Patronların memleket lezzetleri

Restoran ve yemek kültürüne de hakim olan yöneticiler, memleketlerinin en güzel lezzetlerini ve restoranlarını anlattı..

10.08.2016 11:27:360
Paylaş Tweet Paylaş
Patronların memleket lezzetleri
Her yöresinde kendine özgü yemekler bulunan Türkiye’nin, zengin mutfak kültürü dillere destan… İş dünyasının önde gelen yöneticilerinin de memleketlerine gittiklerinde “Yemeden dönmem” dediği pek çok yöresel lezzet var. Örneğin, Eroğlu Holding’in yönetim kurulu başkanı Nurettin Eroğlu, Aksaray’a her gittiğinde sac tava yediğini söylüyor. Ece Holding’in yönetim kurulu başkanı Erdem Çenesiz, memleketi Çorum’un tandır kebabından vazgeçemiyor. Amway’in Avrupa Dış İlişkiler Kıdemli Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu İzmir’in enginar dolmasını, TAB Gıda CEO’su Caner Dikici ise İstanbul’un lakerdasını seviyor. Kütahya Porselen’in patronu Nafi Güral, Kütahya’nın en meşhur yemekleri için tarihi konakları adres gösterirken Çilek Mobilya’nın yönetim kurulu başkanı Muzaffer Çilek, İskender ve Uludağ restoranlarını tavsiye ediyor. Erol Bilecik ise memleketi Hatay’ın meşhur künefesi için Mustafa’nın Yeri’ne gidilmesini öneriyor. İşte yöneticilerin vazgeçmediği memleket lezzetleri ve restoran tavsiyeleri...
“KAYSERİ DENİLİNCE AKLA MANTI GELİR”
Bilindiği gibi Kayseri’nin zengin bir mutfak kültürü var… Yörenin akla gelen ilk lezzeti mantının yanı sıra mantı yağlama, yağ mantısı pehli, güveç, fırın ağzı, tandır böreği, su böreği, güllü baklava, yöresel tatlılardan nevzine de Kayseri’nin nam salmış lezzetleri arasında yer alıyor. Halk arasında “aş makarna” olarak bilinen kesme çorba, erişte ve makarna da evlerde en çok tüketilen yemeklerin başında gösteriliyor. Kayseri’nin önde gelen iş insanı Boydak Holding’in yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak’ın yöresel lezzetlerden “olmazsa olmazım” dediği yemek ise mantı. Bunun dışında börek aşı ve kesme çorbanın da en sevdiği yemekler arasında olduğunu ifade eden Boydak, Kayseri’ye gelince mutlaka gidilmesi gereken restoranlar hakkında şunları söylüyor: “Kayseri’ye dışarıdan gelenler için özellikle 3 tane restoran önerebilirim. Bunlardan ilki Elmacıoğlu İskender, tüm et çeşitlerinin ve Kayseri mutfağının servis edildiği nezih bir yer. Gidildiği takdirde İskender’i mutlaka tadılmalıdır. İkinci olarak Kayseri yemeklerini usulüne uygun yapan Kaşık-la’ya mutlaka uğranmalı. Taş Mekân ise et yemeği ve kahvaltısıyla ünlü bir mekan. Kayseri kahvaltısında olması gereken katmer, sucuk pastırma ve sucuk içi çeşitlerinin en özellerini müşterilerine sunmanın yanında et çeşitleri de özel olarak seçiliyor.”
“HER GİTTİĞİMDE SAC TAVA YERİM”
İç Anadolu Bölgesi mutfağına hakim olan bir başka iş insanı da Eroğlu Holding’in yönetim kurulu başkanı Nurettin Eroğlu. “Aksaraylı bir ailenin mensubuyum. Aksaray’ı Kuzey Güney ve Doğu Batı ekseninde düşündüğünüzde, güzel ülkemizin tam ortasında yer alıyor. Bu sebeple kültürlerin buluşma ve birleşme noktası, adeta her yörenin mutfağından kendi zenginliğini yaratmış” diye konuşan Eroğlu, memleketinin lezzetlerinden en çok kıymalı pide ve sac tavayı sevdiğini belirtiyor. Eroğlu, Aksaray mutfağı hakkında şu bilgileri veriyor: “Aksaray, İç Anadolu Bölgesi ve Aksaray Ihlara Vadisi gibi hem doğal güzelliklere hem de insanlık tarihinin en eski yerleşkelerine ev sahipliği yapıyor. Aksaray’ın özellikle kıymalı pide ve saç tavasını çok seviyorum. Memleketimiz Aksaray’a her gittiğimizde mutlaka saç tava yeriz. Yine Konya ile ortak lezzetimiz olan meşhur etli ekmeği de çok severim. Anadolu insanının tevazu sahibi, misafirperver, temiz ve titiz yapısı yörenin tüm restoranlarında kendini gösteriyor. Bu bölgeyi ziyaret edecek misafirlere Orhan Ağaçlı Tesisleri’ne uğramalarını tavsiye ederim. Bu tesis, işletmecilerinin de arkadaşım olmaları dolayısıyla ailemle memleketimize gittiğimizde genellikle uğradığımız duraklar arasında yer alıyor.~“TANDIR KEBABI FAVORİM” 
Çorumlu iş insanı Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, memleketinin en önemli lezzetleri olarak İskilip dolması ve tandır kebabını anlatıyor. Bir yemek olmasa da Çorum leblebisinin de unutulmaması gerektiğini söylüyor. Çenesiz, Çorum mutfağı ve restoranları hakkında şöyle konuşuyor: “Çorum’un en önemli yöresel lezzetleri denince akla İskilip dolması ve tandır kebap gelir. Ayrıca Çorum’un da içinde bulunduğu Orta Karadeniz Bölgesi’nde de Tokat kebabı ve Samsun döneri meşhurdur. Tabii bu arada ünlü Çorum leblebimizi de saymadan geçmemek gerek. Tarihçilere göre 3 asırdır Çorum’da leblebi üretiliyor. Benim sevdiğim lezzetler arasında et yemekleri öncelikli. Çorum’a gittiğimde tandır kebabı yemeden dönmem. Lezzet duraklarımın arasında 3 favori mekanım var. Bunlardan ilki Çorum’daki Kebapçı Zade. Bu mekana gittiğinizde kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. ‘Müşteri yok, misafir var’ anlayışına sahipler. Etleri ise çok özel. Buraya gelip de damak tadınıza uygun bir şeyler yememe ihtimaliniz neredeyse yok. İkinci favori mekanım, Tokat Kebabı Ali Balta. Turhal’daki bu mekan, yöresel anlamda tüm lezzetleri bulabileceğiniz bir çeşitliliğe sahip. Üçüncü lezzet durağım ise bölgemizden Samsun’daki Lezzet Döner. Döneri odun ateşinde pişiriyorlar, sanıyorum meşhur lezzeti de buradan geliyor. Sade ve yalın bir mekan. Döner saat 15:00 olmadan bitiyor. Yiyebileceğiniz en lezzetli döner burada diyebilirim.”
KÜNEFE’NİN ADRESİ
Index Group’un yönetim kurulu başkanı Erol Bilecik, memleketi Hatay’a gittiğinde kağıtta kebap, çiğ köfte, ıspanak böreği ve kaytaz böreğini yemeden buradan ayrılmıyor. Hatay’da meze kültürünün çok zengin olduğunu belirten Bilecik, memleketinin lezzetleri hakkında “Mezelerden cevizli biber, tuzlu yoğurt, taratur, Antakya peynirleri favorilerim arasında. Böreklerden ise kaytaz, sermisek, külçe ve katıklı börek. Sulu yemeklerde tercihim kabak-ıspanak borani, aşur ve mumbar. Ana yemeklerde de kağıt ve tepside kebapla çiğköfte en sevdiğim yöresel yemeklerden” diye konuşuyor. Bilecik, bu lezzetler için ise şu restoranları adres gösteriyor: “Sultan Sofrası’nı özellikle öğle yemeği yemek için tercih edebilirsiniz. Antakya’nın geleneksel tüm lezzetlerini bulacağınız bir yerdir. Sac oruğu, ıspanak borani, aşur, mumbar ve tepsi kebabını mutlaka denemelisiniz. Sveyka Restaurant, daha çok Halep tarzına dönük bir mutfağı olup vişne kebabına şapka çıkarılır. Anadolu Restaurant, Antakya’nın yine en eski restoranlarından biri. Özellikle akşam yemeği için ideal mekanlardan. Nuri’nin Yeri ise şehrin girişinde, Kuzeytepe bölgesinde yer alıyor. Uçaktan inip şehre otelinize giderken mutlaka uğramalısınız. Güney bölgesinde en iyi kebap yiyeceğiniz yerdir. Şüphesiz her yerde künefe yenir. Fakat Çarşı içinde ve künefenin kömür ateşinde yapıldığı Mustafa’nın Yeri’ni özellikle tavsiye ediyorum.”
ENGİNAR DOLMASI TARİFİ
Amway Avrupa Dış İlişkiler Kıdemli Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, memleketi İzmir’e gittiğinde mutlaka kuzu etli şevket-i bostan ve Ege usulü zeytinyağlı enginar dolması yemeden dönmüyor. Çorbacıoğlu, restoran tavsiyelerini ise Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası, yöresel lezzetler için Sakız Restoranı, balık için de Kordon’daki Balık Pişiricisi Veli Usta olarak sıralıyor. Çorbacıoğlu, çok sevdiği enginar dolmasının tarifini ise şöyle paylaşıyor: “Malzemeler: 4 tane enginar orta boy (enginar sayısı kişi sayısına göre ayarlanabilir), 1 buçuk su bardağı pirinç (enginarın büyüklüğüne göre ayarlanmalı), yarım demet nane, yarım demet maydanoz, 1 demet dereotu, yarım demet taze soğan,1 tane kuru soğan (zorunlu değil taze soğan bol konabilir), 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz, 1 tane limon, yarım su bardağı zeytinyağı. Ben zeytinyağlılara toz şeker koyarım. Buna da bir tatlı kaşığı kadar koyuyorum ama bu da ağız tadına göre, isteğe bağlı. Yemeğin yapılışına gelince… Enginarlar beklerken kararmasın diye önce dolma içini hazırlıyorum. Pirinci yıkayıp kuru soğanı ince doğruyorum. Yeşillikleri temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayıp pirince karıştırıyorum. Yarım bardak zeytinyağı, karabiber, tuz, yarım limonun suyu ve toz şekeri koyuyorum. Sonra enginarları temizleyip önce çukur bir kaseye su koyup 2 limon sıkıyorum. Limon özellikle enginarın kararmaması için önemli. Enginarların önce saplarını kesiyor altta kalan sert yaprakları temizliyorum. Üstü de düz kesip elle açarak biraz gevşetip tatlı kaşığı yardımıyla içindeki mor tüylü kısımları temizliyorum. Hemen limon sürüp, suya koyuyorum. Pirinç içiyle enginarları dolduruyorum. Geniş bir tencereye sıralayıp enginarların yarısına kadar sıcak su koyuyorum. Suyu az gelebilir ama birden hepsini ekleyince pirinçler dışına çıkabiliyor. Üstüne biraz daha zeytin yağ gezdirmek gerekiyor. Üstlerine bir tabak kapatarak kısık ateşte pişiriyorum. Suyunu pişerken eksildikçe az az ilave etmek iyi oluyor. Afiyet olsun!”
 İSTANBUL’UN LAKERDASI
TAB Gıda’nın CEO’su Caner Dikici ise diğer iş insanlarından farklı olarak Anadolu’dan değil, İstanbul’dan lezzetler paylaşıyor. Metropol olma özelliği nedeniyle İstanbul’da Türkiye ve dünya mutfağının en güzel örneklerine ulaşabiliyoruz. Ancak İstanbul, pek çoğumuzun vazgeçilmezi olan balık restoranıyla ünlü… Dikici’nin de İstanbullu bir iş insanı olarak vazgeçemediği lezzetler arasında balık ve deniz ürünleri geliyor. Dikici, şöyle konuşuyor: “İstanbullu olduğum için doğal olarak en sevdiğim lezzet balık ve deniz ürünleri. Lakerda, lüfer ve midye dolması vazgeçemediğim lezzetler arasında yer alıyor. Kandilli Balıkçısı’nda istavrit tava, Çubuklu’daki Balıkçı Abdullah’ta tarama salata ve mevsiminde lüfer mutlaka tadılmalı.”~“İŞ DÜNYASI LEZZETLERİNE SAHİP ÇIKMALI” 
MEHMET YALÇIN / GURME
TÜRKİYE LEZZET DİYARI

Ülkemiz, işadamlarımızın ve üst yöneticilerimizin isabetle belirttikleri gibi lezzet hazineleriyle dolu. İş insanlarının tavsiye ettiği Kayseri’nin mantısı, Çorum’un İskilip dolması, Bursa’nın İskender kebabı, Gaziantep’in yuvalaması, İstanbul’un lakerdası ve midye dolması dünyayı kendine hayran bıraktıracak, kendine özgü incelikleri olan, sofistike lezzetler. Buna Adana’nın kebabını da eklemek gerekiyor.
TAKDİR EDİYORUM
İş insanlarımız yörelerini en iyi bilen, oraların iyi lokantalarında yemek yiyen, onları destekleyen insanlar. Yörelerinin lezzetleriyle gurur duymalarından memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Eskiden toplumun önde gelenleri, Batı kültürüne temelsiz bir hayranlık duyar, batılı gibi görünmeye çalışırlardı. Alafranga lokantalarda Fransız usulü soslu bonfile yemek uygarlık, gelişme sayılırdı. Neyse ki bu dönem gerilerde kaldı.
İŞLETMELER FONLANMALI
Güçlü iş insanları, yörelerinin lezzetlerine ekonomik olarak da sahip çıkmalı. Dara düşen, devamlılığı tehlikeye giren işletmeleri ya devralmalı ya da bir sosyal sorumluluk projesi gibi onları bir biçimde fonlamalı. Örneğin bir Adapazarı ıslama köftesinin şanına layık yapılıp asırlarca yaşaması, Adapazarı’nın sanayi ve ticareti için bir artı olur. Belki bu destekleri vermek için, yöresel mutfak vakıfları bile kurulabilir.

KÜTAHYA’NIN LEZZETLERİ
NAFİ GÜRAL / KÜTAHYA PORSELEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Geleneksel lezzetleri sunan, restorana dönüştürülmüş tarihi konaklarda, Kütahya mutfağının bütün çeşitleri bulunuyor ve tadımlık olarak hepsi servis ediliyor. Dolayısıyla hepsini denemek için Kütahya’ya gelen bu konaklara mutlaka uğramalı. Belli başlı bazı lezzetleri sıralamak gerekirse….
TOSUNUM Mobil telefon büyüklüğünde, biraz daha kalın mercimekli börek.
DOLAMBER Tepsi içine dairesel olarak yerleştirilmiş patatesli börek.
AĞZI AÇIK Yaklaşık 10 cm çapında, peynir, yumurta, maydanoz karışımı malzemeli börek.
SIKICIK Nohut büyüklüğünde yuvarlanmış bulgurla yapılan çorba.
CİMCİK Fiyonk makarna görünümünde, elde yapılmış haşlama hamur işi. Üstüne yoğurt ve tereyağı ile servis edilir.
ET GÜVECİ Toprak kap içinde odun fırınında pişirilen et yemeği.
TİRİT Tüketilmemiş ekmek parçalarının veya bu yemek için açılmış yufkaların, içine yumurta ilave edilmiş et ya da tavuk suyuyla yumuşatılmış hali.
KARA HABER Davetlerde en son servis edilen etli yaprak sarma. En son servis edildiği için yemeğin bittiği anlamına gelir ve “kara haber” olarak esprisi yapılır.
EKMEK KADAYIFI Türkiye’nin hiçbir yerinde rastlamadığım lezzette ekmek kadayıfı, üzerine dombay (manda) kaymağı ile servis edilir.

GAZİANTEP’İN LEZZET MEKANLARI 
ABDÜLKADİR KONUKOĞLU SANKO HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI
EN SEVDİKLERİM

Gaziantep, mutfak kültürü açısından Türkiye’nin önemli kentleri arasında yer alıyor. Benim memleketimin lezzetleri arasında en çok tercih ettiğim yemekler ise yuvalama, şiveydiz ve lahmacun…
LEZZET DURAKLARI
Lahmacun ve kebap çeşitleri yemek isteyenlere İmam Çağdaş’ı ve Küşnemeci Hüseyin Usta’yı, kebap çeşitleri için Halil Usta’yı, kelle-paça için Beyoğlu’nu, Beyran için Metanet’i, ciğer kebabı için Ciğerci Mustafa’yı öneririm.

İSKENDER’İN ANAVATANI
MUZAFFER ÇİLEK / ÇİLEK MOBİLYA YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BURSA’NIN EN MEŞHURLARI

 İskender, İnegöl köftesi, kestane şekeri Bursa denilince akla gelen ilk lezzetler. Bir de çok bilinmeyen pideli köfte ve cantık var. Pideli köftenin tarihi aslında İskender’den daha eski ama bir şekilde ün olarak onun gerisinde kalmış.
NEREDE NE YEMELİ? Bursa’ya gelenler İskender yemek için iki restorana uğrayabilir: İskender ve Uludağ. Biraz daha küçük ve salaş olan Uludağ restoranı aslında en eski İskenderci ama İskender ismi daha popüler oldu. Bir de mutlaka Cumalıkızık köyünde kahvaltı edilmesini tavsiye ederim.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz