatları oluşturabilirsiniz."
Paul Leinwand ve Cesare Mainardi


Toplam büyüme planınızın bir parçası olarak birleşme ve satın almaları göz önünde bulundurmak anlamlıdır. Organik büyüme elbette harikadır ama her yıl tekrarlanması zordur. Ortalamanın üzerinde geri dönüşler sağlamak için bazen bir tür inorganik büyüme formu gereklidir. Akıllı şirketler, sürekli kendi varlıklarına yüklenmek yerine yeni yetenekler edinmek ve pazara uygunluklarını artırmak için şirket satın alma yoluna gitmektedir.
Amazon, şirket satın alma yoluyla büyümenin iyi örneklerinden birisidir. Bu nedenle onu üzerinde çalışılmaya değer bir baş yapı örneği olarak ele almak mantıklıdır. Uygunluğu artıran dört tip satın alma vardır:~

1. Şirketinizin çekirdek işini büyütecek satın almalar yapın
- bu kendi yeteneklerinizi daha iyi kullanmanızı sağlar. Amazon daha Endless.com adlı ayakkabı satış sitesine sahipken Zappos'u satın aldığında bunu yaptı. Zappos ücretsiz arama servisiyle müşterileri aramaya teşvik ederken Amazon müşteri hizmetine otomatik yaklaşımıyla biliniyordu. Zappos'u almakla Amazon kendisine müşterileri cezbetmek ve gelecekte yeni pazarlara nüfuz edebilmek için yeni yetenekler kazandırdı.
2-Pazara yakınlıkla ilgili yeni yetenekler arayabilirsiniz - bunun anlamı, seçtiğiniz oyun tarzınıza ve yetenekler sisteminize uygun yeni ürünler ve hizmetler satın alabilmenizdir. Amazon, ikinci el kitap bilgisi veren Abe Books adlı siteyi aldığında bunu yaptı. Bu hamle Amazon'a kullanılmış, az bulunan ya da baskısı olmayan kitaplara erişim şansı tanırken aynı zamanda şirketin kitap tacirleriyle ilişkisini genişletme şansı verdi.
3-Coğrafi etki alanınızı genişletebilirsiniz - Amazon'un Çin'in bir numaralı online kitap mağazası Joyo.com'u satın aldığında yaptığı gibi. Bu satın alma Amazon'un Çin'deki lojistik, dağıtım ve ödeme süreçleriyle ilgili yeteneklerini genişletti ve geleceğin yeni ortaya çıkan pazarında bir güç olmasını garantiledi.
4-Yeni yapabilirlikler edinebilirsiniz - bunlar mevcut oyun tarzınızı güçlendirebilir ya da alternatif olarak yerine geçebilir. Amazon Audible.com'u satın aldığında bunu başardı; bu satın alma şirkete Kindle'a dijital sesli okuma özelliği eklemesinde yardım etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz