Belirsizlikle mücadele

Yılda 30 binden fazla treyler üretebilecek potansiyele sahip. Komşu ülkelerde yaşanan politik belirsizlikler ve global ekonomik çalkantılar nedeniyle sektör, iç pazarda 2013 yılını, 2012'nin yüzde 10 altında kapattı.

1.06.2014 21:15:350
Paylaş Tweet Paylaş
Belirsizlikle mücadele
(Treyler)
KRİZE DİRENDİ

Türk treyler pazarı, Almanya'dan sonra Avrupa'nın ikinci en önemli pazar durumunda. Yılda 30 binden fazla treyler üretebilecek potansiyele sahip. Komşu ülkelerde yaşanan politik belirsizlikler ve global ekonomik çalkantılar nedeniyle sektör, iç pazarda 2013 yılını, 2012'nin yüzde 10 altında kapattı.

Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ihracatı, 2012'ye göre yüzde 12 artarak 2013 yılında 220 milyon dolar civarında gerçekleşti. Pazarın büyüklüğünün,2013 yılında yaklaşık 670 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.


ATP UYGULANMIYOR
Treyler sektöründe merdiven altı üretim azalsa da devam ediyor. Sektörün bir diğer eksisi ise Kasım 1976'da yürürlüğe giren "Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Tip Taşımalarda Özel Ekipmanların Kullanımı Antlaşması”nın (ATP) hala tam olarak uygulanmaması.

Gıda ihracatının Türkiye için önemine vurgu yapan treyler sektörü, ATP'nin etkin uygulanabilmesi için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek yapılması gerekenleri belirlemesini istiyor.

2013 SEVİYESİNDE KALACAK
Treyler sektörü yaşanan ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle 2014 yılında iç pazardaki satış adetlerinin, 2013 yılı seviyesinde kalacağını öngörüyor. Buna karşılık Avrupa ekonomisinin tekrar büyümesi halinde Avrupa'ya yapılan treyler ihracatının, 2013'e göre artması bekleniyor. Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Genel Sekreteri Ayhan Eryazar, "Gelecek 5 yılda sektörün üretim kapasitesi ve cirosunun, bugünkü miktarların 2 katı olacağını değerlendiriyoruz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz